Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można by i sięgnąć jeszcze dalej, tylko okazałoby się że na tyczkach jakieś głowy wiszą, jako ozdoba.🤣 Ale jak korzenie judeo-chrześcijańskie to ja nie wiem co by tu zapodać.😂

Opublikowano

aż się boję to porównanie na rolniczym forum, ale ile plastiku idzie na sztuczne choinki a ile na sznurki siatki folie do wiązania, zakiszania słomy sianokiszonki itp.
ile worków, ... no oczywiście można na konopne wrócić tylko czy kto policzył ile pola zajmą? juta, sizal 
o ile w większości przypadków kpię sobie z ograniczania tworzyw sztucznych włącznie z tymi choinkami to właśnie powrót do naturalnych włókien bodaj by warto było teoretycznie policzyć czy nie było by przynajmniej niewiele drożej niż sztuczne a do tego od bidy i w piecu jak takie spali.... nawet same się w polu rozłożą.
Jeśli antyplastikowa moda zacznie jakoś wpływać na np wysokość opodatkowania to całkiem sensowne jest przekalkulowanie ew biznesu na włóknach naturalnych a samo się okaże czy to możliwe i gdzie. Warunek konieczny to musi taka przesiadka uwzględniać istniejący park maszynowy aby nie trzeba było wszystkich pras np wymieniać. Oczywiście folie temat trudniejszy ale można można i w oparciu o naturalne surowce.

Opublikowano (edytowane)

po prostu trzeba się potrafić odnależść w tym wszystkim i tyle , sami swiata nie damy rady zbawić   . to ludziom wmówiony że sztuczny swierk jest bardziej eko , a kto uwierzył ?   natomiasat ktoś znowu coś wymysli i wmówi ludziom że jest bardziej eko a tak naprawde to jest tylko biznes i pieniądze do zarobienia  jeden z przykładów https://innpoland.pl/152083,biodegradowalne-torby-wytrzymaly-3-lata-w-morzu-i-ziemi

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Folii, nawet sprasowanej w ładne kostki prasą, nikt nie chce. Skupy tego nie przyjmują. Problem jest większy niż się wydaje. Makulatura, tektura owszem proszę bardzo. Problem nie w tym że coś jest eko, tylko jak zapewnić przerób co już jest problemem. Przewalanie tego widłami z kupy na kupę nic nie wnosi. Podobnie jest z opakowaniami po opryskach. 

Opublikowano

ja jeszcze o tych choinkach do wcześniejszego posta (nie chce mi się przewijać czyj on ? :) )
mniej ważne kto uwierzył z potencjalnych klientów, ważniejsze że piewca takich pomysłów uwierzył że "zbawia świat" a przecież na niczym ta wiara nie oparta z rzetelnych bodaj obliczeń jakiej skali w stosunku do całości akurat choinki czy nawet styropianowe, plastikowe i podobne ozdoby udział mają.
Ideologia wszędzie jest złem i tyle bo najczęściej ignoruje twardą i policzalną rzeczywistość a najczęściej wręcz jest przez zwykłych głupców głoszona którzy tego nawet nie potrafią realnie oszacować. Drze ryja bo inni tak robią i tak to się samonapędza

Opublikowano (edytowane)

a żebyś Ty widzial jak mi jakieś gryzonie big bagi PP (pomniejsze worki polipropylenowe z resztą też) z fasolą pocięły. Pewnie nieświadome że to sztuczne tworzywo? w końcu to jakieś głupie myszy czy szczury :) 
Przecież one fasoli nie jedzą bo i dla nich surowa trująca i o tym akurat wiedzą ale porozsypywało się i tak co było by pół biedy gdyby obok nie nie stały różne odmiany i to nie zawsze np czerwona obok białej bo optyczny rozdzieli ale i jasiek z kontrą mi się pomieszał a za to to już zafunduję towarzystwu "dożywianie" choć teraz to tylko bardziej zemsta już niż skuteczna deratyzacja :D 
O, chomika mam w piwnicy co wykorzystał dziurę w posadzce bo rurę musiałem z wodą... i się od spodu podkopał a zaraza jedna nie czepiła się niczego innego z warzyw tylko zrąbał akurat najdroższej pietruszki całą skrzynkę.
Ewentualnych "obrońców chomików" przestrzegam niechaj zważają co mówią publicznie bo mogę być przypadkiem w okolicy ;) 
chomikowi się upiekło bo zabetonowałem (w koncu) ubytek ale z obroncami może być różnie jak się który z jaką durnotą nawinie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
33 minuty temu, mirro napisał:

Można by i sięgnąć jeszcze dalej, tylko okazałoby się że na tyczkach jakieś głowy wiszą, jako ozdoba.🤣 Ale jak korzenie judeo-chrześcijańskie to ja nie wiem co by tu zapodać.😂

Nie na tyczce, ale wisi  rogata czacha 😂 naprawdę, aż strach..

Dysydent...a ile w bawełnie glifosatu (produkty kosmetyczne, ubrania) ...wolę, żyć w nieświadomości, zgodnie z powiedzeniem im mniej wiesz tym lepiej śpisz............Przykładowy produkt mam za 6zł a jak chcę ekologiczny bez glifosatu to muszę 24 zł zapłacić? Lepiej udać, że to propaganda i więcej w kieszeni zostanie.....życie i tak jest krótkie

Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

bydło wyborcze (jeśli ptaki nie pasują) gania za tym kto do żłobu wrzuca. Wcześniej po upadku komuny wielkie bezrobocie i bydło szukało pana to zwyciężały opcje które obiecały żłób podciągnąć i dla bydła nie było istotne że niemiecki, teraz by bydło chciało by ten żłób przywłaszczyć jak to bydło co z kopytami nieraz włazi w to co żre a i jeszcze samo nie potrafi swojego żłobu sklecić. Kolejnym etapem populizmu wyborczego gdy obecne spowszednieją będzie realne uderzenie w samodzielność gospodarczą po przez wymuszanie cen .... a to już samobójstwo gospodarcze i wtedy przyjdą jeszcze gorsi co siłą zechcą żłób przejąć którego z resztą nikt specjalnie w zaistniałych warunkach nie będzie bronił i zanim się okaże że bydło jednak samodzielnie żłobu sobie napełnić nie potrafi ....bo nie potrafi.
Daj statystycznemu "obywatelowi" w pełny zarząd jakiś zakład w którym nawet pracuje czy długo zakład podziała?
nie lepiej było pozostać przy ptakach?  :D 

Wcale nie dziwię się twojej frustracji . Jeżeli ktoś ma dużą produkcję to Pis swoimi działaniami nie pomaga . Chodzi mi o inną rzecz . Za PO i Psl nic się nie opłaciło . Na nic nie było pieniędzy . Byli złymi gospodarzami tak jakby zdrajcami . Słuchali swego pana w starej   unii a nie narodu . Jakby PO zaproponowała coś mądrego to i na nich bym zagłosował . Jakby płace nie szły do góry to by pracownicy za granice powyjezdzali a na ich miejsce przyjechali by ukraince . Teraz już 13 zł jest za mało i chcą 15 .

Z tym bydłem to pokazujesz swoje oblicze . Jak kogoś nie będziesz szanował to ciebie też nie będą szanować . 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Nie zależy mi na szacunku wytatuowanego i wyćwiekowanego dziwadła co walczy jeszcze o naturalne środowisko jeśli samo z naturalnością nie ma nic wspólnego.
Nie liczę na szacunek głupka z głupotą którego mi niejednokrotnie walczyć przychodzi
Liczę nie na szacunek a na strach przede mną darmozjada co silą lub inną formą przymusu np moralnego chce na mnie wymóc nienależne profity na swoje utrzymanie w myśl zasady - "sie należy"
Żebym nie chciał i tak mnie szanować będą ci których wartość sprawiedliwie staram się ocenić a za takich uważam co więcej od siebie w życiu dali niż wzięli i takich na razie jeszcze większość (przynajmniej wokół mnie), oby nie tylko; na razie. 

A tak PO PSL SLD to natura sługusów niepewnych własnej wartości stąd politykowi jakikolwiek skuteczny inwestor jest dobroczyńcą bo skutki gospodarcze z doświdczenia i zasobów takiego polityk swej zasłudze przypisze PiS wiele inny?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent . Wyobraż sobie że to bydło jak to nazywasz też głosują na opozycję . Nic w życiu się nie dorobili nawet swego kąta . Dzieci 10 lat temu powyjeżdzali za granice bo w Polsce tylko umowy śmieciowe . Teraz jedno dziecko wraca choć w Angli kupili se segment urodziło się tam dziecko i wracają do tego niepraworządnego kraju . Trochę kasy zarobili i będa firme zakładać . Jak się nie boją ? 😂😂😂

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli kto z własną kasą jako pracownik to raczej darmo mu nikt nie dał czy tu czy zagranicą i takich nie ma za co piętnować nawet jeśli ekonomia zniechęciła ich do własnej czy liczniejszej rodziny. Pamiętamy jak były i nadal jeszcze są odbierane wizerunkowo rodziny z ponad dwójką dzieci. 500+ jest najgorszym rozwiązaniem ze znanych ale jedynym skutecznym na taką sytuację tak jak z kapitalizmem jako ustrojem fatalnym ale nic lepszego nie wynaleziono.
Lepiej zrobić słabe autostrady niż żadne, lepiej rozmontować komunę własnymi i różnych "bolków" rękami niż bronić krwi rozlewem i lepiej jałmużną wspomóc dzieci niż niewinne na nędzę lub nawet niebyt u takich singli pragmatyków skazać. Bydłem nazywam tych którzy wszystkich innych od siebie negują sami niczego lepszego od negowanych nie dawszy.
Nie potępiam błędów bo to rzecz normalna. Potępiam brak obiektywizmu w ocenie innych a to akurat najwidoczniejsze u zwolenników PiS-u.
Brak obiektywnego myślenia a tylko wykonywanie zaleceń propagandowych odgórnych. Kto się tak zachowuje? stado....
Oddać sprawiedliwość wszystkim i powtarzam - wisi mi szacunek u tych których sam nie szanuję i co mi zrobisz?

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Dysydent . Wyobraż sobie że to bydło jak to nazywasz też głosują na opozycję . Nic w życiu się nie dorobili nawet swego kąta . Dzieci 10 lat temu powyjeżdzali za granice bo w Polsce tylko umowy śmieciowe . Teraz jedno dziecko wraca choć w Angli kupili se segment urodziło się tam dziecko i wracają do tego niepraworządnego kraju . Trochę kasy zarobili i będa firme zakładać . Jak się nie boją ? 😂😂😂

Świetnie....ja również mam nadzieję, że moja rodzina wróci...kuszę ich na wszelkie sposoby....myślę, że niedługo. Choć i i samej  troche brakuje zagranicznych wojaży ...fajne doświadczenia. W Polsce ciężko zainwestować bez kredytu/zdolności, dotacji, zabezpieczenia...spółki....Prywatne osoby i ich inicjatywy są motorem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Jeśli kto z własną kasą jako pracownik to raczej darmo mu nikt nie dał czy tu czy zagranicą i takich nie ma za co piętnować nawet jeśli ekonomia zniechęciła ich do własnej czy liczniejszej rodziny. Pamiętamy jak były i nadal jeszcze są odbierane wizerunkowo rodziny z ponad dwójką dzieci. 500+ jest najgorszym rozwiązaniem ze znanych ale jedynym skutecznym na taką sytuację tak jak z kapitalizmem jako ustrojem fatalnym ale nic lepszego nie wynaleziono.
Lepiej zrobić słabe autostrady niż żadne, lepiej rozmontować komunę własnymi i różnych "bolków" rękami niż bronić krwi rozlewem i lepiej jałmużną wspomóc dzieci niż niewinne na nędzę lub nawet niebyt u takich singli pragmatyków skazać. Bydłem nazywam tych którzy wszystkich innych od siebie negują sami niczego lepszego od negowanych nie dawszy.
Nie potępiam błędów bo to rzecz normalna. Potępiam brak obiektywizmu w ocenie innych a to akurat najwidoczniejsze u zwolenników PiS-u.
Brak obiektywnego myślenia a tylko wykonywanie zaleceń propagandowych odgórnych. Kto się tak zachowuje? stado....
Oddać sprawiedliwość wszystkim i powtarzam - wisi mi szacunek u tych których sam nie szanuję i co mi zrobisz?

no widzisz ja  zagłosuje na PIS ,ale wiem ze np. podniesienie płacy minimalnej zadziała na podniesienie cen w całej gospodarce towarów i usług , ale w długiej perspektywie czasu ceny ustabilizują sie ponieważ miej ludzi wyjedzie za granice co w konsekwencji zwiekszy liczbe pracowników w kraju , na powroty to nie licze z zagranicy bo bedzie to nieznaczace dla gospodarki , dalej na zwiekszenie opłacalnosci w rolnictwie też nie licze bo ceny są podobne w europie produktu rolnych , a wiec we wszystkich kierunkach gospodarki trzeba zwiekszać wydajnosc i, ale wymusi to też bycie konkurencyjnym                                                 kurna nawet na olx wyswietla mi reklame   filmu ,,polityka ''

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No to mamy wujka Skrucza  . Powiem tyko tyle . U nas na wsi jest dwóch gospodarzy ktorzy zatrudniają ludzi . Jeden podchodził do pracowników letkoważąco . Drugi nikomu nie ubliżył i cieszył się dobrą opinią . Dzisiaj u jednego w sezonie pracuje 30 ludzi a do drugiego nie chcą iść . 

Może są tacy ludzie których domeną jest .

Szanuj bliżniego swego aż  zerwiesz koszule z niego .

Opublikowano (edytowane)

a co to za pracodawca dla którego koszula (i reszta całego majątku) pracownika przedstawia godną zainteresowania wartość?xD
Wtedy to ten pracownik na większy szacunek zasługuje. 
I tak rzetelnym i już przeciętnie wydajnym pracownikom trzeba się nisko kłaniać bo to rzadkość się robi.
Nikt do niczego nie dojdzie jeśli pracowników będzie traktował jako statystyczne narzędzia. Pracownik jest takim samym współtwórcą firmy jak i jej właściciel i niejednokrotnie trzeba pracownika słuchać jako autorytetu. 
To właśnie u "chamków rolnych dopłaciarzy" słyszę nie raz - a kto daje 20zł na godzinę jak stawka jest 15zł i jeszcze przyjdzie taki byczek na godzinę aby robolom pokazać jak robota wygląda i za co to on wielki menago z łaski da te nędzne minimalne 15zł.
Akurat chłop nie ma najmniejszego pojęcia o relacji pracodawca pracownik. Jeśli nie dajesz stawek godzinowych w okolicy średniej krajowej a najlepiej prowizji za 60% minimum wytworzonej wartości pracownikowi to właśnie na takich bat progów wynagrodzeń jeszcze jakoś akceptowalny.
Na nisko zmechanizowanym stanowisku pracy np zbiór truskawek innych owoców warzyw pracownik powinien zabrać większą część wypracowanej przez siebie wartości towaru nawet jeśli mu i ponad średnia krajowa wyjdzie bo akurat dany towar drogi. Jeśliś nastawiony na płacenie stawek minimalnych za fizyczną pracę w terenie o nieregularnym i nie stałym czasie zatrudnienia toś kanalia i żaden z ciebie biznesmen czy pracodawca. 
Z kolei pracownik który na samo brzmienie słowa akord jako podstawa rozliczenia w pracach sezonowych bodaj godziny dla sprawdzenia praktycznego ile może wyciągnąć nie popracuje też menda nierobotna a tylko statystyk zdeprawowany współczesnymi pomysłami sztywnych stawek od neosocjalistów.

Tak tak, dziady jesteśmy i nieudaczniki finansowe takie wynagrodzenia na wsi drugiemu płacąc jakie ze statystyk i powszechnie uznanych stawek wynikają.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, Ywa napisał:

Świetnie....ja również mam nadzieję, że moja rodzina wróci...kuszę ich na wszelkie sposoby....myślę, że niedługo. Choć i i samej  troche brakuje zagranicznych wojaży ...fajne doświadczenia. W Polsce ciężko zainwestować bez kredytu/zdolności, dotacji, zabezpieczenia...spółki....Prywatne osoby i ich inicjatywy są motorem.

jak w szybkim tempie wykończyć firmę? Ano dać jej za małą obrotówkę. Stary numer z poprawczaka.

Opublikowano (edytowane)

Podobno w Niemczech są takie kredyty ze pożyczasz i tyle samo oddajesz w przeciągu kilku lat ja nigdy nie brałem kredytu więc się nie orientuje ile u nas banki na tym zarabiają.Orientuje się tylko na lokatach ile dają.Dolar w górę 😀

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 godzin temu, Ywa napisał:

U mnie kilka lat  temu wylali nowy asfalt i poszerzyli drogę........jestem niezadowolona i wyraziłam to w oficjalnym piśmie do gminyh przy okazji....

u mnie zaś na odwrót ,kilka lat temu wylali asfalt i zwęzili drogę i takoż jestem niezadowolony i wyraziłem to ustnie burmistrzowi w niepochlebnych słowach

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Podobno w Niemczech są takie kredyty ze pożyczasz i tyle samo oddajesz w przeciągu kilku lat ja nigdy nie brałem kredytu więc się nie orientuje ile u nas banki na tym zarabiają.Orientuje się tylko na lokatach ile dają.Dolar w górę 😀

Dla mnie porażką jest jakikolwiek kredyt i mam nadzieję, że nie będe musiała również go kiedykolwiek zaciągać....dofinansowania to ujma

12 minut temu, witejus napisał:

u mnie zaś na odwrót ,kilka lat temu wylali asfalt i zwęzili drogę i takoż jestem niezadowolony i wyraziłem to ustnie burmistrzowi w niepochlebnych słowach

U mnie ruch szybszy więc niebezpieczniej, wczesniej prz starym asfalcie było bezpieczniej i pobocze, obecnie go brak.....w ogóle czy to wina materiału... zwierze potrafi pośliznąc się i co rusz samochody w głębokiej skarpie leżą...sezon przedzimowyh się zacznie i znowu kilka razyh zamkną drogę.

A dostałam po jakimś czasie w podzięce grubą księgę o historii  regionu ^_^

Opublikowano

toż identycznie jaki u mnie droga powiatowa skrót od drogi krajowej do wojewódzkiej ,drogę zwężili ,pobocze wysypali gliną ukopaną z gminnej działki obok mojej co jak wiadomo znacznie koszty budowy obniżą i teraz tiry zwłaszcza po deszczu leżą w rowach bo nie mieszczą się na drodze i któryś zsunie się do rowu.Ja nie dostałem żadnej księgi tylko krzywe spojrzenie burmistrza i jakiś bełkot bez sensu

Opublikowano

Kredyt porażką? Najlepiej inwestować nieswoje. Kwestia zabezpieczenia swojej osoby. Nie rozumiem jak g..no wart pieniądz ma zabezpieczyć rynek pracy przed emigracją. Toż to jeno złudzenie. Kiedyś wszyscy byli milionerami a jakoś dobrobytu to nie przyciągneło. Stara 266 mają remontować... Najpierw T72, teraz to. Co dalej? Pszczoły?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v