Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

mój 9 latek sobie zainstalował a potem młodszemu i teraz grają razem

A Ty w co napierdalasz za dnia pomiędzy postami na tym forum

Mam co raz większą ochotę zabrać Cię i pokazać w realu " w co napierdalam". Przed chwilą zlazłem z kombajnu do szparagówki. Podstawiłem naczepę pod zasyp i zamierzam iść spać. 

Opublikowano

Jak to tyle za ha biora?? Jak oni liczą? To jakiś ogólnopolski sPISek ze kosztów maja 80 pln a po 350 biora?  Ja bym to do Ziobry i Ardanowskiego zgłosił.

Z usługodawcami umów nie robie . Zawsze w pierwszej kolejności przychodzą do mnie bo moga wyrobic dobrą dniówkę i maja co rok pewną robotę i pieniądz od reki. Był jeden wiele lat temu który nie dokosił paru ha bo musiał iść na inną robote i  nawet złotowki juz u mnie nie zarobił.

Opublikowano (edytowane)

i jak ta szparagówka w tym roku? plon podobny jak zwykle czy niższy bo na suche ziarno to tylko na "dziwnych" stanowiskach wegetacja przebiegła względnie normalnie (jak na te stanowiska), na zwykle optymalnych dojrzała przed czasem.
Dziwnymi nazwałem lekko kwaśne na których zwykle gorzej rosła.

Pytanie nie w temacie ale na fasolowym to o szparagówkach niewiele kto pisze.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Jak to tyle za ha biora?? Jak oni liczą? To jakiś ogólnopolski sPISek ze kosztów maja 80 pln a po 350 biora?  Ja bym to do Ziobry i Ardanowskiego zgłosił.

tak u ciebie za flaszkę koszą  

2 minuty temu, Ulman napisał:

Z usługodawcami umów nie robie . Zawsze w pierwszej kolejności przychodzą do mnie bo moga wyrobic dobrą dniówkę i maja co rok pewną robotę i pieniądz od reki. Był jeden wiele lat temu który nie dokosił paru ha bo musiał iść na inną robote i  nawet złotowki juz u mnie nie zarobił

tak tylko u ciebie nawet nie u siebie jak zniwa kradzione inni sie nie liczą jedzie tylko do ciebie jego porasta od innego pojechał 

bo najważniejszy jesteś ty 

Jeśli zdarzą się mokre żniwa, może być to przyczyną dużych strat finansowych. Na tyle dużych, że inaczej trzeba spojrzeć na wcześniejsze wyliczenia dotyczące ekonomicznego uzasadnienia zakup własnego kombajnu.

8 minut temu, DTaras napisał:

Ważne, że Ty nie liczyłeś. Także tego, żeś sam do kiermana uwiązany.

a to do kogo ??

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Znów wewcieło posta. W mojej okolicy przyjechał kiero. Wlazł w pszenżyto. Zadumał się na chwilę i do sąsiada powiedział: będę miał tu sprzęt na 100 ha zamówiony to zrobimy te osiem ha w jakie 3 godziny. 350 zł/ha i nic Pana nie interesuje bo odstawimy w cenie. Sąsiad nawet nie mrugnął. Mówił mi potem, że krócej pracowali. To rozsądne moim zdaniem w porównaniu to tego plakatu.

Post jednak jest. Albo Roman masz sklerozę albo walisz z nami w zielonego krasnala obecnie.

Edytowane przez DTaras
Opublikowano

Różnie z tą wydajnością. Najsłabiej odmiany o krótkim okresie wegetacji. Najlepszy Timgad, jak na drobnostrąkową dał sobie radę, choć i okres wegetacji ma najdłuższy. Temperatura wykończyła na lżejszych stanowiskach, krzaki ładne ale strąków nie powiązała. Najlepsza gdzie piasek z domieszką czarnej ziemi i na glinach.

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Roman176 napisał:

Jeśli zdarzą się mokre żniwa, może być to przyczyną dużych strat finansowych. Na tyle dużych, że inaczej trzeba spojrzeć na wcześniejsze wyliczenia dotyczące ekonomicznego uzasadnienia zakup własnego kombajnu.

Dysydent czy to nie podchodzi pod agresywną reklamę producentów kombajnów?🤣

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

Znów wewcieło posta. W mojej okolicy przyjechał kiero. Wlazł w pszenżyto. Zadumał się na chwilę i do sąsiada powiedział: będę miał tu sprzęt na 100 ha zamówiony to zrobimy te osiem ha w jakie 3 godziny. 350 zł/ha i nic Pana nie interesuje bo odstawimy w cenie. Sąsiad nawet nie mrugnął. Mówił mi potem, że krócej pracowali. To rozsądne moim zdaniem w porównaniu to tego plakatu.

a u mnie gospodarze małe kąski małe kombajny wykonasz mi usługę tak we wrześniu ... rzepak kosze swój a później do ciebie koczy swój twój przerośnięty  ...  i tak w kole Macieju ... no ale masz swoje wiesz lepiej ....

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Roman176 napisał:

tak u ciebie za flaszkę koszą  

tak tylko u ciebie nawet nie u siebie jak zniwa kradzione inni sie nie liczą jedzie tylko do ciebie jego porasta od innego pojechał 

bo najważniejszy jesteś ty 

a to do kogo ??

Mokre zniwa miałem w ubiegłym roku i teraz to jest kpina. Sprzetu masz tyle że jest w czym wybierać i wystarczy 4-5 dni by cała pszenice z okolicy zdjeli.  Zdradze co Roman sekret - bierze sie takiego usługodawcę który ma swojego na dzień koszenia bo jest nastawiony na usługi i taki zawsze przyjdzie. Mokre żniwa to jakies zabobony z czasów jak było 5 kombajnów w gminie.

Opublikowano
11 minut temu, Roman176 napisał:

a u mnie gospodarze małe kąski małe kombajny wykonasz mi usługę tak we wrześniu ... rzepak kosze swój a później do ciebie koczy swój twój przerośnięty  ...  i tak w kole Macieju ... no ale masz swoje wiesz lepiej ....

To u ciebie straszne dziadostwo

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał:

Mokre zniwa miałem w ubiegłym roku i teraz to jest kpina. Sprzetu masz tyle że jest w czym wybierać i wystarczy 4-5 dni by cała pszenice z okolicy zdjeli.  Zdradze co Roman sekret - bierze sie takiego usługodawcę który ma swojego na dzień koszenia bo jest nastawiony na usługi i taki zawsze przyjdzie. Mokre żniwa to jakies zabobony z czasów jak było 5 kombajnów w gminie.

widzę ze ty się masz dobrze ... u nas takich niema ... świergot na Litwie Ukrainie i es toni do września chempest to samo ... a reszta wielkie bałery co ledwo swoje koszą 

2 minuty temu, Ulman napisał:

To u ciebie straszne dziadostwo

tak u nas powykańczali małych gospodarzy po złości zeby przejąć w dzierżawę 

panowie kończę u mnie 28 stopni idzie nawałnica <k**wa> 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano

Historia ma ciąg dalszy Roman. Jak kolejni dwaj zbierali to myślałem, że telewizja przyjedzie nagrywać reportaż z wypadku. Na coś koło 12 ha kosiły 4 kombajny. Takie gdzieś po 7 m - powód? Bo mogło padać a sprzęt był akurat wolny. Śmiesznie to wyglądało, bardziej jak ubijanie pryzmy. Ale. Wszystkie sąsiady mają już ściernie oporządzone a ten co niedaleko ma jeszcze "kawałki" i własny kombajn dziś słomę pozwijał. Nie lepiej, stając na jego miejscu, usługę wziąć na duże pola a kawałki porobić samemu?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, DTaras napisał:

Post jednak jest. Albo Roman masz sklerozę albo walisz z nami w zielonego krasnala obecnie.

gdzieś Ty się urodził ?

jak rzadkie zboże, nic położonego i plon na poziomie 5t/ha to co się dziwisz że zapierdali jak po szosie a gdzie gęste i dobrze sypiące to tak nie pogonisz jak na farmingu. tam tego nie ma efarmerzy 🤣

zboże zbożowi nie równe. przecież nie oglądał go aby zobaczyć gdzie ono jest😂

te 350zł/ha to jeszcze przed pisiorami było. za bizonka starego za godzinę wołają te 350zł

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, mirro napisał:

Dysydent czy to nie podchodzi pod agresywną reklamę producentów kombajnów?🤣

bardziej na promowanie konkurencji skupom złomu.
znam już dwa przypadki gdzie sprawny kombajn (jakiś stary poniemiecki kurdupel) przestał w garażu/stodole a właściciel na kilka hektarków korzystał z usługi zewnętrznej - "bo na te dwa i pół hektara to nie opłaca mi się smarować a później jeszcze czyścić a i nie mam czasu bo pracuję" - usłyszano w jednym przypadku.
Prędzej mieli dożynki niż ten który im powymłacał po drodze do swoich działek lub w przerwach na rozładunek własnego transportu... o właśnie resztki niedomłóconych jarówek Mu kolejny raz zalewa deszcz.

przegapiłem poniższe wyjaśnienie bo w sumie to te same argumenty

7 godzin temu, Ulman napisał:

Jeden nawet właściciel skupu i firmy transportowej sam młóci własnym kombajnem i sypie na własny transport , taki skup na pniu
znamienne że postawił warunek - "nie mniej niż hektar"

6 godzin temu, zenek77 napisał:

hehe temat iście polityczny :D

a jednak bo wskazuje na fiasko po pokumunistycznym rozdrobnieniu odbudowy struktury agrarnej i bezsens utrzymywania tego nadal.
Bardzo dawno temu Mirro chyba napisał że rolnictwo sektora "chłopków małorolnych" pełni rolę socjalu i jeszcze bardzo bardzo długo to będzie aktualne
Uznano że takie gospodarstwa prowadzą takie głupki ze nawet wniosku o dopłaty nie muszą rokrocznie tylko "bez zmian"

Nie oczekuję tu sprzedaży pola bo to jest nośnik kapitału. Dzierżawa w zupełności wystarczy aby scalić produkcję rolną

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

O przepraszam. Ja w szczegółach rysuję co i gdzie. Przynajmniej nabyłem umiejętności jak wniosek wypełniać i jak kiedy mi do łba strzeli wziąć jakie hektary będzie jak znalazł. Biorę dotacje do gruntu aby tańsza wyszła zabawa. Nie powiem, był moment gdy chciałem nie dokładać do ziemi i powiększyć areał ale niema skąd to bawię się na kawałkach. Cisza uspokaja, wiatr na liściach koi. Taka zabawa.😄

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Bardzo dawno temu Mirro chyba napisał że rolnictwo sektora "chłopków małorolnych" pełni rolę socjalu i jeszcze bardzo bardzo długo to będzie aktualne
Uznano że takie gospodarstwa prowadzą takie głupki ze nawet wniosku o dopłaty nie muszą rokrocznie tylko "bez zmian”

He...a może niegłupio uznano zwyczajnie, że dla dobra systemu i pracownika arimr, wprowadzi się zapis „bez zmian”, w oddziale parafkę odhaczy, i historia wniosku, i jego rozpatrywania zamknięta, bo po co zmiany starać się wprowadzać, skoro jak byk stoi, że „bez zmian”.

Opublikowano

Praktyka pokazuje że to właśnie ARiMR częściej warunki (przepisy) zmienia i nielogiczne jest pisać "bez zmian" choćby z tego powodu
Tobie też (jak zauważyłem) rozpisywać na czynniki pierwsze nie muszę dla wyjaśnienia co mam na myśli

nie pracujesz przypadkiem w tej agencji albo kto z rodziny? (nieprzypadkiem kursywą) ;) 

Opublikowano (edytowane)

albo opcję "sprawdźcie se sami" bo i tak to robicie np Geoportal2.gov  (chyba *.gov bo nie chce mi się sprawdzać)
ta opcja (bez zmian) nie dotyczy gospodarstw czysto towarowych bo tam co roku zawsze jakieś istotne zmiany co dowodzi że dla reszty dopłaty to głównie funkcja socjalna
.. i już. O

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v