Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

1. Ekonomia a’la Roman w natarciu. Jak. chcesz sprzedać przychody i kogo. normalnego taki parametr interesuje ? Mając przychody możesz mieć w firmie olbrzymie straty wiec dopiero w zestawieniu z zyskiem ma to jakaś wymowę . Gdzie te 250 mln 180 , 150 czy ostatnio 100mln zysku Zelmera? 

naprawdę ?  morze bankrut i to giełdowy ??? 🤣

2 godziny temu, Ulman napisał:

2. Ty i konfederacja? Jeszcze by ci drugie Chiny albo duga Rumunię zrobili i  byś się rozpłakał ze socjal zabrali i nie ma srawiedliwości społecznej . Ty na PISowska lewicę zagłosujesz. 

o kim mówisz o narodowcach ?? sprzeciw uni zakaz emisji co i rożne pierdoły do dla ciebie nie pasuje ciebie peło pełną prą dodatkowo narodowa gospodarka .... to już nie tym bardziej ty 

Opublikowano

jako 100 % polak nie ma innego wyjscia 😛,

o co chodzilo dokladnie z tym marszem zycia-nie mylic z marszem zywych, trudno powiedziec -jakos specjalnie nie byl naglasniany, rano przelecial policyjny helikopter wiec wiedzialem ze cos sie bedzie dzialo, ale co to dopiero w w sobote gdzies miglo w mediach...chyba po to zeby nie draznic starszych braci w wierze tvp nie naglasniala[chyba ze przeoczylem cos]  jest cos takiego jak stowarzyszenie rodzin chrzescijanskich ofiar i oni tez robia takie akcje- czy to antyzydowska prowokacja, kazdy moze sobie sam ocenic, jako ze znalem osobiscie paru bylych wiezniow w pisaniu na ten temat jestem wstrzemiezliwy .........

wczoraj "pisowska zaraza" nawiedzila moje strony, najlepsza strategia ochrony przed choroba jest trzymanie sie z daleka wiec nie pojechalem na festyn, zreszta w slusznej sprawie zorganizowany -zbierali na leczenie ciezko chorego znajomego, co prawda jemu to juz  nie pomoze, ale to wlasnie najlepiej pokazuje stan polskiej sluzby zdrowia, na kuracje jezdzil do monachium bo w polsce terapia antynowotworowa jest w glebokiej d*pie.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

przychody są interesujące bo swiadczą o zaufaniu klienta do danej  marki , ale to już jest pełna analiza funkcjonowania firmy a zazwyczaj wystarczała restrukturyzacja i firma zaczeła przynosić dochody , bo nieraz złe zarządzanie lub  celowe działanie prezesa na szkode firmy można zaobserwować .,

giełda wszystko zweryfikuje 

14 minut temu, jacus napisał:

wczoraj "pisowska zaraza" nawiedzila moje strony, najlepsza strategia ochrony przed choroba jest trzymanie sie z daleka wiec nie pojechalem na festyn, zreszta w slusznej sprawie zorganizowany -zbierali na leczenie ciezko chorego znajomego, co prawda jemu to juz  nie pomoze, ale to wlasnie najlepiej pokazuje stan polskiej sluzby zdrowia, na kuracje jezdzil do monachium bo w polsce terapia antynowotworowa jest w glebokiej d*pie.

zielona karta peowcuw nawet nie pomaga ?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

zbierali na leczenie ciezko chorego znajomego, co prawda jemu to juz  nie pomoze, ale to wlasnie najlepiej pokazuje stan polskiej sluzby zdrowia, na kuracje jezdzil do monachium bo w polsce terapia antynowotworowa jest w glebokiej d*pie

w Monachium też nie pomogli?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Bo w Polsce to paracetamol i ibuprom, "only". Tu chyba czas zadziałał a raczej brak kuracji we właściwym czasie.
To poniżej to też kwiatek. Mnie można nie wierzyć ale temu Panu trzeba wierzyć. 

https://video.wp.pl/i,amerykanie-przecierali-oczy-ze-zdumienia-weteran-wojenny-o-absurdach-misji-w-iraku,mid,2041505,cid,5050,klip.html

A tu przykład odwracania uwagi i pozycjonowania się po stronie ofiar.
https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/605368,abp-skworc-ochrona-dzieci-pedofilia-kosciol.html

Ale to, to już hit. 
"Jak przekonywał, trzeba modlić się o pokój i "wychowywać do pokoju" przez najprostsze, choć czasem trudne do wykonania decyzje - na przykład przez powstrzymanie się od kupowania dzieciom, chociażby na parafialnych odpustach, militarnych zabawek, od zabaw w wojnę i zrezygnowania z gier komputerowych. Jak ocenił, to często wyzwala agresję i prowadzi do realnej przemocy, także w szkołach. - Tu trzeba stanowczych działań profilaktycznych, wychowawczych i ochronnych ze strony rodziny, szkoły i rządu - zaapelował."
No to teraz rząd będzie musiał odwołać wszelkie pikniki z wykorzystaniem utensyliów śmierci, parady z okazji zwycięstwa nad bolszewikami i broń Boże nie pokazywać dzieciom czołgów.  No i zakazać trzeba natychmiast rozpowszechniania materiałów propagandowych typu "wstąp do WOT albo zostań żołnierzem". :lol:

Tak dla porządku chciałbym przypomnieć biskupowi że broń sama nie zabija, długopisy same nie popełniają błędów a głupich nie sieją.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano

ten wywiad sierżanta to troche nieporozumienie , albo ten Sierżant był głupi i był zwykłym szeregowcem któremu nadano stopień w związku z wypadkiem ,irak , afganistan dla jednej strony to jest wojna a dla drugiej  ,, misja pokojowa  ''  znam 2 żołmierzy którzy służyli na misjach w afganistanie i wiedzieli gdzie jadą , faktem jest że służyli już w któryś z kolejnych zmian .

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Roman176 napisał:

1 naprawdę ?  morze bankrut i to giełdowy ??? 🤣

2. o kim mówisz o narodowcach ?? sprzeciw uni zakaz emisji co i rożne pierdoły do dla ciebie nie pasuje ciebie peło pełną prą dodatkowo narodowa gospodarka .... to już nie tym bardziej ty 

1 była flacha? Uważasz ze jak się ma przychody to zawsze oznacza to zyski?

2 napewno była flacha!

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

To nie jest nieporozumienie. Zobacz na datę 2004. Ja w 2003 na spotkaniu agitacyjnym zadałem pytanie jednemu z panów, sam potem ledwie uszedł z życiem w Iraku, co będzie z ludźmi wracającymi z urazami fizycznymi bądź psychicznymi. Odpowiedzią była prośba o następne pytania, a ja potem przez 5 minut słuchałem różnych rzeczy o sobie zakończone stwierdzeniem że pewnie i tak zadekuję się w garnizonie, więc to mnie nie dotyczy. 
Ktoś jednak rzucił okiem na listę tak z przed miesiąca i okazało się że nazwisko faktycznie figuruje. Wtedy zmiana postawy i podziękowanie za zainteresowanie się żywotnymi problemami.:lol:
Ujmę to tak, w miarę kiedy przybywało ofiar podejście polityków i naszych przełożonych do celu  misji  zmieniało się. Sam film "Karbala" to jednak efekt współpracy filmowców z ludźmi którzy tam byli. Poza elementami dodanymi, bo jednak sama autentyczna jatka nie jest atrakcyjna do oglądania, atmosfera została.

Ooooooo ten to pewnie AF nie czyta.:lol:
https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/605379,tumanowicz-ruch-narodowy-konfederacja-wybory-dziki-asf.html

Opublikowano (edytowane)

mój post odnosił sie jedynie do wiedzy o zagrożeniu na ,, misji '' osoby z którymi rozmawiałem miały  wiedze o zagrożeniach ,  ich wyjazd to było mniejsze zagrożenie ze strony miejscowych ponieważ sytuacja nie jest na tyle spokojna ,ale też czas najwiekszego zagrożenia minął . co do opieki po powrocie to sie troche porawiło raz w tygodniu chyba obowiązkowy psycholog .   no i wyjazd na misje to byli   ,,  ochotnicy '' bo zmusić chyba nie można do wyjazdu , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

juz kilka razy czytalem w prasie rolniczej o tym ze wirus najprawdopodobnie byl celowo roznoszony, nie wiem czy to byla tylko linia obrony czy rzeczywiscie cos takiego mialo miejsce. jedno jest pewne jeden z aktywnych userow af na spolke z handlarzami i rodzicami walnie przyczynil sie do rozkwitu asf na podlasiu

znam dwoch weteranow misji- jeden o drugim opowiada ze ma problemy-widzac zachowanie obydwu  moge to potwierdzic.

bardzo dobre stwierdzenie"ochotnicy" ,celne ujecie problemu. niby mozna bylo odmowic ale to bylby koniec kariery w wojsku.

walki uchodzcow w niemieckim miasteczku kandarzin-kosel, tyle dobrze ze to nie krakau, w tvp-info calymi dniami pokazywali paru gnojkow z wloch a tu taka walka w niemczech i cisza......

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Jarecki W 2003 nikt nie wiedział w co się pakuje, bo bardzo niewielu do tej pory miało z tym styczność. Goście co zdobywali platformy w Umm Kasr z gen Polko to był początek. Ale to był GROM. To co było potem to inna bajka. Polska a raczej nasi politycy zawsze udawali że to misja stabilizacyjna. Przecież wojny prowadzić nie mogliśmy.  Zagrożenie jest bardzo proste, może ci urwać baniak i już, Jednak środki którymi dysponujesz powinny być dostosowane do zagrożenia. W zasadzie taki Honker był zagrożeniem sam w sobie, tu już nic więcej nie trzeba. Sytuacja z Rosomakami też nie była różowa. Parę spraw pojawiło się już na miejscu bo ludzie sami starali się zwiększać swoje szanse na przeżycie. 

27 minut temu, jacus napisał:

juz kilka razy czytalem w prasie rolniczej o tym ze wirus najprawdopodobnie byl celowo roznoszony, nie wiem czy to byla tylko linia obrony czy rzeczywiscie cos takiego mialo miejsce. jedno jest pewne jeden z aktywnych userow af na spolke z handlarzami i rodzicami walnie przyczynil sie do rozkwitu asf na podlasiu

znam dwoch weteranow misji- jeden o drugim opowiada ze ma problemy-widzac zachowanie obydwu  moge to potwierdzic.

bardzo dobre stwierdzenie"ochotnicy" ,celne ujecie problemu. niby mozna bylo odmowic ale to bylby koniec kariery w wojsku.

Może nie wiedział. nie umiał albo się nie znał? Aż boję się pomyśleć.

Opublikowano
7 godzin temu, jarecki napisał:

przychody są interesujące bo swiadczą o zaufaniu klienta do danej  marki , ale to już jest pełna analiza funkcjonowania firmy a zazwyczaj wystarczała restrukturyzacja i firma zaczeła przynosić dochody , bo nieraz złe zarządzanie lub  celowe działanie prezesa na szkode firmy można zaobserwować .,

Jakim cudem przychody świadczą o zaufaniu klienta do marki? Jaki jest tego mechanizm bo to jakaś nowatorska teoria.  Ty rozumiesz czym sa przychody? 

Zarządzanie nie ma tu nic do rzeczy . Ocena kondycji firmy pobieznie odbywa sie na podstawie kilku parametrów a samie przychody nic nie znaczą bez pozostałych.  Nie brnij by  wspomóc Romana bo on jak zwykle nie zrozumiał nic z tego co przeczytał  i tak mu się po prostu napisało. Najwazniejsze jest hasło że PO za tanio sprzedało bo było 250 mln zysku a sprzedali za 500mln.  

Opublikowano

Jak urwie baniak to sprawa dość jednoznaczna. Inaczej z rannym bo ktoś musi mu pomóc a żołnierze na czerwonej taktyce mniej uważni jacyś. Poza tym jest zasadnicza różnica przy dekapitacji gdy jest od środków bojowych przeciwnika a gdy jest z przyczyny Stara 266

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Ale to, to już hit. 
"Jak przekonywał, trzeba modlić się o pokój i "wychowywać do pokoju" przez najprostsze, choć czasem trudne do wykonania decyzje - na przykład przez powstrzymanie się od kupowania dzieciom, chociażby na parafialnych odpustach, militarnych zabawek, od zabaw w wojnę i zrezygnowania z gier komputerowych. Jak ocenił, to często wyzwala agresję i prowadzi do realnej przemocy, także w szkołach. - Tu trzeba stanowczych działań profilaktycznych, wychowawczych i ochronnych ze strony rodziny, szkoły i rządu - zaapelował."
No to teraz rząd będzie musiał odwołać wszelkie pikniki z wykorzystaniem utensyliów śmierci, parady z okazji zwycięstwa nad bolszewikami i broń Boże nie pokazywać dzieciom czołgów.  No i zakazać trzeba natychmiast rozpowszechniania materiałów propagandowych typu "wstąp do WOT albo zostań żołnierzem". :lol:

Tak dla porządku chciałbym przypomnieć biskupowi że broń sama nie zabija, długopisy same nie popełniają błędów a głupich nie sieją.

np. w uk w szkole dzieciom nie wolno bawić się pistoletami-zabawkami, czy w policjantów i imitować strzały

policja w anglii nie nosi pistoletów

jak widzisz nie tylko w Polsce są takie mądre pomysły

Edytowane przez nie
Opublikowano

Z tą bronią i jej nienoszeniem przez policjantów to chyba jednak raczej dość dłuuuga tradycja niż nagła zmiana frontu w podejściu do bezpieczeństwa.
Nie wnikam dlaczego akurat teraz biskupowi skojarzyła się agresja z pukawkami na straganach odpustowych, ale jednak to trochę śmieszne. Tym bardziej gdy budujemy swoją "mocarstwowość", ciągle odkopujemy bohaterów co jednak biegali z ta bronią, a nie kropidłem, zachęcamy ludzi do wstępowania w szeregi organizacji militarnych, no i boimy się Rosji. To chyba też trochę strzał w plecy dla narodowych-katolików. To może i koszulek z "Polską Walczącą" zakazać ?

Opublikowano
16 godzin temu, Ulman napisał:

1 była flacha? Uważasz ze jak się ma przychody to zawsze oznacza to zyski?

a wysokie straty mogą być powiązane z debiutem na giełdzie ??🤣

16 godzin temu, Ulman napisał:

2 napewno była flacha!

no no 

Opublikowano

Jak nie noszą? Pała, paralizator. Nie wszyscy noszą broń palną albowiem sposób postępowania jest inny. O ile wiem, gdy interweniujący policjant bez proni palnej nie zdoła się wycofać to wsparcie ma zadziałać bez zbędnych skrupułów no i procedur.

Opublikowano (edytowane)

(to dopisałem później) będzie trudne, nie to co w filmie a to o co mi chodzi
        (bo wcześniej było tak)
Pomimo podziałów to tak naprawdę tzw. świadomość społeczna jest rodzajem monolitu.

każdy sobie rzepkę skrobie ale wnioski ogólne? (pod sam koniec tego materiału) ...  każdy (pewnie tak na prawdę tylko większość) po swojemu doszedł do podobnych.
poziom intelektu jednostki z punktu widzenia stada czy taki istotny?

morał piosenki z tego posta (od razu podlinkowany tam gdzie trzeba)
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/24215-jakiego-utworu-obecnie-sluchacie/page/221/?tab=comments#comment-2692195

więcej mi się nie chce wyjaśniać bo i tak jest jak jest i czy kto pojmie czy nie to i tak (to moje teraz bedzie B|) procesy w bardzo licznych społecznościach dzieją się same nawet jeśli komu się wydaje że nimi kieruje ale na nieszczęście trafi się czasem taki któremu jednak się coś uda i wtedy broń nas Panie Boże.

Tam gdzieś było o Kukizie i się mi skecz Piaseckiego sprzed chyba trzech lat przypomniał jak coś o ciasteczkach po angielsku ... prorok czy co?

Jakiejś idei nie wymyślisz Ty to wymyśli kto inny, ona się i tak narodzi o z góry określonej treści a twórca co najwyżej ma wpływ na formę.

a trudne co napisałem to jest dla wszystkich; dla jednych do zaakceptowania a dla reszty .... z innego powodu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 godzin temu, Ulman napisał:

Jakim cudem przychody świadczą o zaufaniu klienta do marki? Jaki jest tego mechanizm bo to jakaś nowatorska teoria.  Ty rozumiesz czym sa przychody? 

Zarządzanie nie ma tu nic do rzeczy . Ocena kondycji firmy pobieznie odbywa sie na podstawie kilku parametrów a samie przychody nic nie znaczą bez pozostałych.  Nie brnij by  wspomóc Romana bo on jak zwykle nie zrozumiał nic z tego co przeczytał  i tak mu się po prostu napisało. Najwazniejsze jest hasło że PO za tanio sprzedało bo było 250 mln zysku a sprzedali za 500mln.  

przychody swiadczą o zaufaniu do marki ,a to przekłada sie na kupno produktu przez konsumenta , jezeli firma zbiera 50  % rynku  to znaczy ze konsumenci jej ufają . np .PZU  i ubespieczenia OC jest tyle firm tanszych a jednak  ta firma ma spore grono posiadaczy polis bo ludzie jej ufają , i sprzedaje drożej od konkurencji .

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Jakiejś idei nie wymyślisz Ty to wymyśli kto inny, ona się i tak narodzi o z góry określonej treści a twórca co najwyżej ma wpływ na formę.

a trudne co napisałem to jest dla wszystkich; dla jednych do zaakceptowania a dla reszty .... z innego powodu.

Ale może odwlec się w czasie i zamiast objawienia będzie tylko jakiś mały ruch. No chyba że przybierze ostrzejsze formy i wyznawcy też mogą nie być zbyt ugodowi.

Opublikowano

jarecki - dumping to nielegal pod warunkiem udowodnienia. Zatem, gdy marka sprzedajeb tanio to sprzeda dużo co nieraz przekłada się na większy przychód niż mało a luksusowo. To Ford i Fiat wyjechali na taniej marce bo taki model A produkowany masowo stał się ikoną. Istotnie emocje choć odgrywają rolę to nie jest ona znacząca.

Opublikowano
5 godzin temu, Roman176 napisał:

a wysokie straty mogą być powiązane z debiutem na giełdzie ??🤣

Po pierwsze to pisałeś o sytuacji gdy już Zelmer był na giełdzie 

Po drugie , mimo że to ci sę w głowie nie zmiesci , spółki giełdowe nie mają zysków czasem przez wiele lat wiec obecność na giełdzie nie ma nic wspólnego z zyskami. A żeby było  ciekawiej to możesz z sukcesem wprowadzić na giełdę spółkę która ma straty.  

Masz , poczytaj i uświadom się  https://www.bankier.pl/wiadomosc/Spolki-bez-zyskow-Oto-najdluzsze-serie-strat-na-GPW-7488054.html

Pokażesz te 250 czy tam 100 mln zysku zelmera czy nie potrafisz?

1 godzinę temu, jarecki napisał:

przychody swiadczą o zaufaniu do marki ,a to przekłada sie na kupno produktu przez konsumenta , jezeli firma zbiera 50  % rynku  to znaczy ze konsumenci jej ufają . np .PZU  i ubespieczenia OC jest tyle firm tanszych a jednak  ta firma ma spore grono posiadaczy polis bo ludzie jej ufają , i sprzedaje drożej od konkurencji .

Firma XYZ ma 124 mln przychodu  działa w branzy budowlanej . Co mi na podstawie tych danych możesz powiedzieć?

Przychody mogą byc pochodną udziału w rynku ale nadal te dwa parametry nie mówią nic o zysku firmy. Taka firma może równie dobrze  świetnie zarabiać co tonąć w długach. 

Udział w rynku to nie tylko najlepsza oferta ale też znana marka, sieć placówek , przyzwyczajenia  itp.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v