Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jaki pan-towarzysz jaruzelski,choc tak naprawde w zwiazku z jego pochodzeniem mozna by go spokojnie przed wojna panem nazwac-stara szlachecka rodzina z pokaznym majatkiem ,wyksztalcony w renomowanym warszawskim gimnazjum[nie mylic z dzisiejszym] ksiezy marianow[tych od lichenia] z mala matura, harcerz, pewnie i ministrant,wnuk powstanca styczniowego-w przedwojennych realiach prawdziwy panicz:D, nalezal do nielicznej elity II rp a potem rzeskie powietrze polnocnej azji mu w glowie zamieszalo,  jakbym sie przeniosl z malopolskiego smogu na czyste syberyjskie powietrze, nie wiadomo co by mi sie stalo;)

Opublikowano (edytowane)

Jakby jednak miłościwie panujący dalej chcieli kogoś degradować, albo pozbawiać stopnia, to mam dla nich godnego przeciwnika. Największa zaleta to jest fakt iż człowiek żyje. Można go więc postawić przed trybunałem ludowym. Mam na myśli gen Dukaczewskiego. Kandydat spełnia wszelkie PiS kryteria. Pytanie też rodzi się dlaczego nikt się go nie czepia. Brak odwagi, czy coś innego?
Alamo, .............. !

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

No właśnie nie są w stanie prawnie ogarnąć debilizmu który wymyślili.:D

Tak samo jest z płotem przeciw ASF:D a mimo to pro rządowi koledzy i tak to popierali a może i nadal popieraja bo tak rząd wymyslił. Strach pomyśleć  ile jest takich pomysłów które realizują a refleksja o  popełnionym idiotyźmie przychodzi post factum albo wcaleO.o

Opublikowano

Alamo część niepełnosprawności pojawia się po kilkunastu latach. Związane może to być choćby z udarami, urazami zapaleniem opon mózgowych. Miej na tyle przyzwoitości aby nie tłumaczyć tym ludziom że mieli być zabici prze narodzeniem. Mam znajomego który niedawno przeszedł bakteryjne zapalenie opon mózgowych. Sprawa banalna bo od zatok. Facet jest połowicznie sparaliżowany, stracił słuch. Dzięki rodzinie żyje i funkcjonuje. To o takich ludzi tu chodzi. Niepełnosprawnych pełnoletnich.

Opublikowano

zydów nie wsadzamy, ale jakby coś........

mirro , PKB  kraju z czasów Mieszka było na poziomie ludów germańskich które pokonały Rzymian.  Nie musiało to być mało skoro Niemcy tak bardzo pchali się na wschód. Ponad to wspomniany bursztynowy szlak był dowodem na to, że istniały towary wymienne po które opłacało się daleko jechać. Niektórzy z was nie mogą zrozumieć ,że nie nie chodzi tu o  jakieś PKB , zamki i zasobność miast lecz o  narodowość i państwowość.

II wojna światowa pokazała ,że na nic się zdały dolary, złoto i diamenty. Kiedy wywożono do obozów , to kasa nie chroniła , a walizkowe bogactwo wręcz potęgowało zagrożenie. całe zydowskie złoto zrabowali i przetopili Niemcy ze złotymi zębami włącznie. Tym z kolei w 1945 roku  część zrabowanego  złota odebrali amerykanie i alianci. To co zdeponowano w Szwajcarii leży tam do dziś nie mając szans na odzyskanie przez nieżyjących. Jak z tego wynika lichwa i gromadzenie bogactw nie popłaca. Czym jest PKB w stosunku do kolejnych kryzysów i spekulacyjnych gospodarek? Niczym.  Czy to samo można powiedzieć o państwowości i narodzie? Nie .

kadyszimport150NhP.jpg

Opublikowano
Mirro - degradacja wg tradycji przebiega jak opisałem. Obniżenie stopnia to kara za np zachowanie niegodne oficera - tak jak napisałeś. De- czyli "od" -gradacja czyli "stopniowanie" oznacza, że lecimy do początku. Pomijając to, że tylko żywych można tym traktować to wg jakich przepisów zwalnia się ze złożonej przysięgi? Sam Jaruzelski w trakcie II WŚ został bodaj porucznikiem więc dlaczego niby po pierwsze miałaby zostać przekreślona przysięga a po drugie miałby stać się kimś niżej wdpomnianego porucznika? I z jakiej paki do K...Y N...Y cywile mieszają się do nieswoich spraw?
Alamo - on jest z porażeniem mózgowym dziecięcym i najprawdopodobniej urodził się lub został donoszony zdrowy. Mem jest od czapy.
Opublikowano

Bo to idealny przykłąd najgorszej plagi jaką sa głupi i pracowici. Nie wie taki, nie rozumie i nie umie ale bardzo chce i jest zdeterminowany do działania.:oZawsze powodują szkody i już za czasów Austro-Wegier ta grupa była uznawana za szczególnie niebezpieczną

Opublikowano
Jacuś - praca mózgiem to też ciężka robota. Znam osobiście takich co z pracy rąk przeszli płynnie w pracę głową i nie mają problemu z brakiem zajęcia i pieniędzy. To co prezentujesz to zwykła wymówka, która mi także by pasowała gdybym nie poznał kilku ludzi na swojej drodze. Gdybyśmy mieli porozmawiać o tym, że najbogatsi potrafią oszczędzać to pewnie w killku kwestiach przyznałbym Ci rację.
Opublikowano

zydów nie wsadzamy, ale jakby coś............. .

jacus, to twój dziadzia . Polscy woje na koniach jeździli , a koniosrajom z małopolski tylko kozy przydzielili.  Soros odejdzie w niebyt tak jak Kulczyk, a państwa pozostaną.

screenhunter_778-oct-05-21-56.jpg

• Like 2
Opublikowano

A u góry powinien być napis , że według @ereksio . to i tak wszyscy to Żydzi . :D

Opublikowano

widzę ze nudne tematy poruszacie na forum , jedni szukają zaczepki kto lepszy polonista.....    zapodajcie coś ciekawego ???

MORZE : CZY UWAŻACIE ZE WYBORY POWINNY BYĆ OBOWIĄZKOWE  JEŚLI NIE ZAGŁOSUJESZ TO NP. ZAPŁACISZ KARE 200ZŁ ???

Opublikowano

No mam nadzieje,  że o poprawnym pisaniu nie będziesz się wypowiadał :)

Nie uważam,  że powinno to być karane.  Kto rozpatrywalby odwołania? Chcesz następnych ludzi zatrudniać,  którzy by decydowali czy pan Kowalski należycie się wytłumaczył z tego,  że nie był na wyborach? Kto miałby to robić? A może do sądu? Moja 90 letnia babcia miałaby płacić mandat,  że nie zagłosowala?  Przecież nawet nie wie,  kto jest w rządzie. Tyle co twarze kojarzy.  Nie wiem skąd taki pomysł,  czy sam na to wpadłes,  czy która partia była taka mądra inaczej.  Moim zdaniem beznadziejny pomysł.  Ludzie muszą mieć świadomość,  że od ich decyzji i oddanego,  lub nie,  głosu zależy przyszłość tego kraju.  Przymusem i kara tego nie osiągniesz.  Jeszcze więcej ludzi by pewnie w proteście nie szło na wybory. 

Aż sobie poczytałem, gdzie można dostać karę finansowa,  ale szczegółów nie znalazłem,  jak np są rozpatrywane odwołania itp. 

Ale np to,  że ktoś nie weźmie udziału w ilus kolejnych głosowaniach   to pozbawić go prawa głosu na jakiś czas... No może byłbym na tak.  Tylko jakie to koszty.  Weryfikacja,  rozpatrywanie, wydawanie decyzji,  ograniczenie praw obywatelskich.. Polska to nie Australia,  czy Belgia. 

Ludzie muszą czuć obowiązek,  odpowiedzialność,  a nie iść byleby kary nie zapłacić. 

A swoją drogą,  PiS mógłby słabo na tym wyjść, skoro jego elektorat jest uznawany za zmobilizoany przy wyborach,  to przy zwiększeniu frekwencji niekoniecznie dobrze by to się dla nich skończyło. 

Opublikowano
56 minut temu, Roman176 napisał:

widzę ze nudne tematy poruszacie na forum , jedni szukają zaczepki kto lepszy polonista.....    zapodajcie coś ciekawego ???

MORZE : CZY UWAŻACIE ZE WYBORY POWINNY BYĆ OBOWIĄZKOWE  JEŚLI NIE ZAGŁOSUJESZ TO NP. ZAPŁACISZ KARE 200ZŁ ???

To może lepiej , kto przyjdzie na wybory to dostanie 500 ? Chłopie , ludzie by po cztery razy chcieli głosować :D.

Opublikowano

Przymus wyborczy (obowiązek wyborczy) – prawo przewidujące sankcje za brak udziału w głosowaniu w wyborach powszechnych bądź referendum. Ustanowienie takiego prawa zostało podyktowane przekonaniem, że każdy obywatel ma obowiązek choćby minimalnej troski o swój kraj, wyrażającej się przez udział w wyborach i referendach. Obecnie przymus wyborczy istnieje w Singapurze, Australii, Belgii i Wenezueli. We Włoszechprzymus wyborczy istnieje, lecz nie ma możliwości egzekwowania go ze względu na brak przepisów wykonawczych. Najczęstszą sankcją za niepodporządkowanie się temu prawu, z wyjątkiem Wenezueli, gdzie grozi za to areszt, jest grzywna.

Według stanu na sierpień 2013 r. w 22 państwach istniał obowiązek wyborczy; w 11 z nich był on egzekwowany

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem po co ten cytat.  A może tak wrzuć w jakich krajach jest to egzekwowanie. W Europie za dużo tego nie ma. 

Wróć-chodziło mi o mapkę z,  cytowanej przez Ciebie,  Wikipedii. 

A może swoje zdanie wypowiedź,  jak podrzucił temat

Edytowane przez daron64
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

No dla ciebie ortografia i interpunkcja to z pewnością tematy nudne i nie warte uwagi.

Dlaczego władza ma nakazywać coś obywatelowi?  A jak nie ma partii która reprezentuje poglądy danego wyborcy? Wśród socjalistów jest do wyboru do koloru więc ty nie bedziesz miał problemu ale nie wszyscy maja poglądy rodem z TVP. 

Po wprowadzeniu takiej regulacji PIS od razu przegrywa wybory. Przymuszeni do głosowania z przekory zagłosują  przeciw  wprowadzającym tak durny przePIS. 

Taki przepis może funkcjonuje w  11 krajach ale pewnie w innych 111 uznali że to bzdura. Wenezuela i Chaves komunista- wzór godny naśladowania.

Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

No dla ciebie ortografia i interpunkcja to z pewnością tematy nudne i nie warte uwagi.

Dlaczego władza ma nakazywać coś obywatelowi?  A jak nie ma partii która reprezentuje poglądy danego wyborcy? Wśród socjalistów jest do wyboru do koloru więc ty nie bedziesz miał problemu ale nie wszyscy maja poglądy rodem z TVP. 

słabo ci wyszła twoja wypowiedz, za to ciebie samo myślenia brak twoja wywody polityczne liberalna  pochodzi z centrali Niemiec to znaczy ze ty sam nie potrafisz nawet zdania prostego napisać....  brak samodzielnego myślenia to bardzo przykre.....

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Nie wiem po co ten cytat.  A może tak wrzuć w jakich krajach jest to egzekwowanie. W Europie za dużo tego nie ma. 

Wróć-chodziło mi o mapkę z,  cytowanej przez Ciebie,  Wikipedii. 

A może swoje zdanie wypowiedź,  jak podrzucił temat

ze byś poczytał czy twoja babcia bd miała problemy .... jak i co jest egzekwowane i ze nie jest zagrożenie demokracji 

Opublikowano

A gdzie niby w tym tekście jest opisane jak to egzekwują? 

Romek, sam podrzuciles temat, zarzuciles w międzyczasie komuś brak samodzielnego myślenia, to bądź łaskaw wyrazić własne zdanie.

Opublikowano

chłopie jesteśmy w internecie google masz wszystko ja ci nie napisze ustawy p[rwawa  tylko chciałem poznać wasze zdanie 

a ze ulman ma wywody tylko antypis tylko mu  kaczyzm w tvn to ci mam więcej  napisać  ??  miałem myśl czy w kocu coś się zmieni nowe partie nowe twarze 

Opublikowano (edytowane)

To może wyraź swoje, bo nic od siebie nie napisałeś. Tak, jesteśmy w necie i Wikipedię mogę sobie bez Twojego wklejania przeczytać(co zresztą zrobiłem). Do tego na szybko parę artykułów przeczytałem i nie znalazłem tam info jak to dokładnie wygląda. Myślałem, że jak zarzucasz temat, to coś może w tym kierunku czytałeś.

To jak, wyrazisz własne zdanie, co do takiego pomysłu?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Daron, przyszło do głowy i palnął zanim sie zastanowił. To przypadek osobnika o którym pisałem wczoraj.

Roman , coś cie nerwy wzieły bo już zupełni nieskładnie piszesz. SŁaba ta twoja wypowiedź rodem z centrali lewackiej na Nowogrodzkiej powstałej z socjalistycznego braku myślenia. Poglądy w 100% zgodne z jedną partią to jest z pewnością wyraz refleksji i samodzielnego myslenia. Z mapy wynika że w Korei Płn jest obowiązek głosowania. Też dobry wzórxD

Po co ci nowe twarze jak te są jedynie słuszne:D Ty masz wywody pro kaczystyczne w 100% a ja anty w 100% . Tobie wolno a mi nie? Jakim prawem

Jak tam Roman z ustawą degradacyjną. Zdradził Duda z Błaszcakiem dobrą zmianę czy nie? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v