Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

znaczy - jak się pomylę... choć - przyznam - nie bardzo wiem o co tu akurat chodzi bo nie znam przypadku z tym Ursusem.
Ostatnio jak byłem w Lublinie w okolicach Ursusa to tylko złomiarze się tam kręcili ale to było dawno kilkanaście chyba lat temu. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a to gdzieś tu już było co do orientacji politycznych.
Wyborcy zatem mają alternatywę na przyszłość bo atrakcyjne dla roszczeniowców oba programy. Elastyczność polityków, zawsze się dopasują skądkolwiek by nie przyszli.
POPULIZM.
Słyszałem w TVP Wiadomości że Polska i Niemcy zgodnie optują za zwiększeniem składki do budżetu UE po brexit-owym deficycie a by później można było więcej dostać np. na rolnictwo. Przystępuję do klubu Mirra bo też mi całkiem we łbie od takiej logiki pociemniało.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

kiedys to sie nazywalo -narodowy w formie a socjalistyczny w tresci...jakos nie chce mi sie czytac tego programu ale jak widze punk koniec podzialu na polske a i b to wiem od razu ze to utopia:P

dysydent-to akurat nie ta dawna fabryka ursusa[odlewnia zeliwa] w lublinie, tylko nowa prywatna polmotu-warfamy dla zmylki nazywana "Ursusem" ktora sprzedaje turecki,pakistanskie i brazylijskie skladaki z niewielkim dodatkiem polskich czesci -glownie naklejek[no, moze troche przesadzilem]a caly afrykanski biznes polegal na tym ze panstwo polskie pozyczylo kilku afrykanskim krajom pieniadze za ktore kupily one "ursusy" ktore zdaje sie nawet nie widzialy polskiej ziemi tylko prosto z azji poplynely na czarny lad i tam zostaly zlozone z czesci pod dumnym znakiem niedzwiedzia- zeby zrobic taki interes to trzeba miec leb..........

Opublikowano

Odlewnia Ursus w Lublinie nie istnieje.  Montownia traktorów Ursus jest teraz w starej FSC.
Jacusiowi chyba chodziło o kasę z funduszu dla krajów afrykańskich, mający dać szansę na wyżywienie ich mieszkańców. Taka inwestycja w rolnictwo na tamtym terenie, aby głód nie wypędzał następnych emigrantów w stronę Europy. Polska też tam miała wkład. Równolegle Ursus podpisał tam kontrakt na dostawę traktorów. Oprócz tego Jest jeszcze sprawa przecieku odnośnie drugiego kontraktu i wzrostu cen akcji Ursusa. Przeciek pochodził podobno z centrali Ursusa. JEDNI ZAROBILI INNI NIE.

Opublikowano

to ja jednak pozostanę w tym klubie bo niewiele mi "pojaśniało". Pożyczamy pieniądze czy wręcz dajemy (bo z czego oni oddadzą?) żeby kupili m. in. traktory z naszym logo i ew. przelew poszedł do kasy w Polsce.
To nie lepiej było im pożyczyć (dać) te traktory a przelew wewnętrzny sobie zrobić z naszych podatków? tylko wtedy przeciek by nie miał takiej wartości dla tych "JEDNYCH" (Jakby mi świtało - obroty kasą podatników a zarobić na zwyżce akcji oraz zbić kapitał polityczny na kreowaniu ekspansywności "rodzimego" przemysłu).
A do kogo będą reklamacje? - retorycznie zapytam. 

Opublikowano

Te traktory nigdy nie były w Polsce. Przy takim zamówieniu nie opłacało się montować tego u nas, ładować do kontenerów i wysyłać statkiem do docelowego użytkownika. 
Równolegle musieliby montować w Lublinie pozostałe modele na nasz rynek. Linia nie jest z gumy. 

Opublikowano

Od eskalacji konfliktu  z Rosją się zaczęło i niby zdarzenia logicznie wynikające jedne z drugich to i tak niepokojący kierunek to obrało. 
Skala reakcji może nie przeraża ale nie bardzo mi się podoba za incydent angielski rewanżować się bardziej niż oni nam w 1939-ym no chyba że to za tamto.

Opublikowano
17 minut temu, jacus napisał:

kiedys to sie nazywalo -narodowy w formie a socjalistyczny w tresci...jakos nie chce mi sie czytac tego programu ale jak widze punk koniec podzialu na polske a i b to wiem od razu ze to utopia:P

Znajdź czas i poczytaj. Masz tam wolne niedziele, budownictwo komunalne (mieszkanie+), powszechny zasiłek wychowawczy (500+), ograniczenie władz samorzadowych do 2 kadencji,  dbałość o prawa pracownicze, pomysł emerytury obywatelskiej, zniesienie granicy zarobków powyżej której nie płaci sie skladki emerytalnej, walka z unikaniem opodatkowania w rajach podatkowych, opieka pielegniarska i stomatologiczna w szkołach, zatrzymanie likwidacji szkół, płace dla nauczycieli, żłobek i przedszkole dla kazdego, wsparcie górnictwa, państwowy przemysł itp.

Dysydent, ruski agent otruty u angoli w ogóle nie powinien nas obchodzić. To sprawy wewnętrzne Rosji 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.02.2018 o 18:58, dysydent napisał:

Dla nacji z germańskimi korzeniami "nieludzka ziemia" zaczyna się na wschód od Odry i to jest fakt a nie nacjonalistyczny bełkot. Byłem kilkanaście lat temu w Holandii i nawet tam słyszałem od jednego Holendra - "Poland? I was there exotic and wild country and poor people" - chociaż deklarował się jako przyjaciel Polaków a nawet po polsku doskonale nauczył się ...kląć choć mu mówiłem że to łacina a dla nas niemiecki brzmi jak potok wulgaryzmów z czego się śmiał ale bardziej z łaciny. 

..to taka dygresja. My tam szczerych przyjaciół mamy niewielu nawet jeśli mi pokazali okolice Arnhem. 

WIEM.
Czy teraz jesteśmy po właściwej stronie? - nie wiem
Możemy się tak wmanewrować że żadna nie będzie właściwa.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Znajdź czas i poczytaj. Masz tam wolne niedziele, budownictwo komunalne (mieszkanie+), powszechny zasiłek wychowawczy (500+), ograniczenie władz samorzadowych do 2 kadencji,  dbałość o prawa pracownicze, pomysł emerytury obywatelskiej, zniesienie granicy zarobków powyżej której nie płaci sie skladki emerytalnej, walka z unikaniem opodatkowania w rajach podatkowych, opieka pielegniarska i stomatologiczna w szkołach, zatrzymanie likwidacji szkół, płace dla nauczycieli, żłobek i przedszkole dla kazdego, wsparcie górnictwa, państwowy przemysł itp.

jeszcze program nieroby + dla ciebie by się przydał   sam chapiesz i narzekasz . 

wsparcie górnictwa jakie Sparcie  ?? teraz byś siedział świeczką a nie od rana do wieczora na forum 

Opublikowano

No i widzisz jak tobie argumentów brak.o.O

Prawicowy PIS i lewicowe Razem to w 3/4 to samo. Rózni ich podejście do KK, aborcji, pedalstwa i antykoncepcji. Reszta o jeden i ten sam lewicowy syf.

Biorę wszystko co sie da w tym zidiociałym systemie, bo nie odzyskując tego za co płacę, byłbym nienormalny. Wolał bym państwu nie płacic by potem nie musiec odzyskiwać ale skoro oni doją mnie to ja bedę doił ich. Proste:)

Może ci jeszcze powinienem dziekować że wegiel wydobywasz?  Nie chcesz to nie musisz, zatrudni się ukraińców albo kupi gotowy węgiel ze świata. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Ulman napisał:

No i widzisz jak tobie argumentów brak.o.O

mnie ?? nie każdy w życiu ma z górki  inni muszą ciężko pracować ,  ulman osoba ulegająca wyparkowi z utraceniem zdolności pracy kosztuje rok po wypadku 20mil  

a gdy ty sam stary i nie niedołężny zostaniesz  kto ma na ciebie płacić i leczyć cie za co ??  eutanazja 

ciekawe ile kosztuje utrzymanie nieroba ??

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

to brutalna prawda ale ekonomicznie koszty potencjalnego leczenia populacji nigdy się nie zbilansują z jej produktywnością.
Opieka paliatywna - tak ale skuteczna terapia nawet aktualnie możliwa dla wszystkich przypadków chorych nigdy nie była i nie będzie w pełni zaspokojona w jakimkolwiek systemie.
Ja jako obywatel socjalizmu i jego własność oczekuję maksimum nakładów na ratowanie mojego zdrowia i życia nawet jeśliby trzeba cały kraj sprzedać ale już ja jako ojciec dzieci własnych i na nich głównie skazany jeśli im dobrze życzę to ograniczę się do prośby o paliatyw najtańszy a ich możliwościom i woli resztę pozostawię. Trzeba wypracować coś pośredniego ale opieka medyczna nigdy się ekonomicznie w społeczeństwie nie zbilansuje bo jakiekolwiek drogie leczenie nie leczy ostatecznie a tylko ma szansę przedłużyć tylko życie.
To bardzo trudny dylemat i nikt go nie będzie w stanie pogodzić etycznie i materialnie. Dla wielu Wiara wystarcza - dobre i to.

Opublikowano

Padło hasło  mieszkanie plus. Ale nie wiem czy wiecie, że jest z tym problem. Mieszkań w cenie najmu niższej od wolnorynkowej nie da się wybudować. I chyba ten program nie zrobi takiej furory jak 500 plus.

Co powiecie na wytyczne dotyczące prasy na stacjach Orlenu. Władza na siłę chce sprzedawać ludziom makulaturę, której nikt czytać nie chce. Takich jaj za żadnego rządu jeszcze nie było. Pis naprawdę jest jak komuna.

Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

mnie ?? nie każdy w życiu ma z górki  inni muszą ciężko pracować ,  ulman osoba ulegająca wyparkowi z utraceniem zdolności pracy kosztuje rok po wypadku 20mil  

a gdy ty sam stary i nie niedołężny zostaniesz  kto ma na ciebie płacić i leczyć cie za co ??  eutanazja 

ciekawe ile kosztuje utrzymanie nieroba ??

Jak nie wiesz co pisać to piszesz cokolwiek.:D Jaki to ma związek z tym o czym ja pisałem?

Sednem sprawy jest olbrzymie podobieństwo programów partii o rzekomo zupełnie odwrotnej orientacji. Albo Zandberg oszukuje że Razem to lewica albo Kaczyński ze PIS to prawica. Wiem ze musi to być dla ciebie bolesne ale ten moment musiał nadejść. Jesteś lewakiem tak jak popierający partie Razem skoro większość programu jest taka sama. Jest tam nawet punkt by od zarobków powyżej 500tys zabierać 75%. Pomyśl jak by się tym bogatym dop....ło. To było by coś. Ile to kasy na socjal i rozbudowę nieefektywnego przemysłu byśmy mieli.:) Jakby ci się PIS przestał podobać to mozesz głosować na RazemxD

Hubertuss - niedługo w Lot zamiast Rzeczpospolitej i Wyborczej będą rozdawać GP a wyświetlać będą Trwam . Na lotnisku obowiązkowy różaniec. W niedzielę o 12 w hali głównej o Msza Św . Stewardesy trzeba przeselekcjonować pod kątem nieatrakcyjnych by gości  nie gorszyć. Oczywiście nóg mają  nie pokazywać więc kiecki do samej ziemi. 

Marek - niech on w Brukseli walczy a nie w Jasionce. Tam nie ma żadnej walki- zgłosiliśmy zastrzeżenie, staramy się , wyrażam stanowisko rzadu, KE rozpatrzy itd itp. 

Opublikowano

Walczy o zrównanie dopłat? A to dobre!:D Najbardziej stanowczym stwierdzeniem jest "wszystko jest otwarte, będziemy rozmawiać". W domyśle " wiemy że i tak nic z tego ale coś przecież naszym rolnikom musimy powiedzieć, bo nas zjedzą". Tzn oderwą od korytka.:D

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Przecież  ,,Profesor,, Na pewno  pomoże  Polskim Rolnikom i wstawi się za równymi dopłatami w całej UE  

xDxDxDxDxDxD

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Jaka to walka. Wszyscy wiedzą, że nie ma szans. A samo wspomnienie o temacie to żadna walka. Chociaż dla oczadzonych  propagandowo może się taką wydać. Bo chyba nikt mądry nie uwierzy, że Jurgiel o coś walczy. Tak samo jak kiedyś walczył o kontyngent cukru dla Polski. Wszyscy negocjowali a on poszedł spać. I potem zamknęli najnowocześniejszą cukrownię w Łapach tj jego regionie wyborczym. Pamiętacie jak kiedyś latem cukier podrożał i nie było go w sklepach. To nam Jurgiel wywalczył. Kolega mojego ojca chodził z nim do technikum i mówi, że pierdołą to on był od zawsze.

Edytowane przez hubertuss
Gość marekfarmer
Opublikowano

Ale  ,, Profesor,, Takie  wysokie stanowisko piastuje xDxD tak  ,,Makreli,, Usługuje  i  Juncerowi  że na pewno  wywalczy  coś  dla Polski  xDxDxD 

haaaa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v