Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

albo gdzie kadr nowych szukać

3 godziny temu, jarecki napisał:

ale pytanie głowne było czy jest możliwe ze dług publiczny stabilizuje gospodarke . 

a sorry, nie zauważyłem takiego akurat pytania na tym forum
dług publiczny czy deficyt budżetowy (bo to tylko roczny przyrost kapitałowy tegoż publicznego długu ) są dla gospodarki obojętne jako takie jeśli gospodarka opiera się na prywatnej własności a sam dług nie ma wpływu na obciążenia fiskalne. Jeśli miałbym odpowiedzieć jak to się ma w gospodarkach częściowo socjalistycznych nie ma dwóch takich samych i tu trudno o jakieś reguły. Nie mniej dług publiczny w socjalizmie zawsze prowadzi do upadku tego socjalizmu co wynika bardziej z praktycznych obserwacji niż teoretycznych założeń.

Zwykle jednak jest tak że dług publiczny jest wydawany na konsumpcję a wtedy nie trzeba nawet zwiększać podatków aby to fałszowało wydolność gospodarki jako całości i na krótką metę wskaźniki rosną wszak konsumpcja napędza koniunkturę nie zmuszając własnej gospodarki do konkurowania na zewnętrznych rynkach co z czasem pogłębia tylko deficyt  w handlu międzynarodowym co w końcu prowadzi do "syndromu greckiego". Dzieje się to u nas i PiS zdaje się to dostrzegać skoro zamierza na początek zbilansować budżet. Oni pewnie zdają sobie sprawę że samo zbilansowanie to już za mało bo nie ma za bardzo na czym oprzeć z własnej gospodarki obsługi już istniejącego długu i raczej trudno będzie odwrócić trendy w handlu zagranicznym no ale dobre i to co zamierzają na początek.

Podsumowując; dług publiczny stabilizuje gospodarkę tylko tych którzy mają dodatni bilans handlu międzynarodowego czyli tych których na długi stać.
Mylona jest kolejność i najpierw trzeba stworzyć atrakcyjną ofertę na zewnątrz a później skredytować swoich aby ich było stać na własny produkt w pierwszej kolejności to nawet w przypadku kryzysu okaże się że dług jest u własnych obywateli tzn tych którzy taką ofertę na zewnątrz byli zdolni stworzyć i mieli z czego pożyczyć wszak to ich produkty kupowano za pożyczone czyli pożyczano.... u nich; "syndrom japoński"

jeśli błędy w rozumowaniu chętnie poczytam ew zastrzeżenia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

sam pewnie patrzysz w komórką czy przyszło 500 + co chwila a czepiasz się Ryśka chyba że nie masz dzieci ale to może i lepiej

Zastanawia mnie czy opozycja też "bierze" 500+ czy solidarnie nie bo to od Pisu. Tak na logikę powinni nie brać.

1 godzinę temu, DTaras napisał:

I dlatego taką oto trzodę usprawiedliwiasz. Pani profesor Pawłowicz jest tzw. profesorem od tyłu. Tzn żaden prezydent jej tego nie wręczał. To uczelniana funkcja. I taka oto Pani profesor oczywiście niewie, że obrady są transmitowane. A kanapki? Nie. Nigdy takiej chały nie robiłem. To brak szacunku deprecjonować czyjąś pracę.

To zależy od natury człowieka. Można nie mieć wykształcenia i mówić ,byle tylko coś mówić ( taka mała aluzja). Można mieć tytuły ,dyplomy i stawiać się ponad wszystkim. Można też zastanawiać się po kilka razy nad każdą swoją wypowiedzią czy zachowaniem bez względu na wykształcenie.

1 godzinę temu, jarecki napisał:

ja tylko napisze że w miastach dużych wygrywa PO ponieważ jest ,,  trendy '' to jest troche inne srodowisko , z całym szacunkiem dla pis ale jest w wypowiedziach PO  pewnego rodzaju cwanosc , jak ktoś nie bedzie dochodził to nie wyłapie że PO  kłamie , tak samo jak z paragonem budki przecież  nikt nie bedzie dochodził o co chodzi pokazał i tyle ci którzy to oglądali przyjeli do wiadomosci , kiedys rozmawiałem z ciotką z warszawy nie pamientam  o co chodziło dokładnie ale poszło o nie domówienie chyba ze strony nowoczesnej przyjechała i zaczeła ,,cwaniakować '' ale wyjasniłem i pokazałem dowód i zrozumiała , w tvn nie znajdzie wyjasnienia i tyle .

Internet więcej pokazuje niż telewizja.

Opublikowano

dsbh - śmiało, rozszerz ową aluzję. No chyba, że dyplomy Ci przeszkadzają albo li piszesz aby coś pisać... A ptopos - czy jak niejaki nie wstawia zdjęcia z protestu grudniowego (tak ja to dobie przypominam a pewności brak) bez opisu to co on właściwie robi?

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

ja tylko napisze że w miastach dużych wygrywa PO ponieważ jest ,,  trendy '' to jest troche inne srodowisko , z całym szacunkiem dla pis ale jest w wypowiedziach PO  pewnego rodzaju cwanosc , jak ktoś nie bedzie dochodził to nie wyłapie że PO  kłamie , tak samo jak z paragonem budki przecież  nikt nie bedzie dochodził o co chodzi pokazał i tyle ci którzy to oglądali przyjeli do wiadomosci , kiedys rozmawiałem z ciotką z warszawy nie pamientam  o co chodziło dokładnie ale poszło o nie domówienie chyba ze strony nowoczesnej przyjechała i zaczeła ,,cwaniakować '' ale wyjasniłem i pokazałem dowód i zrozumiała , w tvn nie znajdzie wyjasnienia i tyle .

W TVP znajdziesz wyjaśnienie  😄

Opublikowano
17 minut temu, DTaras napisał:

dsbh - śmiało, rozszerz ową aluzję. No chyba, że dyplomy Ci przeszkadzają albo li piszesz aby coś pisać...

Nie Ciebie miałem na myśli.Jeżeli czujesz się urażony to przepraszam. W tym przypadku chodziło mi o wypowiedzi byłego prezydenta. Który jednego dnia mówi tak, drugiego dnia zmienia zdanie, trzeciego znowu wraca do wypowiedzi z pierwszego. No chyba ,że on stosuje  taką zasadę: Nie ważne co mówią o mnie ważne żeby mówili.

Opublikowano
Cytat

czy jak niejaki nie wstawia zdjęcia z protestu grudniowego (tak ja to dobie przypominam a pewności brak) bez opisu to co on właściwie robi?

jajco :) nie rób z siebie głupka

(foto z lipca :) )

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PRIMO napisał:

Czarnobyl Czarnobylem ale tak naprawdę to ta chemia w żywności wykańcza ludzi .

Od kąd Polska weszła do UE umieralnoś zwiększa się z roku na rok i to nie dziadków tylko młodych ludzi.

Chemia też ale są ludzie co piją palą i mają po 90lat i jeszcze malucha na popych odpalą.

Ja mam inną teorię, porównując ludzi do świata zwierząt.

W świecie zwierząt jest tak ze słabe osobniki giną,umierają,zostają zjedzone i przezywają tylko najsilniejsze,najzdrowsze,i one się rozmnażają i dają nowe życie a jak jest u ludzi w dzisiejszych casach.Gdyby nie te cesarki i szpitale,lekarze,leki to natura by zrobiła swoje niestety jak to było 200lat temu.

Absolutnie nie jestem za tym aby ludzi nie leczyć,ale to ma właśnie takie konsekwencje ze te ludzie robią się coraz słabsze podatniejsze na choroby ci co mają dać nowe życie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, mk9422 napisał:

Takim ludziom żyło się lepiej za poprzedniej władzy bo było ciche przyzwolenie i dla nich na branie państwowej kasy.  Chociaż wydaje mi się że najbardziej taka np nauczycielkę czy jakiegoś prezesa wk***ia.o że biedniejsi ludzie mogli sobie pozwolić na jakieś wczasy.  A jak to może tak być żeby jak to określają wyborcy PO ludzi biedniejszych czyli ciemnogrod i plebs mógł razem z nimi spędzać wakacje np nad morzem 

No no no, ja tak coś podejrzewałem że ta hołota chce z nas zrobić murzynów.   :P A tu zonk   :D

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

dsbh - śmiało, rozszerz ową aluzję. No chyba, że dyplomy Ci przeszkadzają albo li piszesz aby coś pisać... A ptopos - czy jak niejaki nie wstawia zdjęcia z protestu grudniowego (tak ja to dobie przypominam a pewności brak) bez opisu to co on właściwie robi?

DTaras, Ty powinieneś zostać ministrantem finansów, ja nie wiem co Cię powstrzymuje.   :P

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, DTaras napisał:

wiesio - zbyt to uprościłeś do przypadku niestety.

A jaka jest twoja teoria.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Znajomy przyjechał z Ameryki po 20 latach i mówi że "sprzedaliście nasz kraj " ... sklepy z zachodu, samochody,banki, słupy sami stawiali na telefon i to również poszło  w obce ręce orange,  historia lubi się powtarzać czekamy więc na rozbiór Polski i zabory.. I nie ma z czego się śmiać żebyście się nie zdziwili kiedyś dziadków wagonami wywożono do pracy a teraz sami się pchają za granice bo nie mają z czego żyć a te socjale  podcinają gałęzie na której wszyscy jesteśmy.  Wielkie pany bo pod sklep podjechali wypierdziałym audi przez helmuta.. Czekajcie aż wam śrubę podkręcą jeszcze bardziej a rząd ma gówno do gadania siedzimy wtym bagnie bez gospodarki i przemysłu. Nie słuchajcie  bełkotu z TV ludzie mają zrytą banie jak to jest dobrobyt A moim zdaniem płyniemy Titanikiem. koniec  jest każdemu znany....

Opublikowano

Pamiętacie film, "Wojna Nowoczesnej Europy" to jest dokładnie to samo, dobrze że PiS to trochę hamuje, bo strach pomyśleć co by było za PO.

Opublikowano
4 minuty temu, MarekUA napisał:

Znajomy przyjechał z Ameryki po 20 latach i mówi że "sprzedaliście nasz kraj " ... sklepy z zachodu, samochody,banki, słupy sami stawiali na telefon i to również poszło  w obce ręce orange,  historia lubi się powtarzać czekamy więc na rozbiór Polski i zabory.. I nie ma z czego się śmiać żebyście się nie zdziwili kiedyś dziadków wagonami wywożono do pracy a teraz sami się pchają za granice bo nie mają z czego żyć a te socjale  podcinają gałęzie na której wszyscy jesteśmy.  Wielkie pany bo pod sklep podjechali wypierdziałym audi przez helmuta.. Czekajcie aż wam śrubę podkręcą jeszcze bardziej a rząd ma gówno do gadania siedzimy wtym bagnie bez gospodarki i przemysłu. Nie słuchajcie  bełkotu z TV ludzie mają zrytą banie jak to jest dobrobyt A moim zdaniem płyniemy Titanikiem. koniec  jest każdemu znany....

tych co sprzedali /oddali to w wielkich miastach uwielbiają. teraz to tylko pozostaje dawać socjal

1 minutę temu, Roman4321 napisał:

20 lat pracował dla obcego a tera nażeka że wy tacy czy owacy😂

każdy sobie może pojechać co nie oznacza że ci co zostali powinni wszystko oddać obcym

Opublikowano
2 minuty temu, Roman4321 napisał:

Nie boli tak jak obcy okrada, jak swój boli bardziej.

Opublikowano

szin - ministrantem? Zwykła zazdrość o własne ciało. Teoris jest taka, że dziecię przy urodzeniu jest zależne od matki ale samo dziecko to miks genetyczny. Zatem nawet gdy matka ma anomalię to po pierwsze nie rodzi samych klonów a również chłopców a po drugie z puli genów coś ulega zawsze modyfikacji i z linii ojca dziewczynka może mieć np większe piersi od matki. Pozostaje jeszcze kwestia przypadku czyli związanych z rozwojem łożyska i np mechaniki samej pępowiny. Następnie środowisko porodu czy pora roku. Sam przebieg pierwszych sześciu tygodni ciąży może zepsuć potencjalnie zdrowy zarodek. Kobieta jest płodna co 28 dni nie dlatego, że tym steruje tylko taki to gatunek i to się ewolucyjnie sprawdziło. Zajście w ciążę to trzecia część prób a donoszenie to kolejna połowa. Sama kobieta może po chorobie dziecięcej, której sama wyszła, mieć pozwijane jajowody. Wtedy usuwanie zrostów albo od razu in vitro nowiem nic nie przeszkadza w zajściu jak ów przypadkowe, silne przeziębienie. Nawet dziecko zdrowe może samo z grypy wyjść dwa razy a za trzecim mogiła. Niewiem co dalej pisać.

Opublikowano
2 minuty temu, Roman4321 napisał:

Nie wiem na ile jesteś patriotą polskim czy niemieckim  ... Z mojego rocznika była nas może 9 osób powiedzmy w miejskości  to dużo, na wsi został tylko jeden powiedzmy ja pozostali za granicą ( po studiach ) a jeden  pracuje w korporacji zachodniej...Powiecie co nas to > tylko u was jest podobnie na pewno wieś sie wyludnia ktoś ma prace to tylko zachodnie firmy lub  urzędy. Popatrzcie do czego doprowadzili zniszczona została hodowla wszystkiego i co w sklepie taniej kg ziemniaka 3zł z niemiec > A to dopiero początek bo nie ma żadnej konkurencji a my jesteśmy jak te robaki na końcu łancucha pokarmowego.

Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał:

szin - ministrantem? Zwykła zazdrość o własne ciało. Teoris jest taka, że dziecię przy urodzeniu jest zależne od matki ale samo dziecko to miks genetyczny. Zatem nawet gdy matka ma anomalię to po pierwsze nie rodzi samych klonów a również chłopców a po drugie z puli genów coś ulega zawsze modyfikacji i z linii ojca dziewczynka może mieć np większe piersi od matki. Pozostaje jeszcze kwestia przypadku czyli związanych z rozwojem łożyska i np mechaniki samej pępowiny. Następnie środowisko porodu czy pora roku. Sam przebieg pierwszych sześciu tygodni ciąży może zepsuć potencjalnie zdrowy zarodek. Kobieta jest płodna co 28 dni nie dlatego, że tym steruje tylko taki to gatunek i to się ewolucyjnie sprawdziło. Zajście w ciążę to trzecia część prób a donoszenie to kolejna połowa. Sama kobieta może po chorobie dziecięcej, której sama wyszła, mieć pozwijane jajowody. Wtedy usuwanie zrostów albo od razu in vitro nowiem nic nie przeszkadza w zajściu jak ów przypadkowe, silne przeziębienie. Nawet dziecko zdrowe może samo z grypy wyjść dwa razy a za trzecim mogiła. Niewiem co dalej pisać.

Chlałeś coś dzisiaj?  :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v