Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Rewolucje przeprowadzają zazwyczaj zbrodniarze i barbarzyńcy.  Przeciwieństwo ludzi budujących cywilizacje. 

A która to cywilizacja była tak pokojowo się budowała? Może "nasza zachodnia, chrześcijańska"? Bo ta właśnie chyba wyrżnęła naszą słowiańską? 

Opublikowano

bład daron64  kto korzysta najwiecej na ruznego rodzaju finansowaniu ? jest udowodniono ze to grupa srednio zamożnych , kto na domach montuje kolektory ? kto skorzystał z programu PROW ? Kto korzysta z programu wymiany pieca czy ocieplenia ? zawsze korzysta grupa srednio zamoznych i cwaniaków .

5 minut temu, daron64 napisał:

A ktoś się interesował co to za akcja że spłata zadłużenia rolniczych? Coś na radiu Olsztyn w aucie wczoraj mi się o uszy obiło, że państwo ma dla wybranych spłacać cześć zadluzenia(odsetki?)  a w skrajnych wypadkach może nawet przejąć długi? 

Do kogo to jest skierowane? Jak zawsze do "najbiednijeszych",  którzy bezmyślnie wpierdolili się w kredyt i okazało się, że nie mogą go spłacić i teraz państwo ma zamiar interweniować, czy może to ma jakiś głębszy sens i zamysł? Bo może niepotrzebnie splacam ten je***y kredyt 😛

Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Gubisz się chłopie i między wierszami nie umiesz czytać.  

Gierek od Balcerowicza? Gierek był socjalistą który wierzył ze odizolowana gospodarka moze dac sobie radę ze wszystkim. Ze robota jest celem samym w sobie i nie ma znaczenia czy ma sens, że kązdemu się nalezy, że włąsność państwowa jest kluczowa , że państwo musi kontrolować wszsystko i budować wszsytko sama od śróbki po samoloty. Generalnie prawie  tak jak dzisiaj.

Balcerowicz jest w zasadzie przeciwieństwem mimo ze ma wiele zapedów socjalistycznych. Jedno ich łączy - chęc otwarcia na zachód. Balcerowicz to zrobił a Gierek chciał ale miał związane ręce.

Roman nie martw sie - studiowałem w czasach gdy wiekszość obecnych polityków PISu wiec na pewno  nie były to studia komunistyczne bo oni sie tym brzydzą i by nie chodzili na takie uczelnie.  Jako robotnik o lewackich poglądach  musisz miec wrogów klasowych więc nie dziwię się że ci ludzie z wyższym zawadzają.  Przewodnia rewolucyjna rola mas robotniczo chłopskich  juz nie raz nieszczęść narobiła bo tłuszcza rozpierduche zrobiła bo to potrafi , a jak przyszło do myslenia jak to poustawiać to inwencja sie skończyła.   

A tak a propos komunistów - ty chyba pracujesz na kopalni zbudowanej przez komunistów i pewnie wielu kolegów masz co do zawodówek za komuny sie uczyli. Nie brzydzisz się tego?

To ty wierszem do mnie pisałeś ? Nie zauważyłem . Polski mi słabo szedł .  Gierek i Balcerowicz to przeciwieństwo zgadzam się tylko trochę innaczej bym ujął .

Za Gierka udzielano  kredytu na odbudowanie wsi . Jak ktoś wziął kredyt równowartość 100 świń potem oddał za 10 .

Za Balcerowicza jak ktoś wziął kredyt podobny mósiał sprzedać pół gospodarki . Sam byłem żyrantem .

Dziwi mnie trochę ,że nie na jeżdzasz na Gierka przy twoich poglądach . Przecież też rozdawał pieniądze . Jak się kiedyś napisze coś nie zgodnie z poglądem to trzeba brnąć w to dalej .

Cieszy mnie to ,że za pamiętałeś jak się pisze a propos . 

Już myślałem  ,że Roman jest twoim rzecznikiem 😁😃

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

chciałbym zaznaczyć ze komuniscie nie korzystali z danin jakimi są podatki i co mozna powiedzić ze polskie odbudowali ze zniszczeń wojennych .wzieli porzyczke w dolarach inny czas  inne płace mozna dyskutować  , wartosc dolara ,wystarczy zobacz na zdjeciach jak wyglądały miasta w latach 50 a w roku 1990 na zakonczenie ich przygody . a rzady demokratyczne to sprzedały i nic nie zrobiły .

Władze PRL-u jednym dekretem przejmowali całe majątki, fabryki, folwarki i czy nawet środki produkcji. Na początku więc było więc z czego budować, a potem wszytko siadało jak w każdym innym państwie centralnie sterowanym. Co ja mogę wiedzieć o życiu w tamtych czasach? Nic, ale pewne dane można przeczytać. Po przemianach ustrojowych PKB wzrosło kilkakrotnie, inwestycje również, jak i liczba przedsiębiorstw. Nie ma może megalitycznych kombinatów rzucających się w oczy, ale one zwyczajnie nie są, i nie były potrzebne, w takich ilościach. 

Opublikowano

rewolucja zawsze pozera swoje dzieci-tak bylo we francji,rosji,chinach, kambodzy, czy polsce komunistycznej.......

daron- z tej ustawy to chyba nic nie wyszlo, to mialo wygladac jak zarzad komisaryczny, komornik mial przejmowac gospodarstwo i nim zarzadzac  lub komus to zlecic,do czasu splaty zadluzenia- pewnie to by wygladalo jak w przypadku przedsiebiorst-jedynie komornik i zarzadca by zarobil, a wlasciciel i wierzyciele zostali by z niczym....

po wojnie wiekszosc przemyslu i rolnictwa byla zrujnowana, przemysl  w II rp -nie liczac slaska,cop-u czy boryslawia[ropa] - byl znikomy, w wiekszosci nalezal do niemcow,zydow i zagranicznych spolek,troche do panstwa, wiec nacjonalizacja  nie byla niczym dziwnym, handel -wiekszosc wlascicieli  zostala zamordowana, reforma rolna- jako potomek chlopow pansczyznianych[moja prababka wychowala sie w czworakach, krewni do dzisiaj tam mieszkaja] jest za☺️, choc dziadkowie nic nie dostali.

prl rozwijal sie w nastepujacy sposob

lata 40-50

nacjonalizacja gospodarki, obowiazkowe dostawy, pomoc z unry i reparacji wojennych, szaber ziem slusznie odzyskanych, rozkradzenie nieruchomosci pozydowskich,zlodziejska wymiana pieniedzy.

lata50-60 -

obowiazkowe dostawy, entuzjazm powojennego pokolenia w odbudowie kraju, 

60-70

obowiazkowe dostawy, wprowadzenie skladek na ubezpieczenie a brak wyplat-rolnicy dopiero w 76 dostali emerytury, kredyty zagraniczne, przehandlowanie 2 mln "niemcow" za 2 mld marek , 

lata 80-wszystko powyzsze sie skonczylo i jebudu.......

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Władze PRL-u jednym dekretem przejmowali całe majątki, fabryki, folwarki i czy nawet środki produkcji. Na początku więc było więc z czego budować, a potem wszytko siadało jak w każdym innym państwie centralnie sterowanym. Co ja mogę wiedzieć o życiu w tamtych czasach? Nic, ale pewne dane można przeczytać. Po przemianach ustrojowych PKB wzrosło kilkakrotnie, inwestycje również, jak i liczba przedsiębiorstw. Nie ma może megalitycznych kombinatów rzucających się w oczy, ale one zwyczajnie nie są, i nie były potrzebne, w takich ilościach. 

jaki majatek ? ruiny po rzydowskich lub po niemieckich manufakturach ?  komunisci odbudowali , a rzady demokratyczne co lepsze sprzedały , teraz w ramach reprywatyzacji oddają temu co zakombinuje jak w warszawie łodzi  a za reszte zapłacimy o czym przypomina administracja Trampa .a ruskim  oddawalismy darmo wszystko w czasach komunizmu bez zapłaty .kosciołom już oddali albo zapłacili nawet ze dwa dni temu tu na forum było napisane ile kosciół  ma ziemi , najpierw ustawa konkordat a potem i tak kase wzieli biskupi .                                                                                                                                       https://www.tvp.info/41740485/sad-kobieta-nie-mogla-zostac-zgwalcona-bo-jest-zbyt-meska

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

komunisci nie odbudowali[bo niewiele tego bylo]- to chlopscy synowie zbudowali polska gospodarke, polski przemysl to byly male zacofane manufaktury[nie liczac wyjatkow], rekami moich wujow,stryjow,sasiadow zbudowano  huty,kopalnie, elektrownie, fabryki slaska i malopolski-to nie byli zadni komunisci, nawet ci co nimi rzadzili nic nie mieli wspolnego z komunizmem....

wiatr historii zawial od wschodu -nikt i nic na to nie poradzi.......przyjaciol z zachodu poznalismy 3 IX 39 r, obawiam sie ze i kiedys moze byc podobnie..................................

jeszcze w garazu mam lozyska, kable,sruby,podkladki nakretki, plandeke z maszyny do mlocenia-wiecej grzechow nie pamietam, znaczy ojcieci wujkowie sie powinni spowiadac😛😛😛, jeszcze sobie przypomnialem -lampa uliczna,lezy na polce od xxxxlat ,do niczego nie potrzebna, a jeszcze waga dziesietna z mleczarni pozyczona,  kable aluminiowe to ojcie za pare flaszek kupil jak robili odwierty-ja ich nigdy nie uzywalem , raz pozyczylem znajomemu ale juz sie krusza i na zlom pojda..

poszli po rozum do glowy ???? z farmera, 

http://www.agrofoto.pl/prawo/nieruchomosci/ukraina-nadal-bez-wolnego-handlu-gruntami-rolnymi,84470.html

Opublikowano (edytowane)

Adrian zauważył pewien fundamentalny fakt. Historyczny precedens jakim był zamach na własność prywatną jako taką w skali nigdy wcześniej nie spotykanej, bo nie tylko chodzi o nacjonalizację gospodarki przez tłuszczę socjalistyczną (to zwrot Ulmana ale bez cudzysłowowa bo sam się też z tym zgadzam). Kwestionowano otwarcie jak i przystąpiono do praktycznej likwidacji prywatnej własności jakiejlkolwiek, ... żeby za dużo nie pisać przejdę dalej.
Wprawdzie te zapędy upadły pod ciosami rzeczywistości bo doprowadziły do totalnego niedostatku i to bez wojny czy jakiegokolwiek kataklizmu to jednak stworzyły precedens że jednak można i tak bo pozór skuteczności takich działań pozostał w świadomości społecznej a wielu sobie tłumaczy że jakby coś tam inaczej w tym "sprawiedliwym rozdzielaniu" pokombinował to zadziała. 

Marzeniem niemal dzisiaj w pokomunistycznej strefie państw jest znalezienie inwestora czyli kogo? ....
Nie ma gwarancji że budując jakiś trwały majątek nie zostanie on znacjonalizowany przy kolejnym "zakręcie Historii". Znikł spory obszar motywacji i działania jednostek stały się bardziej tymczasowe. 
Czy to nie jest pośrednią przyczyną niechęci do tworzenia dalekosiężnych strategii? Mirro

Jako uzupełnienie.
Pierwsze znane komuny ponad rodzinne tworzyli pierwsi chrześcijanie, oczywiście szybko powymierali z głodu albo wycofali się z tego kretynizmu ale dla mnie w idei marksizmu i chrześcijaństwa siedzi taka sama zaraza i większej różnicy nie widzę oprócz symboli. Odrzucenie całkowite fundamentalnych praw Natury jeszcze nigdy ludziom na dobre nie wyszło bo odrzucenie mechanizmów selekcji to prosta droga do degeneracji całości. (pomimo usilnych starań uczciwych jednostek wbrew systemowi o czym w poprzednim poscie wspomniał Jacus)

Jak to się ma do mojej jednak obrony socjalu?
Odpowiednie nim gospodarowanie wytrąca "tłuszczy" motywację do działania jeśli ma coś do stracenia a rzeczywiście większość populacji lepiej aby nie działała samodzielnie bo tylko same kłopoty z tego i sztuką jest tylko dopuszczenie możliwie największego marginesu tej "wolności" ...
... o właśnie, usłyszałem w radio jak to jabłka wysypali innym pod koła czy asfalt palili nie swój w ramach protestu bo nie dają sobie rady z silniejszymi gospodarczo
Co im można zaproponować?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wniosek dobry ale u nas przyczyna braku strategii chyba leży w czym innym. Podstawa to brak ciągłości państwa. Negowanie wszystkiego co zrobili poprzednicy. Nawet gdyby plan miał sens i tak zostanie wyrzucony do kosza z chwilą zmiany rządzących. Dlatego magiczną datą są wybory. Nikomu nie chce się spojrzeć dalej bo i tak nic z tego nie wyjdzie. 

Zawęziłem do rządzących bo to trochę iny poziom strategii niż np . w firmie. Chyba że nasi o tym nawet nie wiedzą i robią tak jakby zarządzali PGR em.

Opublikowano (edytowane)

Akurat brak ciągłości państwa u nas po wojnie jest tak na prawdę wmówiony a nie rzeczywisty. To nie była zmiana przynależności narodowej, terytorialnej  a tylko zmiana systemu i nie dajmy sobie wmówić że Duda to Polak a Jaruzelski to tylko komunista
W sumie to nie wiele się zmieniło po za kosmetyką prorynkową i zmianą wasalności na przeciwny kierunek

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

co do reformy rolnej- wasi dziadkowie plewili sadzonki wikliny w zamian za trawe ????, dostawali po plecach laga od karbowego jesli sierpem uszkodzili krzaczek??????????????, u nas byla bieda o jakiej wy nie macie pojecia, dziadek za jedzenie u mlynarza wory dzwigal....dlaczego u nas preznie dzialal ruch komunistyczny, walczyla gwardia i armia ludowa, przyjmowano zrzuty radzieckich skoczkow-to wszystko bylo z dobrobytu, w d*pach im sie poprzewracalo😉, w 23 roku w krakowie policja zabijala robotnikow.......ludzie  na slasku harowali zeby pare morg ziemi kupic z parcelowanych majatkow, po drugiej stronie wisly kupowali pola nawet kilkanascie kilometrow od domow. dzisaj to wszystko stoi odlogiem, dobrze ze babka sprzedala bo na pewno bym tam nie jezdzil do 56 ar..

adrian jest takim samym polakiem jak jaruzelski komunista 😛-czyli tak jakby....... to lach sadecki po ojcu[to tacy gorsi "gorale", najgorszego sortu, mieszanka ukaincow,rumunow i slowakow]a po matce z kresow poleskich...

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

jaki majatek ? ruiny po rzydowskich lub po niemieckich manufakturach ?  komunisci odbudowali , a rzady demokratyczne co lepsze sprzedały , teraz w ramach reprywatyzacji oddają temu co zakombinuje jak w warszawie łodzi  a za reszte zapłacimy o czym przypomina administracja Trampa .a ruskim  oddawalismy darmo wszystko w czasach komunizmu bez zapłaty .kosciołom już oddali albo zapłacili nawet ze dwa dni temu tu na forum było napisane ile kosciół  ma ziemi , najpierw ustawa konkordat a potem i tak kase wzieli biskupi .                                                                                                                                       https://www.tvp.info/41740485/sad-kobieta-nie-mogla-zostac-zgwalcona-bo-jest-zbyt-meska

Całkiem spory, bo nawet w czasie wojny ludzie prowadzili jakieś przedsięwzięcia . Ja mam w rodzinie takich co np. na reformie rolnej zyskali ziemię, ale również takich co stracili.  Kto miał za dużo to kopa w d*pę i do innego województwa, i nie mówię tu o szlachcie, ziemiaństwie czy jak ich tam nazwać, ale o zbyt bogatych wedle władzy chłopach. Taki niezniszczony i w miarę zadbany majątek przejąć i ustanowić PGR to żadne budowanie. Wszystkie państwa po wojnie się odbudowały. Niemcy również były potężnie zniszczone, a RFN dużo lepiej funkcjonowało niż NRD. Takie kraje jak Niemcy czy Korea są idealnym przykładem jaki system jest lepszy. 

Opublikowano

Niebezpiecznym kierunkiem jest dzielenie w dopłatach na małe i duże gospodarstwa bo to tylko dowodzi bardziej na ciągłość państwa mało zmienną a nie jakąś "nową epokę" czy tam "zmianę":

Opublikowano

Ten podział to chyba raczej w ramach sprawiedliwości społecznej niż planowej polityki mającej na celu np redukcję ilości gospodarstw, albo zmiany strukturalne na wsi. 

Opublikowano

podział stworzono na małe i duze bo bogaty robił sie jeszcze bogatszy , W POLSCE  nie ma jakos specjalnie wiele gospodarstw po kilka tys . ha . co jest w innych krajach  w moim regionie ziemi została przejeta przez komunistów po hrabim Kornatowskim  natomiast  słowa ,, komunista '' to jest troche jak skrót myslowy   bo z tym słowem kazdy wie o jaki okres chodzi , natomiast co słow ze to nie komunisci budowali  których uzył jacus  ale oni za darmo nie budowali w wiekszosci mieli płatne ci stryjowie . 

Opublikowano
20 godzin temu, jarecki napisał:

a jeszcze do obrony swojego poglądu brakuje dlaczego na obnizce podatku zarobią najbogatsi .

Jest to oczywista bzdura bo liczona w kwocie nominalnej a nie % To jest liczenie  nie umiejacych liczyć a sam argumet typowo lewicowy

Jeśli ktoś zarabia brutto 50 tys rocznie to upraszczając zapłaci 9 tys podatku. Zarabiający 200 tys odda ok  53 tys. Jak obniżą podatek o 1/3 to masz odpowiednio 6 tys i 35 tys  W kwocie nominalnej oczywiscie niby więcej zyska bogatszy  ale relacja jest nadal taka sama. Jesli uważasz to za sprawiedliwe to jak nazwiesz fakt że bogaty musi oddać 35 tys a biedny tylko 6 ? To jest dopiero skandaliczna niesprawiedliwość!!! Jeden pracowity i zaradny musi zapłacić tyle co 6 ciu gamoni. Oczywiste jest że jeśli jest tak efektywny to powinien być jeszcze za to nagradzany a  on zarabia 4 razy wiecej a płaci 6 razy wiecej więc jest za zaradność karany. Do tego dochodzi jeszcze fakt że mały wyda te 44 tys i zapłaci w tym 8,8 tys vatu (dla uproszczenia przyjmuje średnio (20% vat). Bogatszy po opodatkowaniu ma 165 tys do wydania co daje 33 tys vat. Reasumując - bogaty płaci łącznie 68 tys PITi vat a biedok 15 tys. To jest dopiero skandal!

Jesli podejdziemy do tematu w kwotach nominalnych to równie niesprawiedliwe jest jak podnosza oprocentowanie lokat w banku. Bogatemu naleci więcej odsetek niż biednemu i tak być nie może bo znowu bogaty skorzystał więcej niż biedny.😂🤣😋

17 godzin temu, Roman176 napisał:

no naprawdę ?   ja przynajmniej mam Dysortografia – a ty ? 

no to jest powód do dumy . Jesteś lepszy od nas wszystkich

10 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Na dobrą sprawę, to  stwierdzenie, że komuniści coś zbudowali lub odbudowali jest takie same jak te, że PiS dał 500 zł polskim rodzinom. Wydali kilka decyzji, ale naród to sfinansował.

Przecież  fanatycy PIS twierdzą ze rząd zabiera innym a daje im i oni nic nie stracili a sfinansowali to źli złodzieje mafia, wszelkiej maści spekulanci i  zachodnie banki. 

9 godzin temu, jarecki napisał:

bład daron64  kto korzysta najwiecej na ruznego rodzaju finansowaniu ? jest udowodniono ze to grupa srednio zamożnych , kto na domach montuje kolektory ? kto skorzystał z programu PROW ? Kto korzysta z programu wymiany pieca czy ocieplenia ? zawsze korzysta grupa srednio zamoznych i cwaniaków .

Średnio zamozni sa średnio zamozni bo sa zaradni, nie maja ciasnoty w głowie i potrafią ogarnąć  średnio proste tematy. Leń  i gamoń widzi tylko że ktoś skorzystał i z automatu musi to być cwaniak bo się jełopowi w głowie nie mieści że można przy pomocy prostych papierów załatwić sobie wymianę pieca czy graty na prow. Czemuś biedny - boś głupi

8 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Za Gierka udzielano  kredytu na odbudowanie wsi . Jak ktoś wziął kredyt równowartość 100 świń potem oddał za 10 .

Za Balcerowicza jak ktoś wziął kredyt podobny mósiał sprzedać pół gospodarki . Sam byłem żyrantem .

Dziwi mnie trochę ,że nie na jeżdzasz na Gierka przy twoich poglądach . Przecież też rozdawał pieniądze . Jak się kiedyś napisze coś nie zgodnie z poglądem to trzeba brnąć w to dalej .

Sam sobie odpowiedziałeś. Jak ktos brał na 100 świń a oddawał za 10 to ten sytem był nienormalny i musiał sie zawalić . Kto był do tego przyzwyczajony i myslał że w tak bedzie  w nowym systemie , ten bankrutował.  

Gierek rozdawał pieniądze? Chyba kpisz. Przy obecnym socjaliźmie to go niemal prawicowcem mozna nazwać.  Jak chcesz to możemy o Gierku podyskutować Nie na jeżdzam na niego tak samo jak nie najezdzam na Gomułke Jaroszewicza czy Bieruta z prostego powodu - nie ma okazji bo mało kto podejmuje takie tematy.

Opublikowano

To się wyszkolą! Warszawski ratusz przeznaczy 2 miliony złotych m.in. na "trening medialny" dla Trzaskowskiego i Rabieja.

Warszawa wyda wielkie pieniądze na zmianę wizerunku prezydenta i jego zastępców. Trzaskowskiego, Rabieja i innych najważniejszych urzędników Ratusza czeka poważne szkolenie.

https://wpolityce.pl/polityka/437952-2-miliony-na-szkolenie-dla-trzaskowskiego-i-rabieja

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano

robotnicy w prl -rzeczywiscie nie pracowali za darmo-oni robili za poldarmo, dewiza -czy sie stoi czy sie lezy 1200 sie nalezy- dopiero za czasow gierka sie przyjela na dobre, wczesniej trzeba bylo zapieprzac zeby normy wyrobic. czemu robotnicy w 56 czy 70 strajkowali o wolnosc ???? 😛 nie- o chleb chodzilo.

widzisz ulmanku -bogaci powinni placic wiecej bo wiecej dostali wiec i wiecej powinni oddac, juz juz kiedys dyskutowalismy ile ktos zawdziecza sobie a ile okolicznoscia, wylacz sie bo prad ktory zuzywasz jest z komunistycznej elektrowni i komunistycznymi kablami  plynie a i energetycy lub i ch nauczyciele sie w komunizmie wychowali i wyksztalcili.

za samo to ze moga spokojnie chodzic po ulicach bez uzbrojonej ochrony,ze nie musza jezdzic opancerzonymi autami, ze jezdza drogami zbudowanymi i utrzymywanymi przez wszystkich, ze uczyli sie i lecza w panstwowych instytucjach ,przez ludzi wyksztalconych przez panstwo -trzeba bulic ??

ile kasy szlo miesiecznie na fryzjera broszki -od marca do grudnia 2017 167 tys na jedna osobe

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/suwalki-nietrzezwa-siostra-nowego-prezesa-sadu-grozila-policjantom/02j0mzq

kaliszowa tez straszyla policjantow ??????

Opublikowano (edytowane)

No i bogaci płacą więcej bo 20% od 200 tys to 2 razy wiecej jak jak od 100 tys - oczywiście byłby to najuczciwszy układ czyli podatek liniowy.

Z czasami komuny chyba się nie zrozumieliśmy. Ludzie zyli , pracowali dorabiali sie , chodzili do kościoła jedli pili, bawili sie i płaikali tak samo. Kraj lepiej czy gorzej sie rozwijał a ze otoczenie było takie a nie inne? Nie pierwszy raz w historii i nie ostatni . Czasy może nie specjalnie chwalebne ale negowanie wszystkigo z tamtych czasów jest czystą głupota. Ostatnimi czasy bardzo dużo kpiłem iironizowałem nie używając emotek wiec może się nie zrozumieliśmy. Nasmieam sie z propagandy obecnych rządów która odrzuca wszystko co było za komuny a tylko episkopat i wyklęci byli dobrzy  a cału lud ciemiężony. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Średnio zamozni sa średnio zamozni bo sa zaradni, nie maja ciasnoty w głowie i potrafią ogarnąć  średnio proste tematy. Leń  i gamoń widzi tylko że ktoś skorzystał i z automatu musi to być cwaniak bo się jełopowi w głowie nie mieści że można przy pomocy prostych papierów załatwić sobie wymianę pieca czy graty na prow. Czemuś biedny - boś głupi

czemus biedny ? bo nie masz układów z władzą i zawsze tak było i jest moze poza nielicznymi wyjatkami  ktoś sie wybije  ,  nawet zeby kandydować w wyborach do brukseli zobacz też bez układu jedynką nie bedziesz  a w prywatnych firmach kasy sie nie nachapiesz chyba ze ty jestes ta fimą ale wtedy nie dasz sie dorobić pracownikom . . Ale bardziej mie zastanawia stwierdzenie  czemus biedny - bos głupi a w kwesti kto jest głupi a kto madry wiekszość osób która jest uznawana za głupich ma problemy ze zdrowiem psychicznym i i ci najmądrzejsi sie całe zycie nazapierdala...... a na koncu umrą i co im z tego majątku ,  chyba w japoni jest już choroba okreslona jako pracocholizm .

Opublikowano (edytowane)

nie chodzi mi o biznes a o prace w spółkach skarbu panstwa lub  w jakiejs delegaturze ministerstwa .nawet w bankach na wyzszych szczeblach jako dyrektor oddziału , o w ambasadach zagranicznych  chyba niezle płacą jak wyjedziesz 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v