Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja głosowałem na Prezydenta Dudę. I co ma m się powiesić? Tu mnie instynkt zawiódł. Chciałem w nim widzieć świeżość i zobaczyłem. Ale to były moje wyobrażenia a nie to co faktycznie obiecywał. Od tej pory będę wystrzegał się wszelkich kandydatów z tej strony.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@jarecki Ja nie mówię, że nie wygrał, ale trochę nad wyrost jest twierdzenie o przytłaczającej większości narodu. 

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

Jedno co muszę przyznać to oprócz punktu o autobusach te pomysły nie są korupcjogenne bo powszechne i na jednolitych nieuznaniowych zasadach i jak by nie oceniał je same to wolę już takie rozwiązania od wymyślających koncesje i dotacje uznaniowe.

Ale pomysł jest kretyński sam w sobie. 
- przewoźnik i tak będzie negocjował z samorządem bo przystanki są samorządowe i trzeba za nie płacić.
- gminie może nie opłacać się dokładać do takiego interesu bo nikt może za rok nie dać dofinansowania, więc będzie bulić z własnego budżetu.

Opublikowano

z prespektywy mieszkanca gminy w ktora doklada  do komunikacji podmiejskiej 2 mln zlotych to wyglada  tak- no wlasnie 2 miliony zlotych !!! przy ok 15 tys mieszkancow ,do tego do wszystkich linni doklada sie sasiednia gmina polozona bezposrednio przy krakowie, bezplatne bilety dla uczniow do konca szkoly sredniej, bezplatne  powyzej 65 r zycia ulgowe dla studentow, jezdza duze autobusy ktore woza przewaznie powietrze- kilka kursow dziennie ma duze obciazenie, dziennie kilkanascie kursow, w soboty i niedziele  co pare godzin-nawet 3 godziny przerwy a i tak jezdza puste.

istnieje takze linie prywatne[dwie firmy] ktore nie dostaja zadnych dotacji- oprocz doplat do biletow miesiecznych, co roku ograniczaja liczbe kursow, niedawno dwa odjazdy zlikwidowali, jezdza malymi busa bo klientow brak.

gdyby nie uczniowie to zaden kurs nie bylby oplacalny,czasami w autobusie jada 2 osoby😛

to kolejny chwyt marketingowy z ktorego nic nie wyjdzie-przy cenie 5 zl za litr on ile musialo by byc pasazerow zeby to sie kalkulowalo ??????? no ale w telewizji to pieknie brzmi

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

wykładowca ekonomi na zajeciach mówił ze  ,, dobry ekonomista to sie z kalkulatorem urodził ale uzywał go niebedzie . w matematyce 2+2 =4 ale w ekonomi szeroko rozumianej wynik moze zaskoczyć ''                  jacus   pewnie chwyt z tymi autobusami ale wiesz ile kosztuje bilet ? pewno taniej za paliwo zapłacisz w niekturych przypadkach , jezeli już takie działanie to bilet darmowy i wtedy to by miało sens    ,       jest jeszcze opcja z autobusami co wojsko nie kupiło moze stoją na parkingu ...

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

bilet jednorazowy kosztuje 4 zl-niby czemu mialbym nie wiedziec ??? miesieczny na prywatna linie 96 zl, mpk 70 zl ,78 na dwie linie,140 na wszystkie,  do tego bus-pasy, roznica w dojezdzie samochodem a bus-em z 10 min, gdyby nie wygodnictwo to nie ma zadnej potrzeby jazdy swoim autem, do tego parking w strefie w cenie biletu...tramwajem podjedziesz pod sam wawel lub rynek.

Opublikowano (edytowane)

czyli masz te linie dotowane ,? u mie jest bardzo dużo autobusów ale linie prywatne bilet do gminnej miejscowosc  oddalonej o 3 km 5 zł + powrót = 10 zł   ale jak by darmo było , to takim autobusem to ido  baru z sasiadem można by wstąpić .:x

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

U mnie też gmina dokłada się do trzech linii komunikacji miejskiej co mają trasę po terenie gminy, 60 tyś miesięcznie. Inaczej nici z autobusów. Ten projekt rządowy skończy się właśnie udupieniem samorządów w koszta. 

Opublikowano (edytowane)

u mnie za 5 to mozna dojechac do scislego centrum krakowa z powiatu wadowickiego czy chrzanowskiego, taki bilet do baru to kosztuje 3 zl a bez to 2☺️

spokojnie mozna by podniesc ceny biletow, przeciez paliwa znowu zdrozeja, 2 razy tam i z powrotem to 10 l paliwa-ruch miejski,korki- to 50 zl do tego koszty utrzymania samochodu dwa razy autobusem 16 zl zl-ludzie maja za duzo pieniedzy i spieszy im sie zeby na fejsie siedziec.......

kiedy u nas 

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/kardynal-george-pell-watykan-wszczal-proces-kanoniczny/gfdmys7

😛😛😛 witamy w polsce

https://www.wiocha.pl/1568750,Takie-tam-o-SOP-ie

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)

w radio eska gosc z TOR  powiedział ze 80 % smogu w warszawie pochodzi z ruchu samochodowego .bardziej przytoczyli wypowiedz w wiadmosciach radia eska tego kogos 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jeszcze może być tak, że powiedzą: myśmy chcieli ale wiecie - nauczyciele, służba zdrowia... Jarecki - ruch wzbija i generuje kurz oprócz spalin i to ten smog. Ma słuszność facet.

Opublikowano
9 godzin temu, jarecki napisał:

po pierwsze kto ma isc na studia to i tak pójdzie a zwolnienia pit bedzie miał gdzies , studia to nie chwilowy wymysł czy fanaberia . zwolnienia z podatku PIT do 26 roku zycia , mc donalds , kfc ; kina byles tam kiedykolwiek Ulman , duzo ludzi studiuje zaocznie  i pracuje za najmiejsze pensje bo nie mają doswiadczenia pierwsza praca , bardzo dobry pomysł . Ulman  niech nawet 20 tys . osób załozy działalnosc dla tego zwolnienia podszywając sie pod młodych ale ile młodych osób na tym zarobi ?  kolejna rzecz dużo młodych robi bez żadnej umowy , może dzieki temu sie ujawnią i choć ZUS opłacą ten program jest przemyslany czesc nie zapłaci PIT  choć i tak był niewielki w tej  grupie  , ale zapłacą ZUS             

A jak na studia idzie to nie moze mieć działalniści  że go zwolnienie nie bedzie obchodzić? Zresztą dwa zdania dalej piszesz że pracują więc chyba będą się cieszyć ?

Myslisz że jak powstanie ulga to nagle powstanie kilkadziesąt tys miejsc pracy? Bedą robić co do tej pory tylko nie będą płacić podatku. I o ile działalność na tym cos zyska o tyle młodzi na pensji niekoniecznie. Oczywiste jest że biznes będzie płacił brutto  mniej 25 latkowi jak 27 latkowi. Przy jednakowej płacy brutto młody zarabiał by więcej netto jak starszy na tym stanowisku. Tak więc wszyscy  do 26 lat będą mieli w nazwie stanowiska "junior" by uzasadnić mniejsze zarobki. Takim to sposobem na zwolnieniu pracowników od PIT zyska przedsiębiorca redukują koszty pracy. 

7 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Opozycja ma rację . Żeby komuś dać trzeba komuś zabrać . Tylko za co nie popierają tego że te pieniądze były zabrane nieuczciwym ludzią . Skoro tego nie ganią to sami do nich należą . Prezydent Duda powiedział . Czym Polska jest silniejsza inne kraje stają się słabsze . Rozmowa z ludźmi którzy  mają klapki na oczach czasami nie ma sensu bo zachowują się jak oskarżony w sądzie .

Bo jak zabrali tym nieuczciwym ludzią to im wyszło że trzeba podatki piorunem podnośić i daniny wprowadzać bo się nie bilansowało tak jak zresztą do tej pory. `Pani premier krzyczała że wystarczy nie kraść i na wszystko będzie a okazało się że jkednak nie ma

To jest hit! "Czym Polska jest silniejsza inne kraje stają się słabsze"  Piękne uproszczenie tla gamoni. Jak nasza siła osłąbia inne kraje? Ano nijak a jedynie równowaga sił się zmienia. Natomiast ile znaczymy dla otoczenia to widać po relacjach z sąsiadami, żydami  czy nawet po szczycie V4 który się podobno  nie odbył . Kiedy pozamykaja tych aferzystów co miliardy kradli?

4 godziny temu, jarecki napisał:

czyli masz te linie dotowane ,? u mie jest bardzo dużo autobusów ale linie prywatne bilet do gminnej miejscowosc  oddalonej o 3 km 5 zł + powrót = 10 zł   ale jak by darmo było , to takim autobusem to ido  baru z sasiadem można by wstąpić .:x

Pewnie żeby przepić 500+.

Nie martw się jak społeczeństwo dostanie kolejne pińcet to  zaczną się taryfami rozbijać.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Jeszcze może być tak, że powiedzą: myśmy chcieli ale wiecie - nauczyciele, służba zdrowia... Jarecki - ruch wzbija i generuje kurz oprócz spalin i to ten smog. Ma słuszność facet.

Dorzuć jeszcze opony fruwające w powietrzu, bo przecież gdzieś ta starta guma znaleźć się musi a na ulicy nie leży,
Choć właściwie to leży a potem wzbijają ją przejeżdżające samochody. Czyli i tak wychodzi na Twoje. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Klocki, sól, co deszcz i wiatr przyniesie bo to wszystko leży na utwardzonym, po którym gnają miastowi a które samo także eroduje... Jakiś czas temu zakazano z tego powodu żużlem drogi utwardzać.

Opublikowano

Ulman uwazam ze zwolnieni z PIT  do 26 roku zycia nie ma na celu tworzenia nowych miejsc pracy ,  ten program ma zadanie po czesci zatrzymać młodych pracowników z których polska przez 10 lat była drenowana ,

• Like 1
Opublikowano

jezeli przy obecnych kosztach zycia w polsce zarobi 3, tys . młody 20-kilku letni obywatel  zaraz po szkole z wizją na podwyzek ? czesc wyjedzie tak jak i latach 90 wyjezdzała ale odsetek wyjezdzających bedzie sie zmiejszał 

Opublikowano
11 minut temu, mirro napisał:

W 1993 moja pierwsza wypłata - podporucznik dowódca plutonu 1200 PLN na rękę, :lol:

93 to przed denominacjia, nie mogłeś zarobić 1200 polskich nowych,  bo takich jeszcze nie bylo. 

Swoja droga pozazdrościć początku kariery :)👍

Opublikowano

Zależy. Czy przejął już obowiązki, jakie obowiązki, czy liczysz z wojskowym "socjalem" itp. Pojedzie na poligon to będzie zapier.. za starych i spadnie na niego wszystko - a poligon to taka wojna gdzie się nic niema prawa spier...lić. Nie Mirro? U nie podlega opodatkowaniu tak wogóle. Czy podlega? Tak czy inaczej - w niemieckiej armii potrzebują i nawet tu nie masz porównania. Mirro ma rację. Poza tym taki 26 latek zaczyna płacić podatki a taka świerzynka na podobne stanowisko wchodzi i z mocy ustawy nagle zarabia więcej a jeszcze trzeba go przyuczyć misiaczka.

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

No to miałem pisać w milionach? Zaraz musiałbym się tłumaczyć. Gratuluję czujności. 

Nie pisałem dłuższy czas, ale jak zobaczyłem Twój post, nie mogłem przejść obok niego obojętnie :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v