Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a ja zapytam czy to przez 10 lat w rolnictwie sie pogorszyło czy to zasługa iż w przemysle sie porawiło ? według mie w rolnictwie jest jak było tylko w gospodarce pensje rosną , ceny zbóż jednakowe , warzywa wiadomo susza , cena trzody też 5 lat były górki , a przemysł pensje płaci coraz wyzsze 

Opublikowano

W tym też coś jest, bo widzę po sobie, że im więcej zarabiam, tym mniej mi się chce babrać na gospodarce :)

swoja droga wapno miałem wozić, a tu wiatr jak diabli, a od jutra deszcz. I co tu robić? 

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Jak zniknie? Przecież wtedy zostaną tylko obszarnicy, kombinaty i kołchozy! I jak tu żyć. A gdzie ambitne programy ratowania tych małych gospodarstw? 

plany były zawsze renty strukturalne - coś pomogły , dopłaty np do 20 krów i 20 sztuk młodzieży - cos pomoże  , dopłaty miejsze dla dużych gospodarstw - coś pomoże ,   tego dtrendu nikt nie zatrzyma narazie przez 20 lat , chyba że jakiś mega kryzys ,    to chyba w portugali na wioskach jak się osiedlisz to dają ziemie rolną

Opublikowano (edytowane)

Prezydent powiedział ze spotkać bizona na polu to tak jak spotkać syrenkę na ulicy teraz w tygodniu na jedynce.No ale dobrze było jak by tak było.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

On ma takie pojęcie o rolnictwie jak większość mieszczuchów .

Opublikowano
3 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Prezydent powiedział ze spotkać bizona na polu to tak jak spotkać syrenkę na ulicy teraz w tygodniu na jedynce.No ale dobrze było jak by tak było.

No nie gadaj nawet tak😱

Ja taj bym chciał wygrać w lotto kupić niebieskiego Bizona a dżondyra w dvpę kopnąć.

• Like 1
Opublikowano

Prawda jest taka ze jeszcze pewnie z 20 lat będą służyć tylko zamontować klimę i budę jak niema.

Opublikowano

Bycie rolnikiem jest trendi...to styl życia....👌

a odnośnie nauki  taki poziom...finanse powinnyh być na równi z jęz. polskim...kończone egzaminem dojrzałości..he

Opublikowano

niedzielna praca w gowno sie obraca- niedawno zwozilem siano po trzeciej awarii przyczepy-zostawilem a na poniedzialek zapowiadali opady- zapowiadali...naprawilem w poniedzialek , o dziwo przez caly sezon wiecej sie nie zepsula, a starsza jest od wiekszosci z was 😛,

daron- nigdy wapna nie siales czy pierwszy raz samodzielnie ???

ciekawe ilu z was ma pojecie ile obecnie w plocku produkuje sie kombajnow ??  kolor to chyba tylko dla kobiet ma znaczenie ??

Opublikowano (edytowane)

Mi się wydaje ze tam po bizonie robią Ciucholanda.

Zbiór siana czy zboża w niedziele nie grzech ale wapnowanie i tym podobne co mogą zaczekać to tak.

Nikt w niedziele jak będzie pracował na roli się nie dorobi, bynajmniej w rolnictwie,nie tyczy się to do obrządku,

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

daron- nigdy wapna nie siales czy pierwszy raz samodzielnie ??

Debiut mój i pola :)

4 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Zbiór siana czy zboża w niedziele nie grzech ale wapnowanie i tym podobne co mogą zaczekać to tak

Jakoś będę musiał z tym żyć. Może u Ciebie może poczekać. Ja mam 2 tygodniowa obsuwę. A czym zbiór siana czy zboża różni się od wapna? Praca połowa jak każda inna. Zboże jak Ci zmoknie to też i wyschnie potem, siano to samo. Pewnie jakby pokazywali tydzień pogody, to bym dziś nic nie ruszał, no ale nie zapowiadają.

Opublikowano
4 godziny temu, garek napisał:

A mi się podoba PIS w rolnictwie się poprawiło co chyba każdy odczuwa na własnej skórze.  

A twój ojciec nie byłeś przypadkiem z PSLu?

2 godziny temu, daron64 napisał:

U mnie 30ha, jeszcze póki matce chce się robić to parę krówek. Ja pracuję, a z gospodarki dopóki wychodzę na plus, to będę robił, jak się pogorszy sytuacja, to oddam w dzierżawę (jeśli będzie komu).

I tak wygląda obraz PL wsi, małe nie rentowne gospodarstwa egzystujące tylko dlatego że wszelkiej maści darony zaprzęgają do kieratu swoich rodziców którzy są w podeszłym wieku oraz wyciągają od nich emeryturę na bieżące opłaty.

I po co to?

Opublikowano

Nie mędrkuj . Niedziela nie jest od roboty w polu . Taka wiekowa polska tradycja .

2 minuty temu, daron64 napisał:

Debiut mój i pola :)

Jakoś będę musiał z tym żyć. Może u Ciebie może poczekać. Ja mam 2 tygodniowa obsuwę. A czym zbiór siana czy zboża różni się od wapna? Praca połowa jak każda inna. Zboże jak Ci zmoknie to też i wyschnie potem, siano to samo. Pewnie jakby pokazywali tydzień pogody, to bym dziś nic nie ruszał, no ale nie zapowiadają.

Opublikowano

Nowy przyjdzie do polityki? Jaki nowy? Że tak przewrotnie zapytam? Jacus - jak porządnie zrobisz to niema znaczenia jaki to dzień tygodnia. Ywa - zasady gramatyki i ortografii i ich stosowanie na języku polskim to idealne ćwiczenie umysłu - bawet gdy młodrmu ścisłemu umysłowi wydaje się bez sensu. Moim zdaniem to dobrze, że na początku jest nacisk na język polski.

Opublikowano (edytowane)

Fascynujące . Pół wiadomości w TVP o tym było . Normalnie wiadomość tygodnia . 

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Jest jeszcze gdzieś funkcjonujące gospodarstwo przyparafialne? U nas parafia ma budynki i ziemie, ale od dekad w dzierżawę oddane. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v