Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Firmy energetyczne niebawem zaczną "robić bokami" bo mamy przykład typowy sterowania ceną odgórny w tej branży i dokąd ta technika będzie skuteczna to nie opłaci się szukać alternatyw z ekonomicznych powodów a co najwyżej hobbystycznych czy futurystycznych.
Pierwsze słyszę o presji na ograniczanie mocy biernej ale zgaduję że jest to uwertura do obowiązkowego instalowania różnej maści kompensatorów bodaj przed ustrojstwami na impulsowych zasilaczach a tego coraz więcej bo nie tylko komputery, ładowarki ale i ledowe oświetlenie a nawet prostowniki (ładowarki akumulatorów samochodowych) spawarki impulsowe... a szukajcie sobie sami bo lista bez końca mi się z samej pamięci tworzy :)  
Jako ciekawostka a może i coś więcej to te kompensatory czy jak tam je kto nazywa same też pobierają nieco energii i podwyższają rachunki 
https://www.youtube.com/results?search_query=rs+elektronika+moc+bierna

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

zieloni i inne fundacje to fundacja Batorego a Batory to Soros  a zieloni posoczyli się z po to jak mają pluć na swoich ??

@Ulman prowadzi naradę co i jak morze razem z Rabiejem w łóżku 🤣

Nad morzem tam gdzie Wisła wpływa . 😂na wczasach testują na własnej skórze 👏 

53 minuty temu, DTaras napisał:

Dysydent - jak pisałem, że to podatek państwowy to mało mnie tu nie pożarli - tak, że pozor. A prądu kuźwa ostatnio bardzo szkoda. ENEA mi przysłała abym się zreflektował nad mocą chwilową oraz bierną bo oni mają teraz "liczniki" i będą sypać kary. No i korekty ani widu ani słychu...

Ja podlewałem z głębinówki i na liczyli mi 1700 zł lecz do zapłaty miałem 800 zl . Na kwicie pisało ,że nadpłata . Ale skąd jak nie płace ryczałtu tylko według licznika . 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Ja podlewałem z głębinówki i na liczyli mi 1700 zł lecz do zapłaty miałem 800 zl . Na kwicie pisało ,że nadpłata . Ale skąd jak nie płace ryczałtu tylko według licznika . 

nie bój nic, po wyborach się "dopatrzą" niedopłaty w tej nadpłacie ;) 

czy kto zaprzeczy że temat pieniędzy z 500+ nie bywa obecnie elementem małżeńskiej gry wstępnej? znaczy kiedy chłop chce babę ....
 nie tylko w stosunkach małżeńskich podobne gry ale cel z grubsza taki sam.

Po niedzieli rok szkolny. tak mi się przypomniało z tą reformą szkolnictwa. Ja kiedyś miałem przedmiot "wychowanie obywatelskie" a teraz jakoś inaczej ale nawet się nie uczyłem nazwy bo moja pamięć nie śmietnik abym co zmianę partii uczył się nowego bo stare niePOprawnie politycznie się kojarzy.

Plan jest taki; dać firmom energetycznym subwencje aby zadziałały  przed wyborami ale nie wcześniej niż okres procedury notyfikacyjnej ue 
https://www.money.pl/gospodarka/ke-zada-notyfikacji-ustawy-o-cenach-energii-6334536470079617a.html
kiedy - co daj Boże - procedura notyfikacyna nakaże zwrot subwencji będzie już sporo po wyborach i wtedy firmy energetyczne oddadzą de facto pożyczkę budżetową spowrotem co nawet ułatwi domknięcie budżetu bo i jeszcze przy okazji ceny en el pójdą w górę i związane z tym wpływy fiskalne.

"mleko już rozlane" jeśli kto czytał "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

kwestia inwencji i okoliczności.
jakkolwiek to groteskowo wygląda to prawdopodobieństwo statystyczne jednak istnieje jako argumentu na - a co jeśli?... - choćby i niewysłowione
jedno tylko "ale" "jak by co" to trzeba dymać na wybory żeby "nie wiem co" a i jeszcze się nie pomylić w skreślaniu 

"Demokracja jest sztuką manipulacji" ; to akurat powiedział ten który nie potrafił z własnej teorii skorzystać ale uczniowie przerośli mistrza.
......
w wolniejszej chwili próbuję sobie bilans tlenu w atmosferze Ziemi policzyć szacunkowy w obliczu tego
http://next.gazeta.pl/next/7,151003,25133985,wielka-polityka-i-ogromne-pieniadze-amazonia-plonie-ale-to.html
oraz w kontekście poglądów ultrakonserwatywnych gościa który zamiast Prezydenta Trumpa zaszczyci nas obecnością jutro.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Podobno za granico mówią ze w Polsce drugi Czarnobyl bo ze spuszczają szambo do Wisły w Warszawie i Trump boi się przyjechać.😀

Takie rzeczy tylko w Polsce.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

za porównanie do Czarnobyla to już jakiegoś ministra naszego od Einsteinów polskiej polityki chyba wyzwali w necie lub coś w tym stylu. pewnie można wyszukać dobierając umiejętnie słowa kluczowe bo nie pamiętam szczegółów.
Przyleci przyleci i sam Prezydent Trump ale po wyborach. Zostawmy oficjalną wersję z cyklonem bo nie ma sensu roztrząsać ponad fakty.

Opublikowano

znajdzie sie jakas aktualna rocznice kleski[tego w polskiej historii nie brak] i date wizyty ustali sie nowa..

panstwo w ktorym sam prezydent musi gonic sluzby do dzialan w czasie kleski zywiolowej znajduje sie w koncowej stanie fazy rozkladu, niejedna powodz w zyciu widzialem i jeden patafian z drugim jest ostatnim osobnikiem potrzebnym w tym czasie i miejscu, zwykle przyjezdzaja gdy nic juz nie zagraza i pokazuja sie w bezpiecznym miejscu-tak bylo w tym roku przy namiastce powodzi....

od paru dni w malopolsce  panuje smog- w wielu miastach stezenie pylow zawieszonych przekracza normy nie tylko europejskie ale i polskie.

Opublikowano

Już? to co będzie zimą?
u nas porządnie przewiało i nawet deszczyku kilka kropel spadło a nawet dwa razy zagrzmiało, no ale teraz prognozy; suszy ciąg dalszy.

No właśnie czy jutro na Florydzie będzie ktokolwiek z "Białego Domu"? Ciekawe.
Nie mniej kampania prezydencka i tam niebawem a nieobecność w kraju podczas takich kataklizmów na bank by była wyciągnięta.
Co nie zmienia faktu że dobra passa PiS jakby nieco opuszczała do szczęśliwych zbiegów okoliczności. Bo i ceny żywności trochę boleśniejsze się wydają, złotówka też dołuje , jakieś przepychanki w ministerstwach. Jedno czego bym nie chciał to aby mieli większość konstytucyjną (konstytuanty) bo nie chciał bym Konstytucji przez Nich uchwalanej bo później trudno było by wiele szkód przez to odkręcić. Nie żebym obecną Konstytucję za ideał uważał ale nie to towarzystwo.... zbyt wąski horyzont polityczny i dla wielu tez Polaków mogło by się dyskryminacją skończyć.

Opublikowano

przywrocic konstytucje prl-ona byla bardzo dobra i w ogole nie uzywana wiec jak nowa😛.

u mnie od poniedzialku codziennie po dwie burze-grzmi,blyska,wieje i nie pada , dopiero dzisiaj przyszla i trzecia i z tej troche popadalo, teraz juz gwiazdy swieca.

wody na wisle stale ubywa-dzisaj na wjezdzie  na prom pokazaly sie juz kamienie ponizej asfaltu- cos kombinuja na stopniach z woda,ciekawe po co ???

http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/149190230

juz 4 minister finansow bedzie -jak w kalejdoskopie ,goracy kartofel czy co, brak deficytu spowodowany bedzie 10 mld prowizja za zmiany w ofe........

Opublikowano

Przywołam temat: samochód elektryczny. Wymyślili wozidło z plastiku i przygotowali do produkcji. Po co? Solaris został kupiony przez Hiszpanów - dlaczego? Lider elektryków odpuszczony w czasach repolonizacji... Wiadomo już, że nikt tego nie wyprodukuje. Osobówkę projektują Niemcy. Powiedzieli oni jednak: Was? Nein, nein. Mist, bis 2022 wird nichts getan. W 2022 z to hitu eksportowego będzie przemoczony fajerwerk. Chyba pomału zaczyna docierać że głupot naopowiadali i kasy rozpizgali na lewo i prawo...

Opublikowano

Oj tam głupot od razu. Lud nadal wierzy że będziemy potengom w produkcji elektryków bo premier  zawsze mówi całom prawde  a i w TVPis to było mówione

Jacuś - parę miliardów będzie ze zwiekszonych obciązeń na zus, kolejne kilka z aukcji 5G i jakoś się pozbiera. W budzet bez deficytu nie wierzę ale wytłumaczą to spowolnieniem gospodarczym, recesja w europie i innymi zaskakującymi okolicznościami

Opublikowano (edytowane)

elektromobilność wygląda zachęcająco na pierwsze wrażenie. Przy bliższym poznaniu szybko się "trzeźwieje". Dużo by tu o ograniczeniach technicznych jakie za sobą pociąga posługiwanie się pojazdem do którego "dolewanie paliwa" trwa dłużej niż sama jazda w ekstremalnych warunkach. Z kanistrem nie skoczy do najbliższego punktu ładowania w razie czego jak też żałośnie niska pojemność akumulatorów w porównaniu z chemicznymi nośnikami energii i co najgorsze stale spadająca podczas eksploatacji a kończąca się koniecznością wymiany najdroższego elementu takiego cudaka czyli "zbiornika na paliwo" parafrazując rolę baterii które stanowią większa część wartości pojazdu.
W praktyce to pojeździ toto do padnięcia pierwszego zestawu baterii bo na kolejny akurat właściciel nie będzie miał "wolnych" czy zaplanowanych funduszy.
Daleka jeszcze droga bo i sama elektryczność nieprzechowywalna tak jak paliwa płynne gdzie w kryzysach zapasy przetrwają praktycznie nieograniczony czas.
To jest dobre na dużą skale specjalizacji arterii komunikacyjnych z zasilaniem "on line" ale znów logistycznie trudne aby zachować porównywalną suwerenność pojedynczego użytkownika.
Równie dobrze można się skoncentrować na wiązaniu energii w sztucznych nośnikach chemicznych (syntetycznych paliwach) co praktycznie nie zmieni wiele w budowie silników i upodobaniach dotychczasowych. Czy kto takie rozwiązania testuje na szerszą skalę?
no tak, chemia jest trudniejsza od elektryki.
Samo życie pokazalo gdzie elektryczny napęd zdaje egzamin i to juz bardzo dawno, tzn odkąd zelektryfikowano transport szynowy i napęd elektryczny to starodawna już a nie nowoczesna technologia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent - dlatego wymyślono hybrydy. Można zbudować pojazd gdzie silnik spalinowy zapewni jedynie energię de minimis jak to ostatnio popularne w innych dziedzinach. Problem podstawowy - przekazanie napędu. Tu leżymy. Nawet Sz.Pan Błaszxzak jest dumny z polskiego kraba, który w istocie jest Samsungiem. Pomysł wózka wydaje się fajny. Te 15 kW i 800 kg rozbraja ale sprytnie ominięto problem z obróbką metali lekkich. Przeliczając jego kubaturę jednak wygląda to na modernizację wózka golfowego... Dużo niewiadomych. Ale firma od elektryków powołana, prezes ma za co żyć i ten szmal rozdawać. Masz rację Dysydencie - to nie mogą być auta to muszą być systemy. Autobus miejski powinien móc na przerwie kierowcy się doładować na zasadzie ustawienia w konkretnym miejscu na pentli czy rozłożenia pantografu (nawet przejazd przez określoną trasę z rozłożonym pantografem) a energia do tego powinna pochodzić m.in. z pokrytych pergolami z paneli fv parkingów (cień w upał) czy umocowanych na latarniach mikroźródłach. System w tych czasach rządzi - handel terminalami odchodzi. Errata: qfa - pętli

Opublikowano

Czyli trolejbus z z możliwością zwinięcia pałąków i odpalenia silnika z generatorem, kiedy skończy się trakcja, wydaje się najbardziej uniwersalnym i rozsądnym rozwiązaniem.

Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Ktoś tu PISał że przekop bedzie dla niemeickich emerytów i chyba miał racje. https://www.money.pl/gospodarka/przekop-mierzei-wislanej-problem-z-kasa-na-prace-w-elblagu-6419105780778625a.html

Nie ściemniaj , że ktoś pisał . Teraz trole mają boską osobowość .   

6 godzin temu, DTaras napisał:

Przywołam temat: samochód elektryczny. Wymyślili wozidło z plastiku i przygotowali do produkcji. Po co? Solaris został kupiony przez Hiszpanów - dlaczego? Lider elektryków odpuszczony w czasach repolonizacji... Wiadomo już, że nikt tego nie wyprodukuje. Osobówkę projektują Niemcy. Powiedzieli oni jednak: Was? Nein, nein. Mist, bis 2022 wird nichts getan. W 2022 z to hitu eksportowego będzie przemoczony fajerwerk. Chyba pomału zaczyna docierać że głupot naopowiadali i kasy rozpizgali na lewo i prawo...

Drugi Rostkowski.

45 minut temu, mirro napisał:

Czyli trolejbus z z możliwością zwinięcia pałąków i odpalenia silnika z generatorem, kiedy skończy się trakcja, wydaje się najbardziej uniwersalnym i rozsądnym rozwiązaniem.

Elektryczne pojazdy to dla bidoty 😁bogaci teraz kunie i bryczka .Krowa jak nawali idzie dali 😂

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v