Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytaj na spokojnie jeszcze raz 

Biała księga stanowi wkład Komisji Europejskiej w dyskusję, która odbędzie się 25 marca podczas szczytu Rady w Rzymie. Będzie to dla przywódców UE okazja do omówienia osiągnięć ostatnich 60 lat, a także planów na przyszłość. Aby zachęcić Europejczyków do udziału w tym przedsięwzięciu, Komisja Europejska wraz z Parlamentem Europejskim i zainteresowanymi państwami członkowskimi zorganizują w europejskich miastach i regionach serię debat pod hasłem „Przyszłość Europy” z udziałem parlamentów narodowych, władz lokalnych i regionalnych oraz społeczeństwa obywatelskiego. Komisja przedstawi również szereg tematycznych dokumentów pomocniczych, w których zaprezentowane zostaną różne warianty dla Europy.

Podaj jakiekolwiek źródło które potwierdzi że wszystko z białej księgi po 25.03.19 z automatu staje się prawem i wchodzi w fazę realizacji. 

Adasia broni Ziemkiewicz? Co za zaskoczenie xD A tak swoją drogą - 40 000 : 5PLN= 8000l paliwa Niech będzie 8l/100km  to nam daje 100 tys km rocznie. To zupełnie tak jak ty, Romanie 😷

Pracując 250 dni w roku i odliczając powiedzmy kolejne 50 dni na  posiedzenia sejmu mamy 100 tys km w ciągu 200 dni.  500km dzienniexD Licząc średnio 80 km/h , gościu ok 6 godzin spędzaL w aucie którego w owym czasie nie posiadał tak jak zresztą prawa jazdy.  Rewelacja

Opublikowano

jacus napisał:

jak nie umiesz podac poprawnie linku-to rzeczywiscie, nikt nie widzi😛

romus-liczy sie tytul a nie fakty- podaj dokladne dane policji z kolonii a nie sam naglowek z niemieckiego szmatlawca- zgadnij kto jest jego wlascicielem ?????   w polsce axel ringer jest beee a w niemczech to wiarygodne zrodlo informacji.😛

tysiac lat temu nie bylo mierzeii wislanej a najpozniej za 50 znowu jej nie bedzie -widzicie  co sie ostatnio dzieje na pomorzu,a to dopiero poczatek...

romus ja jestem abstynentem 😊,a pis-iorek junior impotentem, jak pijany kolega  chcial go zastapic w obowiazkach malzenskich to mial jakies ale-oj to nie po chrzescijansku przeciwstawiac sie aktowi prokreacji, moze i jakies 500 + by wpadlo, na wszelki wypadek zalecilbym juniorowi testy dna zeby potem nie wyszlo jak z dzecmi marty k.😛😛😛

zreszta maly rysiu-, juz mial klopoty z uzywkami ,tyle ze tymi w proszku,  byl trzezwy tylko nie wiem czy zrobili mu narko-testy

Wystarczy przekopiować na telefonoe inaczej nie udostępnie.....

Opublikowano

przegladajac tematy na forum to w kazdym temacie jest gosc inaczej myslący dosc kontrowesyjny  tu w tym temacie jest ulman który jest pełen podziwu dla wojta z PO który brał pożyczki w parabankach , zeby doprowadzic gmine do bankructwa i pozbawic ludzi pracy , ale czytając jego wpisy dochodze do wniosku ze on pisze dla samego pisania , bo niesadze zeby był natyle głupi ze tak myslai jak pisze wiec ulman ,zjedz snikersa i bądz sobą

• Like 2
Opublikowano
Nie jestem w temacie i tylko z relacji jareckiego wywnioskowałem, że całość tejże jednostki administracyjnej zatrudniona była w tamtejszym Urzędzie Gminy. Co to za gmina?
Opublikowano
8 godzin temu, jarecki napisał:

przegladajac tematy na forum to w kazdym temacie jest gosc inaczej myslący dosc kontrowesyjny  tu w tym temacie jest ulman który jest pełen podziwu dla wojta z PO który brał pożyczki w parabankach , zeby doprowadzic gmine do bankructwa i pozbawic ludzi pracy , ale czytając jego wpisy dochodze do wniosku ze on pisze dla samego pisania , bo niesadze zeby był natyle głupi ze tak myslai jak pisze wiec ulman ,zjedz snikersa i bądz sobą

Ciekawe gdzie wyrażałem podziw dla owego wójta. Zacytujesz?  

Jak był durny to brał pożyczki na wysoki % ale czemu rada gminy nie reagowała? Problem jest taki sam wszędzie -  władza ma problem z liczeniem bo lud wybiera gamoni którzy najgłośniej krzyczą albo najwiecej obiecają za darmo.  Tak samo obiecali jakiś śmieszny płot asf czy przekop bajora. Wieszjuz może po co ta inwestycja bo Roman nie umie wytłumaczyć swoimi słowami i wkleja co popadnie

Opublikowano (edytowane)

faktycznie to nie twoj post  ulman  moj bład przepraszam sprawdziłem to miro napisał      odnosnie przekopu mierzei ,  zmienia sie swiat , coraz miej ludzi pracuje w fabrykach bo ciezka praca jest zastepowana przez roboty , ciezka praca jest zastempowana pracą w innych gałeziach ,  media  jeszcze 15 lat temu było kilka programow tv dzis dziesiatki programow , rynek gier , restauracje ,motele  , motele  spa , noi turystyka i z branżą turystyczną wiąże projekt przekopu mierzei , byc moze niemcy bedą chcieli liczniej  odwiedzać statkami swoje dawne włosci ,raczej nic nowego niewymyslimy co by dawało stabilne zatrudnienie a turystyka niewiadomo ,narazie polacy są zachwyceni innymi krajami , ale jak ludzie bedą bogatsi bedą wiecej podruzowac ,  coraz wiecej niepokoi ostrzezenia przed wyjazdami do francji , byc moze polska natym zyska czas pokaze , inwestycja przekopu jest kosztowna czy sie zwruci , niewiadomo ale trzeba cos robic dawac szanse innym , a i z   ,, wia karpatia ''blizej do elbląga    bedzie , bo port gdanski tez ma ograniczenia w rozbudowie i niedługo zacznie sie blokować                  poza tematem https://www.tvp.info/40711734/niemiecka-partia-radykalna-reforma-ue-albo-dexit

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ja się nie gniewam. Czasem się tak zdarzy. 

Z tą mierzeją jakoś mnie nie przekonujesz. Niemcy , statki turystyka, zwróci się albo nie....... 

Sezon nad Bałtykiem ma góra 5 miesięcy z czego w miare pewne sa może 3. Dokąd ci niemcy popłyną tymi statkami? Elbląg nie ma nic ciekawego do pokazania w przeciwieństwie do trójmiasta.  Turystyka nad zalewem już jest i to całkiem sensowna i nie wiem jak przekop miał by wpłynąć na jej wzmozony rozwój. 

Generalnie głównym podsumowaniem jest 

42 minuty temu, jarecki napisał:

inwestycja przekopu jest kosztowna czy sie zwruci , niewiadomo ale trzeba cos robic dawac szanse innym , 

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

faktycznie to nie twoj post  ulman  moj bład przepraszam sprawdziłem to miro napisał      odnosnie przekopu mierzei ,  zmienia sie swiat , coraz miej ludzi pracuje w fabrykach bo ciezka praca jest zastepowana przez roboty , ciezka praca jest zastempowana pracą w innych gałeziach ,  media  jeszcze 15 lat temu było kilka programow tv dzis dziesiatki programow , rynek gier , restauracje ,motele  , motele  spa , noi turystyka i z branżą turystyczną wiąże projekt przekopu mierzei , byc moze niemcy bedą chcieli liczniej  odwiedzać statkami swoje dawne włosci ,raczej nic nowego niewymyslimy co by dawało stabilne zatrudnienie a turystyka niewiadomo ,narazie polacy są zachwyceni innymi krajami , ale jak ludzie bedą bogatsi bedą wiecej podruzowac ,  coraz wiecej niepokoi ostrzezenia przed wyjazdami do francji , byc moze polska natym zyska czas pokaze , inwestycja przekopu jest kosztowna czy sie zwruci , niewiadomo ale trzeba cos robic dawac szanse innym , a i z   ,, wia karpatia ''blizej do elbląga    bedzie , bo port gdanski tez ma ograniczenia w rozbudowie i niedługo zacznie sie blokować                  poza tematem https://www.tvp.info/40711734/niemiecka-partia-radykalna-reforma-ue-albo-dexit

A co takiego gorszącego napisałem w sprawie przekopu? Albo, gdzie chwaliłem wójta za branie pożyczek? Odniosłem się tylko do zarzutu że nic mądrzejszego jak stawianie wiatraków nie mógł wymyślić. Są takie rejony gdzie faktycznie Las Vegas nie zbudujesz.

Opublikowano (edytowane)

Ekonomista (?) Mentzen (jak czytać to nazwisko?) nie dostrzega głównego motoru obecnej prosperity.
Zachód drukuje pusty pieniądz a kto jest największym składem tej makulatury?
Kryzys się zacznie gdy ten skład zechce "makulaturę" wydać.
Co do głównych założeń z filmiku trudno mieć większe zastrzeżenia tylko należy zacząć od początku. Aby zmniejszyć obciążenia trzeba rozpocząć od cięcia wydatków a nie że później zabrakło bo takie postępowanie jest typu "jakoś tam będzie". System zależności jest taki że owo zdejmowanie obciążeń z budżetu może wywołać kryzys społeczno polityczny a tego ryzyka i sam Mentzen pewnie by się nie podjął.
Wybierzcie Go to zobaczycie :D
Pewnie pytanie o morał? Ten socjalizm dobrowolnie nie ustąpi.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Trzeba ciągle wytykać błędy i podlepiać gdzie się da ale system stracił sterowalność już dawno i dopiero rzeczywiście jakiś kryzys ułatwi (wręcz wymusi) reformy a na razie trzeba uczyć się pływania w tej mętnej wodzie. 
Dobrowolnie ludzie nie zgodzą się na brutalne w naszym odbiorze prawa selekcji i dokąd będzie nas stać będziemy starali się niwelować "sprawiedliwość dzikiej przyrody".
Tak trochę nie do końca wyjaśniłem co myślę ale moje otoczenie mnie rozprasza i w "międzyczasie" piszę.

A swoją drogą to ów Mentzel to taki nowocześniejszy JKM (tak mi się wydaje bo pamiętam jeszcze coś z Jego youtubowych wypowiedzi)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jesli tak to możemy już teraz ogłosić upadek cywilizacji.  W obecnych realiach rzady robią nie to co słuszne a to co się ludziom podoba by ich ponownie wybrali. 

Owo 500+ generuje wzrost konsumpcji  bo jest więcej pieniądza na rynku. Oczywiście wzrost gospodarczy oparty na konsumpcji to jedna z najgorszych opcji ale dobre i to.  Niedawno pytałem czemu zamiast obniżenia podatków by ludzie mieli więcej na konsumpcję rząd najpierw zabiera a potem daje? Nikt nie umie odpowiedzieć . Oczywiście ważny jest aspekt psychologiczny i propagandowy  bo jak sie coś da to jest się czym pochwalić,  a jak nie zabierze to już  mało spektakularne.  Obniżenie podatków czysto arytmetycznie powinno przyniesć spadki wpływów ale są w naszych realiach przykłądy obnizenia akcyzy na wódę i obnizki CIT po których wpływy wzrosły.  Z drugiej strony  jest prawo  Laffera .

A tu bardzo dobre opracowanie http://www.marekczuma.pl/2017/10/19/krzywa-laffera-czyli-dlaczego-wyzsze-podatki-to-niekoniecznie-wyzsze-wplywy/

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Laffer to tylko człowiek - jak każdy - omylny bo czym innym jest podatek dla fizycznego pracownika gdy poLowę dniówki musi oddać a czym innym podatek od robota czy -nie wiem jak zwany- "surowcowy" gdzie eksploatacja złóż naturalnych... z resztą Tobie nie muszę tłumaczyć.
Inaczej krzywa Laffera dla fizycznego inaczej dla technologii ..... i cała reszta z tym związanych przemyśleń.
W sumie na ostatnie nie mam poparcia w cytatach bo z mojej logiki to wynika i na własnym przykładzie w czym wyższy podatek zaakceptuję.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja bym tu jednak poszedł bardziej w stronę kruszenia betonu. Obawiam się że tu apelowanie do rozsądku nic nie pomoże. Jak jeszcze dołożymy "fachofców" jak Andruszkiewicz, to i kataklizmu już nie musimy wyglądać.

Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

Laffer to tylko człowiek - jak każdy - omylny bo czym innym jest podatek dla fizycznego pracownika gdy poLowę dniówki musi oddać a czym innym podatek od robota czy -nie wiem jak zwany- "surowcowy" gdzie eksploatacja złóż naturalnych... z resztą Tobie nie muszę tłumaczyć.
Inaczej krzywa Laffera dla fizycznego inaczej dla technologii ..... i cała reszta z tym związanych przemyśleń.
W sumie na ostatnie nie mam poparcia w cytatach bo z mojej logiki to wynika i na własnym przykładzie w czym wyższy podatek zaakceptuję.

Nie technologia a ludzie płaca podatki,  które sprowadzają się do PIT CIT VAT i akcyzy. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

14 minut temu, mirro napisał:

Ja bym tu jednak poszedł bardziej w stronę kruszenia betonu. Obawiam się że tu apelowanie do rozsądku nic nie pomoże. Jak jeszcze dołożymy "fachofców" jak Andruszkiewicz, to i kataklizmu już nie musimy wyglądać.

Dla każdego z osobna i nawet wszystkich nas razem chętnych do budowy kruszarki jednak może ten beton okazać się gumą bo gdy w jednym miejscu zliberalizujesz gospodarkę to ci wypłynie potokiem nędzy w drugim czyli i tak będziesz się MUSIAŁ podzielić bo nędza zjednoczona silniejsza od niejednej kruszarki a przywódców ma rasowych którzy niczego innego nie potrafiąc tylko czekają na jakieś wybrzuszenia tej gumy aby sobie karierkę polityczną... a gadane to oni mają.

Co do Andruszkiewicza to więcej dowiedziałem się od Was z forum i ja tu żaden w jego temacie ekspert :)

Ulman zaczynasz mówić jak urzędnik bo podatki płaci dochód czyli to co jego generuje a ludzie tylko akceptują i im łatwiej dochód uzyskać tym krzywa Laffera dalej od zera na 0X
Nie upieram się że niemasz racji ale wieszczenie końca cywilizacji bym nie zaryzykował bo socjalizmy zbytnie zwykle kończyły się opamiętaniem i przyspieszeniem rozwoju. Terapia musi zaboleć ale ta choroba jest uleczalna co Historia potwierdza.
CITY PITY i inne "...ITY" to tylko urzędnicze nazwy które mniej więcej to samo....- podziel się z innymi jeśli masz z czego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie Ty jeden czyli jakiś mechanizm obronny społeczny jest w tej cywilizacji i najpewniej zadziała. 

Jak tu się nie radykalizować jeśli propaganda mówi że to obecnie to prawica? Niby mam lewicowe podejście do technologicznej cywilizacji ale i tak jestem na prawo od polskich rządów czyli też jestem radykał?

Opublikowano (edytowane)

Jest taki w Meksyku który opanował telefonię i neta a podatków płaci niewiele ale to nie powód aby nacjonalizować Solorza. Ktoś powie - Solorzowi trzeba pomóc w takim razie - i to jest właśnie nacjonalizacja. Rolnictwo jest w dużej mierze nacjonalne bo dopłaty uzależniają od państwowego budżetu czyli kto nasz pan i dobroczyńca bez którego poupadamy? jesteśmy własnością państwa tylko ten w Meksyku może się stać z kolei państwa właścicielem. Pewnie można ortodoksyjnym nazwać poszukiwanie optimum aby oddzielić państwo od gospodarki w możliwie największym stopniu bo całkiem inne priorytety (w państwie i gospodarce).

Ministerstwo cyfryzacji. Poczytaj historię informatyki, czy tam coś stworzyło jakiekolwiek ministerstwo? Jeszcze nie powstała polska informatyka a już upaństwowiona czyli wyłączona z praw rynkowych czyli ... nie będzie polskiej informatyki a tylko klient - państwo kupujące "czarną magię" czym jest ta nauka dla większości populacji.
Wiem - DARPA tylko że net się upowszechnił dopiero później jako inicjatywy prywatne. tylko czy pojawi się oferta z polskiego ministerstwa cyfryzacji np. na assemblera z polskimi komendami? Chińczyki mają ale dopiero języki programowania wyższych poziomów a i to firmy nie ministerstwa.
Państwo kupuje to co gospodarka oferuje a nigdy na odwrót.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v