Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jacus napisał:

kurna,ale macie temat na dzisiaj... moze to i lepiej -niech sie rodza dzieci, zamiast bezsensownie umierac...........

krakowskie spojrzenie na historie-jesli nawet adrian dzisiaj mowil co innego to klamalB|

Po co wklejasz tę "dziwną dziewczynkę"? Od zawsze widać że mądrością zaistnieć nie potrafi , to wybrała drogę na skróty. B|

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Marek,  jakby śpiewała "Wiwat Jarosław" to była by dobra:D

Co niby z tą Albanią nie tak? Socjalna premier Szydłowa grzmiała jakim to dobrodziejstwem jest kasa do ręki na dzieciaki , i ze mogą za to na wakacje jeździć by odzyskać godność.  Dlaczego kasa na dzieciaki niepełnosprawne na wakacje w Albanii jest zła a na sprawne  dobra? 

Opublikowano
22 minuty temu, DTaras napisał:

Poza tym Albania to tańsza Chorwacja... Jakie to odzyskiwanie godności skoro to pieniądze z zasiłku?

No właśnie się pytam Marka. Skoro jak twierdzi propaganda, setki tysięcy dzieci przy pomocy zasiłku 500+ odzyskuje godność jeżdząc na wakacje. Sytuacja się zmienia gdy chodzi o niepełnosprawnych a właściwie o niepełnosprawnych którzy protestowali przeciw jedynie słusznej władzy. Tu sytuacja jest już inna. Tu im się wakacje nie należą i chyba im sie w głowach poprzestawiało tym pazernym wrogom władzy. I wogóle jest to hańba, a pewnie i sPISek. Konkluzja jest taka że zdrowi na wakacje za socjal to OK a niepełnosprawni na wakacje za socjal - nie OK. 

Opublikowano

Ulman jako wielki przeciwnik każdego rodzaju socjalu i wspierania rodziny przez państwo z całą pewnością  posyła swoje dzieci do opłacanej przez siebie prywatnej szkoły .

Przecież nie jest hipokrytą ;).

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Waszmość Onufry jako i inni nie możesz zrozumieć istoty sprawy. Państwo doi mnie z kasy przez wszystkie mozliwe podatki. Załóżmy że zabiera mi 100 tys na rok w zamian dając szkolnictwo część opieki medycznej i cała mase innych instytucji w znaczacej mierze nieprzydatnych. Płacąc owe 100 tys i z niczego nie korzystając trzeba by być idiotą. Dlatego doje państwo by wyciągnąć max tego co zapłaciłem . W przeciwnym razie przepierdziela na płoty ASF, przekopy mierzei i socjal dla patoli.  Jestem przeciwnikiem socjalu bo uważam że kazdy normalny człowiek lepiej rozporzadzi swoimi pieniędzmi niż państwo . Jeśli nie to jest matołem i niech klepie biedę. Selekcja naturalna musi być. 

Gdyby państwo dało mi wybór że bede płacił 15 tys rocznie mniejszy podatek albo dostane ulge tej wysokości by uczyć  dzieci w prywatnej szkole to bym sie zastanowił. Na ten moment nie ma takiej alternatywy. Nie wiem czemu waszmość pojąć takowej materyji nie możesz- każdy za swoje pieniądze chce dostać jak najwięcej się da więc nie wim czego tu nie rozumiesz.

Gość marekfarmer
Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Marek,  jakby śpiewała "Wiwat Jarosław" to była by dobra:D

Co niby z tą Albanią nie tak? Socjalna premier Szydłowa grzmiała jakim to dobrodziejstwem jest kasa do ręki na dzieciaki , i ze mogą za to na wakacje jeździć by odzyskać godność.  Dlaczego kasa na dzieciaki niepełnosprawne na wakacje w Albanii jest zła a na sprawne  dobra? 

Nigdzie nie pisałem że kasa na dzieci  osób  niepełnosprawnych   na wakacje w Albanii jest zła. :)  

Opublikowano

Niezależnie czy zrezygnuję z socjalu czy nie i tak siłą zostaną ze mnie zdarte podatki i inne składki (rym niechcący, sorry) jeśli państwo zmusza nas do łożenia na socjal nie pozostaje nam nic innego jak wymuszanie na instytucjach do najrzetelniejszego wywiązywania się z celów na które bezwolnie musimy łożyć.
Niestety czy stety rozwój technologiczny umożliwia a wręcz wymusza socjal o czym konieczny osobny zestaw argumentów i nie chce mi się w tej chwili.
Powrót do darwinizmu społecznego możliwy tylko jeśli relacje cywilizacyjne, gospodarcze i socjologiczne powrócą do stanu gdy ten darwinizm rzeczywiście działał czyli cofnięcie cywilizacyjne konieczne aby relacje bezwzględnej selekcji udało się przywrócić.
... napisałem jeszcze więcej ale wywaliłem bo kto to będzie czytał? Główny przekaz taki że im wyższa cywilizacja tym większy socjal a im większy socjal tym prawdopodobniejszy cywilizacji upadek.
Sztuką wielką  jest znalezienie optimum.

Opublikowano

Dobre i to bo wąskie grono stałych gości na tym temacie. Lepsze też niż autorskie wyzywanie od nieuków czy bardziej dosadnie jako jedyny kontrargument w dyskusji. "Korzystanie ze źródeł" można z grzeczności to nazwać a jeśli racjonalne i rzeczowe to czemu nie?
Najgrzeczniej jak mogłem:ph34r:.
Nie zniechęcajmy nikogo do jakichkolwiek form tu aktywności bo i tak niewielkie spektrum opinii, 

Opublikowano
A ja jestem socjalista. W przypadku ludzi, którzy stoją przed ścianą jestem zwolennikiem pomocy w przełamywaniu barier. Sytuacja jest taka, że NFZ operuje kontraktami, które ulegają wypełnieniu i powstaje kolejka. Rechabilitacja potrzebna wciąż a kolejka prywatnie mniejsza albo wogóle. Jasnym staje się, że pieniądz w kieszeni staje się lepiej zagospodarowanym. Mam styczność z takimi rodzicami i popieram żądanie. Natomiast nie zdzierżę marnowania potencjału produkcyjnego przez rozdawnictwo - w moim rozumieniu zdrowy rodzic powinien spełnić warunek czyli iść do pracy aby dostać wsparcie.
Opublikowano

Dając pieniądz do kieszeni bez zmniejszenia bezpłatności usług medycznych jest tylko zwiększaniem socjalu i jeśli pieniądze do kieszeni to płatna służba zdrowia i cała reszta proporcjonalnie do gotówkowej jałmużny (a jak to inaczej nazwać?). Stała procentowa pula wpływów z podatków i automatyczny rozkład wydatków i wtedy socjal jest proporcjonalny do PKB.
Jeszcze o tych socjalizmach.
Skrajnościami w relacjach między pracownikiem a pracodawcą są; niewolnictwo i komunizm, to tak dla dalszych przemyśleń bo pogoda i może by żniwa pokończył.

Opublikowano
Aaa to jest kolejny krok - jasnecokreślenie możliwości wykorzystania tych usług i tzw opcje - czyli państwo mi gwarantuje plombę z amalgamatu a ja sobie dopłacam do złotej. Nie jak to w tej chwili albo rybki albo akwarium.
Opublikowano

przejdziem wisle,przejdziem warte-brrrr.na razie asf przeszlo" san" i zawitalo na podkarpacie, czekam az do malopolski zawita-nie ma krow,nie ma koni to i bez swin damy radexDxD

laweta + ma tez swoja alkoholowa odslone -otoz nowo mianowany dyrektor centrozlomu[calkiem przypadkiem radny pis] zasnal na srodku torow trawajowych, tak czcil koscielny program 100 dni trzezwosci na 100 lat polski..................

https://www.rp.pl/Surowce-i-Chemia/307319975-Prezes-KGHM-Centrozlom-SA-podal-sie-do-dymisji-Po-rajdzie-na-podwojnym-gazie.html

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, OnufryZagłoba napisał:

W taki sam sposób jak Ty swą pazerność tłumaczy każdy roszczeniowy amator socjalu . 

jak rysio każe nie brać innym a sam pierwszy w kolejce...... 

a ja się cieszę że moje podatki idą na 500  chyba płace tu najwięcej  ...   ze jakieś dziecko nie bd wytykane palcami z biedy bo rodzina    wielodzietna to kara 

ulman twój wolny rynek był  w latach 90 małe podatki zerowy socjal i co ??? jak się skończyło bieda aż piszczy ??

7 minut temu, jacus napisał:

laweta + ma tez swoja alkoholowa odslone -otoz nowo mianowany dyrektor centrozlomu[calkiem przypadkiem radny pis] zasnal na srodku torow trawajowych, tak czcil koscielny program 100 dni trzezwosci na 100 lat polski..................

https://www.rp.pl/Surowce-i-Chemia/307319975-Prezes-KGHM-Centrozlom-SA-podal-sie-do-dymisji-Po-rajdzie-na-podwojnym-gazie.html

jacuś a jak było przez 8 lat ??  

rwa kulszowa ??  i nic 

a tu przynajmniej działania ...

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

roman -musimy pojsc droga francuskich rolnikow i zablokowac "wyscig pokoju dookola malopolski i slaska'  zwany dla zmylki de pologne-ja wyjezdzam z gnojowozem:22_stuck_out_tongue_winking_eye: na I etap a ty ??????????

też tak zrobię czarnym białostockim 

Opublikowano

tez takowe posiadam sztuk dwie i byc moze naprawde bede w sobote po trasie z rana wozil xD, bo potem to bym musial oplotkami jezdzic...

ale zdaje sie ze francuzi kolarzy serem czestowali a ja akurat jeszcze nie mam swojego-chyba ze bialy zrobie ale na caly peleton braknie:D

rwa kulszowa to naprawde paskudna choroba-z wlasnego doswiadczenia niestety-

przypomnij  ktory z "misiewiczow " platformy mial taka przygode i go nie usunieto???? bo pamiec juz slaba-chyba upal daje w kosc a tu zniwa........

Opublikowano
Dzieci są okrutne i nawet z tym pincet będą bogatsze i biedniejsze. Jeżeli dołożyć do tego mniej frasobliwego rodzica to klasa średnia w zasadzie jeszcze bardziej temu dzieciakowi odskoczy. A Ty dalej szukaj argumentów w piaskownicy i ciesz się, że płacisz - Romanie.
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DTaras napisał:

Dzieci są okrutne i nawet z tym pincet będą bogatsze i biedniejsze. Jeżeli dołożyć do tego mniej frasobliwego rodzica to klasa średnia w zasadzie jeszcze bardziej temu dzieciakowi odskoczy. A Ty dalej szukaj argumentów w piaskownicy i ciesz się, że płacisz - Romanie.

weź chłopie otwórz oczy wyjedź do czech niemiec czy austrii czy człowiek z 7 dziećmi i żoną może zarabiać najniższą odp ci tak tylko w polsce .....

a jak tam unicef czemu wykreślił polskie ubóstwa dzieci i ze co 3 było niedożywione ........

skrajnej biedzie, żyło 700 tys. dzieci gdzie te dzieci ?? alkoholików  więc majaczyć każdy może 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

W czasach dopłat do krowy, barana czy byle kozy niezależnie od majętności ich właścicieli negować powszechność zasiłku na dziecko?
i to jeszcze na rolniczym portalu?... Wymieramy i dziecko jest bardziej pożądanym "produktem" społecznym niż jakiś koń czy buraki. 
Na dopłaty rolnicze ma być dla wszystkich a na dopłaty na następne pokolenia ostatecznie tylko dla najbiedniejszych? Za cóż karać tych najzaradniejszych pozbawiając ich wsparcia na dzieci. Ujemny przyrost naturalny dotyka całe społeczeństwo i owe 500+ jest inwestycją strategiczną w tej sytuacji, nie socjalną, a czy chybioną? za wcześnie jeszcze oceniać bo jest próg przełamania - pierwsze dziecko. Ono jest organizacyjnie bardziej obciążające najzaradniejszycjh czyli najpracowitszych bo wyłącza z działania zarobkowego jednego z rodziców gdy drugie dziecko tylko nieco koszty podnosi niewiele już zmieniając organizację życia i dopiero po przełamaniu tego progu co bogatsi odczują ekonomiczną ulgę. Nie wiem czy sformułować w słowach co automatycznie się nasuwa ale 500+ traktować należy jako biznesową zachętę, ulgę w podatkach bez pytania czy odprowadzone.
Nie ma sensu budowa silnego kraju jeśli nie będzie dla kogo z potomków budowniczych a co najwyżej dla najezdnych na gotowe.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v