Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jarecki - czyli do opsu i naszkoły i lecznictwo. Szkoły są podstawowe więc o kadrach dyskusja niema sensu a o szpitalach nic nie wspominacie chyba wiem dlaczego. NFZ to już inny kierunek finansowania.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Ywa napisał:

W 2003/2004 pojechałam do Szwecji (zrobiłam sobie przerwę w nauce) na 8m-cy. Firma polsko-szwedzka, założona w Polsce. Ja musiałam założyć swoją 1-osobową :) taniej wychodziło z tymi podatkami..

Właściwie reaktowana firma, więc zaczynaliśmy ją tworzyć z szefami od podstaw, szef-Uno, Szwed, szefowa-Polka,Grażynka, okropne babsko i nas troje (kolega Grzegorz jeżdził z szefem zdobywać rynek po szwedzkich marketach, a Bogusia została przydzielona na dział 'stikerów' ).

Ja musiałam przyswoić maszyny, uczyliśmy się metodą prób i błędów z szefami, przyjechał nawet mechanik z Niemie/ Polak od producenta maszyny i staliśmy po nocach do 2.00, bo czas nas gonił, aby jak najwięcej od niego przyswoić, patrzyłam jak zaczarowana jak łańcuchy zmieniał itp. Ogólnie nie miałam wyboru kazali mi zostać na tym dziale maszynowym jako operator/ ustawianie programów, szukanie różnych wariacji do rożnych produktów; domontowanie noży od slicerów, konserwacja, przebudowa maszyny z 2 na 3 taśmową, więc zabawa w elektryczkę, grzebać w kostkach itp.,

Bardzo ciekawe doświadczenie, które musiałam przekazać moim następcą, kolegom jak firma zaczęła się rozwijać i przyjmowac pracowników.

Już wszyscy rozumiemy pojechałaś zrobiłaś sobie tamtejsze 500+ i teraz sobie żyjesz z tego brzydząc się naszym dziadoskim socjalem

Koleżanka mojej mamy też tak opowiada co ona na polu nie robiła i ile się nie napracowała tylko że nikt z mojego domu jakoś tego sobie nie może przypomnąć żeby ją widział gdzie indziej oprócz siedzenia przed domem

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

racyl - specjalistą od pie...lenia solo to Ty jesteś na stówę. Z naciskiem na lenia coraz bardziej się okazuje.

Ty dnia nie przepuścisz żeby tu nic nie napisać.

wytłumacz wszystkim na czyj koszt żyjesz przesiadując całymi dniami i wieczorami na komputerze

Opublikowano
36 minut temu, Ulman napisał:

Skoro maja oszczędnosci to pieniądze nie trafiły do ludzi więc jak maja z tego korzystać?

Porównanie Norwegii z tak gigantycznymi bogactwami naturalnymi do  innych krajów jest niepoważne.

tak  jak dysydent wspomiał krajów z ogromnymi wpływami petro dolarów jest sporo , a jest wszechobecna bieda . Kto korzysta z naszych oszczednosci ulokowanych na kontach lub obligacjach ? Istnieją takze fundusze norweskie ale to jest margines u nich a dla krajów obdarowanych ,,coś '' .

41 minut temu, dysydent napisał:

Jeszcze jedną bzdurę ekonomiczną dostrzegam w wielu wycenach gospodarek panstw to sektor usług. To jest obrót wtórny o cyklu zamkniętym wewnątrz danej gospodarki  i bez zasilania z zewnątrz jego nominalna wartość spada proporcjonalnie do siły nabywczej danej gospodarki. 
Po jakich stawkach liczone te usługi? ilości robotnikogodzin czy ich wycenie? Już się wielu na takim zawyżaniu dochodu na mieszkańca przejechało.

w fabrykach bedzie coraz miej zatrudnionych ze wzgledu na automatyzacje a sektor usług to pszyszłosc , choć w razie kryzysu pierwszy odczuje go ale ten udział stale rosnie w udziałach pkb panstw rozwinietych .      Jako ciekawostke dodam ze połowy na wetke znajomego w norwegi to  dorsz , karmazyn i flądra bez łososia 

Opublikowano

A jak korzystasz z pieniędzy które leżą na lokacie lub w funduszach etc. No chyba że masz bank w którym zakładasz lokatę a gotówkę dalej trzymasz  w domku i jeszcze odsetki ci płacą. 

Opublikowano (edytowane)

bank lub skarb panstwa korzysta za mie . pewno wyda sie ze jestem tempy bo nie potrafie zainwestować sensowniej ale puki co wszystkim którzy mają tak ulokowane oszczednosci pewno wystarcza , można zainwestować w działalnosc gospodarczą lub giełde akcji ale bank lub obligacje są gwarantem zwrotu , z aktualnym % to raczej nie zysk  , ale pewne utrzymanie  kwoty , a gotówka tej w obrocie coraz miej .gotówka to już jak chcesz oszukać fiskusaa tak tylko przelew .https://www.mojanorwegia.pl/biznes-i-gospodarka/norwegia-moze-byc-pierwszym-krajem-bezgotowkowym-8-na-10-obywateli-placi-tylko-karta-14388.html  . i znowu norwegia 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 minut temu, Slodki66 napisał:

A jak korzystasz z pieniędzy które leżą na lokacie lub w funduszach etc. No chyba że masz bank w którym zakładasz lokatę a gotówkę dalej trzymasz  w domku i jeszcze odsetki ci płacą. 

No właśnie  - jak korzystasz? Pieniądze są w gestii państwa więc są dla ciebie niedostępne. Pieniądze nie twoje i do tego niedostępne więc jak masz z tego korzystać

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

No właśnie  - jak korzystasz? Pieniądze są w gestii państwa więc są dla ciebie niedostępne. Pieniądze nie twoje i do tego niedostępne więc jak masz z tego korzystać

już tyle razy było mówione: masz kasę, wszystko zainwestujesz, przydarza się ci wypadek i trafiasz do przytułku bo nie masz za co się leczyć czy żyć

Nie rób już z siebie idioty że jak masz więcej pieniędzy w danym okresie życia to będziesz je miał przez całe

Opublikowano

I znowu nikt nie wie......

Podatki idą na bierzące wydatki a i tak im ciągle brakuje. Gdyby szły na rezerwy to jak pokrywały by wydatki? To tak jakbyś  korzystał z pieniędzy Kulczyka. Wytłumacz jak to mozliwe?

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

I znowu nikt nie wie......

Podatki idą na bierzące wydatki a i tak im ciągle brakuje. Gdyby szły na rezerwy to jak pokrywały by wydatki? To tak jakbyś  korzystał z pieniędzy Kulczyka. Wytłumacz jak to mozliwe?

jak wiesz to się przenieś tam gdzie nawet nie ma ich w ogóle

w czym masz problem ? na benzynę  nie masz ? nie martw się dla ciebie każdy się dołoży

Opublikowano (edytowane)

rezerwy walutowe to coś na czarną godzine , pomijając obywateli każdy kraj coś takiego posiada , z jednej strony kraje , panstwa biorą porzyczki emitując obligacje a zdrugiej strony posiadaja rezerwy walutowe czy w złocie inaczej dewizy walutowe , polska chyba w złoto inwestuje . Na  domiar złego czesc ekonomistów w kradzieży rezerw przejetych w 1990 r w polsce inaczej niezidentyfikowanego przejecia dolaró upatruje ruiny gospodarki polskiej , polska za czasów komunistycznych miała takowqe rezerwy i to na owe czasy i wartosc dolara chyba pokażne kwoty były .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał:

Racyl - komputer to narzędzie uwiązane. Do stanowiska, maszyny etc. Świat poszedł na przód są telefony.

Jasne dzień w dzień synuś na kompie a starzy na polu

Opublikowano
13 minut temu, Slodki66 napisał:

Budowa drogi do wioski Ulmana to bieżący wydatek......... A jak ci most zbuduje państwo to też bieżące wydatki..... A elektrownia i inne.... 

Tego przecież nie sfinansują z pieniędzy które są zamrożone w rezerwach nie naruszając ich. Jak nie wydając pieniędzy  coś sfinansować? 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, DTaras napisał:

Słodki - to już było, taka dyskusja. Skończyła się na strukturze przychodów Państwa. Piękna, Racylu, autoprezentacja.

dzień i noc, zima lato bez zmian,  Dtaras i mirro znawcy od wszystkiego.

wchodzisz rano na forum już naklepane, linków z innych mediów nawklejane, przychodzisz za 2-3godziny znowu kilka postów tych samych osobników. wieczór to już masowy wysp ich postów

to jest uzależnienie i nadzwyczaj wolnego czasu

Ulman to widać że ma jakieś zajęcie bo go całymi dniami nie ma

Edytowane przez racyl
Opublikowano
16 minut temu, racyl napisał:

Jasne dzień w dzień synuś na kompie a starzy na polu

Wczoraj zdążyłem pojechać w Twoje strony do Emilianowa po części do siewnika. Podziękować Bogu za S8. Opryskać 30ha groszku i popisać na forum. To może Ty słabo czas wykorzystujesz.:-o

Opublikowano
41 minut temu, Ulman napisał:

Piszemy o rezerwach a nie o podatkach ale jak widać nie załapałeś 

No tak zapomniałem 😎 PO narobiło rezerw i PIS teraz płaci 500+  z tego 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v