Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ale o co tu sie kłócic ? jedni działali dla niemców, inni dla ruskich a obecni dla żydoamerykanów i to jest problem... 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Ta firma w której sie ubezpieczę zaczynając prace i której bede płacił zamiast państwowym krwiopijcom.

ta ile wynosi składka ile potrzeba żebyś zebrał milion twoje dzieci  za co ?? wypadek przebyte choroby w czasie kariery zawodowej 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Nawet w podeszłym wieku możesz się ubezpieczyć od czego tylko chcesz tylko wtedy składka jest odpowiednio wyższa

• xD czy ty wiesz ze na emeryturze bd na przykład chory na zawał ? jak byś się ubezpieczył od wszystkiego czyli emerytury 10tyś xD 
2 minuty temu, ozzborn napisał:

ale o co tu sie kłócic ? jedni działali dla niemców, inni dla ruskich a obecni dla żydoamerykanów i to jest problem... 

dla których było lepiej 

Opublikowano (edytowane)

po moim ostatnim wpisie przestały mi przychodzić powiadomienia z AF, zakładam problem techniczny, czy tylko u mnie?
Już jest ok. ruska stona mi przeglądarkę przestawiła i to na Linuksie, (job ich mać).

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ozzborn napisał:

Toż to ja ciągle mówie że  to wszystko  jeden syf a Roman mi nie wierzy:D

7 minut temu, Roman176 napisał:

ta ile wynosi składka ile potrzeba żebyś zebrał milion twoje dzieci  za co ?? wypadek przebyte choroby w czasie kariery zawodowej 

• xD czy ty wiesz ze na emeryturze bd na przykład chory na zawał ? jak byś się ubezpieczył od wszystkiego czyli emerytury 10tyś xD 

Roman , nie myślę żebyś pojął bo jestes jednostką kompletnie bez wiary we wlasne mozliwości więc potrzebujesz wsparcia państwa opiekuńczego. Taki ZUS niech sobie istnieje ale niech będą tez inni i niech ludzie maja wybór.  By ci przyblizyć wyobrażenie co do mozliwości uzyskania zadowalającej opieki przekraczającej składki -  pokazuje i objaśniam.

Działa to tak samo jak ubezpieczenie samochodu. Jeden będzie płacił całe życie składki bez szkody a inny zapłaci 2 lata AC za 3 tys/ rok a  ubezpieczyciel zlikwiduje mu szkodę za 20 tys Pln. Tak samo z ubezpieczeniem zdrowotnym

Nie wiem czy na emeryturze będe mia zawał i właśnie po to są ubezpieczeniaxD

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Nie wiem czy na emeryturze będe mia zawał i właśnie po to są ubezpieczeniaxD

znajdź mi ubezpieczenie na starość od każdej choroby i opieki medycznej xD

Opublikowano

A jak ubezpieczasz samochód to tylko od wybicia reflektora czy od wszystkich szkód?  

Nie wierzysz w wolny rynek więc nie jesteś w stanie pojąć że natura nie znosi próżni. Bedzie dopuszczona konkurencja na jednakowych zasadach jak państwowe to natychmiast pojawi się konkurencja która będzie lepiej zorganizowana, tańsza, bardziej efektywna. Gdyby  państwowe było atrakcyjne to nie musiało by  być obowiązkowe. Byłeś w prywatnym szpitalu? Popatrz jaka tam jest organizacja i jak się starają. Wiesz za co płacisz. 

To jak z tym zwycięstwem 1 : 27 . Na czym ono polegało?

Opublikowano (edytowane)

Ja pamiętam jakieś reklamy ubezpieczeń kosztów leczenia do określonej kwoty i nie wiem czy nadal w telewizji są bo nie korzystam z tego medium już czas jakiś.
Było by idealnie gdyby zasady konkurencji rynkowej działały w pełni w medycynie to wszystko było by wielokrotnie tańsze oprócz wynagrodzeń personelu, bo wiele z aparatów medycznych kosztuje krocie a technologiczne prymitywy w porównaniu np. z komputerami na jednordzeniowych procesorach co za grosze chodzą na wtórnym rynku, jak i wielu lekach bo nawet kreda magnezowa tabletkowana potrafi kilkanaście złotych kosztować za pięć deko przy kosztach wytworzenia groszowych. Państwowy płatnik jest fatalnym negocjatorem i dopuszcza do wielokrotnego zawyżania cen medykamentów przez cwaniaków - prywatne firmy farmaceutyczne czy technologiczne a państwowy system płatniczy jest za głupi aby samodzielnie produkować potrzebne komponenty dla państwowej służby zdrowia. Aspekt moralny skutecznie blokuje pełne przeniesienie medycyny w sferę prywatną, komercyjną bo źle brzmi - biznes na chorych. 
Kolejny trudny do rozwiązania problem który częściowo m. in. przyczynił się do "zatopienia" PO gdy próbowali nieco urynkowić usługi medyczne.
Sam nie wiem czy byłbym w stanie zaakceptować negocjowanie kosztów leczenia do minimum a później liczyć na rzetelne wykonanie usługi.
I tak konkurencja działa ale u nas widoczna na niedowartościowaniu wiedzy medycznej i coraz mniej lekarzy przypada na statystyczny milion obywateli a po cichu przyznam się gdy jakiego lekarza oceniam to jednym z pierwszych pytań jakie sobie w duchu zadaję podejrzliwie - dlaczego ona, on jeszcze nie wyjechali tam gdzie lepiej płacą?

"Premier Izraela trafił do szpitala. Jest podejrzany o korupcję" tytuł z tego artykułu (nie ma po co wchodzić link wstawiłem dla porządku) można by podejrzewać o sukces izraelskiej medycyny w leczeniu i tej przypadłości a to tylko efekciarstwo słowne skutecznie podnoszące poczytność artykułu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

nie majacz bo to samo było z gw + każdy urząd miał prenumerat z naszych  podatków + sponsoring w postaci oklejonych przystanków 

uczepisz się gówna i piszesz bzdety 

Patrząc na te i inne komentarze nie wiele masz do napisania. Albo inwektywy albo jakieś puste frazesy.Jeszcze raz ci powtórzę. Do tej pory żaden rząd nie wpływał na to jaka prasa na jakim miejscu ma być sprzedawana w sieci np Orlenu.

Prenumeruje się różne gazety. Ale jeszcze nie widziałem by w urzędach kazali ludziom prenumerować coś na siłę. Osoby uprawnione do prenumeraty prasy mają wybór tego co chcą czytać. A klientom raczej w urzędach w poczekalniach nikt za bardzo prasy nie wykłada do poczytania. A jeśli już to jest kilka tytułów oprócz GW jest np Rzeczpospolita i podobne branżowe. Nikt jak w Orlenie teraz każą tych prawicowych, których ludzie czytać nie chcą nie wykłada to fakt.

Za przystanki nie odpowiada rząd. Więc nie wymyślaj jakichś bzdur. Jeśli już ktoś się na nich reklamuje to przeważnie kasa idzie w drugą stronę czyli do właściciela tej powierzchni reklamowej. Też się możesz zareklamować jak zapłacisz.

Niestety po tym co piszesz widać jak żałośnie niski jest twój poziom intelektualny. Albo inwektywy albo bzdury nic wspólnego z prawdą nie mające. Często pisane łamana polszczyzną.

Gość marekfarmer
Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

1 : 27 to było zwycięstwo według jakiej logiki i arytmetyki ?  O.o

Wedle logiki i arytmetyki  JKM

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, marekfarmer napisał:

Wedle logiki i arytmetyki  JKM

twoja logika lepsza nie jest, skoro slepo wierzysz w PiS

ciekawe czy wierzysz boś głupi czy wierzysz za kase :D

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Słucham ministra Gowina w temacie niskich pozycji polskich uczelni w światowych rankingach. Szukacie mądrych piszących posty po polsku??
Gdyby istniała skuteczna polska Nauka (coś warta) to my byśmy systemy obronne sprzedawali.

Opublikowano

Jakąkolwiek kończył ale jeśli polską to sam przyznał że gó....ną. Oni tylko wiedzę potrafią kupować. Obiecują "innowacyjną gospodarkę" a "czym" ocenią jaka ona innowacyjna jeśli ma być odgórnie sterowana? Chińczycy podrabiali przynajmniej nie płacąc i przy tym sporo się już zdążyli nauczyć a teraz tylko znaki towarowe kupują tak że wyszło stosowanie technologii przez jej twórców oryginalnych podrabianiem Chińczyków.
Nie wiem co robić w zbrojeniówce bo nie moja branża ale w rolnictwie do usr...ej śmierci będziemy kupować nasiona, chemię czy technologie jeśli nie potrafimy stworzyć własnych pionów badawczych komercyjnie umocowanych w rynku. Jak to zrobić? Jeśli kto wie to na niego zagłosuję. 

Opublikowano
3 godziny temu, ozzborn napisał:

Uważaj @ozzborn bo się obrazi i doda cię do "Ignorowanych" jak ze mną to zrobił za podobny tekst xD

Opublikowano
47 minut temu, dysydent napisał:

Jakąkolwiek kończył ale jeśli polską to sam przyznał że gó....ną. Oni tylko wiedzę potrafią kupować. Obiecują "innowacyjną gospodarkę" a "czym" ocenią jaka ona innowacyjna jeśli ma być odgórnie sterowana? Chińczycy podrabiali przynajmniej nie płacąc i przy tym sporo się już zdążyli nauczyć a teraz tylko znaki towarowe kupują tak że wyszło stosowanie technologii przez jej twórców oryginalnych podrabianiem Chińczyków.
Nie wiem co robić w zbrojeniówce bo nie moja branża ale w rolnictwie do usr...ej śmierci będziemy kupować nasiona, chemię czy technologie jeśli nie potrafimy stworzyć własnych pionów badawczych komercyjnie umocowanych w rynku. Jak to zrobić? Jeśli kto wie to na niego zagłosuję. 

Problem w tym że u nas rzeczy wdrożone i spopularyzowane traktuje się jako innowacyjne. Oczywiście w międzyczasie wywala się kasę na wyważanie już otwartych drzwi, a potem nie wdraża tego ponieważ świat poszedł już dalej. Ktoś na tym robi, doktorat uzyskuje kolejne stopnie naukowe a koniec, końców i tak kończy się publikacją a nie produktem. Taka sztuka dla sztuki. 
Chińczycy kupowali całe firmy a najbardziej interesował ich zawsze dorobek badawczy, albo patenty posiadane przez dany podmiot. Sama firma to szczegół.
Kolejna sprawa to fakt iż na uczelniach w USA kształciło się wielu Chińczyków i Hindusów. Brali oni aktywny udział w różnych projektach a potem wracali do domciu gdzie tworzyli firmy i robili coś sprzedawalnego. 

Opublikowano (edytowane)

Urzędnik jest za głupi aby decydował co innowacyjne a co "ciemny kit". Jak by miał o czymś pojęcie nie siedział by na sztywnej pensyjce a wdrażał w życie rzeczywiste technologie usprawniające życie a przynajmniej nimi handlował, warunek - to rynek ma decydować o przydatności a nie najemny na godziny i przez to przekupny osobnik nauczony przepisów o kształcie bananów czy toksyczności GMO jako takiego.
Ile oni wydają na proste aplikacyjki biurowe do podstawowych czterech działań matematycznych z sortowaniem wyników bo niczego więcej te całe "systemy informatyczne" państwowej administracji nie potrafią i byle pasjonat z gimnazjum może im to z zewnątrz rozwalić bo oparte na "jedynie słusznym" systemie operacyjnym. Dalej nie rozwijam informatycznych kpin bo ni do portalu ni tematu przystają.
Kupowanie zaś firm - rzeczywiście lepiej ujęte a tylko potwierdza  konieczność coraz częstszą "podrabiania Chińczyków". 
Dzięki Bogu Chińczycy zamierzają całkowicie internet u siebie kontrolować czyli wolny przepływ informacji co skutecznie u nich rozwój wiedzy spowolni albo i zahamuje zgodnie z przysłowiem - jak kogo Bóg chce ukarać to mu rozum odejmie.
Polacy są mistrzami improwizacji trzeba nam tylko na to pozwolić a wcale w ogonie świata być nie musimy.
Wystarczy rzucić hasło - damy kolejne pięć miliardów dolarów za skonstruowanie systemu zdolnego obejść tego patriota a wysoce prawdopodobna szybka oferta z gotowym prototypem na poligon.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano
6 godzin temu, ozzborn napisał:

Ja nie wierze w PiS  tylko w Boga  :) 

A ty kłamiesz  dla  zasady  czy  tak masz od urodzenia że  kłamcą  się urodziłeś  ???

Opublikowano

ja sie nie pytam w co ty wierzysz tylko dlaczego :D wierzysz boś głupi czy za kase ? bo tą druga opcje to jeszcze potrafie jakos zrozumiec :D

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

Polacy są mistrzami improwizacji trzeba nam tylko na to pozwolić a wcale w ogonie świata być nie musimy.
Wystarczy rzucić hasło - damy kolejne pięć miliardów dolarów za skonstruowanie systemu zdolnego obejść tego patriota a wysoce prawdopodobna szybka oferta z gotowym prototypem na poligon.

Obejście systemu to pociski hipersoniczne. Rosjanie już je testują. Sztuka w tym aby system wyłapał przede wszystkim te, które są nośnikami głowic jądrowych. Reszta jest mniej szkodliwa. Nawet jak trafi w np "Dom Partii" to straty są do przyjęcia a kontrpociski trzeba oszczędzać, bo przeciwnik może mieć więcej swoich.

Opublikowano (edytowane)

Na pewno to lepsza odpowiedź na iskandery w Kaliningradzie od "śmigłolotów francuskich" ("od bidy" z dobrej kuszy to idzie zestrzelić).
Zaczęliśmy ważyć na kila to i jeszcze cenę obniżyli ;) tylko więcej to propagandowego szumu wywołuje niż całkowity udział w wartości całych sił zbrojnych. Gospodarki to nam raczej nie zrujnuje a zdecydowanie poprawi obronność. Nie mamy nic lepszego i złą wolą trzeba się wykazać negując sensowność tego zakupu.
Skoro nie mamy swego...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

merkfarmer jak bym był adminem to za pisanie tych bzdur tak dużymi literami bym ci od razu dał bana :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v