Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jarecki-ja przeciez wyraznie pisalem o korycie dla swin a nie dla rolnikow-bo takich w gminie to juz niewielu prawdziwch  zostalo☺️, wiadomo ze sa rowni i rowniejsi ci rowniejsi zawsze maja lepiej....

czy to piatek czy sobota dumpf to idiota 😛

czy uziemienie krzyza maloby jakis sens- gdy mial to byc moze by tak zrobiono,skala i to mokra jest swietnym przewodnikiem pradu, trudno powiedziec ile metrow trzeba by izolowanej bednarki ulozyc zeby gdzie indziej nie zabijal,do tego przymocowanie izolacji samej budowli do skal , na dodatek pioruny-wbrew temu co pisza w mediach- uderzaja tam kilkanascie razy w roku.

podobno komisarzem  rolnictwa ma byc aktywny sedzia stanu wojennego z namaszczenia zsl😛. tak  wyglada polityka- sedzia komunistyczny-taki arbuz[tak nazywano czlonkow zsl] z wierzchu zielony w srodku czerwony, do tego prezes psl 😛

https://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Wojciechowski

Opublikowano (edytowane)

Ulman;
a ileż taka "bombka" ma energii? tyle co kot napłakał tyle że wyzwalanej w ułamku sekundy. Jak by to na paliwo elektrowni jądrowej przeliczył... przeliczają to na trotyl i jakieś tysiące ton wychodzą a czy trotyl jest energetycznie wydajniejszy od zwykłego węgla? chyba nie. (nie sprawdzałem) ile to jedna elektrownia węglowa spala dziennie?
To właśnie na taki chwilowy (atomowy ) efekt wielu daje się złapać a w rzeczywistości to tylko błysk fajerwerku a później dalej ciemność.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jest to zupełnie oczywiste ale może Trumpowi przyjść do głowy że może by podratować nasz bilans energetyczny , łatwiej bedzie zrzucać bomby jak gaz tankowcami dostarczać.  Nie dziwię sie że Trump ma z PISem wspólny jezyk.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Można obok postawić wyższy krzyż.🤣

eeeeeettttttttaaaaaaaaammmmmmmmm Biedroń wygra to powiedział ze go zburzy 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

eby nie wymyslił  że zrzuci nam taka bombkę . Wiadomo ze to olbrzymia energia a my przecież chcemy się uniezaleznić energetycznie od Rosji

twój usługodawca ?? 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Roman. Nasza rodzima Vistula kombajn zbożowy mi się przypomniał. Pierwszy jaki widziałem a pamiętam dobrze jak jeszcze w wieku przedszkolnym mieliśmy ubaw z kumplem jak się od tej Vistuli targaniec żywym ogniem zapalił to później mieliśmy pól ha prażonych ziaren pszenicy do chrupania zamiast "dmuchanego ryżu" tzw "poreparowanego" jak doczytałem gdy się później nauczyłem (znaczy nauczyli mnie w podstawówce) czytać.
ot taki pęczek skojarzen bo i te worki na polu i co on tam? ryż mlócił?
a nie, chyba jakąś pszenicę, ale skojarzenie zostało

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie chciałbym w kompleksy nikogo wpędzać ale jak tak obejrzałem poniższe to ... ktoś tam pisał jak to nam się w rolnictwie poprawi bo nie wiem kto tam jakimś kimś został. Znaczy co? takie maszyny będą "plus"? i jeszcze warzywa nie potanieją.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, dysydent napisał:

Nie chciałbym w kompleksy nikogo wpędzać ale jak tak obejrzałem poniższe to ... ktoś tam pisał jak to nam się w rolnictwie poprawi bo nie wiem kto tam jakimś kimś został. Znaczy co? takie maszyny będą "plus"? i jeszcze warzywa nie potanieją.

poprawia się od 20 lat a ceny te same mleko 1,40 w 95r a dzisiaj ? 🤣

@dysydent zawsze idziesz dobre filmy a to było pod twoim cieszy oko pierwszy film 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

z tym gazem z usa to troche wyolbrzymiacie zysk stanów zjednoczonych , nawet bardziej jak troche, kupujemy gaz z kroplony a ceny są najniższe od 10 lat , wiec jakim cudem ?  w bilansie zysków USA takie 3 statki nie mają wiekszego znaczenia dla nich , tu nie chodzi o nic jak tylko ograniczenie wpływu do rosyjskiego systemu , nawet przez braki kasy u ruskich nastawienie społeczenstwa przeciw putinowi , narazie to zabardzo nie wychodzi .

8 godzin temu, jacus napisał:

jarecki-ja przeciez wyraznie pisalem o korycie dla swin a nie dla rolnikow-bo takich w gminie to juz niewielu prawdziwch  zostalo☺️, wiadomo ze sa rowni i rowniejsi ci rowniejsi zawsze maja lepiej....

a ja odpisałem ,, pytam serio '' czy w czasie dożynek koła gospodyń robią poczestunek bo u mie ywało na bogato , bo zrozumiałem o jakie ,, swinie '' chodzi .                                a co krzyża lub nawet bardziej łancucha i jego uziemienia to nic nie zastąpi ludzkiej logiki , można pozamykać jaskinie , powycinać drzewa przy drogach , a i tak znajdą sie tacy  którzy powiedzą że nic sie niestanie 1000 innym osób sie udało to i ja dam rade .

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jacus napisał:

czy uziemienie krzyza maloby jakis sens- gdy mial to byc moze by tak zrobiono,skala i to mokra jest swietnym przewodnikiem pradu, trudno powiedziec ile metrow trzeba by izolowanej bednarki ulozyc zeby gdzie indziej nie zabijal,do tego przymocowanie izolacji samej budowli do skal , na dodatek pioruny-wbrew temu co pisza w mediach- uderzaja tam kilkanascie razy w roku.

Mi się wydaje ze tak jak napisałeś tylko linę trzeba by było spuścić tak żeby była z dala od szlaków na izolatorach,taki prąd płynie po wierzchu i jak to prąd wybiera najkrótszą drogę żeby przeskoczyć i najlepszą masę  .Budynki są odgramiane i piorun uderza w np:Pałac kultury i nikomu krzywda się nie dzieje.

https://www.youtube.com/watch?v=uRBRQ74qF28&feature=player_embedded

Edytowane przez Gość
Opublikowano
20 minut temu, jarecki napisał:

z tym gazem z usa to troche wyolbrzymiacie zysk stanów zjednoczonych , nawet bardziej jak troche, kupujemy gaz z kroplony a ceny są najniższe od 10 lat , wiec jakim cudem ?  w bilansie zysków USA takie 3 statki nie mają wiekszego znaczenia dla nich , tu nie chodzi o nic jak tylko ograniczenie wpływu do rosyjskiego systemu , nawet przez braki kasy u ruskich nastawienie społeczenstwa przeciw putinowi , narazie to zabardzo nie wychodzi .

Jeśli wyolbrzymiamy zysk stanów to ty , tym samym , wyolbrzymiłes straty Rosji. Jeśli ten kontrakt wart jakieś drobne to jak on ma osłabić Putina? No weź się chłopie zastanów ...........

Stany znalazły frajera i go doją a tłumaczenie ze nam sprzedają by osłabić Rosję jest intelektualnie obraźliwe 

Opublikowano (edytowane)

toteż napisałem ze im to nie wychodzi  narazie , ale osłabienie rosyjskiej gospodarki po czesci się udało ale innymi instrumentami ,pokaż link w którym napisano że gaz po zgazyfikowaniu jest droższy od ruskiego  ja znalazłem taki tak na szybko https://www.energetyka24.com/znamy-cene-amerykanskiego-lng-dla-polski-jest-konkurencyjna-wobec-gazu-rosyjskiego-analiza   , jedynie dosc ciepła zima w europie może przyczynić sie do ograniczenia zysków rosjan .

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Weź przestań 🤪 Takimi tłumaczeniami to oslabiasz czytających. Główny partner portalu Orlen. Info o pierwszym transporcie lng z zaznaczeniem ze najprawdopodobniej był konkurencyjny 😳

Zanecili nas i teraz mamy z nimi kontrakt na 25 lat ale czy to tez jest opłacalne? A co gdy Putin za kilka lat zejdzie poniżej ceny  USA? Będziemy przepłacać by zrobić mu na złość?  To są jakieś tłumaczenia dla ciemnoty. Rosją i Putin to inny kaliber i takimi zagrywkami nic mu nie zrobimy.   

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

W dalekiej perspektywie skuteczność sankcji była by przysługą dla Rosji o ile były by skuteczne. Niestety cała Europa to cienki bolek gospodarczy w porównaniu z całą Azją i zakupy Polski od Rosji czegokolwiek nie jest dla Rosji na tyle godne uwagi aby jakkolwiek zareagować. 
Przy rosnącej populacji planety i idącym za tym wzroście produkcji nawet w czasie pokoju trwa gospodarcza wojna o surowce. 
Bardzo "perspektywiczne" jest wiązanie się z krajem przemysłowym przeciwko surowcowemu.
Czy my zawsze musimy mieć idiotów u władzy że Niemcy nam muszą "dołożyć" jak nie armią to jakimś nordstream-em?
Kupowanie surowców w kraju zindustrializowanym to konkurowanie z jego gospodarką. Jeśli biznes kieruje się sentymentami to można o nim powiedziec z automatu - sentymentalny a to brzmi jakże żałośnie  już bez jakiegokolwiek komentarza.

a jakim trzeba być kretynem historycznym aby jako Polak wręcz żądać od Niemców zwiększenia wydatków na zbrojenia to szkoda pisać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

pytanie takie , czy chiny i azja jest partnerem dla rosjan w kwesti  surowców energetycznych lepszych od europy ? według mie nie w tej chwili  dla azji to jest kazachstan i azerbejdzan .

Opublikowano (edytowane)

czynie lepiej kierować się nie tym co jest a tym co będzie?
Jeśli USA jako potęga de facto morska idzie na starcie lądowe z rosnącą potęgą euroazjatycką a historia pokazuje jak sobie na lądzie radzą choćby w Afganistanie, wcześniej Wietnamie a ostatnio na Bliskim Wschodzie czy od zawsze z Ameryką Łacińską gdzie to oni się "latrynizyją" (to była literówka ale ... chyba dobrze że nie poprawiłem? :D jak by co to samo wyszło ) zamiast w drugą stronę.
Przegrany w wojnie dominacji lądowej jest już w zasadzie przesądzony tylko trudno jeszcze wytypować zwycięzcę a bardziej zwycięzców których nie ważne czy dobra wola czy konieczność do koalicji zapędzą przeciwko siłowym próbom zhegemonizowania świata do których coraz częściej USA będą zmuszone się posuwać tracąc coraz więcej innych argumentów z "tej dobrej strony mocy"... dużo by jeszcze ale mam właśnie jak najbardziej "lądowe" zajęcie na polu. :) i może później bo temat wymagający dużych; rozwagi i spokoju a nie "sentymentów"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

toteż napisałem ze im to nie wychodzi  narazie , ale osłabienie rosyjskiej gospodarki po czesci się udało ale innymi instrumentami ,pokaż link w którym napisano że gaz po zgazyfikowaniu jest droższy od ruskiego  ja znalazłem taki tak na szybko https://www.energetyka24.com/znamy-cene-amerykanskiego-lng-dla-polski-jest-konkurencyjna-wobec-gazu-rosyjskiego-analiza   , jedynie dosc ciepła zima w europie może przyczynić sie do ograniczenia zysków rosjan .

A to ciekawe bo PGNiG płacze iż traci na rozgazowaniu skroplonego i przynosi to spółce tylko straty.🤣

Opublikowano

terminal gazowy i statki z gazem z USA czy Norwegii nie są po to aby osłabić gospodarkę Rosji ale wynegocjować niską cenę. bo możemy pokazać że mamy różne źródła i niekoniecznie musimy od nich kupować. gaz uk ma 3-4 krotnie tańszy my bo ma różne źródła i Rosja schodzi z ceny bylebyl odbiorca. dlatego też zaoferuja nam cena którą sprawi że nie opłacalne będzie korzystanie z terminala a nawet gazociągu z Norwegii o ile powstanie

• Thanks 1
Opublikowano

ale po aneksi krymu USA wprowadziła sankcje aby osłabić gospodarke rosyjską  , jak by rosja nie zaczynała być ważym graczem na scenie swiatowego ładu ,to co USA obchodziło by  zycie rosjan ?   co obchodzi usa po ile polska czy niemcy płacą za gaz w rosji ? 

Opublikowano (edytowane)

Wasze argumenty nawet mnie przekonują bo "dołożyć Rosji" nie przez nie kupowanie w ogóle a przez zmuszenie do sprzedawania po kosztach.
No godne zastanowienia czy to wypali.

a USA powinno obchodzić po ile konkurencja gospodarcza ma koszty produkcji bo one są kluczowym warunkiem wygrania właśnie tej konkurencji.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kuźwa, nie bierzecie jednego pod uwagę. Choćby nie wiem co, to Polska i tak jest dyżurnym chłopcem do bicia przez Rosję. Sami ustawiliśmy się na tej pozycji i twardo jej bronimy, Rosja może wszystkim sprzedawać po kosztach a nam nie. Co się musi zmienić? Ano podejście do prowadzenia polityki z sąsiadami. Tak jak pisał Dysydent - jest tu i teraz a ewentualnie jutro. Albo te puste łby zaczną robić politykę, albo udławimy się tym skroplonym gazem, a podczas dławienia jeszcze będziemy dziękować że nam na to pozwolono. 

Opublikowano (edytowane)

dokładnie
nadal jeśli jakąś politykę prowadzimy to na pewno nie swoją.
Ktoś zapyta - to jaka powinna być?
a no właśnie nie jest to takie proste i ja mam co najwyżej czas na ocenę czy "zupa jest dobra" bo na pisanie przepisu aż nazbyt wielu ochotników i na razie to zawsze tej zupie coś brak. 
Powinniśmy się zachowywac bardziej neutralnie aby wykorzystać atut naszego geograficznego położenia.
Zaczniemy to robić zmuszeni dopiero sytuacją ale jak zwykle może być już wtedy za późno.

skończyłem bo kawa już wystygła i nie da się pisać pijąc i nie ryzykując zalania klawiatury.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Cel w  stylu "wstawanie z kolan" odpada. Ale widocznie trzeba było doświadczyć tego na własnej skórze, aby stwierdzić iż jest bez sensu. Tzn trzeba było najpierw wmówić ludziom że jesteśmy na kolanach, aby potem zacząć to zmieniać. Nie ma gotowego przepisu ale nie może też być. Określenie celu podjętych działań, a potem kołowanie różnymi zabiegami aby znaleźć się jak najbliżej. Kurna na zwykłych zajęciach z taktyki już tego uczą a co dopiero u takich specjalistów z fakultetami jak nasi rządzący. W każdym konspekcie do zajęć zaraz pod tematem umieszczało się cel zajęć. Miałem na początku przełożonego który pedantycznie pastwił się właśnie nad tym elementem konspektu. Pastwił się aż zacząłem patrzeć szerzej na każde zajęcia a raczej to iż kolejne nie są celem samym w sobie,tylko elementem prowadzącym do wyszkolenia pododdziału w stopniu umożliwiającym wykonanie postawionego zadania w razie "W".
No i znowu mi się skojarzyło. Sorry.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v