Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie tak dawno koła łowieckie kupowały karmę dla dzików na zimę, a to ziemniaki a to buraki pastewne i co treściwsze też aby snadź im obiekt łowów na kaprys robionych nie wyginął w mrozy. No to teraz nie kaprys a konieczność i groźba wytrącenia im z ręki prawa na polowania najlepiej podziała niż jakakolwiek kasa bo pospolite ruszenie na łowy całkowicie pozbawi sensu tych szpanerskich wydatków na bronie wyszukane bo nie konieczne one aż takie jak te wędki po kilka tysiaków co złowią rybek za setkę zanim się połamią (żałosne).
Co do oprawiania poubojowego zwierzyny wszelkiej to wielu ze wsi i nie tylko samodzielnie robi sobie "wyroby" z półlegalnie ubitego świniaka i ma doskonałą praktykę w tym i ja gdy za kartek rolnik tylko wtedy pojadł wędlin jeśli sam je sobie zrobił i rozlatuje mi się ze starości któraś już z rzędu wędzarka tak że wiem jak szybko i jak oprawić dzika i nie ja jeden nawet z tego forum. Teraz mniej się to opłaca bo rzeczywiście reżim sanitarny ściga skuteczniej jak komuna za Stalina ubój nielegalny co miał iść na kontyngent. Jakoś ten sanitaryzm przed epidemią pomoru nie chroni za skutecznie sądząc po efektach. 

Opublikowano

W strefach uznanych za opanowane przez wirus nikt nawet nie powinien myśleć o badaniu odstrzelonych sztuk. Tylko i wyłącznie utylizacja. Dół z wapnem i po problemie.

Opublikowano (edytowane)

Dół wystarczy bo Ci jeszcze powiedzą że wapno za drogie.
Dobra zmieńcie temat bo w garnkach mam pusto a  w lodówce tylko wędlina i mi gdzieś "nie idzie" po tym wszystkim.
O, do pomidorów nawet margaryny nie znalazłem tylko.... z cebulą topiony smalec

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A'propos żywienia - polowica jest w szpitalu,  byłem cały dzień no i jak widzę,  że kolacje już zaczęli rozwozic  to się zawinalem. Zjezdzam  do teściów,  a teściu że mogłem trochę poczekać i żebym zgadywal co dostała na kolacje.  Okazało się,  że pyszny posiłek  składałal się (nie ma żadnej specjalnej diety w związku z pobytem)  z:

-chleb,  2 kromki

-masło

-suchy makaron.  The end. :)

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Widać  znasz  nie poradnych myśliwych   :ph34r:

Szef koła łowieckiego które  jest na moim terenie powiedział  że  im się nie opłaca  polować na dzika  ale   jest  jeden myśliwy który  jest  cienty  na dzika   wystarczylo kilka  dni  i problem z ryciem  w zbożu  zasianym po kukurydzy  znikł.

Wystarczy  dobra  wola  mysliwych   dać  im zachętę  i będą polować.

Ja nigdzie  nie pisałem że   możliwe jest wytępienie wszystkich dzików  w Polsce czy województwie  czytaj  ze zrozumieniem :D  

Ale  ograniczenie populacji  jest  możliwe  i to należy zrobić  :)  

Ile tych dzików strzelił przez te kilka dni? 

Jak nie wytepisz wszystkich to tak jakbyś nie zrobił nic. No prawie nic

47 minut temu, dysydent napisał:

Dzik to szkodnik a teraz jeszcze i zaraza. Każdy ma (powinien mieć) prawo utłuc bydlaka bez oglądania się na pozwolenia. Nie jakieś tam elitarne grupy, każdy. Warunek, ma zakopać na miejscu lub poinformować choćby i taki skup natychmiast, komórkowe telefony, nie ma problemu a przy braku zainteresowania ze strony potencjalnych nabywców jeśli chce sam zagospodarować zdobycz to tylko za zgodą weterynarza lub podobne ułatwienia powszechnego polowania.
NIE KARAĆ NIKOGO KTO UTŁUCZE DZIKA, byle to zgłosił do wyznaczonych służb a nawet nie karać jeśli zakopał bez zgłaszania. Oczywiście pojawi się nieco dziczyzny na czarnym rynku ale nie na długo. 
ot i pomysł.

Jak kazdy ma strzelać dzika? Czym? O.o

Jak zakopiesz na miejscu to lisy rozgrzebią a i inne dziki mogą się za niego zabrać. Jak zakopiesz zimą? 

Jak sie pojawi dziczyzna na czarnym rynku to jest mozliwe że rozwleką ASF bo badana sztuka jest rejestrowana

Przed chwilą, dysydent napisał:

Nie tak dawno koła łowieckie kupowały karmę dla dzików na zimę, a to ziemniaki a to buraki pastewne i co treściwsze też aby snadź im obiekt łowów na kaprys robionych nie wyginął w mrozy. No to teraz nie kaprys a konieczność i groźba wytrącenia im z ręki prawa na polowania najlepiej podziała niż jakakolwiek kasa bo pospolite ruszenie na łowy całkowicie pozbawi sensu tych szpanerskich wydatków na bronie wyszukane bo nie konieczne one aż takie jak te wędki po kilka tysiaków co złowią rybek za setkę zanim się połamią (żałosne).

Jak im zabronisz plować to kto będzie te dziki strzelał?

Nie pisałem o żadnej szpanerskiej broni Sztucer to co najmniej 5000  do tego optyka o przyzwoitym swietle drugie tyle. By strzelać trzeba wziąć poprawkę na wiatr, na opadanie kuli. Do pruszającego się obiektu strzelac też trzeba umieć. Trzeba wzac poprawkę na strzały gdy nawet w odległości ponad 1km sa siedziby ludzkie bo zabłakana kula nawet po takim dystansie zabija. Kule do sztucera grzybkują to znaczy po zetknieciu z ciałem rozpadają się na części by jak najwiecej szkód wyrządzić czyli skutecznie zabić . To nie jest takie pierdu pierdu jak strzelanie do durnych saren które podejdziesz na 50m a one stoją i sie patrzą. Albo kukurydza. Myslisz że ktokolwiek normalny wejdzie w pole kukurydzy by strzelac do dzików.

Powiedz , ile razy widujesz dzika w dzień? 

Dół  z wapnem? po pierwsze to chyba basen a po drugie zaraz sanepid i ochrona srodowiska bedzie szumieć. Utylizacja musi odbyć się w zakładach do tego przeznaczonych i kropka. 

Opublikowano (edytowane)

nooo to same problemy a większość z przepisów wynikła.
Nikt nie zabraniać by miał polowania NIKOMU a jak to już inna sprawa. 
Bo dół musi być z wapnem, bo lisy odkopią bo się ASF po czarnym rynku rozniesie (jakby go tam już nie było) , bo dajmy na to babcia wasza... a nie, to ostatnie z Barei.
no nie pojem dzisiaj jak kompa nie wyłączę:D

utylizacja to się naprawdę odbywa po krzakach naturalnie się rozkładającej padliny po zdechłych z tej choroby dzikach i na pewno niejeden skończył przez nikogo nie odkryty i PRZEPISOWO ZUTYLIZOWANY.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kuźwa nie wierzę,  co oglądam.  Na tvp 3 Olsztyn podsumowanie dnia i materiał o tym jak to zatrzymano mężczyznę z Moraga,  który przebił opony w 5 autach.  Według tego co zeznał na policji,  to wrócił do domu,  a na parkingu przed blokiem,  który w jego opinii jest terenem prywatnym spółdzielni,  stały obce auta według jego relacji już nie pierwszy raz, a że był wypity , co się wkurzyl i przebił 7 opon w 5 autach. 

Ale, że na ostatnim piętrze budynku jest lokal wynajmowane przez PiS to do robili do tego teorie,  że to był atak na ich biuro.. 

Opublikowano

To jest pokłosie wygwizdania Morawieckiego w Kraśniku. Wojewoda lubelski ogłosił sukces. Wynajęli na trzy miesiące zakład w Poniatowej, będący własnością grupy producenckiej. To taki punkt skupu. Grupa jest w stanie agonalnym, ale zakład w zasadzie nowy. Niczego nie mogą przejąć bo trzeba by zmienić statut spółki aby dopuścić inny podmiot niż osoby fizyczne. Jest jakiś chętny na firmę z 20mln długiem?

Opublikowano

Chyba oszalałeś! Nikt nikomu nic więcej nie zapłaci, bo z czego, no chyba że premier każe dołożyć aby pokazać że można.:D Poza tym większość tego co chcą brać właśnie się skończyła.:D
Ale jutro będzie lepszy cyrk. Do Wa-wy jadą właściciele zakładów przetwórczych , a raczej mają się stawić. Będą ich namawiać do płacenia godnych cen.  Chciałbym to zobaczyć jak nakazują prywatnemu przedsiębiorcy po ile co ma kupować. 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Ulman napisał:

Muszą pielegnować syndrom oblęzonej twierdzy

Prowokacja !!!:S

https://dorzeczy.pl/kraj/71613/Przebijal-opony-samochodow-dzialaczy-PiS-Zeznal-ze-sie-zdenerwowal.html

W materiale nie słyszałem,  żeby to były auta członków PiS(nie mówię,  że nie są,  skoro były "obce"  to pewnie tak,  ale nie kojarzę w materiale,  żeby o tym mowili) ,  mowa była o 5 autach, nie mieszka w sąsiedztwie,  tylko pod biurem. Jeśli oczywiście uważnie słuchałem.  Do tego zdaje mi się, że osoba z którą rozmawiali dziennikarze mówiła,  że sam mężczyzna powiedział,  że to nie miało podłoża politycznego. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
13 godzin temu, mirro napisał:

i Bogu dzięki jeśli to nieprawda bo należy skasować nieco tych plantacji zwłaszcza malin bo ja nie kupię ani kilograma jako klient detaliczny a to co kupowałem w przetworach to wystarczało jeszcze przed zwiększeniem powierzchni uprawy w kraju tego gatunku.
Ja po sprzedaniu plonu po 10zł/kg dwa lata temu przystąpiłem do likwidacji plantacji malin a resztki zakończyłem kasować w tym roku wiosną i do mnie nikt dopłacać nie musi. 
Zdajże sobie sprawę jeden z drugim że pomoc państwa to czyjeś siłą wydarte podatkami pieniądze a skoro pomoc konieczna to z waszą produkcją jest coś nie tak. Z kolei jakikolwiek rząd inaczej nie potrafi prowadzić działalności gospodarczej jak dołożyć do interesu i lepiej niech się za rynek owoców nie zabiera bo za kilka lat owoce będą towarem deficytowym. Oczywiście prawo do protestu sobie zachowajmy ale produkować trzeba rzeczy potrzebne a nie subwencjonowane bo subwencje mogą zniknąć w najmniej oczekiwanym momencie jak z owoców miękkich było (na przykład)
Prawie już za standard uznaję odchodzenie od produktów przy których zaczyna pomagać państwo bo finalnie totalną klapą się to kończy w całej branży.
Wniosek - dać sobie spokój z owocami jeśli rynek przesycony a jeśli kto jeszcze w nim siedzi ... no cóż , wydrzeć z tych durni ile się da ale i tak szybko zmienić profil.

Opublikowano

Cześć tu SŁAWOMIR

4d32ecfb64552af485942aae79e00694.jpg

Sławomir I. oraz jego syn z zarzutami. Nieprawidłowości w spółce Nasze Zboża
2018-07-24 21:56:54 Artykuł czytany 2821 razy

Zarzuty wyłudzenia towarów o wartości blisko 2 mln zł oraz uszczuplenia podatku VAT usłyszeli Sławomir I. (przewodniczący Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych Rolników i Organizacji Rolniczych) oraz jego syn Damian. Prokuratorskie zarzuty dotyczą działalność obu mężczyzn w spółce Grupa Producencka „Nasze Zboża”, gdzie syn był prezesem, a ojciec prokurentem.

http://www.podlasie24.pl/powiat-siedlecki/region/slawomir-i.-oraz-jego-syn-z-zarzutami.-nieprawidlowosci-w-spolce-nasze-zboza-26980.html

nawet Arek się do zdjęcia załapał:D

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, staszek131415 napisał:

A kogo obchodzi po ile będziesz sprzedawał pamiętaj cenę zawsze dyktuje kupujący albo ja zaakceptujesz albo nie

Jak chcesz sprzedać to kupujcy a jak on chce kupić to ty 

22 godziny temu, mirro napisał:

Ale jutro będzie lepszy cyrk. Do Wa-wy jadą właściciele zakładów przetwórczych , a raczej mają się stawić. Będą ich namawiać do płacenia godnych cen.  Chciałbym to zobaczyć jak nakazują prywatnemu przedsiębiorcy po ile co ma kupować. 

Mentalność komunistyczna. 

7 godzin temu, daron64 napisał:

A jak tam marku z tymi głosami.  Głosy na PiS dają większą legitymację do tego,  żeby reprezentować naród? 

Oczywiście że tak bo na PIS głosowali patrioci a na PO zdrajcy

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v