Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

A dać i potem zabrać to coś temu narodowi zostanie? Coraz więcej ludzi widzi, ze to co dostali to im potem zabrali. Za jakiś czas pewnie sam to zauważysz.

No k**wa jakieś 8mln nie widzi a jak by reszta uprawnionych poszła to drugie tyle by się zebrało. Wróć człowieku do podstawówki i powtórz lekcje matematyki bo pier**lisz farmazony. 

• Like 2
Opublikowano

4 rok to samo bredzisz. Poczytaj sobie co 4 lata temu pisałeś i zastanów czy choć jedna Twoja pokrętna teoria się sprawdziła. Nie wiem kto za 4 lata wygra, ale w ciągu roku półtora da się to przewidzieć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, dysydent napisał:

Gdzie odpłynęły nadwyżki dodrukowanego pieniądza co do faktu dodruku oficjalnie przyznano że emisja była procentowo wielokrotnie wyższa niż wzrost PKB? Z czystych matematycznych przeliczeń towary powinny podrożeć wielokrotnie więcej niż to obserwujemy czyli co w takim razie podrożało zbierając na siebie ten dodruk?

a jak bym odpowiedział że w dewizach lub walucie obcej jako zysk firm zagranicznych ale to nie na tyle aby było zagrożeniem bo i tak złotówka wruci . . Skoro mamy inflacje i bogacenie sie narodu  to dodruk pieniądza jest konieczny , np . w 2000 r na rynku było 1 bln . w walucie realnej i co by  było gdyby dodruku nie było do teraz  ?  teraz wystarczy kilka liczb dołożyć do stanu posiadania bo coraz wiecej pieniądz to tylko cyfry na koncie . A  do druk pieniadza tęż pokrywa szarą strefe , np . na ukrainie szara strefa to 50 % pkb 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

ok . czy mogłbyś napisać ile wzrosł dług publiczny za czasów kadencji  - 4 LATA - kaczynskiego a ile wzrósł dług za czasów drugiej  kadencji rządów PO ? 

1058,2 mld w 2019 r. a 834,5 w 2015 kiedy to poprzednia ekipa utraciła władze. Różnica 223,7 mld. Gdy PO-PSL zaczynali drugą kadencje w 2011 dług wynosił 771,1. Różnica więc wynosi 63,4 mld. Naprawdę więc w twierdzeniu, że pomysły PiS są na kredyt jest 100% prawdy. 

Opublikowano (edytowane)

dodruk jest i dolarów i euro  a nie wiem jak Szwajcaria obeszła parytet złota ale coś kiedyś Jacus tłumaczył tylko nie stało mi czasu by zgłębić w "szerokim necie"...
Nademisja pieniądza jest na całym świecie bo i juan to też instrument walki rynków no ale chociaż juan tanieje w stosunku do dolara czyli w Chinach "się nie cackają" z pozorami.
Nasza złotówka jest przypięta do euro no ale jednak jest walutą odrębną. Zjawisko przewartościowania pieniądza w cenach detalicznych  ma ujście w niedowartościowaniu gdzie indziej i nie ogranicza się to tylko do polskiej waluty czy gospodarki i atmosferę oczekiwania potwierdzają ujemne stopy procentowe tu i ówdzie; oczekiwania na co?
ten mój wpis nie zamyka rozważań ale zawieszę tu na razie temat dla siebie bo chyba sam będę musiał na własne pytanie odpowiedzieć tylko skompletuję dowody ale to przy gorszej pogodzie bo teraz trzeba korzystać z powrotu lata :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, PawelWlkp napisał:

4 rok to samo bredzisz. Poczytaj sobie co 4 lata temu pisałeś i zastanów czy choć jedna Twoja pokrętna teoria się sprawdziła. Nie wiem kto za 4 lata wygra, ale w ciągu roku półtora da się to przewidzieć.

W dobrym kierunku idziesz. Poszukaj postów z przed czterech lat a dowiesz się z nich, ze wtedy psiałem, ze druga kadencja dla pisu jest bardzo prawdopodobna. Szczerze do tego zachęcam. Pisałem też, ze trzecia to już nie koniecznie będzie dla pisu. Drożyzna, ewentualny kryzys, który w końcu musi przyjść położą dobra zmianę. W Niemczech już mówią o recesji. Cykle koniunkturalne to nic nowego one zawsze działają.

PS zajrzyj sobie na poprzednią stronę. Tam wymieniłem kilka przesłanek, które mogą wskazywać na to, że dobra zmiana może zacząć się walić. I to nie jest żadne bredzenie. To są fakty, które miały miejsce w niedzielę i poniedziałek. Twój wódz nie jest zadowolony i ty się nie powinieneś cieszyć. Bo za cztery lata możecie być jeszcze bardziej smutni.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

On może jedynie dożyć gdy emeryturę utraci  :D 
no nie da się post pod postem odpowiedzieć taki tu ruch zatem zmieniam strategię (właściwie już zmieniłem) Rzadziej a treściwiej i na prawdę tylko to co uznaję za naprawdę ważne i godne uwagi.
no może czasem jakiś link jak mnie co zaskoczy....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Kto tu znas żyjących doczeka emerytury. 

Poczytaj klepsydry przy cmentarzach 25 l, 28 l, 35l, 40 l, 50, tego większość niż 70+, 

Teraz raki zjadają nie wiek.

Nie bądź taki samolubny. 

Pomysł o swoich dzieciach i wnukach które w przyszłości będą spłacać te długi i pracować do śmierci. 

Opublikowano
3 minuty temu, Nintendo napisał:

Nie bądź taki samolubny. 

Pomysł o swoich dzieciach i wnukach które w przyszłości będą spłacać te długi i pracować do śmierci. 

brawo ,dać mu wódki ,dobrze gada🤣

Opublikowano
59 minut temu, hubertuss napisał:

A dać i potem zabrać to coś temu narodowi zostanie? Coraz więcej ludzi widzi, ze to co dostali to im potem zabrali. Za jakiś czas pewnie sam to zauważysz.

Właśnie coraz więcej ludzi zaczęło  dostrzegać że poprzednia władza tylko brała i wyprowadzala kasę a narodowi nic nie zostawalo mimo iż ceny rosły z roku na rok.  Więc coraz więcej ludzi woli te pieniądze wziąć dla siebie i przejesc,  przepic czy w coś zainwestować,  (mniejsza o to ) niż dowiadywać się z mediów że te pieniądze mogły by zostać wyprowadzone  z kraju na lewychj fakturach.  A ceny jak rosły za Tuska tak i rosną za Kaczyńskiego.  Nie pamiętam żeby zdarzył się chociaż jeden przypadek że media oglaszaly że żywność i usługi itd mają w kolejnym roku potaniec.  Tamci kradli,  Ci rozdają i prędzej czy później to wszystko jeb.nie ale osobiście jakbym miał możliwość to wolałbym te pieniądze wziąć i zrobić z nimi co chce niż miałby je jakiś cwaniak wyprowadzać z kraju poprzez faktury.  Może zylibysmy w całkiem innym kraju żeby Olszewski ujawnił teczki. Komuchow i sbekow by się wyje.balo a tak dzięki Tw Bolkowi,  Tuskowi i pawlakowi mamy co mamy.  Jeszcze raz dodam wolę żeby te pieniądze chociaż w jakimś stopniu wziął naród niż tylko oszuści i złodzieje 

Opublikowano

Jak to zrobić żeby tych "oszustów i złodziei" wysłać na zewnątrz aby oszukiwali i kradli u obcych a łupy zwozili do kraju? 
nie łudźmy się że takich uda się zagonić do uczciwej pracy gdziekolwiek. jak z problemu zrobić zasób.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Ale jak dożyjesz emerytury to będziesz zdychał z głodu. To po co płacisz krus czy zus jak nie dożyjesz. Nie lepiej te pieniądze wydać na coś innego ?? 

Zrozum wreszcie że ty pracujesz nie na swoją emeryturę tylko rodziców/dziadków.

Spłodzli cię po to aby nie być darmozjadami które pobierają a nie wiele dają.

Jeśli nie masz dzieci właśnie takim darmozjadem będziesz, teraz wpłacasz jakieś ochłapy a za 30 lat (czy ile tam masz) będziesz pobierał dużo więcej bo waloryzacji i inflacja obowiązuje.

Także nie ma czegoś takiego że nie chcesz płacić KRUS ani ZUS. Musisz spłacić zobowiązania swoich ojców.

Opublikowano
22 minuty temu, mk9422 napisał:

Właśnie coraz więcej ludzi zaczęło  dostrzegać że poprzednia władza tylko brała i wyprowadzala kasę a narodowi nic nie zostawalo mimo iż ceny rosły z roku na rok.  Więc coraz więcej ludzi woli te pieniądze wziąć dla siebie i przejesc,  przepic czy w coś zainwestować,  (mniejsza o to ) niż dowiadywać się z mediów że te pieniądze mogły by zostać wyprowadzone  z kraju na lewychj fakturach.  A ceny jak rosły za Tuska tak i rosną za Kaczyńskiego.  Nie pamiętam żeby zdarzył się chociaż jeden przypadek że media oglaszaly że żywność i usługi itd mają w kolejnym roku potaniec.  Tamci kradli,  Ci rozdają i prędzej czy później to wszystko jeb.nie ale osobiście jakbym miał możliwość to wolałbym te pieniądze wziąć i zrobić z nimi co chce niż miałby je jakiś cwaniak wyprowadzać z kraju poprzez faktury.  Może zylibysmy w całkiem innym kraju żeby Olszewski ujawnił teczki. Komuchow i sbekow by się wyje.balo a tak dzięki Tw Bolkowi,  Tuskowi i pawlakowi mamy co mamy.  Jeszcze raz dodam wolę żeby te pieniądze chociaż w jakimś stopniu wziął naród niż tylko oszuści i złodzieje 

Pewnie miał byś rację. Gdyby nie wyniki wyborów ostatnich. Większość senacka stracona. Koalicja, która przegrała w majowych wyborach do PE w sumie otrzymuje 900 tys głosów więcej niż pis. Władza, która tak dzieli się z ludźmi pomimo zdobycia rekordowej liczby głosów nie zwiększa liczby mandatów sejmowych. Coś tu się życie rozjeżdża z tym co piszesz. Dlaczego? To akurat proste bo kradli tak samo jak kradła po. Tak samo było kolesiostwo i kumoterstwo. Tak dali ludziom. Ale ludzie zauważyli, że zwłaszcza w większych miastach to co im dali to nic w sumie nie dało bo i zabrali. I to się odzwierciedliło w wyborach.

Prawda jest taka, ze pis miał szansę się umocnić. Ale nie potrzebnie poszli na wojnę z sądami i trybunałem konstytucyjnym. To im nic nie dało a tylko ferment się zrobił. No i nie dopilnowali kumoterstwa kolesiostwa i złodziejstwa. Trzeba się było skupić zamiast na tych wojnach na gospodarce, dać ten socjal i zastosować politykę ciepłej wody w kranie. Było by dużo więcej głosów i mandatów przy słabej opozycji.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, damianzbr napisał:

Musisz spłacić zobowiązania swoich ojców.

tylko wtedy gdy wierzyciel jest w stanie je wyegzekwować. 
Mogę być niewypłacalny a wówczas i wierzyciel zbankrutuje i w systemie emerytalnym wszystko do tego zmierza.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v