Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

j

myślisz że jak byłaby wcześniej polska marka to nie umieliby skopiować i delikatnie zmodyfikować aby uniknąć zastrzeżeń patentowych rozwiązań z zachodniego sprzętu

Bumar ani Stalowa Wola nie potrafi i dzisiaj skopiować i lekko zmodyfikować koreańskiego podwozia dla wojska. Pociski "Piorun" latały jak chciały aż kupili skanery 3D i wyszło że części nie trzymają wymiarów. 
O czym tu mowa? Wydumać coś na zamówienie i to bezkosztowo? Nawet Dobra Zmiana nie potrafi przełamać tego bezsensu. 
Aby coś wydumać trzeba by dobrze opłacić dumających. Za średnią krajową to można gwoździe prostować.

Opublikowano
20 godzin temu, jacus napisał:

roman -nie wiem o co ci chodzi, udowodnilem ci ze wszystkie partie prawie po rowno sprzedawaly ziemie[ chyba 100 tys ha to byla roczna norma] zarowno polskim rolnikom przedsiebiorcom jak i zagranicznym -jak hektar ziemi na pomorzu byl po 1,6 zl bo nie bylo innych chetnych...

ile ziemi kupili obcokrajowcy- chyba nikt dokladnie nie wie, wystarczy ze sa wspolnikami firmy  i juz ziemia jest we wladaniu polskim. najwiekszym wlascicielem zagranicznym jest oczywiscie watykan-105 tys ha tego nikt nie pobije do tego roszczenia jeszcze do kilkudziesieciu tysiecy

jak zauważyłeś jedni kupowali prawo pierwszeństwa dzierżawy  dobrze ze kupował polak a jak na filmie widziałeś za pełopsl sprzedawano po cichu jakimś podstawionym burakom zagranicy każdy się dziwił ze po jego dzierżawie jeździł Niemiec a uważasz czemu nie rejestrowano tych sprzedaży pelo ano własnie która partia zakazała robić ewidencji gruntów sprzedanych od lat 90 ?? ano żadna dlaczego 

NIK: ile polskiej ziemi jest w obcych rękach?

MSW nie posiada pełnych danych, o skali nabywania polskich gruntów przez cudzoziemców. Dane resortu są 3-4 krotnie niższe od stanu rzeczywistego – informuje NIK.

Zdaniem NIK rozbieżność ta wynika z luki w przepisach, które nie zobowiązują spółek kontrolowanych przez obcokrajowców do składania informacji o posiadanych gruntach. Odpowiedzialna za sprzedaż państwowej ziemi Agencja Nieruchomości Rolnych nie monitoruje występujących na rynku wtórnym procesów koncentracji gruntów w rękach jednej osoby. Na skutek tej luki MSW nie miało pełnych danych o tym, ile ziemi w Polsce kupili cudzoziemcy.

Z danych ministerstwa wynikało, że w latach 2011-2012 w woj. dolnośląskim obcokrajowcy nabyli 397 ha, a w zachodniopomorskim - prawie 1.506 ha. NIK w toku kontroli ustaliła jednak, że w tym okresie cudzoziemcy kupili w rzeczywistości trzy, cztery razy więcej ziemi. Powierzchnia gruntów, należących do spółek przez nich kontrolowanych  wyniosła na terenie woj. dolnośląskiego - 1.578 ha, a w woj. zachodniopomorskim - 4.577 ha

20 godzin temu, jacus napisał:

le ziemi kupili obcokrajowcy- chyba nikt dokladnie nie wie, wystarczy ze sa wspolnikami firmy  i juz ziemia jest we wladaniu polskim. najwiekszym wlascicielem zagranicznym jest oczywiscie watykan-105 tys ha tego nikt nie pobije do tego roszczenia jeszcze do kilkudziesieciu tysiecy

https://konkret24.tvn24.pl/polska,108/za-ktorego-rzadu-obcokrajowcy-kupili-najwiecej-ziemi-sprawdzamy,958679.html

linka porównaj z tym co wkleiłeś i z tym co jest napisane 

a czemu kościół ma dużo ??

• Like 4
Opublikowano

lewica nieba rolnikom przychyli wg Rozenka 😂

Ten koleś ma się na równi z Bogiem obiecując rolnikom że lewica ma nawet rozwiązana na suszę 🤣

do tego się sprowadza idea debat w tv że wszyscy gadają co chcą a ludzie te głupoty słuchają jakby wcześniej to wszyscy nieskazitelnymi świeżynkami byli i nagle ich oświeciło jak wyborcy wejść w d*pę

Opublikowano (edytowane)

Na debacie podobała mi się odpowiedź tego z Konfederacji, bo zauważył on rzeczywisty problem polskiego rolnictwa, czyli zadłużenie gospodarstw rolnych i odpływ młodych ze wsi

Edytowane przez Lukarso
  • Thanks 2
Opublikowano
23 minuty temu, racyl napisał:

Ten koleś ma się na równi z Bogiem obiecując rolnikom że lewica ma nawet rozwiązana na suszę 🤣

Minister Ardanowski chyba również. Bardzo ciekawa koncepcja retencji, czyli kopania dołów iiiiiiii oczekiwania na deszcz. 🤣

Opublikowano
10 minut temu, Lukarso napisał:

Na debacie podobała mi się odpowiedź tego z Konfederacji, bo zauważył on rzeczywisty problem polskiego rolnictwa, czyli zadłużenie gospodarstw rolnych i odpływ młodych ze wsi

ale tu wielka zagadka jkm proponował wolny rynek słaby ginie a oni nacjonalizacja przemysłu nawet kogoś tam zacytował ze jest kraj na swoim lub...

i tu mnie zaskoczyli 

• Like 1
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/konfederacja-ujawnila-nagranie-z-narady-kierownictwa-arimr-z-ministrem,88886.html

trzeba wpisac farmer, 

romus-podobno niedawno jakas nowa kopalnie otwarli  w jastrzebiu ??? bedzie wegiel do palenia w piecach-tak w kurwizji mowili, ile ton dziennie wydobywaja , i po ile sprzedaja-nie orientujesz sie ???  choc znajac zycie moze i otwarli ale pewnie dlugo nic nie bedzie wydobywane a i wegel to raczej do domow nie trafii 😛

czemu kosciol ma duzo- bo zawsze mial i to jeszcze wiecej, dostawal od krolow i ksiazat za popieranie ich wladzy- do dzisiaj nic sie nie zmienilo 😛, prl zabral sporo ale nie wszystko a sld-psl oddal z naddatkiem wszystko zabrane i jeszcze pieniedzmi zaplacil- tak komunisci walczyli z kosciolem ,  za 40 lat prl wybudowano  chyba wiecej kosciolow niz za 1000 poprzednich lat.........

jakie to ma znaczenie ile ziemi maja cudzoziemcy ??  w calej historii polski postep cywilizacyjny w rolnictwie opieral sie na sprowadzaniu najpierw mnichow a potem osadzcow z zachodniej europy. i do dzisiaj nic sie nie zmienilo-wszystkie nowoczesne technologie ktore  z wieloletnim  opoznieniem wchodza do polski sa z zachodu, na takim sprzecie jaki dzisiaj jest u nas to kazdy gastarbaiter u bauera robil 20 lat temu.....

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

romus-podobno niedawno jakas nowa kopalnie otwarli  w jastrzebiu ??? bedzie wegiel do palenia w piecach-tak w kurwizji mowili, ile ton dziennie wydobywaja , i po ile sprzedaja-nie orientujesz sie ???  choc znajac zycie moze i otwarli ale pewnie dlugo nic nie bedzie wydobywane a i wegel to raczej do domow nie trafii 😛

i tak i nie to ten nowy szyb mojej kopalni bzie i doszło im dębina w Pawłowicach i postanowili zrobić kopalnie jest tam dużo węgla koksowego tego naj czyli hard 

wegiel kupiłem 692zł tone nie wiem o co Kaman ale eko kosztuje 100zł więcej 

10 minut temu, jacus napisał:

jakie to ma znaczenie ile ziemi maja cudzoziemcy ??  w calej historii polski postep cywilizacyjny w rolnictwie opieral sie na sprowadzaniu najpierw mnichow a potem osadzcow z zachodniej europy. i do dzisiaj nic sie nie zmienilo-wszystkie nowoczesne technologie ktore  z wieloletnim  opoznieniem wchodza do polski sa z zachodu, na takim sprzecie jaki dzisiaj jest u nas to kazdy gastarbaiter u bauera robil 20 lat temu.....

i tak i nie jeśli rolnikom chętnych jest kupić ziemie a sprząta się im pod nosa to jest nienormalne 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

czy o tę debatę Wam chodzi?

ja tak bardziej dla iebie podlinkowałem bo stąd nie ma reklam i można spokojnie....
no co? hipstera nie widzieli co telewizorni naziemnej nie ogląda :P 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

budka dzisiaj zaorał wiarygodność Koalicji Obywatelskiej  🤣

Jak zwykle kolejne z premedytacją przygotowane oszustwo tej partii

Prosi o dodatkowy czas wyciąga wcześniej przygotowany paragon za leki po przeszczepie na które jest refundacja

71764765_2993335297404703_23318614915961

71640643_3029218557148555_24773186593834

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

ja tez mam telewizor na komodzie a nie na ziemi😏, samej debaty nie ogladalem- po prawdzie juz mi sie znudzily takie programy-wole nawalanke typu "studio otwarte' tam dopiero widac stan mentalny i psychiczny politykow i co po niektorych obywateli.

https://www.agrofoto.pl/articles/prow-2014-2020/pomoc-suszowa-2019-nabor-wnioskow-od-3-do-31-pazdziernika/     z top agrar 

jarecki-cos pisal ze juz wyplacili pomoc suszowa-ciekawe jak jesli nawet nabor wnioskow sie jeszcze nie zaczal, kolejna ofiara propagandy kurwizji..

kupuje kto ma pieniadze- skad zwykli rolnicy mogli miec kase na setki czy tysiace hektarow, 

ja tez edytuje-

przeczytajcie dokladnie ten link-prosze najechac kursorem na sume 3,2 zl i przeczytac DOKLADNIE I ZE ZROZUMIENIEM  co tam jest napisane i potem mozemy podyskutowac o prawdzie ,klamstwie i polprawdach czyli polityce.

https://www.mp.pl/pacjent/leki/lek/87687,Valcyte-proszek-do-sporzadzania-roztworu-doustnego

Edytowane przez jacus
Opublikowano

przeczytales link ????  wiesz juz czemu za ten sam lek mozna zaplacic 3,2 i 1041 zl ??? znasz znaczenie slow - refundacja do 100 dni lub 200 dni kuracji ??? czy to zatrudne dla ciebie i wolisz powtarzac glupoty z kurwizji ???

nie widzialem pomidorow  taniej niz 3,3 zl

Opublikowano
25 minut temu, jacus napisał:

kupuje kto ma pieniadze- skad zwykli rolnicy mogli miec kase na setki czy tysiace hektarow, 

uwierz mi ze mieli jak w opolskim 

https://www.wprost.pl/507377/polska-na-sprzedaz-oficjalnie-w-rekach-obcokrajowcow-sa-grunty-o-powierzchni-warszawy-a-nieoficjalnie.html

40 minut temu, jacus napisał:

po drugie twoje życie chyba odbiega od rzeczywistości wiesz jaki mamy rok gdzie żyjemy Pietrowicach parę km od demie hektar poszedł za 150 tyś  w polskim ceny sięgają po 250 tyś i idą jak świeże bułeczki mylisz ze od anr po 25 by nie kupili .. u nas są gospodarstwa intensywnie szukają ha wszędzie nawet są mobili do 100 km 

świergot dał sobie już spokój i wykupuje na Ukrainie 

nie wiem gdzie ty żyjesz i mieszkasz ze u ciebie jest normalnie ale opowiadasz takie bzdury ze głowa boli 

• Like 4
Opublikowano

sprzedam ci hektar za milion -mam taki i to nawet 1,46 budowlane oczywiscie po tyle chodza okoliczne dzialki wiec co to jakies marne 150 tys czy 250 tys ...

co ty porownujesz grunty pod planowane inwestycje z rolnymi ??? policz na czym mozna zarobic i jaka jest stopa zwrotu z takiej  inwestycji ???? 

grunty pod zwirownie sprzedawali po 70 tys a pare dzialek  zostalo-znam wlascicieli, czekaja az zaczna inwestycje i wtedy zaczna negocjacje 😛.

pamietaj misiu -jesli krakowskie centusie nie kupuja ziemi to znaczy ze to gowniany interes, podobnie jak kopalnie ktorych nie kupuja niemcy.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

przedam ci hektar za milion -mam taki i to nawet 1,46 budowlane oczywiscie po tyle chodza okoliczne dzialki wiec co to jakies marne 150 tys czy 250 tys ...

co ty porownujesz grunty pod planowane inwestycje z rolnymi ???

ja pisze o polu rolnym bez prawa zabudowy od 3 klasy zwyższ 

12 minut temu, jacus napisał:

pamietaj misiu -jesli krakowskie centusie nie kupuja ziemi to znaczy ze to gowniany interes, podobnie jak kopalnie ktorych nie kupuja niemcy.

no no a w czerwonkach leszczynie jakoś Niemiec nie chce oddać złóż jak i na Krupińskim 😎

https://www.olx.pl/oferta/12-ha-CID3-IDBv4vD.html#019f61b898;promoted

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-grunt-rolny-pole-uprawne-dzialka-rolna-12-15-ha-CID3-IDw9KkD.html#019f61b898

https://www.olx.pl/oferta/dzialka-rolna-1-0115-ha-siedliska-gm-dabrowa-CID3-IDBKk20.html#019f61b898

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-dzialke-rolna-CID3-IDyZB1O.html#019f61b898

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-ziemie-grunty-rolne-markowice-6-44-ha-klasa-ii-iiia-b-CID3-IDBy8d9.html#019f61b898

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jacus napisał:

przeczytales link ????  wiesz juz czemu za ten sam lek mozna zaplacic 3,2 i 1041 zl ??? znasz znaczenie slow - refundacja do 100 dni lub 200 dni kuracji ??? czy to zatrudne dla ciebie i wolisz powtarzac glupoty z kurwizji ???

nie widzialem pomidorow  taniej niz 3,3 zl

co Ty człowieku pieprzysz ? obudż się człowieku cały internet o tym huczy 🤣, linki nie były z tvp

miałeś człowieku kiedyś wystawioną zrycząłtowaną receptę ?

jeśli jesteś ubezpieczony masz każdą wystawioną receptę z refundacją/zniżką (o ile ona jest na jakiś lek) i od razu płacisz w aptecę niższą cenę. nie jesteś ubezpieczony to ci wystawiają recepty na 100%

tak trudno to zrozumieć że ktoś poszedł do lekarza i powiedział że nie ma ubezpieczenia i lekarz walnął dwie sztuki tego leku po 100% na ponad 2 tys 🤣

sprawa wieża bo lek zakupiony 30 września

To była zamierzona akcja

to że pomidorów nie widziałeś tańszych to znaczy że ich nie ma 🤣 np taki gruntowy lima czy inny zawsze jest tańszy

widzisz cżłowieczku jak TY mało wiesz mimo łysej pały na górze 🤣🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jacus napisał:

jarecki-cos pisal ze juz wyplacili pomoc suszowa-ciekawe jak jesli nawet nabor wnioskow sie jeszcze nie zaczal, kolejna ofiara propagandy kurwizji.

w marcu za ubiegły rok otrzymałem tak dla uscislenia , a wtym roku lezy u wojewody i nie narzekam                  Wilk z konfederacji zrobi tak że ,, wilk syty i owca cała bedzie ''on ma na nazwisko Wilk jak sie nie myle i konkretny był zawsze wiec na plus , kosiniak troche sie zmieniła jego retoryka też dosc konkretne odpowiedzi , z weglem z rosji skłamał ale  mu wybacze , natomiast budka zupełnie nie na temat porażka ,                      a te doły do gromadzenia wody to w hiszpanni mają do nawadniania z tym że nie kopane tylko chyba naturalne niziny zalewają .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Liroy z Jakubiakiem odeszli z konfederacji to tym bardziej jest to nie wiarygodna organizacja. już prędzej zagłosował bym na sam ruch narodowy

Obietnice Pisu w 2015r wydawały się jak z kosmosu a te co konfederacja obiecuje to już mega kosmos

U kosiniaka ładnie to wyglądało owszem tylko jakby ktoś nie znał jego i PSL przed rządami PIS to może i by uwierzył. ciekawe czy byś mu wybaczył jak podnosił wiek emerytalny ?. ci ludzie z psl mieli pole do popisu przez długie lata i jakoś oprócz zasiedzenia na stołkach nic nie zrobili

Takie debaty nie mają kompletnie sensu. wszystko jest wyreżyserowane i ustawione a ktoś przypadkowy mógłby uwierzyć że to co obiecają to zrobią

Opublikowano

roman - gospodarstwo ma 60 tyś. Nie oglądałem czegoś o czym się kłócicie. Lecz ktoś tu dobrze napisał. Racyl ma oczywiście słuszność - ktoś mógł pójść do lekarza i poprosić o lek oraz kupić. Tylko, że a) pacjent po przeszczepie może już być nieubezpieczony albowiem rekonwalescencja przekracza 6 mcy a procedura w ZUS trwa drugie 6 conajmniej. Świadczenie dostanie wstecz a za leki już nie wrócą; b) lekarz byle komu nie wypisze recepty bo wezmą mu się do dupy. Farmaceuta by mógł ale ostatnio już nie bardzo bo nasrali w obrót lekami. Można równie kreatywnie jak racyl przyładować jeszcze c), d) ... Wleźli na bilboardy, za które sami płacimy i udają tabula rasa. Siedzą w tym g.. sejmie wszyscy po równo. Przyszedł jeden i kupił jednych ludzi za pieniądze od drugich i w zasadzie zrobił wielkiego klocka zatykając kibel. Nawet gdyby, który teraz powiedział: "mam w ręku działającą zimną fuzję i ani atom ani węgiel nie będzie potrzebny" to i tak najważniejsze pozostaną dodatki... W Gąskach już pościągali płachty z protestem przeciw elektrowni. To gdzie ona będzie? Już wiadomo? Patrząc hak brtonują wybrzeże to ona raczej w Bałtyku się nie schłodzi. A może po to jest przekop? Skoro ma nim płynąć tylko woda... Porządku żadnego po wyborach nie widzę. Będzie taki sam rozpiździaj ja do tej pory. O tym wielu milczy lecz Ci co dojeżdżają do Niemiec do roboty a wolą ich tam niż koloryt coraz częściej się tam osiedlają. Uprzedzam od razu: szparagi, truskawki i inne sezony już się dawno pokończyły. To nie taka praca.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v