Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale ja chyba zrozumiałem . Dla jednych to przypadek , a dla innych zmowa , siły nieczyste i ... No coś by tam jeszcze można dopisać . B|

Opublikowano
Przed chwilą, Adrian_K_90 napisał:

Jak to nie mogli? Wszystko mogą, ale nie opodatkują zagranicznego kapitału handlowego? Żałosna władza.

Chcieli opodatkować obrotowym ale byłaby awantura z UE. Wszystkie problemy biorą się z wysokich podatków które jeszcze podnosza. Gdyby były atrakcyjne warunki to kapitał z zewnatrz by do nas płynął by sie opodatkowac.

Daron, to jest oczywiste że nauczyciele pójdą na bruk tak jak część sprzedawców przez wolne niedziele. Nie ma mozliwosci by było inaczej 

Opublikowano

Ja ciągle pojąć nie mogę , dlaczego nikt się nie domaga wolnych niedziel dla księży ? A tak na marginesie , to zgadnie ktoś w jakiej grupie społecznej nigdy , ale to nigdy nie było  bezrobocia ? :ph34r:

Opublikowano

Pudło . Nie słyszałeś o ukrytym bezrobociu na wsi ?

Opublikowano (edytowane)

po za tym rolnik to zawód ..
a jakie to my w ogóle mamy te grupy społeczne obecnie? 
Dawniej był pan wójt pleban i kmieć. no jeszcze dawniej niewolnik.
dzisiaj pan to właściciel, wójt - urzędnik, pleban - kler, kmieć - klasa robotnicza ....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

no to ja dwie grupy mogę wymienić
Złodzieje bo nawet jak nie kradną to muszą nie dać się złapać po tym co już nakradli i politycy bo bez przerwy się żrą między sobą a końca nie widać.

Opublikowano

No Wam powiem że Ardanowski coraz bardziej mi odpowiada . Prosto i w prostych słowach mówi co myśli o gównianym odstrzale dzików . Może ten nie będzie tylko myślał o tym kto przerwie mu drzemkę . :D:D

Opublikowano (edytowane)

c.d. do złodziejopolityków

6 minut temu, Ulman napisał:

Te dwie grópy mają spory zbiór wspólny

Dwa etaty z gwarancją ciągłości zatrudnienia, nie ma co się dziwić.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

No Wam powiem że Ardanowski coraz bardziej mi odpowiada . Prosto i w prostych słowach mówi co myśli o gównianym odstrzale dzików . Może ten nie będzie tylko myślał o tym kto przerwie mu drzemkę . :D:D

W odstrzale dzików jest sporo niuansów i nie jest to takie do końca oczywiste że źli mysliwi nie chcą ich strzelać. No ale na kogoś trzeba zwalić winę. Ardanowski całkiem z sensem wypowiediał sie o durnym pomysle zakazu hodowli futerkowych i o fantazji z wybudowaniem płotu

Opublikowano

No nie wiem . Dla mnie to łatwo naprostować . Dać myśliwym "dobrą " kasę za odstrzał dzików , to nawet sarny będą z nimi mylić . B|

Opublikowano

Jakoś zadnego problemu nie ma przy wybijaniu u rolnika prośnych loch , czy prosiaków . Ekologów już to nie interesuje ? Za to im nie płaci już nikt ?

Opublikowano (edytowane)

Generalnie nie ma kompletnie pomysłu na procedurę gdzie patroszyć, jakie zastosować środki ostrozności by w przypadku stwierdzenia ASF bebechy zabezpieczyć i nie rozniesc choróbska. Wrzucając tusze do chłodni też nie wiadomo czy były one zdrowe czy niei jesli sie trafi jedna z asf na całą chłodnie to wszystko do utylizacji. Dodatkowo taka chłodnię trzeba by dokładnie zdezynfekować. Opieke nad chłodnią powinni sprawować ludzie z sanepidu lub/i weterynarze a ich za mało i nie chce im sie siedzieć przy chłodniach po nocy gdy przywożą odstrzelone sztuki. Samochody mysliwych tez po kazdym dostarczeniu dzika powinny być dezynfekowane by nie roznieść ASF. Kto ma za to płacic czym i kto ma to robic? - itd itp

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Kolego . Stworzyć przepisy to pryszcz . Byś wiedział jaka papierologia jest w strefach ASF , to nawet nie myślał byś co i jak . Jeden wielki pic i utrudnianie życia małym rolnikom . Reszta wszystko po staremu , a jedynie nogi mogą zaboleć . . To wszystko jest CHORE . Nie trzeba się zastanawiać co zrobić z padliną , a jak to k**estwo wytłuc . Głębokie doły wyjdą taniej .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

a no właśnie w obliczu epidemii wyniszczającej całe populacje w tym i innych chronionych gatunków ekologia głupieje bo bioróżnorodność na siłę wprowadzana niesie nie mniej zagrożeń niż jej brak a już całkiem obłęd jak to przepisami zechcą regulować.
Nie ma mądrego i tyle.
Teoretycznie pełna kwarantanna to całkowita eliminacja dzików z terytorium kwarantanną objętym z kolei bioróżnorodność i pat.
Kosztowała introdukcja dzikich gatunków do środowiska, teraz kosztuje eliminacja, obie przy tym jednakowo skuteczne bo kuropatwy za diabła nie chcą się na polach utrzymać przy obecnej ilości lisów i takich przykładów by mnożył.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kuźwa .ludzie . Kiedy ktoś to zrozumie ?! Nie ma dzików ! Nie ma epidemii ! Nie ma problemów z ASF ! Niech ktoś mi powie dlaczego można pozbyć się świń w Polsce , a dzików nie wolno , bo - przepisy , okresy ochronne , oburzone społeczeństwo ? Ja naprawdę nie potrafię tego zrozumieć .

Opublikowano (edytowane)

To proste - dziki są "mobilne" i żeby sie zes.... to ich nie wybiją. Nie ma takiej mozliwości i kropka

Cała walka z ASF sprowadza się do tego że z naturą się nie wygra. Wiemy to dokładnie po tegorocznej suszy a teraz opadach.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Kasa . Za dobrą kasę w ciągu dwóch lat dziki tylko w encyklopedii będą występować . No część powinna sama wyzdychać . Przecie wiadomo że to tak straszna choroba . Nie wiem , ale czasami to wszystko kupy się nie trzyma .

Opublikowano (edytowane)

Tury wybito. Dziki też by można tylko będą nachodzić z zagranicy ale jeśli by to było ekonomicznie uzasadnione to też by sposób na eliminację znalazł przy obecnej technologii bo chłop do swego lasu nie wjedzie bez fotografii na ukrytej kamerze czyli można, pozostaje tylko przekonanie że konieczne, a to przekonanie narasta. Można kontrolować naturę ale tylko przez wyniszczenie a to daje kaca społecznego i potrzeba takiego ASF jako "klina" aby ten kac przygłuszyć.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/articles/afrykanski-pomor-swin-asf/straz-przednia-rzadowa-alternatywa-dla-mysliwych/

Opublikowano

Durne pytanie .Zobacz gdzie , ile i u czego był głównie wykryty wirus i więcej tak nie pytaj . Właściwie o co Ci chodzi ? Też uważasz , że dziki należy chronić , a tępić polskiego rolnika ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v