Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Myślę czy jęczmienia na zimę nie posiać. Mrozów u mnie po 7 dni na rok. Ziemia słaba ale jęczmień idzie 1 i po nim grykę - na kwiatki. Przydałoby się żeby chwastoxem potargać conieco ziemię, trochę słomy wepchać. Tylko kto mi na pół godziny kombajnem przyjedzie? Pewno skończy się na życie.
Opublikowano

To nie była inicjatywa obywateli tylko PAD. Czemu ktoś chce wmówić że obywatele byli żywotnie zainteresowani referendum? Inicjatywa została utopiona przez PiS i taka jest prawda.  Dalej opowiadajcie narodowi jakie to wspaniałości go czekają po referendum. Mamienie ludzi level master, Przekaz tylko dla wyborców prokuratora Piotrowicza.

Opublikowano

Senat odrzucił propozycję referendum słusznie bo poziom logiczny samych pytań żałosny gdzie najpierw pytają o to czy chcesz zmiany Konstytucji a później seria pytań co chcesz zmienić a naj... no nie dokończę bo obraza "majestatu , naj... jest (było) m. in.  pytanie czy chcesz być za konstytucyjny związek Polski z UE, gdzie po pierwsze; państwowość narodowa jest wynalazkiem starszym jak niesprecyzowana jeszcze do końca formuła wspólnoty europejskiej a dwa; to ryzyko rozpadu UE w naturalnej konsekwencji niejako konstytucyjnie pociąga ryzyko upadku państw narodowych i takie pytanie tylko dla pisania konstytucji dla UE...
Kolejnym cudakiem logicznym były pytania o relacje socjalne (nie znam szczegółowej treści i nie zamierzam...) ale Konstytucja jest Prawem podstawowym i możliwie uniwersalnym i na kryzys i wojnę i wszelkie inne nieprzewidziane dokładnie wydarzenia i zapisywanie w nim szczegółów socjalnego rozdziału dóbr pod aktualny stan zbyt sztywny jak na wymóg uniwersalności tego akurat dokumentu.
Sam fakt pisania szczegółowej treści Konstytucji w drodze referendów technicznie trudny i aby był rzeczywiście skuteczny trwać powinien dziesiątki lat aby był rzeczywiście miarodajny w wypracowaniu optymalnej średniej woli wszystkich obywateli.
Poddanie pod referendum gotowego tekstu - tak, tworzenie tego tekstu w tej drodze - nie.
Pojawią się różne argumenty za i przeciw takiej decyzji Senatu ale tu rozwaga zwyciężyła a tylko przypadkiem wyszło na pokazanie Prezydentowi żyrandola z czym sami Senatorowie PiS będą mieli problem bo celowo tego nie zrobili uznając rzeczywiście obecnego Prezydenta za swego. Oby się dogadali w kwestii urazów osobistych i resztę Prawa tworzyli we współdziałaniu bo dawno nie było takiej skuteczności w ustawodawstwie jak teraz niezależnie od oceny samych "produktów" to fabryka działa sprawnie.
Ja jako obywatel nie czuję się "olany' przez Senat bo pomysł zapytania referendalnego o potrzebę zmiany Konstytucji akceptowalny ale o kilku pytaniach z tego co tam było lepiej dalej nie pisać.
DOBRZE ZROBILI w tym akurat przypadku. i to mój prywatny pogląd bo zmiany w Konstytucji są czymś normalnym tylko trybem konstytucyjnym i w obecnym układzie politycznym też za akceptacją opozycji co raczej trudne do wyobrażenia na dziś.

Opublikowano

Teraz na zmiany jest najgorszy czas. Za dużo ideologów, czynowników i innych nawiedzonych próbujących przepchnąć swoje małostkowe potrzeby albo wyobrażenia w formie ustawy zasadniczej. Jest parę spraw np. z zakresu bezpieczeństwa narodowego w związku z permanentną budową systemu dowodzenia, tak na szybko aby ten był zgodny z zapisami konstytucji i jasno było wiadomo kto dowodzi w razie "W". To akurat powinno być zrobione bo inaczej możemy reformować się co roku i do śmierci.
Jednak temat jest dość nieatrakcyjny medialnie i poklasku nie znajdzie, więc znowu przez lata będziemy topić kasę w pomysłach kolejnych ekip, jak w PGZ. 
A teraz pytanie. Kto wie gdzie płaci podatki najpolsza z polskich fabryk śmigłowców czyli Mielec?

Opublikowano (edytowane)

Co nieco, ale jaki to związek z fabryką tych "wiertalotów"?
Nie wszystko zdołam wyczytać z neta zwłaszcza o pojedynczych zakładach z branży na której się nie znam.
O, w takiej fasoli czy kartoflach to wiem że jako RR mam stawkę zerową VAT czyli de facto jestem zwolniony z tego podatku za produkt u mnie a dopiero marża handlowa następnego jest opodatkowana. O całkowitym zwolnieniu z tego podatku - przyznam - wiem niewiele.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A myl się częściej pod warunkiem że poprawisz bo wielu skorzysta jak choćby na tym pdf-ie gdzie widać ranking firm praktyczny pod kątem przychodów i sam fakt istnienia takich zestawień i ich publiczną dostępność, oraz ile trzeba się natrudzić aby udowodnić (lub obalić) jakąkolwiek tezę aby zachować wiarygodność na przyszłość.

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/holding-spozywczy-pomoze-branzy-owocowo-warzywnej,80019.html
Tekst z Farmera.
"- Będziemy mieli wkrótce wysyp bankructw i upadłości grup owocowo -warzywnych. Tych, które skorzystały z dofinansowania unijnego i w dużej mierze część tych środków została rozkradziona – mówił minister Jan Krzysztof Ardanowski w senackiej KRiRW. - Na około 8 mld zł, które zostały z kasy unijnej wpompowane w grupy owocowo-warzywne, szacuje się, że zostały ukradzione 3 miliardy. "
"Wybudowanie takich chłodni byłoby dziś trudne – a one już są, są nowoczesne i państwo nie może pozwolić, aby trafiły w ręce konkurencji polskiego rolnika – mówił minister. Nowy holding miałby kupować takie podmioty od syndyków lub bezpośrednio od grup, aby ten majątek nie trafił do konkurencji i aby w oparciu o ten majątek można było prowadzić skup – czy owoców miękkich, czy innych, dla których te obiekty były powołane."

Czyli Pan Minister dobrze wie jak kończą się grupy producenckie, ale cały czas namawia do tworzenia nowych, albo nawet spółdzielni. Jednak Pan Minister nie ma zielonego pojęcia o sprawach związanych z przechowalnictwem czy mrożeniem, dlatego schodzi do poziomu punktu skupu w jego rodzinnej wiosce.:D
 Przewiduję że w ciągu sezonu te przejęte podmioty będą w stanie wypracować po jakieś dwa miliony start na łeb. Jak się to zsumuje to wyjdzie fajna sumka. 
Te podmioty raczej nie dysponują tunelami mroźniczymi. W większości to komory zerówki, plusówki. 

Opublikowano

Trzeba kolejne dofinansowanie na tunele.
Może nie rozkradną tym razem?
Teoretycznie wygląda to dobrze; ta ochrona przed zewnętrzną konkurencją bo lepiej broń zniszczyć niżby wróg przejął a dobre chłodnie to broń przeciwko importowi z zewnątrz mrożonek gatunków które rosną w naszym klimacie.
Wygląda to dobrze że aż trudno zgadnąć dlaczego to nie wyjdzie?
a wiem, bo raczej rozkradną bo to państwowe będzie i ja np. pilnować nie zamierzam za friko.
Najpierw dofinansowano by zbudować teraz dofinansuj bo wykupić, później zmodernizować a później nadprodukcję skupić powyżej zysku ze sprzedaży mrożonek które nie zejdą bo nadprodukcja czyli jeszcze utylizacja też kosztowna.
Aby sektor prywatny wykupił o narodowości polskiej trzeba by z Unii wystąpić aby prawnie preferować tenże bo nie da się popierać jednocześnie unijnej swobody gospodarczej i narodowej gospodarki. Zostawić majątek w rękach państwa to najprostszy wniosek. Ale to budowa socjalizmu nawet bardziej socjalistycznego od Chińskiego.
No ciekawe jak to wszystko się potoczy?

Opublikowano

Nie wiem na jakiej podstawie minister wyliczył iż ukradziono tyle a nie więcej albo mniej. Może mają jakieś współczynniki okradania?:D Jedno jest pewne.  Inwestycje zostały rozliczone i co mówi to prosta ścieżka do Unijnych kontroli, kar i ograniczania dostępności środków. Jednak na pewnym poziomie sprawowania władzy trzeba liczyć się ze słowami. Poza tym w grupach ciężko było coś ukraść bo tam nigdy pieniędzy nie było.

Opublikowano

Groźniejszym od podejrzenia niegospodarności jest na zewnątrz wyciągany wniosek na widok próby budowy narodowej gospodarki socjalistycznymi metodami przez ideową władzę. To wygl... dobra wystarczy.

Opublikowano
Dysydent - to nie jest zwolnienie tylko stawka zero. Zwolnienie to coś innego. Wielu inwestorów negocjując wejście z kapitałem negocjowało również zwolnienia z VAT. Bodaj Auchuan to jeden z nich.
Opublikowano

Takie ustępstwa (jeżeli były, bo nie wiem) jawnie dyskryminują rodzimy biznes nawet gdyby istniał nie mówiąc o jego tworzeniu od podstaw, czyli nie ma się co dziwić poparciu naszemu takich działań jakie opisałem wyżej. PO i poprzednicy zbyt pomagało obcym dyskryminując tym swoich w wierze że pieniądze to wszystko. Oby teraz zbyt w drugą stronę się nie przechyliło.
najkrócej jak mogłem bo to nieco bardziej skomplikowane.
Jak najmniej ulg, jak najniższe podatki ale dochodowe nie domiary typu ZUS a już takie wybiórcze ulgi to rzeczywiście ....

Opublikowano (edytowane)

A jeszcze odnośnie przejmowania grup. Wiele sprzętu, wyposażenia specjalistycznego, w tych teoretycznie do przejęcia grupach, stanowiące o jakichkolwiek możliwościach przetwórczych ma poprzyklejane takie fajne małe karteczki. A tam jest napisane że to własność takiego a takiego banku albo funduszu. 
Do przejęcia od jutra więc zostają ściany.:D
Podejrzewam Dysydent że i fajny Sortex mógłbyś tam wyczaić.

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
Wszystkiego na PO zrzucać nie można bo to wcześniejsze sprawy. Wchodzimy w zbytni ogół a to pachnie agitacją. Skomplikowane rzeczy i dochodzą tu dodatkowe umowy międzynarodowe. Np umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania - wyeksportowałeś miałeś prawo rozliczyć VAT inaczej. Są zwolnienia dla sprzedających - podmiotowe i przedmiotowe bodaj. To są sprawy, z którymi idzie się po pomoc. Ja tylko coś tam gdzieś czytałem.
Mirro - chyba to ja pierwszy gdzieś tam napisałem o nacjonalizacj? W tej chwili jakieś toczą się rozmowy ale skończyć może się jak wyżej.
Opublikowano (edytowane)

Śmiałem się z "fajności" tych karteczek a "Sortex" ? no rzeczywiście.
Popytać w finansjerze to jeszcze i kredytem poprą na godziwych warunkach a ile doradzą za półdarmo bo we własnym interesie. Ulgi za innowacyjność i takie tam inne... czasy pływaków w mętnej wodzie chyba nigdy się nie skończą.

PO jednak tego kapitału naściągało z sukcesem i po części on i na nas pracuje bo bez tego byli byśmy na etapie podobnym do Białorusi która też się modernizuje ale o ile wolniej tylko nieco za dużo liberalizmu było w stosunku do zewnętrznego kapitału względem własnego jakim jest potencjał ludzki. Mimo iż wspierali polski kapitał nie potrafili tego politycznie sprzedać to teraz widać uroki lepszych fachowców w propagandzie politycznej.
A właśnie takie sytuacje jak obecna nadwyżka produkcyjna owoców, ASF i podobne weryfikują rzeczywiste ograniczenia umiejętności ludzkich dowolnej opcji politycznej. Są problemy naprawdę trudne dla kogokolwiek a niektóre nierozwiązywalne bez strat tak że każdemu można zaśpiewać "nie dokazuj"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Czyli skoro minister twierdzi iż obecnie wybudowanie takich obiektów dziś byłoby trudne, to znowu obala mit o ruinie. A nawet nie wierzy w siłę sprawczą swojego rządu.
W zasadzie nie do końca wie jak ten majątek zagospodarować. :D Wie tylko iż nie wolno go sprzedać w obce ręce. Zaiste program naprawczy upadającej firmy po byku. 
Tak do wiadomości ministra, to obecnie buduje się sporo takich obiektów, tylko na Ukrainie.:D A jeśli chciałby dowiedzieć się szacunkowo jakiej mocy produkcyjnej, to polecam zadzwonić do naszego, krajowego producenta tuneli mroźniczych i podpytać ile sprzedał tam urządzeń. Zapewniam że wiadomości mogą spowodować co najmniej brak uśmiechu przez jakiś czas.

Opublikowano

Rzut beretem ode mnie jest grupa, a raczej to co z niej zostało, czyli same budowle. Powstała z pieniędzy unijnych, zwroty 75% kosztów przy odpowiednich kosztorysach wzrosły do 100%. Rozmach godny Rockefelera. Sprzęt rolniczy i magazynowy z najwyższej półki, meble na zamówienie z Włoch, 2ha pod dachem. Obecnie jeden z członków za pieniądze grupy ma wielką halę, suszarnię do qq 300t/dobę i kupę ziemi i sprzętu bez karteczek. Te z karteczkami zostały sprzedane na wschód. Sam na siebie już nic nie ma, wszystko rozpisane na rodzinę. Polowania na Alasce na niedźwiedzie, Dominikana itp. Pozostali członkowie trzęsą portkami. Część wykonawców robót do tej pory bez kasy. Dostawcy również. I tak wygląda prawda o grupach. Wyłudzanie kasy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Who the f*ck is Czuma? Taki sam jak gwarant? No to stolica ma przerąbane.:D
Uczciwa stolica? To chyba Jaki powinien być uczciwy a nie stolica?

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v