Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwestia zasobów. Dobrze byłoby także, aby zakupiony sprzęt nie był specjalizowany jak kombajn czy rozsiewacz z sytuacji Ulmana. Ciekawa jest tendencja zastępowania ciągników rolniczych w niektórych pracach czteroosiowymi solówkami a nawet trzyosiowymi ciągnikami siodłowymi. Komfort pracy napewno się poprawia no i przekonują ceną.

Opublikowano (edytowane)

Ojciec komunista.  Na studia na pewno sie dostała po znajomości bo był prawnikiem , no i oczywiście po partyjnej PZPRowskiej protekcji. Na komunistycznej  uczelni kształtowała się  nadzwyczjna kasta która niszczy nasz kraj do dzis. Jesli była działaczem komunstycznej młodzieżówki to tym bardziej haniebne.  Obecnie Przyłębska wraz z sb ekiem mężem jest namaszczona przez dobrą zmianę która walczy zaciekle z postkomuną  do kilku pokoleń wstecz. Coś czuje że prezes ma konfesjonał na Nowogrodzkiej . Wchodzą do niego jako komuchy, spowiadają się i wychodzą jako twarze antykomunistycznej , jedynie słusznej partii.

Roman, wypominałeś mi że studiowałem na komunistycznej uczelni mimo ze już w latach 90 tych. Popatrz na imć Przyłębską. Ojciec komuch, studiowała za komuny, na prawo dostawały się wtedy głównie dzieci komuchów.  Była działaczem komunistycznej organizacji  i ci nie przeszkadza? Chyba powinna być "wyrzucona na śmietnik historii" Nie uwazasz?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Napisze ze to było dla zmylenia przeciwnika i infiltrowania PZPR. Działała z wysoce moralnych i partiotycznych pobudek.  by poznać słabe strony komuchów i potem razem z Jarosłwem osttecznie się z nimi rozprawić. 

Ciekawe czy Pani Prezes założy sprawę za te kłamstwa?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

kolejny sukces polski- nie chcielismy holendra bedzie niemka 😛 o juz ja chwala w dzienniku, niedawno prezes mowil ze merkel to najlepsza kanclerz niemiec z punktu widzenia polski ,za pare minut beda mowic ze urszula to byl najlepszy wybor

Opublikowano (edytowane)

Przynajmniej może najebana nie będzie łaziła i wszystkich po ryju tłukła . Tak jak robił ten idiota , to nigdzie indziej by nie uszło .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

chcialbys zyc w kraju w ktorym ten idiota byl kilkanascie lat premierem ??? podpowiem ci ze to jeden z najbogatszych krajow swiata..  jeden z nawybitniejszych premierow wielkiej brytanii tez za kolnierz nie wylewal a paru najwiekszych zbrodniarzy w historii ludzkosci bylo abstynentami.....

pinokiowi udalo sie pokonac wieloletnia dominacje niemiec i francji i udalo sie wybrac na szefowa ue minister obrony niemiec, ciekawe jak to beda tlumaczyc, ciekawe jak to srednio rozgarniety pis-uar zrozumie- pokonalismy w koncu niemcow wybierajac niemke ???? 😛😛😛

jak cos tam,cos tam sie zadomowi-znajdzie adresy tanich monopolowych to pokaze caly swoj talent🤣

Opublikowano

Bo to był chytry plan. Jak ją będziemy chwalić to nas Niemcy nie napadną bo z pewnościa dalej  będzie miała wpływy w ichniejszym MON. No a wiadomo że Niemcy są w zmowie z Rosja więc jak jej nie rozeźlimy to i Putina powstrzyma. Obstawiam że jak się postarają to na wysoki stołek pomogą wybrać niemieckiego ministra skarbu a wtedy z wdzięczności wypłacą nam reparacje. Ciekawe czy nie miała przypadkiem dziadka w Luftwaffe a prababki w NSDAP?

Opublikowano (edytowane)

Jacuś . Ale powiedz tak szczerze . Uważasz że ten Junkier to ma wszystkie klepki na miejscu ? Może i ma jakieś zasługi , ale tak patrząc z boku , to z Pawłowicz by był na równi . :D  To tylko moje zdanie . No a Niemka , to co tu dużo gadać . Poważny chłop z niej . :ph34r:

No a "Coś tam , coś tam" jednak coś tam u siebie działa .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

to chyba nie tajemnica ze junckers-podobnie jak miliony polakow-to alkoholik, ilu takich w polskiej polityce jest, dziesiatki na czele z  kukizem inni sie potrafia lepiej maskowac..

jaka bedzie dalsza narracja tv-pis ??? prezes wybral niemke zamiast belga ??? potem powie ze to byla taka pomylka jak brozka ????? pogoda paskudna ogladam info ale jeszcze nie wypracowali przekazu dnia .

Opublikowano

przejechalem ostatnio pol polski, co kawalek rozgrzebane budowy, zadnego sprzetu,kupy piasku i zwiru, przez 700 km w jednym miejscu pracowal sprzet budowlany, w innym stal po godzinach pracy, firmy schodza z miejsc budow lub chca renegocjacji kontraktow, budowa zakopianki co chwile stoi, s-7 to samo, pomniejsze budowy tez przerwane.... koszty wzrosly o tyle ze nie ma mozliwosci ich pokrycia z zyskow.

https://www.money.pl/gospodarka/budowa-drog-kolejne-zerwane-kontrakty-i-opoznienia-jak-zwykle-chodzi-o-pieniadze-6390787799996033a.html

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

kolejny sukces polski- nie chcielismy holendra bedzie niemka 😛 o juz ja chwala w dzienniku, niedawno prezes mowil ze merkel to najlepsza kanclerz niemiec z punktu widzenia polski ,za pare minut beda mowic ze urszula to byl najlepszy wybor

Zwłaszcza, że jej też zdążyło się skrytykować pis a ponadto nie mamy żadnego istotnego stanowiska. Naszym jedynym sukcesem jest to, że nie wybrano Timmermansa. Ciekawe jak PiS poprzez jedyna słuszna telewizję wytłumaczy swoim wyborcom, że bedziemy, że tak powiem pod Niemką.

Opublikowano

Jak ja lubie takie momenty  dezorientacji elektoratu 👍 Gdy propaganda nie da wykładni jak należy myslec o   wydarzeniu to nikt nie ma swojego zdania i jest taka cisza jak teraz........😀

• Haha 1
Opublikowano

Kurna zaplułem ekran jak przeczytałem. 🤣Przyroda w akcji. No chyba że to na zasadzie iż właśnie wybrano tę dobrą Niemkę, znaczy się właściwą .😉

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Jak ja lubie takie momenty  dezorientacji elektoratu 👍 Gdy propaganda nie da wykładni jak należy myslec o   wydarzeniu to nikt nie ma swojego zdania i jest taka cisza jak teraz........😀

z własnego życia wzięte :)

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.07.2019 o 00:25, Ulman napisał:

o co w końcu kotrolował Zasada od lutego 1990? Budkę ciecia i odlewnie czy cały zakład jak pisałeś? A może to wklejon e przez ciebie źródło kłamie a ty masz rację?

A propos odlewni i dziesiątków zakładów - właśnie dlatego trafił ich szlag. Produkowali mało , przestarzałe i słabej jakości a pracowało tam ponad 20 tys ludzi przy produkcji niespełna 20 tys aut rocznie. To nie miało prawa istniec.

dobrze dobrze ulmanku zle się z tobą pisze bo nawet brak ci mobilności 

O ile wiem to Cummins jest amerykański ale jesli masz inne źródła to chetnie poczytam by wyjść z błednego przekonania. Podrzuć jakiś link o  licencji na te silniki bo pierwsze słyszę. 

Z tego co piszesz to Zasada był w zmowie z Balcerowiczem. Dawaj dalej bo robi sie coraz ciekawiej

szkoda ze nie napisałeś ze był rosyjski w 2006 słaby inteligent z ciebie ....   słabo coś idzie ci z internetem 

odp na te pytanie ktura to marka 

220px-Autosan_A1212C_Eurolider_engine.jp

Dnia 1.07.2019 o 10:07, DTaras napisał:

A tę licencję to brali po to aby samochody robić czy czymś zająć odlewnie? Co przeszkadzało kupić ten silnik do tak małoseryjnej produkcji jaką był star? Roman - kto miał Stara kupować? Zaraz magnum powstał i montowali go w Starachowicach ale to był samochód innego segmentu. Zresztą samo Renault to już Volvo, Scania to VW, Tatra to DAFoski Amerykaniec. Star był zbyt długo chroniony cłami i to go zabiło moim zdaniem. To taka sama sytuacja jak stonka po wojnie.

samochody mieli robić jak podałeś przykład ..a propo magnumki opłacało się składać ? silnik mac  dobrze napisałeś montowali ani jedna cześć nie wyprodukował reno wszystko zwoził pociągami do pl a ze względu na tanią siłę roboczą 

według twojej teorii to autosana nie powinno być a żyje i wiesz czemu ?

co z tego ze należny ? skoro jak wejdziesz na stronę scania jest Szwecka volvo  szwedzkie a wiesz czemu bo pracownicy mają prawo głodu niedopłacili do zamknięcia marki jak Vitara i inne spółki 

takie rzeczy to tylko w pl 

A propos odlewni i dziesiątków zakładów - właśnie dlatego trafił ich szlag. Produkowali mało , przestarzałe i słabej jakości a pracowało tam ponad 20 tys ludzi przy produkcji niespełna 20 tys aut rocznie. To nie miało prawa istniec

znów udowodniłeś ze jesteś głupi i to bardzo po pierwsze cena produkcji i najniższe koszty utrzymania pracownika w eu jak i zarobki 

jak chiny no ale o czym tu pisać ....    a teraz napisz mi ile jedna fabryka produkuję aut  tylko nie zrób siebie barana jak dotychczas nie napisz mi konsorcjum produkuję 2 mln aut tylko fabryka , już ci ułatwię i nie bd kazał pisać oprócz tego ile tysięcy ludzi pracuję podwykonawcami 

2 godziny temu, thor1984 napisał:

Zwłaszcza, że jej też zdążyło się skrytykować pis a ponadto nie mamy żadnego istotnego stanowiska. Naszym jedynym sukcesem jest to, że nie wybrano Timmermansa. Ciekawe jak PiS poprzez jedyna słuszna telewizję wytłumaczy swoim wyborcom, że bedziemy, że tak powiem pod Niemką.

zapomniałeś dodać ze Niemka jest najlepszą przyjaciółka Macierewicza gdybyś oglądał i sprawdzał polskie media to byś wiedział np Polsat 

łyso ci ???

dlatego teraz niemcy piszą tak ??

Macierewicz był czołowym playboyem opozycji. Robił wrażenie na studentkach

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/tajemnice-antoniego-macierewicza-byl-czolowym-playboyem-opozycji-robil-wrazenie-na/d6k1fk6

Edytowane przez Roman176
  • Like 2
Opublikowano
Dnia 1.07.2019 o 22:30, Ulman napisał:

A czemu ma nie być usługodawcy? Jak jest rynek na dane usługi to zawsze ktoś go zagospodaruje. Jest cała masa rolników którzy musza mieć wszystko swoje jak za komuny. Grat uzywany 1 dzień w roku ale musi być O.o. Po ostatnich PROWach nakupione jest  maszyn od groma i są one najczęściej zbyt duże w stosunku do potrzeb. Część kupiła typowo na usługi a teraz wszyscy musza płacić raty za ten sprzęt. Mam duży wybór usługodawców z bardzo fajnymi maszynami i nie ma problemu z jakimikolwiek usługami i to za przyzwoite ceny.  Koszą u mnie na sporych kawałkach i od razu sypia na TIRy więc dnówka wychodzi im 12-14 ha. Rozładunek idzie błyskawicznie, nie muszą jeżdzic po 2 ha działkach czekać aż podstawi ktos przyczepę bo akurat złapał kapcia albo mu traktor sie zapowietrzył. Transportowcy tez maja co roku robotę na kilka dni a potem jeszcze wożą wapno czy co tam innego potrzeba. Zawsze daje im tez kilka kursów na początku wrzesnia jak wywożą soję. Dla nich to prawie martwy sezon bo po źniwach a przed burakami więc chętnie przychodzą.

Do orki talerzówki rozsiewacza i opryskiwacza usług nie biorę bo ten sprzęt jest dość dużo wykorzystywany w ciagu roku i sa to stosunkowo tanie maszyny. Tym co mam obrobił bym z 50 ha więcej ale trzeba trochę poczekac to się dokupi. 

No ale jak już idziemy w strone absurdu - jak ktoś ma buraki to powinien kupić sobie Holmera?

Dlaczego korzystam z usług?  Bo nie ma sensu kupować kombajnu za 0,5 mln by pracował max tydzień w roku a na usługi jeździć bez sensu bo świadczących  takowe juz od groma. 

Od zniw będę  świadczyć dwie banalnie proste usługi - wał cambridge i głębosz. Maszyny bardzo tanie, potrzebne u mnie w gospodarstwie W okolicy takich brak ale chętnych sporo bo pod buraki na 45 cm zrobic  nie maja czym a zwałowac ziemie jak sucho albo żeby   bryły rozbic też nie każdy ma czym. Jak głebosz za 12 tys zrobi usług za 3-4 tys rocznie  to ma zdecydowany sens . Maszyna tania i nie do popsucia, pieniędzy się nie zamraża  , utrata wartości żadna , części eksploatacyjne za grosze. 

bardzo słaby banał jak na rolnika ale to morze u ciebie tak jest 

czyli jęczmień zimowy sprzedajesz po 200zł taniej bo zawsze jak już siczą  pszenice to jęczmień idzie bardzo w górę dętego koszt transportu + 350zł za kombajn zamiast 50/75zł  konie kiedyś stały i wołały jeść cały rok kombajn nie woła sobie śpi.... 

rzepak kradzione żniwa gradobicia  co roku- nawet 5 ha zakiełkowało mimo własnego kombajnu a u ciebie są na pstryk na drugi dzień trnasport itp ??

u mnie obsługa największych pierwszej koleniowaci stałych klientów 

kradzione żniwa pszenica mokra pszenica w d*pie mają sięczą ? pewnie tak dętego krotki okres miedzy okienkami wjeżdżam  sprawdzam czy się da jak tak to kradnę 

ty co kombajn siecze i co całe tiry i kombajn odsyłasz ?

Opublikowano

Roman - tania siła robocza to była przystawka do ceł chroniących rodzimego producenta. Realia miały spowodować trium Renault na tych rynkach. A Autosan? Jego już nie było pomimo gimbusów a obecnie jest, owszem, zobacz w jakiej formie. Jesteś uparty - tylko tyle wynika z Twoich postów. Tak przy okazji - weź pod uwagę, że możecie z Ulmanem mieszkać i pracować w dwóch różnych regionach Polski. Co jeszcze miałem napisać. Kombajn generuje zarówno amortyzacyjne koszty stałe jak i eksploatacyjne. W zasadzie jak konie...

Opublikowano (edytowane)

Ze sprzętem na każde podwórko to niestety jest tak że jak sąsiad ma dwa traktory to ja muszę mieć trzy i mam pod nosem gościa co ma już 6 ciągników na niecałe 40ha. Do 50 ha to nie widzę większego sensu utrzymywania maszyn oprócz podstawowych do uprawy. Podstawowe kryterium to oprócz ceny dostępność usługodawców i tu niestety bywa różnie. Jak jest mało to czasami nie ma wyjścia i trzeba mieć własny choćby raz w roku używany sprzecior. Ja w okolicy mam tego w pręt i nawet do koszenia trawy i zbioru nie muszę mieć gratow. 

Wszystko zależy od regionu i rodzaju produkcji oraz specjalizacji. 

21 godzin temu, mirro napisał:

A ja się powoli szykuję się do pożegnania z ekipą siejącą usługowo marchewkę. Moja cierpliwość się kończy. Żaden siewnik, za żadne pieniądze nie zastąpi mózgu operatora.

Masz rację Mirro 100%. Przerabiałem to z siewem kuku kilka lat temu. Prędkość z siewnikiem to max 8km na godz a on napierdala między 12 a 15 i masz się cieszyć bo nasion na odsiew zostało. Kuku co pół metra. Przyjeżdża odsiewac i to samo. Niereformowalny. Dodam że siewnik nowy i instrukcjami i zaleceniami oklejony tabele równierz no ale płace od ha więc im więcej w godz tym lepiej a jak by było od godziny to 2,  3 na godzinę by się wlókł. Na szczęście konkurencja wyeliminowała problem. 

Edytowane przez Slodki66
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

To wszystko przez wzrost kosztów i podatków którego, jak wiemy,  nie ma.

brak pracowników pierwszy powod na budowie S8  już skonczonej na mazowszu wyszków - ostrów to nie pensje były powodem opuznien a brak pracowników i nawet wieksze wypłaty wiele nie zmienią .zmienią ale brak kadry bedzie nadal ./

12 godzin temu, jacus napisał:

a kto chciał holendra niemcy ? merkel przetestowała lojalnosc grupy wyszehradzkiej i kilku premierów innych a według mie timenmarsa watpie żeby chciała , wiedziała że nie przejkdzie , jest za stara i za mądra na to .                                                                                a ja dalej swoje  robie sie upierdliwy https://www.tvp.info/43323698/austria-mowi-nie-dla-glifosatu

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v