Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdzie w europie nie ma miodu w rolnictwie i niemcy nie są wyjątkiem. Wiem że jak jeździsz 100 tys rocznie to wiele widzisz ale główna różnica jest taka ze oni wszystko mają zrobione na 100% jest porządek, wszystko zadbane i przemyślane bo ich ekonomia do tego zmusza. U nas nie jeden to musi mieć do kazdej maszyny inny ciągnik bo sie przczepiać gratów nie chce. Wiele starego sprzętu u nich śmiga nie dlatego ze tak lubią a z przyczyn technicznych. Ja tam nie mam kompleksów wzgledem zachodnich farmerów a lubię sie od nich uczyć zamiast siedzieć i biadolić że  " te niemce to majom  wieksze dopłaty panie"  Tłumaczenie dla niedojdów 

Opublikowano (edytowane)

nie wiem czego tu się uczyć ze polski rolnik to dobry serwisant a niemiecki nawet niwie gdzie się olej dolewa xD 

my nie powinnyśmy się uczyć tylko przepisy ich kopiować  a nasi ich przeskoczą 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Roman176 napisał:

nie wiem czego tu się uczyć ze polski rolnik to dobry serwisant a niemiecki nawet niwie gdzie się olej dolewa xD 

Właśnie o to chodzi. Rolnik ma mysleć , planować i zarządzać a nie serwisować. Jak nie umie zmienić oleju to nie problem,  ale jak nie umie zarządzać i nie ma pomysłu na biznes to klepie biedę i narzeka że inni maja lepiej.

Jak nie zaczniesz myśleć to kopiowanie psu na budę się nie zda

Edytowane przez Ulman
Gość marekfarmer
Opublikowano
11 godzin temu, zetorki12 napisał:

To ile w Polsce jest dzików , a ile odstrzelili ? Tak plus , minus . Bo ciekaw jestem czy przypadkiem nie więcej dzików się rodzi , niż ich odstrzeliwują .

Niech ktoś wytłumaczy tym tumanom w rządzie że całkowita likwidacja dzików , to będzie najszybsza , najtańsza i najbardziej skuteczna walka z asf . Żadne bioasekuracje tu nic nie dadzą !

Poważnie  to  pisałeś  czy dla żartów ???

Jak szyszko zniósł  okres ochronny  na dziki  to był  lamet w TVN  że  niszczą przyrodę  i  TVeNowi   eksperci mówili  że to nie dziki są problemem.

9 godzin temu, Ulman napisał:

1.Jak Tusk tak za darmo wszystko sprzedał to go PIS zamknie ale jakoś sie na to nie zanosi. To jedna klika i jedni drugim krzywdy nie zrobią

2.Masz mniejsze dopłaty ale nie masz dochodowego. Tam jest dobrze gdzie nas nie ma. Bierz się do roboty a nie biadolisz jak wiejski gamoń że inni maja lepiej. Czemu nasz suwerenny rząd nie załatwi wyrównania dopłat?

!.  ,,Profesor,, Tusk siedzi narazie pod spudnicą  u  Makreli     jak wyjdzie   z pod spudnicy to go ścigną  :D  Chyba  też  byś tego chciał  co  ?????

2.  Podatki nie mają  nic do  dopłat    ty naprawdę  jesteś  taki ,,głupi,, czy tylko takiego udajesz ??     ,,Profesor,, Tusk  miał  taka  silną  drużynę w UE  i dlaczego nie wynegocjował  zrównania dopłat ???  Jurgiel  pracuje nad tym aby  po 2020 roku dopłaty był zrównane  i z tego co widać  i słychać  to  raczej  tak się  stanie  :):) 

8 godzin temu, Ulman napisał:

Nigdzie w europie nie ma miodu w rolnictwie i niemcy nie są wyjątkiem. Wiem że jak jeździsz 100 tys rocznie to wiele widzisz ale główna różnica jest taka ze oni wszystko mają zrobione na 100% jest porządek, wszystko zadbane i przemyślane bo ich ekonomia do tego zmusza. U nas nie jeden to musi mieć do kazdej maszyny inny ciągnik bo sie przczepiać gratów nie chce. Wiele starego sprzętu u nich śmiga nie dlatego ze tak lubią a z przyczyn technicznych. Ja tam nie mam kompleksów wzgledem zachodnich farmerów a lubię sie od nich uczyć zamiast siedzieć i biadolić że  " te niemce to majom  wieksze dopłaty panie"  Tłumaczenie dla niedojdów 

Teraz pojechałeś po bandzie 

xDxDxD

Nie widziałeś   widać  jak jest  na zachodzie  u Niemca  czy Holendra  Francuza   :D  :D  Porządek  :D  :D   :D   Dawno  mnie tak nikt nie rozbawił  xDxD

Opublikowano
8 godzin temu, ereksio napisał:

A tak właściwie , to o co teraz bijecie pianę?

27545457_2038841789663627_8517737830671640510_n.png

Tożto ekspert TVN

Schetyna naprawdę to powiedział! Lider PO, poseł, doświadczony polityk naprawdę powiedział szokujące słowa!

88bc62ec75e26d01a8e9bb465ad3dbf5_L.jpg

Jak pewnie wszyscy zauważyliście, w środę trwa w Polsce cyrk związany z zatrzymaniem i doprowadzeniem do prokuratury Władysława Frasyniuka. Wszystko odbyło się zgodnie z prawem, bowiem Frasyniuk nie stawiał się na wezwania śledczych.

Ale okazuje się, że w Polsce może działać pewna grupa ludzi, wyjętych spod prawa. Oto co mówi o zatrzymaniu dawnego działacza Solidarności, lider PO Grzegorz Schetyna:

Będziemy solidarni z Frasyniukiem i z wszystkimi, którzy protestując wpisują się w scenariusz obywatelskiego nieposłuszeństwa. Prokuratura nie powinna ścigać tych, którzy występują przeciwko złemu prawu, tylko tych, którzy po prostu łamią złe prawo – mówił Schetyna.

Dodał również, że przecież Frasyniuk tłumaczył, z jakich powodów nie chce stawić się do prokuratury!

Prokurator powinien to uszanować lub w inny sposób przeprowadzić z nim rozmowę - stwierdził Schetyna.

Naprawdę tak można? To może każdy wezwany na przesłuchanie przez policję lub prokuraturę, zastosuje taką technikę? Nie przyjdę bo mam swoje powody...

Obłęd.

Źródło: PAP, niezalezna.pl
fot: YouTube

• Like 3
Opublikowano
41 minut temu, marekfarmer napisał:

Jurgiel  pracuje nad tym aby  po 2020 roku dopłaty był zrównane  i z tego co widać  i słychać  to  raczej  tak się  stanie  :):) 

Klepki gdzieś pogubiłeś do reszty? Jurgiel zrówna dopłaty. Bardzo dawno się tak nie uśmiałem. Żal.

Opublikowano

Schetyna to już sam siebie przechodzi .

Marek , poważnie . Mnie nie interesuje lament . Mnie interesują wyniki . Niby co , ten ma więcej racji , kto głośniej lamentuje ? niektórzy w rządzie potrafią robić swoje mimo lamentów , to nie gadaj że i w rolnictwie się nie da . Mają nas gdzieś i tyle .

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

!.  ,,Profesor,, Tusk siedzi narazie pod spudnicą  u  Makreli     jak wyjdzie   z pod spudnicy to go ścigną  :D  Chyba  też  byś tego chciał  co  ?????

2.  Podatki nie mają  nic do  dopłat    ty naprawdę  jesteś  taki ,,głupi,, czy tylko takiego udajesz ??     ,,Profesor,, Tusk  miał  taka  silną  drużynę w UE  i dlaczego nie wynegocjował  zrównania dopłat ???  Jurgiel  pracuje nad tym aby  po 2020 roku dopłaty był zrównane  i z tego co widać  i słychać  to  raczej  tak się  stanie  :):) 

Teraz pojechałeś po bandzie 

xDxDxD

Nie widziałeś   widać  jak jest  na zachodzie  u Niemca  czy Holendra  Francuza   :D  :D  Porządek  :D  :D   :D   Dawno  mnie tak nikt nie rozbawił  xDxD

1,  tak, tak.....:) , pod spódnicą siedzi i go chronią ale kiedyś przyjdzie zapewne taki czas że go za d*pę wezmą . Bajeczki o gonieniu króliczka :D

2. Podatki podobnie jak dopłaty mają duży wpływ na końcowy wynik ekonomiczny gospodarstwa i trzeba być analfabetą ekonomicznym by tego nie rozumieć. Możesz mieć wyższe dopłaty ale podatek dochodowy zmniejszy zysk i na jedno wyjdzie .  Tyle że jako socjalista pewnie wolał byś , by było widać ze państwo więcej daje.  Natomiast to ze druga ręka by ci zabrali to już nie ważne. Uważasz ze niemcy maja koszty i podatki  takie jak u nas a dopłety wyższe?

We Francji czy Holandii maja porzadek jak najbardziej. Jeśli pod pojeciem "na zachodzie" rozumiesz zachód Polski to i owszem czesto maja bałagan. Główna przyczyną jest to że przejeli upadłe PGRy wraz ze  zdegenerowanym towarzystwem które 40 lat zyło w bałaganie i inaczej nie potrafi. Obcokrajowcy w Polsce często przejmują bałaganiarskie zwyczaje tubylców. 

Opublikowano (edytowane)

Jakiś rok temu jeden z moich synów oświadczył że teorii ewolucji nie uznaje osoba prowadząca w jego szkole przedmiot....Biologia.

Poszukując filmu o sortownikach optycznych natrafiłem na coś takiego.

neośredniowiecze.JPG

Co o tym sądzić w kontekście reformy szkolnictwa przez środowiska zbliżone do tej stacji?

Pytanie do stałych widzów tego kanału czy był tam już film o "plaskatości" Ziemi?

.. aby nie zostać "zaszufladkowanym" poglądowo zadam drugie pytanie na całkiem inny temat.

Kilka państw zalegalizowało związki homoseksualne, czy te kraje zezwalają na prowadzenie "TIR-ów" krótkowidzom mimo przeciwwskazań z racji niedyspozycji zdrowotnych?

Edytowane przez dysydent
byk ortograficzny w szufladzie był i edytować musiałem
Opublikowano
12 godzin temu, Roman176 napisał:

polksitu a jest tu taki ?? trochę wszystko ubarwiłeś  my nie chcemy jak twoja partia(po) d*py dawać za darmo tylko spójna i równa gospodarka to tak za dużo  do ciebie  z drugiej strony jak  mamy nadwyżkę tylko wykonujemy czarną robotę za nich gospodarstwa przejęte fabryki montownia eu jednym słowem 

Romanku twój malutki ptasi coś tam nie może ogarnąć faktu że ktoś nie musi mieć określonych sympatii politycznych. 

Opublikowano

Płaskość Ziemi jest bezdyskusyjna. Teraz tylko problem w tym na ilu żółwiach spoczywa i dlaczego żółwie stoją na słoniach a nie na krokodylach. :D Sporo jeszcze do zrobienia.

Opublikowano (edytowane)

W tej chwili trzęsę się z zimna nie strachu (bo mróz u nas sporawy i grzeję się przy herbacie) ale nie wiem czy śmiać się czy bać? Czego będą uczone nasze wnuki?

".... nie wiem jaka broń w trzeciej wojnie światowej, czwarta będzie na maczugi" ...okrzyknęli go geniuszem, czyżby i tu miał rację?

Czyli unijny program zalesiania to kolejny wyścig zbrojeń.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, agromatik napisał:

Romanku twój malutki ptasi coś tam nie może ogarnąć faktu że ktoś nie musi mieć określonych sympatii politycznych. 

haha co jak co ale ja pamiętam twoje upodobani a dzisiaj ci co ? głupio ??  a taki doświadczony politycznie człowiek xD

no i odtajnili w mińsku mazowieckim amerykanie pracują  nad katastrofom smoleńską 

National Institute for Aviation Research (NIAR) przy uniwersytecie w Wichita w stanie Kansas to najważniejszy ośrodek naukowy w USA prowadzący badania w przemyśle lotniczym. Współpracują ze wszystkimi wiodącymi koncernami (m.in. Boeingiem, Airbusem, Embraerem, Cessną, ale też NASA i wieloma, wieloma innymi). Pracami kieruje światowej sławy ekspert od symulacji komputerowych, szef Crash Dynamic Lab w NIAR (laboratorium zajmujące się wszelkimi badaniami dynamiki w wypadkach lotniczych) dr Gerardo Olivares.

a jak coś wyjdzie to co ??

Gość marekfarmer
Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Schetyna to już sam siebie przechodzi .

Marek , poważnie . Mnie nie interesuje lament . Mnie interesują wyniki . Niby co , ten ma więcej racji , kto głośniej lamentuje ? niektórzy w rządzie potrafią robić swoje mimo lamentów , to nie gadaj że i w rolnictwie się nie da . Mają nas gdzieś i tyle .

wyniki  są  takie że   zredukowano  ok 50%  dzików  przynajmniej w moim rejonie. Tak mi mówił przedstawiciel  Pioniera  jeżdzi po rolnikach  co mają  mieli problemy  z dzikami  w QQ  i mówią  że  połowy  niema już.

2 godziny temu, Ulman napisał:

1,  tak, tak.....:) , pod spódnicą siedzi i go chronią ale kiedyś przyjdzie zapewne taki czas że go za d*pę wezmą . Bajeczki o gonieniu króliczka :D

2. Podatki podobnie jak dopłaty mają duży wpływ na końcowy wynik ekonomiczny gospodarstwa i trzeba być analfabetą ekonomicznym by tego nie rozumieć. Możesz mieć wyższe dopłaty ale podatek dochodowy zmniejszy zysk i na jedno wyjdzie .  Tyle że jako socjalista pewnie wolał byś , by było widać ze państwo więcej daje.  Natomiast to ze druga ręka by ci zabrali to już nie ważne. Uważasz ze niemcy maja koszty i podatki  takie jak u nas a dopłety wyższe?

We Francji czy Holandii maja porzadek jak najbardziej. Jeśli pod pojeciem "na zachodzie" rozumiesz zachód Polski to i owszem czesto maja bałagan. Główna przyczyną jest to że przejeli upadłe PGRy wraz ze  zdegenerowanym towarzystwem które 40 lat zyło w bałaganie i inaczej nie potrafi. Obcokrajowcy w Polsce często przejmują bałaganiarskie zwyczaje tubylców. 

1.  Wróci  to odpowie  za swoje czyny.  Chyba  też  tego chcesz  czy nie  ?????

2. Unia  ustalając dopłyną  w poszczególny   krajach nie brała  pod uwagę   wyników  ekonomicznych   tylko  osiągane  plony z ha  więc  nie pieprz bzdur  !!!!

Podobno UE  dała Polsce  jakąś  kase  na wyrównanie poziomów  ale  gdzie  ona jest bo gdyby tak było to by  Polskiemu Rolnikowi  dali 2 razy tyle co  niemcowi  żeby wyrównać szansę. A jak się stało każdy wie.

Kto ci  nagadał takie bzdury  że  Niemcy Rolnicy   płacą podatek dochodowy ???

3.  Pewnie  dziadek ci powiedział  a ty w te bajki wierzysz.   w Niemczech   jest  tak samo jak w Polsce  Z naszej  szkoły TR  tylko jeden rocznik pojechał na praktyki    potem nikt już niechciał w ten bajzel  jechać.  W Niemczech   nie opodal Belina   jeszcze  nawet w Konia robią. Wuja jak kupił Fenda 714  3letniego od Niemca  to jak go  u siebie wymył  to 5 taczek błota  miał do sprzątania.  Reszta  sprzetu u niemca w hali  także  u*ebana.  W  chlebowie   jest duży  handlarz  maszyn szczególnie Prasy  z Francji  byłem tam i widziałem w jakim stanie to przyjeżdża z Francji do Polski.  G*wno wiesz bo g*wno  widziałeś

Opublikowano (edytowane)

I nikt tobie nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest ....... No nie Romuś.

Twój intelekt nie potrafi zrozumieć, że popierając lub krytykując jakieś rozwiązania wprowadzone przez tą, czy inną opcję polityczną, niekoniecznie trzeba być od razu jej sympatykiem lub też nie. To jest problem, ale na pewno nie mój.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

haha co jak co ale ja pamiętam twoje upodobani a dzisiaj ci co ? głupio ??  a taki doświadczony politycznie człowiek xD

no i odtajnili w mińsku mazowieckim amerykanie pracują  nad katastrofom smoleńską 

National Institute for Aviation Research (NIAR) przy uniwersytecie w Wichita w stanie Kansas to najważniejszy ośrodek naukowy w USA prowadzący badania w przemyśle lotniczym. Współpracują ze wszystkimi wiodącymi koncernami (m.in. Boeingiem, Airbusem, Embraerem, Cessną, ale też NASA i wieloma, wieloma innymi). Pracami kieruje światowej sławy ekspert od symulacji komputerowych, szef Crash Dynamic Lab w NIAR (laboratorium zajmujące się wszelkimi badaniami dynamiki w wypadkach lotniczych) dr Gerardo Olivares.

a jak coś wyjdzie to co ??

Jakiś link do tych rewelacji?

Opublikowano (edytowane)

No bo i ja z NASA współpracuję.

Jak im maila wysłałem to tak ich "zamurowało" że już trzy lata a jeszcze nie wiedzą co odpisać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ostatnia deska ratunku dla Antoniego. Albo teraz, albo nigdy. Zakładając że to Jarosław Kaczyński podłożył ładunek na pokładzie samolotu, bo polityka brata była zbyt miękka to komisja może dostarczyć niezbitych dowodów.:D

Opublikowano

Dopóki prokuratura nie zakończy śledztwa wszelkie teorie są tylko teoriami. Zakładam też taką możliwość, tak jak zakładano że to Putin, Tusk. Ja nie twierdzę że to zrobił, ale rozważam też i taką możliwość.  Chyba nikt mnie nie skaże za gdybanie?

Opublikowano (edytowane)

Nie o odpowiedzialność prawną mi chodzi a "klasę" argumentów i szacunek do przeciwnika. To że on wykorzystuje rodzinną tragedię w Polityce nieco go usprawiedliwia bo i tragedia polityczny ma wymiar ale .... no właśnie różni różne granice mają.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja go szanuję, nie chciałbym mieć go też za przeciwnika. Facet jest bezwzględny, zafiksowany na jakimś temacie nie będzie liczył trupów po drodze do zrealizowania celu. Wielu myśli że jest blisko Prezesa więc są względnie bezpieczni. A to wielki błąd, nie ma takiego kogo nie byłby w stanie poświęcić. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v