Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

murzyn czy białas i tak jest skazany na kupywanie w zachodnich sieciach czy firmach.

powiedz słodki że nie pójdziesz do biedronki jak tam zawsze tanio  😀

@dysydent ukraińce też chcieli kupować gaz i ropę od ruskich a jednak im krym za***ali

Opublikowano

za***ać za***ali a i tak dalej od nich kupują to co wcześniej

Opublikowano

Tomku, całkiem przypadkiem znalazłem ten temat. W ubiegłym roku zrobiłem własny system z  jedynym kolektorem słonecznym, który ogrzewa mi do 60 C bojler o pojemności 100 litrów. Koszt 1300zł,  Panel solarny polski, pompka do CWU i sterownik polski a wszystko zalane glikolem, odpowietrzone,  na zbiorniku otwartym, wpięte w sieć CO i pięknie śmiga. 

Opublikowano (edytowane)

sterownik do ciepłej wody specjalny (znaczy jakis do kolektorów) czy seryjny czujnik z c.o.?
Powinien wystarczyć nastawny włącznik termiczny i glupie pytanie zadałem bo oczywiste że byle co aby obieg wlączało po przekroczeniu ustawionej temperatury.

Tak wiem jak to wszystko ma wyglądać i jake komponenty a tylko poszukać i tanio tylko dotacji na takie "samoróbki" raczej nie uświadczy.
Chrzanię samą dotację bo nawet z nią pewnie drożej dużo mi wyjdzie bo dokumentacje certyfikata i podobne zbędne bzdety aby formalnie przeszlo, ale doskonała pożywka dla firm co nawet same dotację załatwią tylko wycenią w dziesiątki tysięcy a klient tylko 20% ma dopłacić np do 15tys.
Znamy to aż za dobrze.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

michalkiewicz to temat dla psychiatry a nie na wiodace forum rolnicze😏

bez wyjątku wszyscy się nadają...

Opublikowano (edytowane)

no co 
wymienił nazwiska o ktorych uczą w szkole a że o Gombrowiczu to myśli że nie odważy się nikt skrytykowac boGombrowicza malo kto rozumie a wszyscy mówia że geniusz to i nie odważą się  krytykować występu.
No ja się nie odważę  bo ni chu. nie wiem o co w tej piosence chodziło po za listą lektur "obowiązkowych"?
znaczy że kudłaty był na studiach?.... chociaż nie bo o Witkacym i Gąbrowiczu to już w szkole średniej 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Każdy ma inny pomysł na zmianę tego stanu rzeczy tylko to nie powód do wojenek domowych a poligonu działania w tej gospodarce. Wiesz jak powinno byc lepiej? pokaż na swoim podwórku, firmie, współpracy z dowolnie wybranym krajem tylko tu .... właśnie. 

Zgadzam się...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Każdy ma inny pomysł na zmianę tego stanu rzeczy tylko to nie powód do wojenek domowych a poligonu działania w tej gospodarce. Wiesz jak powinno byc lepiej? pokaż na swoim podwórku, firmie, współpracy z dowolnie wybranym krajem tylko tu .... właśnie. 
Rosja - embarga, stany - wizy, Chiny - pisałem o sugestiach amerykańskich żeby  z "huałjowymi" firmami się nie zadawać ... no i tak dalej i dalej.
no to może jakiś inne firmy tylko po taniości bo czyje życzenie tego pieniądze; zapyta o to który?
odjeżdzam od tematu zatem tyle na razie :) 

A kto nie ma pomysłu to natychmiast do rządu. Tzn brak własnych pomysłów a lojalka podpisana na wykonywanie innych , choćby durnych ,to chyba w tym przypadku atut przy naborze na te stanowiska. A jak zaczniesz pokazywać we własnej firmie to i tak przecież zostaniesz wyzyskiwaczem i złodziejem, bo tak określi cię władza i powie że dorobiłeś się nie ma własnym łbie a na krzywdzie innych. To schemat działania i przykład zataczania koła. 

Opublikowano

zaklady chemiczne alwernia naleza do rosjan-z mojego podworka przyklad, pewnie jakby poszukal to w calej polsce by znalazl, duzo tego nie ma ale zawsze..

https://blendberg.com/pl/blog/ranking-najwieksze-firmy-rosyjskie-w-polsce/

wszystko bylo na dobrej drodze zeby rosjanie przejeli zaklady azotowe tarnow ale zly tusk nie dal pinokiowi zarobic premii za udana wielosetmilionowa transakcje.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1529039,1,zaklady-azotowe-obronione-przed-rosjanami.read?backTo=https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1585837,1,polsko-rosyjski-boj-o-grupe-azoty.read

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/bz-wbk-azoty-acron-neumann-morawiecki,190,0,2393534.html

a moj pradziadek  zmarl w 41  i to ze starosci- kurna co to byly za czasy,nawet zdjecie z cmentarza jest-zupelnie jak dzisiaj,kuzyn nawet do internetu wstawil..., dziadkowie i ich dzieci spokojnie sobie zyli i w "dudzie" mieli bohaterstwo i machanie szabelka........ najwieksze straty w okolicy  dokonalo angielskie lotnictwo-ktore bombardowalo wyzej wymienione zaklady ale troche im sie celowniki przestawily, druga zbrodnia niemcow bylo zabicie partyzantow z ak i ich rodzin w zamian za napad i kradziez kontygentowego spirytusu przez gwardie ludowa. nawet rodzicow tesciowej niemcy nie zabili mimo tego ze ich pol dnia trzymali jako zakladnikow-soltys tej wsi byl w c-k armii i sie dogadal z oficerem austryjakiem, ze wsi ponad 100 domow to moze ze 2-3 osoby zginely....

Opublikowano

Ładnie to mirro wszystko kawa na ławę wyłożyłeś a i tak nie pomogło. Dysydent - Histereza. Przemyśl nie tylko jak się ma włączać ale i wyłączać a potem zastanów się czy przy określonej temperaturze zbiornika koniecznie musi działać ładowanie ze słońca aby zbiornika na rurach nie wychłodzić.

Opublikowano

Nie chodzę do biedronki bo nie lubię tych durnych  sklepów. Tanio jest ale nie wszystko i bardzo często kosztem jakości (to nie reguła). Podam przykład z inną siecią. Kupiłem w promocji 2 litrowe butelki  Coca-Cola i za dwie wyszło po 20 groszy drożej niż w PSS społem gdzie mogę kupić jedną nie muszę dwóch butelek. Tak samo mięso które przyjeżdża z Niemców kurna w opakowaniach polska i jest droższe od 2 do 3 zł na kilogramie niż w PSS. Nie reklamuje polskich sieci ale w Lidlu albo ceny są takie same albo jest drożej. Cukier cena identyczna maka Lidl owa to chłam i nasza 450 dobrej jakości jest o 30 groszy droższa. Chleb to trociny i powietrze jak dla mnie nie do zjedzenia. Takie moje zdanie. Żona za to za***rdala po ich szmateksie  bo można zwroty robić bez końca. 

Krym to strategiczny punkt a szczególnie jak się tam ma flotę i wyjście na może. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

zaklady chemiczne alwernia naleza do rosjan-z mojego podworka przyklad, pewnie jakby poszukal to w calej polsce by znalazl, duzo tego nie ma ale zawsze..

wszystko bylo na dobrej drodze zeby rosjanie przejeli zaklady azotowe tarnow ale zly tusk nie dal pinokiowi zarobic premii za udana wielosetmilionowa transakcje.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1529039,1,zaklady-azotowe-obronione-przed-rosjanami.read?backTo=https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1585837,1,polsko-rosyjski-boj-o-grupe-azoty.read

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/bz-wbk-azoty-acron-neumann-morawiecki,190,0,2393534.html

a moj pradziadek  zmarl w 41  i to ze starosci- kurna co to byly za czasy,nawet zdjecie z cmentarza jest-zupelnie jak dzisiaj,kuzyn nawet do internetu wstawil..., dziadkowie i ich dzieci spokojnie sobie zyli i w "dudzie" mieli bohaterstwo i machanie szabelka........ najwieksze straty w okolicy  dokonalo angielskie lotnictwo-ktore bombardowalo wyzej wymienione zaklady ale troche im sie celowniki przestawily, druga zbrodnia niemcow bylo zabicie partyzantow z ak i ich rodzin w zamian za napad i kradziez kontygentowego spirytusu przez gwardie ludowa. nawet rodzicow tesciowej niemcy nie zabili mimo tego ze ich pol dnia trzymali jako zakladnikow-soltys tej wsi byl w c-k armii i sie dogadal z oficerem austryjakiem, ze wsi ponad 100 domow to moze ze 2-3 osoby zginely....

sołtys się dogadał 😂 pierdoły opowiadasz. I pewnie wystawił tych co mu babę bzykali 😀

I kto kupuje te nawozy z alwerni jak nawet nikt tym nie handluje 😁 aurepio owszem jest ale mało kto kupuję to bo tyle samo kosztuje co nasza polifoska

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

Wpadnij w moje strony . Na cmentarzu jest zbiorowa mogiła wymordowanej przez Niemców wsi . Jak dobrze pamiętam najmłodsza ofiara miała 4 lata .

Opublikowano

zagapiłem się trochę i nie wczas bo Wy już o czym innym ale poddaję ocenie czy nie mam sporo racji jakkolwiek by to nie wyglądało z polskiego punktu widzenia?

Ekipie Putina też potrzebny populizm a aneksja Krymu to chyba jeden z najlepszych interesów dwudziestego pierwszego wieku jeśli zważyć jak zadziałali żyranci integralności Ukrainy. Ryzyko zawsze jakieś jest i zaryzykowali to teraz mają i kontrolę Morza Czarnego i poparcie społeczne u siebie ... no tak, oni mają też i inne sposoby na poparcie ale stado siepaczy napewno dużo drożej by wyszło a i jeszcze i tak ryzyko buntów i bałaganu a tak to jeszcze zachód w ramach sankcji pomoże usamodzielnić się gospodarczo Rosji i to właśnie ten efekt uboczny zajęcia Krymu ja uznaję za najlepszy interes dwudziestego pierwszego wieku na planecie jak dotychczas bo uzdrowi to sporo posowiecką mentalność roszczeniową statystycznego Rosjanina. Oni naprawdę już tylko liczą na siebie a to najlepsza szkoła.

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

A kto nie ma pomysłu to natychmiast do rządu. Tzn brak własnych pomysłów a lojalka podpisana na wykonywanie innych , choćby durnych ,to chyba w tym przypadku atut przy naborze na te stanowiska. A jak zaczniesz pokazywać we własnej firmie to i tak przecież zostaniesz wyzyskiwaczem i złodziejem, bo tak określi cię władza i powie że dorobiłeś się nie ma własnym łbie a na krzywdzie innych. To schemat działania i przykład zataczania koła. 

wszędzie tak jest że jak sie nie podoba to spierdalaj 😂 co to byłby za rząd jakby jeden z drugim ministrem robił co chciał .

doskonale to znasz z wojska to czemu siejesz ferment .

to co mają powiedzieć ci co ich nikt nie nazwał złodziejem

3 minuty temu, dysydent napisał:

zagapiłem się trochę i nie wczas bo Wy już o czym innym ale poddaję ocenie czy nie mam sporo racji jakkolwiek by to nie wyglądało z polskiego punktu widzenia?

Ekipie Putina też potrzebny populizm a aneksja Krymu to chyba jeden z najlepszych interesów dwudziestego pierwszego wieku jeśli zważyć jak zadziałali żyranci integralności Ukrainy. Ryzyko zawsze jakieś jest i zaryzykowali to teraz mają i kontrolę Morza Czarnego i poparcie społeczne u siebie ... no tak, oni mają też i inne sposoby na poparcie ale stado siepaczy napewno dużo drożej by wyszło a i jeszcze i tak ryzyko buntów i bałaganu a tak to jeszcze zachód w ramach sankcji pomoże usamodzielnić się gospodarczo Rosji i to właśnie ten efekt uboczny zajęcia Krymu ja uznaję za najlepszy interes dwudziestego pierwszego wieku na planecie jak dotychczas bo uzdrowi to sporo posowiecką mentalność roszczeniową statystycznego Rosjanina. Oni naprawdę już tylko liczą na siebie a to najlepsza szkoła.

to co to za populisty jak 500+m nie dają 😂 wszędzie te populisty 😄 sankcje i może one kogoś bolą ? 😂😄

Opublikowano (edytowane)

Jak by który z rządzicieli potrafił Królewiec do Polski przyłączyć też by mu poparcie społeczne dozgonnie wzrosło bez "pińcetów"
Chociaż wartość strategiczna tu bardziej odwrotna i na zasadzie pryszcza ..
już nie pamiętam dlaczego ruskim ten zadupek zostawiono jak sie sowieckie imperium waliło i czyj to błąd? teraz już raczej nie do naprawienia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ok. PIS kochają za 500+ a tą kolalicję czy platformę niby za co ? przecież nie za cudny uśmiech schetyny

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

murzyn czy białas i tak jest skazany na kupywanie w zachodnich sieciach czy firmach.

powiedz słodki że nie pójdziesz do biedronki jak tam zawsze tanio  😀

w biedronce nie jest tanio .

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Ok. PIS kochają za 500+ a tą kolalicję czy platformę niby za co ? przecież nie za cudny uśmiech schetyny

platformę kochają na złość PiS I Kaczyńskiemu

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, witejus napisał:

platformę kochają na złość PiS I Kaczyńskiemu

i vice versa
wszyscy tzw "mniejsze zło" chcą wybierać tylko każdy po swojemu to zło widzi a ja chyba ślepy bo aż takich by zawiść różnic nie widzę. 
Podatki jakie były takie są, jedni zarzekają się polexitu jak diabeł święconej wody a drudzy chcą przed polexitem bronic do krwi ostatniej.
Jednym i drugim gospodarka szła szybciej jak średnia unijna (obiektywne i sprawiedliwie oceniając), skuteczność na arenie międzynarodowej warunkuje pozycja Polski a tu nikt za wiele nie podskoczy bo w czasach pokoju nie ma szans jedną bitwą respekt wywalczyć i czasu trzeba a może tylko bardziej socjalnie się zrobiło bo budżet też jednakowo dziurawy.
Jest nadzieja że po wyborach i tak trzeba będzie śrubę przykręcić kto by nie rządził tak że katastrofy wielkiej nie widać bo obie opcje ekonomistów potrafiących liczyć mają.
Krzyk wyborczy zajadły bardziej wynika z tego kto z którą opcją bardziej swoje interesy wiąże a tu rzeczywiście można się spodziewać zajadłości bo o kasę chodzi.
Biznes woli samodzielność i mniej socjalu to pracownik uleglejszy a ten z kolei... i w zasadzie to wszystko bo systemowych zmian większych ani jedni ani drudzy a i nie wiadomo w którą stronę te zmiany to może i lepiej że tak na przeczekanie bo na razie jakoś to działa. 
Gdybyż jeszcze ten budżet dopiąć, ale tu już porzuciłem nadzieję. Przynajmniej uczciwie wyliczyli i się przyznali.
I tak Polska krajem wielkich możliwości nie będzie zanim nie otworzy się biznesowo bardziej na szerszy świat, a kto to ma zrobić lewica Biedronia, a może narodowcy?

Zachwalajcie zatem każdy swego bo i tak ktoś musi na te brukselskie salony pojechać. Jeśli by te salony narodowe trendy opanowały to jest wysoce prawdopodobne ze Anglicy wycofają się z brexitu.

a pocieszne by to było widziec jak przeróżnym nowym "prawdziwkom" w Brukseli "rura mięknie" jak na takich samych trafią z innych krajów i będą musieli się dogadać. Kabarety do reszty pójdą z torbami.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

no dobrze ale nie miejmy ponownie takich reprezentantów jak boni, pitera czy róża coś tam coś tam

Opublikowano (edytowane)

jacus deklarował że na Różę zaglosuje a Ona nie z mojego okręgu to co mam do gadania? Jacus wolny człowiek :) 
Nawet nie sprawdzałem list wyborczych ani całej ordynacji ... może by przy deszczu? no.
Można to w necie wyguglać? zaraz zobaczę.

zapomniałem i jeszcze ...
pisaliście o Biedronce sieci handlowej. Teraz wiem dlaczego tam można kupić oryginalną brazylijską kawę po rozsądnych cenach bo poczytałem https://pl.wikipedia.org/wiki/Jerónimo_Martins
Kiedyś kuzyn z Barazylii przywiózł i to jest to samo  co teraz mam pod nosem i tylko po to czasem tam zaglądam.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v