Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

.. Mirro gdybyś bliżej miał te swoje... :D  bo w tym roku nie mam towarowej a grządki nawet nie zawracam sobie głowy. Jeszcze znajomy ma kilkanaście arów do wykopania i pewnie Mu pomogę za parę kilo 

Podejrzewam że nawet nie podejrzewasz, jak blisko.😂 A raczej niezbyt daleko.

Opublikowano (edytowane)

no ugadałem się już z tym badylarzem :) było już Jadwigi? 
Marchew takich odmian jak np Koral jeśli dobrze wybarwiona w głęboką czerwien to pierwsze co robię to test na azotyny. Odmiany z grupy Flacoro, Karotan lepiej się wybrawiają a pamiętam jak wiele lat temu posiałem Vita Longa to nie mogłem tego wykopać aby nie łamać korzeni takie długachne to porosło.
Obecnie są rzeczywiście lepsze odmiany heterozyjne i jakieś ogrodkowe z torebek na ryneczku czy sklepiku lokalnego to badziew przy nowych. Jak będę miał okazję to fotkę podrzucę bo właśnie znajomemu nasion przybrakowało i dosiał jakąś "pospolitą" i nawet zadowolony bo jak mówi - "tyle mam paszowej co z tej dosiewanej a paru klientów detalicznych króliki lub kurom dokupuje. Nawet niewiele taniej a za to bez sortowania. Nie wiem jaką ma tę zagraniczną ale praktycznie nie ma odpadów z detalu na ryneczku.

Tam ktoś wspomniał o ciemnieniu warzyw po obraniu, chyba selerów ale dotyczy to głównie ziemniaków. Jakkolwiek dużo ma odmiana ... ale nawożenie i proporcje azotu do reszty, głównie fosforu. Nadmiar azotu to ciemnieje a zwłaszcza jeśli w moczniku dawany azot a marchewka właśnie jest konflikt preferencji bo im bardziej wyazotowana tym czerwieńsza ale bywa że gorzknieje no i azotyny. Na gorzknienie wcześniejszy siew i opóźnienie wykopków nieco pomaga no na azotyny? Wygląda ładnie ale dużo takiej bym nie jadł o ile w ogóle.

1 godzinę temu, jarecki napisał:

co do Zawiszy to radykalizm jest zawsze głupi .

tu jest raczej tak że głupota jest matką radykalizmu bo nie potrafi inaczej nie mniej bywa potrzeba działań radykalnych właśnie wtedy gdy głupota bierze górę. 
W przypadku Zawiszy właśnie trzeba było nadzór drogówki zradykalizować bo jeszcze sporo rowerzystów do rozjechania w tym i ja bo lubię rowerowe wycieczki i flaszka dla policjantów co upilnowali.

o. i to jest zaleta anonimowości jako takiej na forum w razie by się który upomniał :D 

skorośmy przy radykaliźmie
https://www.dorzeczy.pl/kraj/118654/marszalek-pedofilem-walesa-znowu-szokuje-udostepnil-skandaliczny-wpis.html

Jeszcze z tym Zawiszą.
Pamiętam już jakiś czas temu na yt wrzutkę z programem "skandaliści"  gdzie Jerzy Urban wystąpił w purpurze biskupiego stroju i tam na koniec Zawiszę mu przedstawiono no i już wtedy można było dostrzec przytłaczającą przewagę intelektu Urbana.
No niestety materiału nie mogę odnaleźć. Widocznie usunięto a tylko pytanie kto i dlaczego?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Co Wy z tymi Niemcami? Pierwsza kadencja z rewolucyjnym oderwaniem się od ich exportu poległa. Inaczej być nie mogło. Właściwie to wskazywałem już co się stało z Solarisem. Czy rolnictwo jako sektor dotowany to miejsce na takie dyskusje? Czy pozostał nam tylko przemysł drzewny? Ktoś tu już szukał analogii do planu Marshalla - zatem odrabiamy dalej rozumując. Ale. W obliczu Niemieckiego dążenia do czystości energii jest coś na czym można zarobić i zarabiają małe firmy. W Niemczech także były niewielkie firmy ze specjalizowanym produktem, część sprzedała się niestety Chinom. Dlatego nie stocznie, nie samochód elektryczny bo tym są zajęci Niemcy. Systemy miejskie, dystrybucja i zarządzanie energią... A rolnictwo? Co to za perspektywa bez spiętrowania w bioponice czy hydroponice lub w ogóle jakiegoś przełomu. O! O przełom tu idzie a nie wyścig z Niemcem na jego zasadach.

Opublikowano (edytowane)

3 października Fundacja Agrounia zawnioskowała o wsparcie na „realizację pakietu działań marketingowych związanych z promocją znaków  Polska smakuje oraz Produkt polski”. Jako miejsce realizacji zamówienia wskazano „profile internetowe w mediach społecznościowych zarządzanych przez Fundację AGROUNIA oraz Warszawa w okresie 10 października - 30 listopada 2019 r”. Jako przewidywane dotarcie czy też liczbę osób biorących udział w wydarzeniu wskazano „konto Fundacji na FB zasięg postów - 4,6 mln; aktywność dotycząca postów – 1,7 mln. Kanał na YT – 40 tys. subskrypcji”. Szacunkowa kwota netto to 72 397,72 zł. Rekomendowane zaangażowanie brutto KOWR wyliczono na 89 tys. zł. Zasadność poniesionych wydatków oceniono pozytywnie „z uwagi na możliwość promocji produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz promowanie hasła Polska smakuje 89 000,00 brutto – pakiet świadczeń marketingowych”.

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

psu w d..pe sobie niech wsadzą takie promocje bo nic mi to jako producentowi nie pomoże. Łażą po tych sklepach, zbierają rzekomo jakieś dowody na przekręty to niech upublicznią i zgłoszą do właściwych organów. Posty i lajki na internecie to sobie szczyle kolekcjonują i kibice sportowi. Mnie interesuje coś co ma wymiar praktyczny a nie krzyk bez konkretów

Taras Niemcy? w pierwszej chwili myślałem że to do mojego posta ale tam nic akurat o tej nacji nie było.
otóż. nie lubię Niemców, brzydzę się ich bełkotem, odraża mnie ich mentalność bo nie żyją pełnią życia a egzystują jak maszyny a przede wszystkim szlag mnie trafia na bezsilność bo muszę się liczyć z nimi jako największą gospodarką w okolicy. Sk...yny omal nas nie puścili z dymem przez krematoria a nadal musimy znosić ich dominację, nota bene dzięki Amerykanom. Jak świat światem ... działa i w drugą stronę. Brzydzę się tym narodem i mam ku temu coraz poważniejsze powody aby się i powoli obawiać i niech mi kto ię tylko nie przyzna że miał fojgla w rodzinie i nie potępia bo plunę w twarz
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plan_Morgenthaua

trzeba było bo powoli zaczyna odżywać germańskie bydlę w tym narodzie. Historia trwa nadal i nic się nie zmieniło. Zwyczajnie im nie wierzę bo praktyka ani jednym przykładem z Historii ich nie broni. 
https://wiadomosci.wp.pl/wybory-w-niemczech-triumf-lewicy-ogromny-wzrost-afd-6439761810945665a

jednocześnie czerwona zaraza i neofaszystowska AfD. Postkomuniści zdewastują im gospodarkę i scenariusz już dalej napisany jako plagiat tego co kilka razy już było...
Marzeniem tylko naszym może być aby z raz Amerykanie z Rosją stanęli po jednej stronie przed a nie po, tylko to mało prawdopodobne. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

i niech mi kto ię tylko nie przyzna że miał fojgla w rodzinie i nie potępia bo plunę w twarz

A co to "fojgla" ?🤔

Opublikowano

No a tak po za tym , to powinieneś wiedzieć że to nie byli Niemcy , tylko hitlerowcy i faszyści . B|

Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Aaaa . To mi nie naplujesz . :)

To ci wyśle pocztą.

Opublikowano

Komuna tam od zawsze i to zgadnij dlaczego? Oni też się umieją bawić😉 Roosvelt cudak niegdyś w Stalina zapatrzony, zakochany wręcz, na wiele mu pozwolił a i był czas jak to Amerykanie skuszeni wizją równości bez wieści w Rosji przepadali. Ameryka i Rosja razem? Z tych dwóch krain to w Rosji wymyślono imperializm na określenie drugiej strony, na bazie własnej miarki, aby własny usprawiedliwić. Czy brzydzić się Niemcem? Coś w tym jest i było we mnie za gówniarskich czasów. Jakoś ten wzrok staruszków palił w plecy. Jskby czas nie ipłynął a oni nadal w jitler jugent. Gdy już nauczyłem się, że można z obcym współdziałać w ustawieniu na prewencyjne wyeliminowanie go z żywych takie strachy mi przeszły. Patrząc wstecz to Wam powiem: nikt tak pięknie Polaka nie wyr...ha jak drugi Polak. Zatem przyczyn porażek szukajmy na własnym podwórku.

Opublikowano

a poważnie to powtórzę w oczy to co napisałem każdemu Niemcowi. Jeden taki , nawet całkiem spoko gość no i znal angielski raz wymskło Mu się że świat schodzi na psy i wymaga naprawy i jakoby to Niemcy mogli go naprawić.
zbielał jak usłyszał coś w podobie tego - Germany has the least right to even think of something like that

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, DTaras napisał:

Polaka nie wyr...ha jak drugi Polak. Zatem przyczyn porażek szukajmy na własnym podwórku.

czyli co? za arbitra na przykład Niemca?
Może zabrzmiałem emocjonalnie ale przemawia przeze mnie zimny pragmatyzm. Zbyt się między sobą różnimy abyśmy byli zdolni stworzyć jednolity monolit wspólnoty europejskiej i mamy konflikt interesów - urodzajną i zasobną nadbałtycką nizinę która jest jedną krainą geograficzną. 
Kto powiedział że granice państw obecne będą do końca świata? Historia ma jakąś przyszłość a jest ona wypadkową i obecnych działań.
Obawa że imigranci wykończą Niemców jest błędna. Oni ich tylko zmobilizują.

Niemcy mają najmniejsze moralne prawo aby cokolwiek u kogokolwiek poprawiać ; takie niedosłowne tłumaczenie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

dysydent - żadna nacja niema takiego prawa i sądzę, że nie muszę tu niczego dalej pisać. Nie mniej kultura wychowuje się sama. Dzieci idą w dorosłość za własnym stadem i weź to spróbuj zatrzymać to puści się w galop... A co ja tu będę. Średniowiecze nawracało starożytność a i tak ustąpiło nowożytności.

Opublikowano (edytowane)

bywały i renesanse i to niekoniecznie do tych najlepszych wzorców

AfD jest dowodem że mija Niemcom kac po żydowskiej krwi. Oby to nie było prorocze i jakże bym się chciał mylić nawet i w interesie Niemców
Oczywiście i u Niemców są spore zasoby pragmatyzmu. https://wiadomosci.dziennik.pl/historia/aktualnosci/artykuly/610999,pakt-ribbentrop-molotow-propaganda-rosja.html

i właśnie moja postawa ma tych utwierdzić w słuszności jeszcze bardziej. 
Nic tak nie buduje zrozumienia jak pełna szczerość.

o masz. pomyliłem linki :ph34r:
 https://wiadomosci.dziennik.pl/historia/aktualnosci/artykuly/610801,niemcy-polska-okupacja-pomnik-reparacje.html?utm_source=powiazane-w-art&utm_medium=link

18 minut temu, DTaras napisał:

dysydent - żadna nacja niema takiego prawa

(... w sensie naprawiania świata)
powiedz to Amerykanom ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

sory Dysydent ale musze wrócić do tekstu który wkleiłem i do Twojej odpowiedzi gdyż  nie docenilismy  Kołodziejczaka , na zwykłej lub nie zwykłej akcji uw obywatel potrafi zarabiać i to poważne pieniadze , z budżetu panstwa poprzez KOWR   85 tys brutto do tego kasa o której sie niedowiemy + reklamy na FB i na youtube , jako ciekawostke dodam że piłkarz ronaldo za jeden post na instagramie zgarnia 40 mln . dolarów  , tu skala jest o wiele miejsza ale szum  jest potrzebny  a wiec zapytać należ o celowosc działań .

Opublikowano
19 minut temu, dysydent napisał:

no są tacy co twierdzą że Konfederacja szkodzi Polsce a przecież jeszcze nikt nic z nowych elektorów nie miał szansy cokolwiek zrobić... no może po za tą deklaracją  Korwina ;) 
https://www.fronda.pl/a/o-tadeusz-rydzyk-rozczarowalem-sie-konfederacja,135224.html

Tadek straszył trochę PIS przed wyborami. A to ich za coś skrytykował a to chwalił konfederacje żeby Jarek sie zbyt pewne nie czuł, i był skłonny wiecej groszem sypnąć. Teraz musi jeść im z ręki bo są przy żłobie 

Z LGBT Korwin zrobił bzika i ich sprawdza. Plują , szczują, gawiedź straszą więc powinni z entuzjazmem taka inicjatywę przyjąć. Ku zaskoczeniu wcale sie do tego nie palą, ale.......zaraz, zaraz......Jakby nie było LGBT to czym by ciemny lud straszyli?

Opublikowano (edytowane)

bo ja wiem? Niemcami? :ph34r:xD
Na razie to nikt mnie nie musi niczym straszyć bo ceny rosną wszędzie w tym i podatki od nieruchomości a i za śmieci (akurat w Zamościu) straszą że podwoją stawki .... powoli zaczyna działać rykoszet nademisji pieniądza i nie w glowie im straszenie, przychodzi czas na tlumaczenie dlaczego drożej i ile to mniej niż mogło by być (bo pewnie aż dwa razy śmieci nie podrożeją w tym Zamościu dzięki skutecznym działaniom władzy)

długo mi posty zapisuje tak do pół minuty. Wam też czy co u mnie?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v