Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

o masz. a kiedyście tyle?... ja Jareckiemu odpisuję  po publikacji dwie strony dalej ląduję :D 
o, i Mirro nie wiem komu odpisuje?
trza cytować w edycji a jeszcze utrudnienie bo z poprzedniej strony czyli; cytuj,  zaznacz, CTRL+X, przejdź do strony swego posta, edytuj fokus kursora we właściwym miejscu i CTRL+V , zapisz  :) skomplikowana technologia co nie?

1 godzinę temu, jarecki napisał:

nieraz 16 lat ma wieksze doswiadczenie jak nie jedne mężatki , ale ja bardziej o wieku 16 lat i goscia lat 40 można by i na odwrót chłopak lat 16 a kobieta 40 . I tu sie pojawia mowa nienawisci ponieważ mówienie czy pisanie o zachowaniach lgbt = wykluczenie srodowiskowe   ,                 chyba we francji grozi wiezienie za negatywne wypowiedzi na temat aborcji , i czy lepiej spierać sie na argumenty , czy zakazać mówić . Osobiscie nic przeciw nie mam , ale marsze lub pochody czemuś mają służyć ,  marsz niepodległosci też nie jest zwykły a ma służyć i propagować   ,,patriotyzm ''

a propos zakazywania; jakaś ustawa o zakazie nauczania seksualnego czy coś i zadyma "antyśredniowiecze" pod parlamentem wczoraj była.
Dopuściłem się wysłuchać Karonia u Roli wczoraj i tu też kontrowersje.... też niejeden zakazy mówienia by sugerował (nawet tego Rolę z yt wykopali ale jakoś powrócił)
gdzie są granice słowa i jego zakazywania? i kto ma decydować? jeden ułomny człowiek drugiemu? 
Czy wolność słowa w edukacji inaczej traktować? 
zawsze będą spory bo prawo do błędu ma każdy, i Tokarczuk i Karoń i co? zabronić obojgu czy któremuś z nich? nie da się uniwersalnie?

jeszcze się taki nie urodził.... 

co do "urealnienienia" polityki finansowej (choćby w dopłatach) po wyborach to czy ktoś ma jakieś wątpliwości?
gratuluję naiwności tym co mają

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, lusjan napisał:

Ponoć w tym roku nie wypłacą dopłat do materiału siewnego, bo wydali wszystko na suszowe na finiszu kampanii wyborczej. Milutko... 

To wypłacą po nowym roku , zresztą każdy chce dostać pieniądze Ci co złożyli wniosek o suszowe też nie wszyscy teraz dostali , sam będe czekał😏

Opublikowano (edytowane)

czekać "Ursusie" to nie masz wyjścia ale obowiązek tłumaczenia rządu to już dobrowolny (?) ;) 
nic złośliwego z mojej strony w tym pytaniu 
Niepełna informacja o tych wypłatach jakoby sugerująca że przepadły; już delikatnie tak wszak tylko odroczone. Oczywiście też w granicach przyzwoitości bo trzeba niejako założyć kasę za nasiona z opóźnionym zwrotem.
Tylko jak ja na czas podatku nie zapłacę mam ustawowo karne odsetki, w tym przypadku?... 
złośliwość z mej strony czy wskazanie kto tu mały robaczek z ograniczonymi prawami?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, DTaras napisał:

właśnie w "grocie" rozpoznałem znajomy magazynek...

?

a tak z tymi wypłatami. na razie działa całkiem nieźle tak że pozostało wyrównać skalę z resztą unii i będzie niemal ideał. no zobaczymy.
w sumie nie od dopłat zależy opłacalność rzeczywista produkcji rolnej bo tych u których zależy wolę po "imieniu" nie nazywać :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

oo to do Dysydent  i tu wyłania sie interpretacji praw , gdy prawo nie mówi wprost , stosuje sie różne interpretacje , to odnosnie wczorajszej ,, zadymy ''w obronie nauczania seksuaknego , przyznam  projektu nie czytałem , ale choć bym i przeczytał to i tak ile osób tyle interpretacji .              a z linkowanego filmu   ,,  nie tyle ile nasze ogłupienie a zagubienie i dezinformacja bierze sie z tego że niemamy podstawowej wiedzy o faktach '' i tu ukłon w obie strony polityczne                   a suszowe za ubiegły rok wziołem w marcy tego roku , a za ten sezon jeszcze nie złożyłem 

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

gdy prawo nie mówi wprost , stosuje sie różne interpretacje ,

idea współczesnego prawa jest nie mówić wprost w większości jego zapisów. tylko czy ustawodawca taka kanalia czy taki idiota?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

oto jak słowem "kanalia" można komplement wygłosić bo jednak nieco idiotów też wśród pisujących prawa by znalazł. dla takich to jednak jakieś dowartościowanie. :D 
na ra.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Idiota to człowiek poznawczo ograniczony, kanalia jest raczej z deficytem behawioralnym... I dwóch wymalowanych oficerów WOT skończyło swoją prezentację, Pani kapral jeszcze szczebiocze do najwyraźniej znajomego. Dostałem przydział i skierowanie a wpisałem tylko jeden kwit... Mieli pytać z udostępnionych materiałów - nie pytali. Siedzę i czekam na transport do domu. Wylazłem samowolnie rozpoznać kantynę i chyba w tej Skwierzynie niema. Czekam na transport do domu... A tyle opowiadali, że w WOT jest inaczej 😉

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

właśnie w "grocie" rozpoznałem znajomy magazynek...

Taki ma być. Jak krzykniesz "magazynek" to jest większa szansa że ktoś rzuci i będzie pasował. Choćby obok był amerykaniec z M16.

3 godziny temu, jarecki napisał:

,,  nie tyle ile nasze ogłupienie a zagubienie i dezinformacja bierze sie z tego że niemamy podstawowej wiedzy o faktach '' i tu ukłon w obie strony polityczne                  

Fakty są takie że nie ma żadnych faktów. Są tylko wyobrażenia jednej i drugiej strony jak to może wyglądać. Oczywiście nie są one nigdzie zbieżne ze sobą i przez to nawalanka na całego. Nikt nie ma wiedzy bo wiedza musi zostać zgromadzona przez tych co mają jakiekolwiek pojęcie o tym. A jak widać akurat Ci co powinni to nawet nie myślą angażować się w ten cyrk.

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

Fakty są takie że nie ma żadnych faktów. Są tylko wyobrażenia jednej i drugiej strony jak to może wyglądać. Oczywiście nie są one nigdzie zbieżne ze sobą i przez to nawalanka na całego. Nikt nie ma wiedzy bo wiedza musi zostać zgromadzona przez tych co mają jakiekolwiek pojęcie o tym. A jak widać akurat Ci co powinni to nawet nie myślą angażować się w ten cyrk.

w mysl zasady jak złapią cie za ręke tomów że to nie twoja reka .      nieraz jak zacznież używać faktów to wyjdziesz na głupca .

Opublikowano

w tej chwili w tvp krakow jest program o akademii patriotyzmu- jest cus takiego w krakowie ,wlasnie pierwszy rocznik zdaje egzaminy- jeszcze tylko gozdzik,rasia ,buzia i juz sa patriotami  dyplomowanymi.......sponsorem jest kghm polska miedz, ja cierpiedole 🙄- jak to skomentowac ???? akademia patriotyzmu😂

wot to takie pospolite ruszenie naszych czasow- jak to wygladalo w rzeczywistosci to neumann opowiadal.

z ta 16-latka to nic pewnego ,druga wersja ze to katechetka wiec wiek juz troszke inny, jeszcze niedawno w watykanie obowiazywal wiek 13 lat, moze kiedys napisze o wlasnych podobnych[ bez wiadomego finalu] doswiadczenia -ale to bylo dawno temu i nieprawdaB|

kasy brak-cos w tym jest-program czyste powietrze dostalem telefon z informacja o przyznaniu dotacji z bardzo "delikatna" sugestia zebym sie za bardzo nie spieszyl z realizacja i poczekal do konca terminu XII 2021 r, ze 3 razy pani powtarzala ze mam duzo czasu na  roboty.

Opublikowano

A ile pieniążków przybyło, ho, ho. Lub długu... Co do WOT to nie jest pospolite ruszenie. Od niedawneho telefonu trochę poczytałem. Ma to sens bo to lekka piechota. Niestety gdy ruszysz trochę kontaktów to żadne eldorado nam na to nie pozwala tylko przesuwanie środków z armii. Ale cii🤫 Po to tam włażę aby na własnej skórze to stwierdzić.

Opublikowano

byle po pijaku nie strzelali do siebie- jak to juz drzewiej[pare wiekow temu] bywaloB|, co jest najlepsze chyba cale dowodztwo z krakowa i okolic a "mieso armatnie" pardon znaczy zolnierz ze wschodu polski, na zachodzie to jakos sie nie garna do tej fikcji, a te narodowe sily rezerwowe czy jakos tak sie nazywaly istnieja jeszcze, kiedys kuzyn sie zapisal i opowiadal ze bylo wesolo-czytaj marnowanie pieniedzy i czasu. 

lato w krakowie na calego a tu biednemu banasiowi urlop sie skonczyl😛.

kiedys wspolwlascicielka firmy johnson & johnson z tego filmu  byla polka-co prawda latami sadzila sie z rodzina zmarlego meza ale chyba jakis miliardzik przytulila-az sprawdze , juz zmarla ale historia ciekawa .

https://pl.wikipedia.org/wiki/Barbara_Piasecka_Johnson

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, DTaras napisał:

A taka unifikacja... Podejrzewałem, że to jakiś licencyjny wyrób. Jegomość posiadacz mam wrażenie nie wiedział.

Na magazynki jest STANAG, na szyny do montowania dodatkowego wyposażenia STANAG, 

Opublikowano

Najtańsza Siła Robocza istnieje i zdaje się przejęła szkolenie kandydatów na żołnierza zawodowego. Taki absolwent pozostaje wyszkolony i z przydziałem iraz ćwiczy a w razie zapotrzebowania i chęci wchodzi do służby albo pozostaje wiecznym rezerwistą. Coś w tym stylu. Różnica polega na tym, że WOT to formacja lekka bez sprzętu ciężkiego a tym samym specjalistów w lekkiej drzemce za 360 zł/mc. NSR dostaje pieniądze tylko gdy ćwiczy. Brygada WOT focelowo ma mieć w każdym powiecie batalion (obecnie 5-8 powiatów) dzielony na parszywe dwunastki, które mogą działać w rozdzieleniu. Struktura mocno uproszczona. Żołnierze powinni być szkoleni do działania w terenie zurbanizowanym w celach ochrony i obrony stąd niewiem dlaczego gdzieś na wschodzie łażą po lesie i wyjadają korniki. Co do Brygad to i owszem ludzie walą drzwiami i oknami do tego stopnia, że siedziałem sobie w autobusie zapełnionym w ok 40% jak król. Autobus jechał z Żagania do Skwierzyny. 12 Wielkoposka brygada formuje 3 batalion. Mirro - chodzi o to, że może w WOT jest STANAG ale w jednostkach linii to już niekoniecznie. Doczytałem sobie co to za dzida. Nie spodziewałem się poprostu.

Opublikowano

Nie korniki tylko szuka padłych dzików. Nie wiem czy już opracowano jakiś jednolity "Program szkolenia pododdziałów WOT", ale muszą się na coś w końcu zdecydować. Lekka piechota to se może. Raczej  wiązanie się walką z normalnymi pododdziałąmi do najrozsądniejszych decyzji bym nie zaliczał. Problem w tym że w naszym wydaniu lekka piechota może być zbyt lekka, a potem to już niech im ziemia lekką będzie.:oops1:

Opublikowano

to u nas wot sie nie przyjmia- lasow niewiele, sa miejsca gdzie praktycznie ich nie ma wiec gdzie te korniki beda zbierac... kiedys jacys partyzanci co prawda walczyli- nawet paru niemcow zastrzelili,ale tam w tamtym roku grasowaly harvestery-czy to nie sa aby niemieckie maszyny i celowowo polski las wycinaja zeby nie mieli gdzie partyzanci sie chowac ???? 

Opublikowano

Jest zbyt lekka. Poruczniku - mówię - a ile macie tam PPK? A on się w sumie cieszy z karabinu i kolimatora i coś opowiada o saperach. Jak dla mnie to za dużo tam plastiku i raczej nie zakładałbym do niego setki magazynka ale to może się przekonam i conieco wtedy. W każdym razie jakaś tam logistyka jest to liczę, że uzupełnią. Ogólnie się nie jaram i póki co badam teren. Niewiem czy w czasie W to ma przechodzić do kompanii wsparcia czy nie. Rekruter nie umiał powiedzieć, ale po tym jaką wydał komendę dla spontanicznie uformowanego dwuszeregu to się nie dziwię.

Opublikowano
14 godzin temu, piotreku1 napisał:

Pukał 16nastke  to ksiądz syn twojej ulubieńcy pisiorki szydło pewnie na 500+ się pokusił  😄  teraz to bedzie miał podwojne 500+ bo dziecko zrobił dziecku .Czy Ty umiesz czytać? Nic dziwnego że najwięcej idiomów jest wśród wyborców PiS  😄 Dla twojej informacji mam żonę i dwójkę dzieci  A pukać to mogę twoim pustym łbem o ścianę !

naprawdę ty bierzesz dopłaty do pola i też się łasisz to pewnie jesteś socjalistą albo zwykłym gupikiem ... też się łasisz idioto o dopłaty ??

spróbuj szczęścia pewnie niedojda życiowa z ciebie ..

mamy ocieplenie klimatu zimy są łagodne ale w Polsce bałwanów nie brakuje 

Opublikowano

Wiecie ze Polska słynie z najlepszej żywności i warzyw,ziemniaków i wszystkie kraje podrabiają swoją ze niby to Polska.W tv był program dzisiaj.

Powiem wam ze dumny jestem,ze wszyscy się podrabiają pod nas ale pasowało by to ukrócić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v