Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ulman poczekaj tylko nałapie ludzi ty byś pewnie zgadł 

35 minut temu, Elektryk napisał:

A czy dysortografia zamyka na klucz słowniki ortograficzne, wyszukiwarki internetowe i sprawdzanie pisowni w przeglądarce? NIE! To może zrobić jedynie głupota lub lenistwo i nie wiem co gorsze. Moje pytanie dalej zostawiasz bez odpowiedzi. Co ty czytałeś?

aleś ty bystry wow tylko nie które zdania poprawia na inne on poprawia błędy  

Opublikowano (edytowane)

To ty masz dysortografie,  czy dysleksje ? Czy combo z lenistwem jeszcze?  Do tej pory jeszcze jako tako było z twoim odnoszenien się do reszty,  ale wyzwanie ludzi na prawo i lewo od głupich.. No słabo to wygląda. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

Roman po wypadku na kopalni trochę spokorniałeś i nawet zacząłeś z kulturą dyskutować. Widać po paru dniach od d odeszło i znowu zaczęło się po staremu. Znowu zacząłeś strategię wyzywania ludzi z którymi nie potrafisz merytorycznie sobie poradzić i nie masz argumentów. A prawda jest taka, że nie radzisz sobie w języku polskim z czego widzę znowu wszyscy ut się zaczynają naśmiewać. Ale bardzo łatwo i szybko zaczynasz wyzywać od głupków. Ale jakoś to z ciebie się naśmiewają I pewnie tego by nie robili gdybyś zaczął pisać bardziej z kulturą a nie po chamsku.

9 godzin temu, hubertuss napisał:

Marek Jurgiel może sobie grozić krokami prawnymi. Zwłaszcza, że grozi już od 2011 roku i strony jak to pierdoła zaprzepaściła negocjacje i przyczyniła się do zamknięcia cukrowni w Polsce dalej wiszą w necie.

http://www.wspolczesna.pl/wiadomosci/bialystok/art/5631358,cukrownia-a-godnosc-ministra-jurgiela,id,t.html

Ja wiem, że wam wasza propaganda kity żeni. Ale prawda jest inna i dla was w tym przypadku trudno akceptowalna.

Wyjaśniłem ci dlaczego w latach 2008 i 2009 zamykano cukrownie. Czy tą w Raciborzu czy w Łapach i inne. Skomentowałeś tekstem poniżej. Tylko gdzie z mojego tekstu powyżej wynika, że Niemiec kupował i niszczył? Weź mi wytłumacz skąd to wynika?

7 godzin temu, Roman176 napisał:

czyli rozumiem ze Niemiec twoim zdaniem kupował  i niszczył wiec twoje wypociny jak w tym miał interes

Ty naprawdę nie rozumiesz co czytasz. Trzeci raz już tłumaczę. Jurgiel rozłożył negocjacje w sprawie limitów produkcji cukru dla Polski Tak UE chciało ograniczyć wszystkim ale inne kraje zasiadły do dodatkowej rundy negocjacji i wynegocjowały więcej. Jurgielowi się nie chciało. Więc Polska więcej nie dostała. W wyniku tego zamknięto cukrownie nie tylko te, które Kupili Niemcy. Czy myślisz, że Niemiec taki głupi by kupić zakład i go zamknąć? Zacytowałeś mój powyższy post. Skomentowałeś go tekstem ni z gruszki nie z pietruszki. Gdzie ja napisałem, że Niemiec kupował i niszczył? Ty zaprzeczasz sam sobie. Bo właśnie Niemiec nie kupował by zniszczyć. To nieudolność Jurgiela go do tego zmusiła. Bo nie było limitów i nie można było produkować. Podobnie zamknięto jedną z najnowocześniejszych cukrowni w Łapach. Załapałeś już?

7 godzin temu, Roman176 napisał:

dawno się tak nie śmiałem z twojej głupoty zapomniałem dodać ze 30km miałem do cukrowni Raciborzu  to jak to jest unia kazała Niemcom zamknąć ??  przecież unia to Niemcy

a Niemcom nikt nic nie karze mogą i robią co chcą jak pomoc vw stocznia itp a niewolno a Niemiec morze coś kłamiesz ..  xD

opowieść stara baba schowana za płotem i podsłuchiwała podkła się uderzyła głową kamień i wszystko pokręciła 

tym własnie udowodniłeś ze jesteś głupi  twój brat Niemiec dba o twoje wiadomości   Niemiec kupował powiedzmy za grosze i jeszcze dopłacał do rozbiórki jaka tu logika słucham ??

HMS Bergbau

http://forsal.pl/drukowanie/957588

poczytaj i napisz do mnie jeszcze raz wszystkim kieruje były minister 

https://tvn24bis.pl/pieniadze,79/gornictwo-niemiecki-hms-bergbau-zainteresowany-zakladem-krupinski,668652.html

co ty na to......... 

Śmiać to się możemy ale z ciebie. Nie zwalaj wszystkiego na dysortografie. Bo nie dawno zwalałeś na dysleksje. Nie widmo na co będziesz zwalał za miesiąc. Ty zdania nie potrafisz normalnie i z sensem zbudować. Już pomijam robienie jakichś błędów literówek itd. Mało tego nie rozumiesz co czytasz. Za to bardzo łatwo wyzywasz wszystkich od głupków. Chociaż większość przynajmniej rozumie co czyta i potrafi jakoś po polsku z sensem do tego się odnieść. Nie wspominając o kulturze.

Ktoś ci napisał, że Jurgiel przespał negocjacje w sprawie cukru w Kopenhadze bo tak było. A ty odpisałeś w sowim stylu, że jest głupi. Tylko wiesz ludzie widzą kto jest głupi. To, że ty nazwiesz kogoś głupim to nie znaczy, że tak jest bo z reguły sam na głupiego wychodzisz patrząc po tym co piszesz. Jednym słowem jesteś głupi jak but a do tego brak ci kultury o analfabetyzmie nie wspomnę. Bo u ciebie widać nie tylko dysleksję ale brak umiejętności zbudowania zdania z sensem.

Edytowane przez hubertuss
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

7 godzin temu, Ulman napisał:

Ulanami???O.o Kto to taki?

Ulani   to nie wiem kto to  taki     ale  ,,Ułani w celi ,,  to  tacy  ,,Biedronie,, w więzieniu 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Kaczyński 2014

„W piątek rozmawiałem z paniami i panami, którzy tutaj [w Sejmie – przyp. red.] protestują w sprawie wsparcia państwa dla opiekunów dzieci niepełnosprawnych. Wczoraj przedstawiciele naszej partii przedstawili i przekazali im projekt ustawy, która by rozwiązywała te problemy. Chciałem bardzo mocno podkreślić, że będziemy wykorzystywali wszystkie możliwości po to, by zmusić rząd Donalda Tuska i samego premiera do rozwiązania tej palącej i niezwykle ważnej z punktu widzenia interesów dzieci niepełnosprawnych, ale też niezwykle ważnej moralnie, kwestii.

To jest taka sprawa, która jest swego rodzaju wskaźnikiem, wykładnikiem działania państwa. Działania państwa tam, gdzie kwestie moralne, gdzie kwestie zobowiązań wobec tych, którzy zostali potraktowani przez los szczególnie okrutnie, pokazują, jakie to państwo jest, jaka ta władza jest. Jeżeli ta władza nie jest w stanie wykazać empatii, nie jest w stanie wykazać współczucia, mówię tutaj oczywiście o współczuciu czynnym, takim, które prowadzi do jakiejś poprawy losu, to pokazuje po prostu swoją twarz”.

Sasin 2018

"Trzeba przygotować odpowiednie regulacje prawne, muszą one przejść proces legislacyjny. Tak działa państwo demokratyczne - podkreślał Sasin. - W państwie demokratycznym nic się nie dzieje od tego, że nawet tak ważne osoby jak premier czy prezydent coś powiedzą - dodawał. Jak mówił, ustawę trzeba najpierw przygotować, poddać konsultacjom. - Szczególnie jeśli mówimy o ustawach w trybie rządowym, a nie poselskich. To wszystko musi jednak potrwać, to się nie dzieje w ciągu kilku godzin - stwierdził szef Komitetu Stałego Rady Ministrów."

Sasin 2018

"Nie będzie żywej gotówki, my spełniliśmy postulaty protestujących. (…) Budżet nie jest z gumy. Ci, którzy mówią, abyśmy dali te pieniądze, niech powiedzą komu mamy zabrać."

I na koniec odnosząc się nieco do kaczora  z początku,  też Sasin 2018

"Dzieją się cyrki i pewnie będą się dziać. Nie mówię o niepełnosprawnych, ale o pielgrzymkach polityków, którzy chcą wykorzystać protest do swoich niecnych celów. To naprawdę nie służy sprawie niepełnosprawnych."

Opublikowano

A dajcie Romkowi spokój. Ja z upodobaniem czytam bo pozwala to poznać myslenie abstrakcyjne. Z drugiej strony  argumentacja pokazuje w jaki sposób i na jakich postawach ludzie dokonują wyborów opcji politycznej którą popierają.Wszystko to upewnia mnie w przekonaniu że demokracja jest systemem ułomnym. 

Prezes cos długo leży w szpitalu. Piszą że jakąś bakterie załapał. Ciekawe czy będzie śledztwo w sprawie użycia broni biologicznej.

https://wiadomosci.wp.pl/nieoficjalnie-wiadomo-czemu-kaczynski-lezy-w-szpitalu-juz-2-tygodnie-6253396383213185a

Gość marekfarmer
Opublikowano

ilu  procentowe  i  z jakich owoców  te  ,,Wina  Tuska,,

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, hubertuss napisał:

Wyjaśniłem ci dlaczego w latach 2008 i 2009 zamykano cukrownie. Czy tą w Raciborzu czy w Łapach i inne. Skomentowałeś tekstem poniżej. Tylko gdzie z mojego tekstu powyżej wynika, że Niemiec kupował i niszczył? Weź mi wytłumacz skąd to wynika?

a kto płacił miliony za wygaszanie i płacił za nieprodukowanie ?? chyba unia dopłacała za wygaszanie a jak Niemcowi dali cukrownie to komu płaca za wygaszanie ??

10 godzin temu, marekfarmer napisał:

ilu  procentowe  i  z jakich owoców  te  ,,Wina  Tuska,,

DTR3VmNW4AAeQgT.jpg

98ae893824_uwaza_ze_tusk_jest_bjedny.jpg

17 godzin temu, daron64 napisał:

To ty masz dysortografie,  czy dysleksje ? Czy combo z lenistwem jeszcze?  Do tej pory jeszcze jako tako było z twoim odnoszenien się do reszty,  ale wyzwanie ludzi na prawo i lewo od głupich.. No słabo to wygląda. 

własnie tak wygląda poprawi arka z przeglądarki zrobiłem błąd a nie zwróciłem ze źle poprawiła   wybaczysz mi ??  morze być leniem 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
18 minut temu, Roman176 napisał:

a kto płacił miliony za wygaszanie i płacił za nieprodukowanie ?? chyba unia dopłacała za wygaszanie a jak Niemcowi dali cukrownie to komu płaca za wygaszanie ??

No komu i ile?

Opublikowano

lutym 2006 roku Komisja Europejska zatwierdzi≥a projekt reformy, której rozpoczÍcie przewidziano na rok gospodarczy 2006/07. Na jej pierwszy etap – majπcy trwaÊ do 2011 roku – przewidziano obniøenie kwot produkcji cukru, zaú na drugi – ich ca≥kowitπ likwidacjÍ, którπ zaplanowano do 2015 roku. G≥ówne za≥oøenia tej reformy objÍ≥y m. in. zmiany w systemie cen i ich obniøkÍ, po≥πczenie kwot A i B oraz stworzenie systemu zachÍt do zmniejszania poziomu produkcji. Szczegó≥owe zmiany, jakie wówczas wprowadzono, to (Chudoba 2006: 10-11): zastπpienie ceny interwencyjnej cukru cenπ referencyjπ, która w ciπgu trzech lat zostanie obniøona o 30%, do poziomu 404,4 euro za tonÍ cukru bia≥ego; wprowadzenie systemu raportowania cen cukru, który pozwoli stwierdziÊ, kiedy cena rynkowa spada poniøej ceny referencyjnej; uruchomienie systemu prywatnego magazynowania cukru w sytuacji spadku cen rynkowych poniøej cen referencyjnych; obniøenie o 40% minimalnej ceny skupu buraków cukrowych do 26,3 euro za tonÍ (przy wprowadzeniu systemu rekompensat dla plantatorów w wysokoúci 64 po≥πczenie kwot A i B w jednπ wspólnπ kwotÍ w dotychczasowej wysokoúci (17,44 mln ton) oraz rozdzielenie dodatkowej kwoty (1 mln ton) pomiÍdzy paÒstwa cz≥onkowskie produkujπce dotychczas cukier w kwocie C; utworzenie specjalnego funduszu restrukturyzacyjnego, pochodzπcego z op≥at wnoszonych przez producentów cukru2; udzielenie pomocy restrukturyzacyjnej producentom rezygnujπcym z produkcji cukru.

Opublikowano

no tak i do czego zmierzasz ??

przecież wyraźnie pisze ze mieli czas do 2011 a od 2011/15 wygaszanie  udzielenie pomocy restrukturyzacyjnej producentom rezygnujπcym z produkcji cukru.

Opublikowano

pis nic nie sprzedał  

Biopaliwa zamiast cukru

Ministerstwo rolnictwa sprzeciwia się zamykaniu cukrowni Krajowej Spółki Cukrowej. Zamiast cukru fabryki maja wytwarzać biopaliwa. Eksperci przestrzegają jednak przed wtrąceniem się polityków w sprawy największego polskiego koncernu cukrowego i przypominają, że bez wygaszania produkcji spółka szybko zbankrutuje. 

Plan restrukturyzacji Krajowej Spółki Cukrowej jest znany od dawna. Koncern musi stopniowo wygaszać produkcję w małych i nierentownych fabrykach i przenosić ją do dużych. To jedyna droga do oszczędności niezbędnych zwłaszcza teraz po uchwaleniu reformy unijnego rynku cukru. W tym sezonie ma zostać zamkniętych 5 kolejnych fabryk cukru. Ale resort rolnictwa sprzeciwia się decyzjom Zarządu spółki i proponuje tzw. alternatywne źródła produkcji.

Pomysł jest prosty. Z buraków wytwarzać się będzie melasę, która po zbudowaniu odpowiednich instalacji w cukrowniach będzie przerabiana na bioetanol. Politycy uważaj, że to duża szansa nie tylko dla cukrowni ale także dla plantatorów. Zwłaszcza, że produkcja cukru na cele energetyczne nie jest objęta kwotowaniem.

Ale do pomysły polityków ostrożnie podchodzą eksperci. Nie wylejmy dziecka z kąpielom – przestrzegają. Program restrukturyzacji Krajowej Spółki Cukrowej jest niezbędny, aby spadły koszty, a co za tym idzie oddaliło się widmo bankructwa. Tymczasem rozpoczęcie produkcji biopaliw w wygaszanych cukrowniach może oznaczać dodatkowe koszty, a nie oszczędności. Krajowa Spółka Cukrowa jest największym koncernem cukrowy w Polsce, który kontroluje 40% rynku. W jej skład wchodzi obecnie 27 fabryk. Zakłada się, że za kilka lat ma zostać ich tylko od 8 do 11.

Decyzja musi zapaść do końca miesiąca. Do 31 marca Agencja Rynku Rolnego przyjmuje wnioski od producentów cukru o rezygnacji z części limitu w zamian za unijne rekompensaty. Jeżeli koncerny nie „sprzedadzą” 9% swojego limitu Bruksela i tak go obetnie w 2010 roku, ale już bez żadnej rekompensaty.

ulman już wiesz czemu kupowali i burzyli ??  czyli Niemcy biorą kasę za niemiecką fabrykę w Polsce  ahh ten donek   jak to założyciel parti Olechowski powiedział za co dostali z Niemiec kasę  na kampanie donek musiał się wywiązać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v