Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pusty śmiech mnie ogarnia na sam pomysł propozycji dla państwa od obywatela - rezygnuję z emerytury w zamian za niepłacenie składek emerytalnych a środki tak zaoszczędzone przeznaczę na majątek trwały tylko przeze mnie zarządzany i jako zabezpieczenie emerytalne niezbywalny inaczej jak z przeniesieniem do ZUS.  (kwestie dziedziczności do przemyślenia)
Zabezpieczona jest tu potencjalna nieodpowiedzialność większości typu; "aby dziś" no i sądzę że lepiej były by takie gwarancje emerytalne zarządzane i pilnowane. Tylko jest jeden problem. Obecne emerytury na prawdę by były zagrożone i tu wychodzi goła Prawda.
Tylko tyle emeryci dostać mogą ile uda się zedrzeć z innych w bieżących składkach bo te całe konta i oszukańcze gwarancje jakoby to ZUS miał te pieniądze .... a niech pokaże gdzie? PRZECIEŻ ZUS TO NAJWIĘKSZA PIRAMIDA FINANSOWA W HISTORII POLSKI ("golas").
A Oni dyskutują o jakichś procencikach w tę czy inną stronę.
Odkąd pieniądz (emisja) jest w rękach polityków, państwa nie można traktować poważnie w rzetelności rozliczeń bo nominalnie to nawet dołożą Wam do tych składek, ale inflacja i tak zrobi swoje (już o nią zadbali i widać początki) i dołożą jeszcze więcej w dowód "wielkiej łaski" w imię "wrażliwości społecznej" jeśli dożyje się komu do emerytury tylko tak na prawdę kto straci? A no my sami i nasi spadkobiercy którym zostanie wydarta chociażby taka możliwość od której tu zacząłem.
Pieniądze są tyle warte ile za nie i czego można sobie kupić i teraz ile trzeba np roboczodniówek na składki a ile zostanie wartości tych dniówek na "wirtualnym" koncie emerytalnym w momencie przejścia na emeryturę. Ewentualna śmierć delikwenta wcześniej jest akceptowalnym jak widzę ryzykiem d"delikwentów" a czystym zyskiem całego systemu i pomimo takiej zależności nadal deficytowy czyli coś z tym zarządzaniem nie tak już dziś i czy będzie lepiej?.
Komu wierzycie? politycznym oszustom którzy obiecują że Wam dadzą na przyszłość? z czego jak już dziś podatkami dopłacamy do tej piramidy. Przecież to się wali na naszych oczach, właściwie to już się zawaliło i nawet już jest bunt społeczny, na razie w postaci emigracji zarobkowej i to tych najwartościowszych którzy u siebie mogli by być gospodarzami a nie parobkami u obcych.
Eksportujemy pracowników importujemy pracodawców, o czym to świadczy? jesteśmy debile co swoim zarządzać nie potrafimy bo czymże jest "obcy kapitał" jeśli nie myślą do zarządzania jedyną prawdziwą wartością jaką jest trwały majątek

Za Mazowieckiego mówiłem publicznie - emeryci przejedzą suwerenność gospodarczą tego kraju - i właśnie już kończą a coraz mniej chętnych aby dobrowolnie na nich teraz pracować.... dużo by tu jeszcze było, ale ktoś zapyta po co piszę takie oczywistości?
A no jak poczytałem wasze śmieszne "przeliczanki" to chyba prawdy oczywiste trzeba powtarzać bez końca.

Premier okazał się mądrzejszy sugerując wyjście awaryjne i jeśli by je zastosowano to te przeliczanki o kant...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

....

jeszcze tego nie wysłuchałem i tak samo nie wiem czy Wróblewski ma podobne spostrzeżenia, a może będzie na inne tematy?

no i po co ja to wszystko pisałem ostatnie dwa dni? cztery kawy mnie to kosztowało (oczywiście kubki zaparzonej a nie półkilowe torby śmierdzącej starą dętką Parany z biedry) :D a tu? jeden link i tylko emerytalny przekręt z mojego ostatniego wpisu za uzupełnienie.
Ten Wróblewski ma jakąś prowizję za reklamowanie książek czy co? bo tak za darmochę?.... a może kampanię wyborczą komuś robi albo przeciwko komuś? 
Jak najdalej posunięty sceptycyzm i tak nie kwestionuje słuszności przynajmniej podstawowych argumentów z materiału.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Niezupełnie się zgadzam. Posiadając udział w funduszu emerytalnym mam jakiś papier wartościowy. Ujowy ale jest. Państwo obecnie chce przejąć 15% z papieru w gotówce a resztę zamienić w ujowiznę wirtualną. Dalej już się z dysydentem zgadzam.

Opublikowano

A jak Premier lub kolejny następca pomysłu "kanadyjskiego " się uczepi i go przeforsuje? ile warte będą .... a sorry. Fundusze emerytalne po za państwowymi emeryturami Ci chodzi? Jeśli o takie to bym się zgodził pod warunkiem gdybym im ufał bardziej niż choćby przepłaconej sztabie złota w prywatnym sejfie z obok brzeszczotem na odcinanie sobie po kawałku na starość. 
Targują się o 15% powiadasz. Kpią czy o drogę pytają wszak NIKT NIE WIE jaka będzie inflacja w skali dziesięcioleci oraz czy kolejna u władzy jakaś opcja polityczna nie oleje tych "papierów" jaką decyzją de facto nacjonalizacyjną. Komu wtedy łeb rozwalisz a gdyby wlazł na Twoją własność fizyczną to chociaż ta ostatnia przyjemność zostanie.

Narażę się tutaj wielu ale giełda jest poronionym wynalazkiem kapitalizmu który sam stoi na solidnych i policzalnych podstawach to właśnie giełda jest zbędnym generatorem hazardu i spekulacji.... tak wiem; nic lepszego nie wymyślono ale papiery wartościowe miewają niższą wartość niż  koszt ich druku bo są rodzajem weksla dłużnego a dłużnicy mają prawo być niewypłacalni, co giełda doskonale sankcjonuje i najlepiej służy do policzenia nie ile większość zarobiła bo kilku spekulantów z Soros-em na czele to nie większość. Giełda służy do policzenia ile straciło tych chyba nawet kilkaset milionów Azjatów na spekulacjach giełdowych nic nie mających wspólnego z jakąkolwiek pracą czy Nauką ścisłą w czasach gdy właśnie takie Soros-y to przewidzieli bądź nawet współinicjowali.
Jakie jest poparte doświadczeniem historycznym prawdopodobieństwo że na papierach wartościowych dorobią się prędzej spekulanci niż drobni ciułacze?
W Historii zdarzają się przesilenia i wtedy warunki stawia ten kto fizycznie włada majątkiem trwałym olewając zapisy ksiąg wieczystych i przypięte do tych papierów kolejne papiery czy to akcji czy pieniądza. 
W takich przesileniach o owoce własnej pracy dopominają się skutecznie faktyczni ich wytwórcy i wszystkie papiery wracają do swej rzeczywistej wartości czyli makulatury. Może wyciągnięto wnioski z kryzysu lat trzydziestych ub. wieku, może nie. Ja dostrzegam coraz więcej symptomów jednak że nie.

Opublikowano

Dysydent - napisałem wszak iż to uja warte nie mniej przy założeniu, że ustawa zadziała zmaterializuje się owo i państwo nie dając w zasadzie wyboru sobie te 15% utnie. Nie podoba mi się ani zamysł ani wykonanie. Mając małżonkę i firmę najlepiej małżonkę w firmie zaakceptować bo może być i jednocześnie zarejestrować w pośredniaku. Kasę co miałaby iść do ZUS gromadzić w planie lub zainwestować. Wychodzi się na tym znacznie lepiej...

Opublikowano (edytowane)

Kasę zawsze jest najlepiej zainwestować tylko jest problem bo nie zawsze wiadomo w co? Sukces podobnych machlojek wszelkich funduszy czy to powierniczych czy nawet emerytalnych na tej niewiedzy u większości się zasadza. Inna sprawa że ci co inwestują wiedzą niewiele więcej lub tyle samo i tylko ich skłonność do podjęcia ryzyka jest powyżej średniej statystycznej.

To co teraz się zaczyna a właściwie tylko narasta to nie wiem czy celowe czy niezamierzone przez rząd wpychanie na siłę coraz większy procent populacji w inwestowanie w cokolwiek bo chyba w rządzie durniami nie są aby liczyć na zaufanie trzeźwo myślących do podobnych pomysłów emerytalno inwstycyjnych po doświadczeniach zarówno z NFI (link nieobowiązkowy do czytania bo stary; z 2012r ) https://www.bankier.pl/wiadomosc/Narodowe-Fundusze-Inwestycyjne-epilog-po-20-latach-2483607.html
 czy OFE  (kolejny link jak najbardziej na czasie przy czym dowodzi że nie ma ŻADNEJ różnicy między ignorancją PO i PiS w kwestiach chociażby socjologicznych.)
https://dzienniklodzki.pl/ofe-likwidacja-konta-ofe-do-2020-r-otwarty-fundusz-emerytalny-czeka-koniec-co-z-pieniedzmi-na-kontach-po-likwidacji-ofe-13092019/ar/c3-14067355
Czy Oni mają nas za aż takich durni abyśmy uwierzyli w kolejny pomysł inwestycyjno emerytalny pod państwową łapą nadzorczą tym razem czeka lepszy los?

Jest jeszcze kwestia pieniądza kapitałowego jako lokaty czysto inwestycyjne oparte na majątku trwałym i jeśli uda się przy okazji podważyć zaufanie do takich lokat to czeka nas przeinwestowanie gospodarki w kapitale obrotowym, ale to już temat po za li tylko socjalnym wymiarem czy emerytalnym a do tego zbyt trudny aby go tu roztrząsać no i oby ten scenariusz się nie spełnił bo nie chciałbym w jednym życiu być dwukrotnie świadkiem hiperinflacji. Jeden raz mi w zupełności wystarczy a właśnie obawa przed tą groźbą może doprowadzić do jej samospełnienia przez ucieczkę naszą od pieniądza jako nośnika jakiejkolwiek wartości bo np ja przynajmniej uznaję jeszcze pieniądz za wartość w skali bodaj jedno dwu letniej. w skali dłuższej to wirtualny śmieć od którego trzeba uciekać w trwalsze nośniki a najlepiej inwestycje dające szansę na dodatkowy dochód czysto gospodarczy. Tylko czy akurat takie gdzie tylko excel w państwowym kompie gwarantem wartości? Po tym co chociażby w tych linkach? 
Ja ogólnie człowiek malej wiary w cokolwiek tak że nie namawiajcie mnie do inwestowanie w zaufanie do kompetencji gospodarczych urzędasa państwowego :P 

No będzie ten deszcz w nocy czy nie? bo czaję się z opryskaniem ścierniska a tu ze sześć godzin co najmniej by nie zmyło.
Kiedy to księżyc dzisiaj wschodzi? jak nie rozpada się przed wschodem później powinno już się przypogodzić, to co? w nocy mam pryskać?
a nie ma jakiego bzdurnego zakazu? bo wszystkiego już w tych czasach się można spodziewać. :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A ja kiedyś przy pełni,zimą na poligonie w Orzyszu, korzystając z gogli noktowizyjnych, przez godzinę podchodziłem wartownika, który okazał się krzakiem jałowca.😂
A że dostaliśmy je do testowania to przy najbliższej okazji zapytałem mądrego co chciał je wojsku wcisnąć, "czy głąby planują na taką okazję filtry do ustrojstwa". 

Opublikowano

jaki oprysk wymaga 6 godz ??? na glifosat wystarczy z pol godziny- pare razy wypraktykowalem, niespodziewana burza z  za gor...

https://dorzeczy.pl/swiat/113716/Izrael-probowal-szpiegowac-Trumpa-Odkryto-tajemnicze-urzadzenia.html 😛😛😛

program laweta +, przypomnial o sobie w krakowie stukneli sie nawzajem ,adrian nie odniols zadnych obrazen-sprawe utajono ale ktos niedawno sypnal....

wy tak na powaznie liczycie na jakas emeryture ???? czy sobie tak zartujecie ???

Opublikowano (edytowane)

Ja nie liczę, przy obecnym systemie emerytalnym, za 30-35(zależy jaki będzie wiek emerytalny) lat gdy będę na nią przechodził to ZUS pewnie będzie wspomnieniem z historii. Wydaje się pieniądze na 500+ i inne plusy zamiast zawalczyć coś z tym chorym systemem emerytalnym albo służbą zdrowia.

Teoretycznie 500+ miało jakoś pomóc, zwiększając w przyszłości liczbę osób odprowadzających składki, jednak ten program nie poprawił jakoś znacznie przyrostu naturalnego. Jednocześnie nasze społeczeństwo coraz bardziej się starzeje, a więc coraz więcej pobierających emeryturę a coraz mniej odprowadzających składki. 

D46AeU6X4AAk00q.png

Jak widać na początku programu 500+ wzrosła liczba urodzeń, jednak od września 2017 znowu idzie w dół. Zwiększający się trend zgonów przy coraz mniejszych urodzeniach nie wróży nam dobrze ...

12 minut temu, jacus napisał:

wy tak na powaznie liczycie na jakas emeryture ???? czy sobie tak żartujecie ???

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
31 minut temu, dysydent napisał:

MCPA
trafiają się skrzypy

chwastoksowi takze wystarczy z pol godziny-tez trafilo sie sprawdzic 😛, co do zalecen na etykietach to bym podchodzil tak samo jak do obietnic wyborczych politykow😉 z pewna doza ostroznosci,niedowierzenia i lekcewazenia , z 70 % tych informacji w etykietach jest naciagana-gdyby bylo inaczej to niejeden hektar bym wykonczyl...

Opublikowano
Dnia 12.09.2019 o 11:38, 101010 napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/siedem-razy-bez-prawa-jazdy-polityk-pis-uslyszy-wyrok-6424376999311489a

Dnia 12.09.2019 o 13:30, racyl napisał:

jakbyś miał logiczne myślenie to nawet byś tego głupiego pytania nie zadawał

tym się różni że emeryci nie mają dużo kasy i raz w roku mogą sobie coś kupić za gotówkę a nie odkładać na to przez cały rok czy brać na raty

Już ci odpisywali, ale kliknąłem do cytowania, to i ja odpisze.

Skoro co miesiąc mieliby więcej, to mogliby sobie te stówkę odłożyć, nic by to nie zmieniło, a na koniec roku mieliby tę samą kwotę. 

Dnia 12.09.2019 o 13:37, racyl napisał:

a to myślisz że wójtowie nie prowadzą agitacji w zależności z której opcji są ? . moją żona pracuje w urzędzie gminy to wiem coś o tym gdzie i kiedy pracownicy muszą się pojawić i jakie sms dostają na kogo maja głosować i nikt im dodatkowo za to nie płaci

Niech zmieni urząd? Ja pracowałem w urzędzie, połowica w dwóch i z niczym takim się nie spotkaliśmy.

3e54fea6420d7c32f3bed00bdddb571e.png

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Już ci odpisywali, ale kliknąłem do cytowania, to i ja odpisze.

Skoro co miesiąc mieliby więcej, to mogliby sobie te stówkę odłożyć, nic by to nie zmieniło, a na koniec roku mieliby tę samą kwotę. 

A może to podziała na spadek umieralności? Przecież gościu będzie miał większą motywację żeby dożyć następnej 13-nastki. Umieranie w połowie roku się nie opłaci, tak zwyczajnie.😂

Opublikowano

Proste rozwiązania są najlepsze. Wpłynie to także na innowacyjność - nie będzie się opłacało zgłaszać zgonu przed trzynastką i czternastką... Na F35 gdy już zostaną zamówione będziemy z 10 lat czekać. Kupimy talon i z taką asygnatą trafimy do kolejki. A w tym czasie to: https://youtu.be/5iVLLTlviQU. I te nasze efy z uzbrojeniem na belkach będą se mogły jeno pobłyszczeć w słońcu. Dodaj do tego Iskandera, S400 ... Nasze lotniska musiałyby być w Niemczech a Ci mają F15 i taki samolot im niepotrzebny. Su57 to straszne bydle i pocisków ma gdzie zabrać. To że pilot się popisuje ma tu małe znaczenie.

Opublikowano

Podchwytliwy zabieg.....jednakże 13stka bardziej daje do wyobraźni ........ 

Palaczowi nie żal wydawać na nałóg...mimo deficytu w budżecie...zawsze będzie za mało.

Prawda taka, że większość nie jest w stanie zaoszczędzić  czy odłożyć na własną emeryturę bez pomocy państwa/obowiązkowych składek....a z czego to wynika?

Opublikowano

Ja niestety mam tak samo - sam nic nie zaoszczędzę. Za to połowica już zupełnie inaczej - ja jej przelewam kasę na opłaty, a ona jeszcze z tego przez rok parę tysięcy odłożyła. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v