Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, DTaras napisał:

Naoglądaliście się bondów - tyle wam powiem. Czy Wałęsa był TW? Niewiem. Logicznym natomiast jest, że romans z wrogiem pomaga w działalności. Wiedziało to choćby AK. Dopóki nie wyszła sprawa księdza Jerzego SB robiła sobie co chciała i znana jest sprawa z Solidarności Rolników gdzie jeden z liderów został znaleziony w studni. Potem dziennikarze z zachodu, Nobel. Wałęsa zaczął móc więcej a sławny powród DDRowców z wakacji wszystko usprawnił. On dobrze się wstrzelił i miał gadane bo lgneli do niego ludzie. A co tu wyczytuję? Sami romantycy od rycerza na białym koniu czy dżona łejna z plakatów. Mam swoją opinię o tym człowieku i to niezbyt pochlebną ale swoją rolę odegrał a dowodem na to sam imć Kaczyński i sposób w jaki doszedł do władzy.

Na naszych oczach przeszłość ulega zakłamaniu i manipulacji. Aby ocalić prawdę,ktoś musi zapytać o fakty. Dopóki jeszcze żyją ich świadkowie. Lata wspólnej działalności nakładają na mnie obowiązek zadania kandydatowi na urząd Prezydenta RP-Lechowi Walesie kilku pytań. Oświadczam, że biorę odpowiedzialność za treść pytań i zawarte w nich sugestie. Życzę sobie przeprowadzenia dowodu prawdy przed sadem.

1. Czy pamiętasz, jak w styczniu 1971 r. przyznałeś ,że na żądanie SB dokonywałeś identyfikacji uczestników zajść grudniowych z fotografii i filmu? Czy teraz możesz podać powody tych działań?

2. Dlaczego okłamałeś wszystkich mówiąc o przeskoczeniu płotu, podczas gdy na strajk 14.08.1980 r. zostałeś dowieziony motorówką z Dowództwa Marynarki Wojennej z Gdyni?

3. Jak godziłeś swoją katolicką moralność z głośnymi przygodami, o które żona robiła Ci publiczne awantury w 1980r.?

4. 9 grudnia 1980 r. przyznano „Solidarności” pierwszą nagrodę – 30tys. USD. Co z tymi pieniędzmi?

5. Co zrobiłeś z 60tys. USD nagrody szwedzkiej prasy, którą miałeś przekazać na Panoramę Racławicką, lecz nigdy nie przekazałeś?

6. Czy mieszkanie przy ul. Polanki 52 kopiłeś, czy otrzymałeś w darze i od kogo?

7. W jakiej kwocie Bagsik i inni biznesmeni finansowali Twoją pierwszą kampanię wyborczą?

8. Czy uważasz za właściwe,że głowa państwa lokuje pieniądze w bankach zagranicznych, wbrew polskiemu prawu?

9. Czy w 1981 r. byłeś informowany przez Prezydium MKZ, że M. Wachowski jest kapitanem?

10. Czy Wachowski posiada Twoje zdjęcia ze wspólnych orgii i dlatego nie zareagowałeś na jego poczynania?

11. Czy SB szantażowała Cię ujawnieniem wszczętych postępowań karnych o kradzieże przed sądem dla nieletnich i sądem rejonowym, wymuszając pełną współpracę?

12. Za jakie zasługi w obozie w Arłamowie przyznano Ci prawo polowania z Kiszczakiem i 5- tygodniowy pobyt z calą rodziną, gdy innym odmawiano zwykłych widzeń?

13. Czy pamiętasz swoją wypowiedź na Kongresie w USA „lokujcie swoje kapitaly w Polsce, bo na nędzy i głupocie można najlepiej zarobić”, czy nadal tak sadzisz?

14. Z jakiej obietnicy wyborczej się wywiązałeś?

15. Czy teraz potrafisz odpowiedzieć na pytanie Andrzeja Gwiazdy z 1 zjazdu „Solidarności”, jak wygląda dogadanie się Polaka z Polakiem , gdy jeden jest zdrajcą?

16. Kiedy spełnisz publiczną obietnicę rozliczenia się z majątku i wskażesz jego prawdziwe źródła, bo Twoje książki przyniosły straty? Podobnie z obietnicą wyjaśnienia stosunków z SB?

17. Czy nie dość już kłamstw, krętactw, niekompetencji, pazerności, czy Ty naprawdę nie boisz się Boga,Lechu?

Anna Walentynowicz

Blokowanie adblocków niezgodne z europejskim prawem.

mam rozumieć ze w Polsce żaden axial springer gw i inne gówna nie muszą tego przestrzegać ?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jakie do diabła taśmy? oni to na kaseciakach jamnikach przegrywają jeszcze? 
Taśmy słowo dobrze działa na widzów bonda (DTaras wspominał) i zapewne bardziej o fakt jakichś plików (cyfrowych) chodzi.
Albo mają nas za idiotów albo te idioty rzeczywiście jeszcze w epoce "szpulowców" i jak im technicy puszczą to myślą że z taśmy .... nie, nie możliwe , oni nas mają za .... ja mam kamerkę FHD cyfrową co gdy mi wpadła do popielniczki omal jej nie wyrzuciłem z petami taka mała..... a kartę 64GB na jakieś 9 godzin filmu fullHD wystarczy tylko baterii na pół..
Skopiować plik godzinny dźwięku to kilka sekund do kilkunastu, usunąć jeszcze łatwiej zmodyfikować nawet treść bez problemu a stworzyć plik fikcyjnej rozmowy z fałszywymi sygnaturami daty i sprzętu na którym rzekomo nagrany byle youtuber potrafi, trudniejsze sprawić aby zapis robił wrażenie autentycznego na analizatorze widma dźwięku ale i tu szpenia by znalazł tak że prymitywne sądy raczej nie wiedzą czy dowód takowy nie spreparowany. Plik cyfrowy bit po bicie można edytować stąd nie wierzę w wiarygodność większości takich "dowodów" .

Najpierw były strony internetowe tekstowe, później z aktywnymi skryptami, później z obrazkami i reklamami to powstały antyreklamiarze czyli adblockery no to reklamodawcy w obronie własnej stworzyli antyadblockery. Naturalna ewolucja jak wszędzie a prawo sobie czyjekolwiek może... antyadblocker nie musi blokować niczego a tylko program (najczęściej sprytny skrypt) rozpoznawszy obecność adblockera czyni niedostępną treść całej lub części strony dla takiego użytkownika i to już jest dopuszczalne bo tak jak nikt nie ma obowiązku wchodzić na dany portal tak i on nie musi wszystkim udostępniać treść, ba nawet nie musi istnieć. 
Albo oglądaj reklamy albo nic nie zobaczysz no chyba że wymyślisz (inni wymyślą a ty zainstalujesz) kolejny stopień w tym "wyścigu zbrojeń" cyfrowych a prawo w tym molochu ustawodawczym na pewno jest kilometr z tyłu.
Na af raczej nie ma potrzeby blokowania reklam, przynajmniej ja nie blokuję chyba że na jakim starym sprzęcie niewydajnym skryptami manipuluję aby mi nie zawiesiło "trupka" 

I jeszcze ciekawostka w tym moim informatycznym bloku. Powstał kiedyś truecrypt - program do szyfrowania plików no i oczywiście później coraz lepsze szyfratory i pojawiła się presja rządów (głównie USA) aby zbyt dobrych szyfratorów nie dawać do publicznego użytku bo będą niekontrolowalne treści między zwykłymi użytkownikami, no i do dzisiaj wiele algorytmów szyfrujących jest publicznie niedostępnych a jest wiele po których nie da się złamać szyfru żadnymi metodami. tylko nie dla wszystkich dostępne.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

zastanawiam sie kto wzial wiecej pieniedzy- bolek za donoszenie na kolegow, czy wnuczek za straty moralne po smierci babci ??? ciekawe, jakby to skomentowala anna w. te setki tysiecy ???????

ja tam nie mam watpliwosci ze walensa donosil-jako jeden z dziesiatek tysiecy , ale to byl szczegol bez zadnego znaczenia ,pamietajcie ze wtedy w pzpr bylo 3 mln, w zsl -600 tys sd-100 tys [w tym niejaki korwin-mikke] 300 tys w wojsku, 100 tys policjantow, milion urzednikow- trudno znalezc kogos kto nie wspolpracowal tak czy inaczej z wladza-my obdazeni laska poznego urodzenia powinnismy z ostroznoscia oceniac innych .......

niedawno obchodzono rocznice wydarzen grudniowych-pamietacie z piosenki o janku wisniewskim " slupscy bandyci" -zgadnijcie jakiej partii poslem jest byly zawodowy podoficer slupskiej jednostki ktory w tym czasie byl w czynnej sluzbie-choc twierdzil ze odmowil wyjazdu, a wszystkie dokumenty zniszczono wiec trudno to potwierdzic i kogokolwiec skazac.......drugie pytanie-czemu od razu zgadujecie ze w pis-ie ??????????

roman -a twoj onkel i jego familia w vaterlandzie co sadza na temat tuska i "wolfganga "

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a zgadłem że w PiS-ie? no nie mów
Dawno temu miałem w ręku listę wszystkich ORMOWców z pewnego obszaru i przeczytawszy kilka nazwisk spaliłem co prędzej bo byli tam i tacy którzy nawet o swym "ochotnictwie" nic nie wiedzieli. Szczęściem byłem nieletni w okresie z którego pochodziła lista ale i tak sprawdzałem :)
Ktoś pewnie poprawiał statystyki i powpisywał co mu ta się dało. Mieli już i komputery wtedy, takie z 64 kilobit RAM i na dyskietki 5-o calowe a nie wszystkie pokasowali zanim trafiły na śmietnik.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.12.2018 o 22:03, DTaras napisał:

Romek - Ty wogóle zrozumiałeś co ja napisałem?

chłopie nie rób zemnie pajaca bo wiem kiedy to było było 150 i basta ale Tusk dał możliwości do 400 kiedyś po przekroczeniu 150 godzin pracodawca płacił karę 

Dnia 20.12.2018 o 23:23, jacus napisał:

ja tam nie mam watpliwosci ze walensa donosil-jako jeden z dziesiatek tysiecy , ale to byl szczegol bez zadnego znaczenia ,pamietajcie ze wtedy w pzpr bylo 3 mln, w zsl -600 tys sd-100 tys [w tym niejaki korwin-mikke] 300 tys w wojsku, 100 tys policjantow, milion urzednikow- trudno znalezc kogos kto nie wspolpracowal tak czy inaczej z wladza-my obdazeni laska poznego urodzenia powinnismy z ostroznoscia oceniac innych .......

dlatego wszyscy powinni być odsunięci od spraw publicznych a w czechach poszli jeszcze o krok dalej wszyscy przed 89 całkowity zakaz wykonywania zawodów publiczne kierowniczo itp  

my mieliśmy tw Oskar van Tusk on was uczy demokracji  

https://fakty.interia.pl/swiat/news-czechy-wybuch-metanu-w-kopalni-w-karwinie,nId,2741660

"Z prawdopodobieństwem 99 proc. wśród poszkodowanych są Polacy" - powiedział rzecznik kopalni czeskiej telewizji.

przed świętami zginęli odeszli na wieczną szychtę  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Roman - warunek tych 400 jaki jest? W konkrecie. Co dwa lata mam kontrolę z PIP. Jak już raz przyjdą to tak później jest. Rozmawiałem w tym roku o nadgodzinach akurat. 150 nie jest z kapelusza i generalnie pretensje powinieneś mieć do specyfiki zawodu i własnych związków. Kierowca może np. mieć maks. 260 nadgodzin. Dyskusja podobna do tej o węglu. Mimo, że dobrze wiesz o fakcie na jakiej głębokości znajduje się najlepszy węgiel energetyczny i potrafisz porównać to z głębokościami na jakie wozi Cię koszyk to i tak "ruski najgorszy". Amerykańcy jak drążą pokład nie potrzebują szybu w metodzie głębinowej i porównując zatrudnienie na polskiego górnika przypada 0,8 tony a na amerykańca 5 t. Odkrywka z Rosji czy Australii to już całkowicie inne rzędy - polski jednak najlepszy. BTW - napisałem Ci przecież kiedy art 131 wprowadzono do Kodeksu Pracy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

Czyzby badanie rynku co do mozliwosci  pużniejszej próby ograniczenia mozliwosci budowy centralnego portu   https://www.tvp.info/40526618/lotnicze-inwestycje-zagrozone.    ?

Ignerencje polityczne coraz większe w sfery gospodarki (a taką jest cywilne lotnictwo) to coraz większa socjalizacja tej gospodarki.
Jakiekolwiek zagrożenia gospodarcze dla najsilniejszych państw unii a bardziej narodowych firm tych państw wcześniej czy później będą bronione choćby i zagrożeniami były nie zbyt groźne skutecznością inwestycje państwowe i tu nikogo nie powinno to dziwić. Unia protekcjonizm stosuje jak mało kto już od dawna i właśnie to przez protekcjonizm przegrywa powoli na światowych rynkach coraz słabszymi firmami które nie są zdolne działać bez osłony państwowej/unijnej tak sprawnie jak ich konkurenci z zewnątrz. Obrazowo nazwać to można rozleniwieniem oraz irracjonalnym socjalem wymuszonym odgórnie.
Nie ulega wątpliwości że każdy sukces lub jego prawdopodobieństwo nawet nowych podmiotów gospodarczych konkurencyjnych do już istniejących będzie postrzegany jako zagrożenie i jeśli kraje nowej unii sądzą że kiedykolwiek zrównają się gospodarczo ze starymi to są dziecinnie naiwne.
PiS-y Orbany i kto tam chce sobie mogą obiecywać zrównanie poziomu życia swych krajów z Niemcami ale w obecnym porządku unijnym to najzwyklejsze mżonki. 
Najszybszy wzrost gospodarczy w Polsce pamiętam z okresu przedakcesyjnego a po wejściu do unii jak byśmy wjechali w piasek. Stare kraje też w tym piasku a że cięższe gospodarczo to ich wzrost proporcjonalnie mniejszy nie mniej im większą gospodarkę zbudujemy tym bardziej spowolnimy w tych relacjach jakie są obecnie w unii i marzeniem ściętej głowy jest zrównanie naszego poziomu życia z zachodnim w obecnym kształcie unii. 
Jeśli mamy ambicje na coś więcej musimy ocenić czy jest możliwa reforma unii dla nas korzystna (dla niej z resztą też) ale według mnie to bardziej należy ocenić kiedy będzie najodpowiedniejszy moment na jej opuszczenie i trzeba to artykułować głośno i oficjalnie  że nie interesuje nas bycie ciągłym pryszczem na niemieckiej gospodarce ale na coś takiego "cienkich bolków" z PiS-u nigdy nie będzie stać bo o PO czy podobnym planktonie szkoda nawet wspominać.
jest prawdopodobne że prędzej ten eurospęd sam się rozleci nim ktokolwiek u nas odważy się rozmawiać z niemieckim trzonem unii bardziej ultymatywnie oraz czy kiedykolwiek ten trzon pozwoli abyśmy byli w stanie się usamodzielnić. 
Z punktu widzenia dalszej Historii może się okazać że wejście Polski do unii było jedną z najskuteczniejszych przyczyn zniknięcia jej z map na stałe.

Na początek warto było by zwiększyć kompetencje urzędu antymonopolowego bo naszej drobnicy gospodarczej obecnej to raczej nie zaszkodzi. Przy innej okazji postaram się udowodnić dlaczego, tylko trudno będzie to zrobić na przykładach bo padać powinny nazwy konkretnych koncernów które na polskim rynku za sam handel polskim towarem z polskim klientem osiągają marże kikusetprocentowe a tak być nie ma prawa jeśli  mamy nie być parobkami u obcych na własnym terytorium.
Interwencji zbrojnej nie ma się co obawiać z zachodniej unii bo tam takie decyzje podejmują latami i z kilku innych powodów. No może coś junckeropodobnego po pijaku by mogło impulsywnie ale to mało prawdopodobne.
Bruksela nie jest groźna. Było by inaczej gdyby zamiast podwyżek płac urzędaskom obcięto wszystkim o połowę za doprowadzenie do brexitu tylko w tedy takiej unii warto było by się trzymać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Marek , nie jestem pewien , ale chyba przegapiłeś , ze Cejrowski zarzuca rządowi , że nie pyta o ważne sprawy . Czyżbyś przestał popierać Jarosława ?

Opublikowano (edytowane)

Opłaty za nademisję dwutlenku węgla winny być przeznaczane na inwestycje w energetykę nieemisyjną i to oczywistość a co? tak nie jest? bo nie wiem.
i to jeszcze przeznaczane u tego kto je płaci
jeśli jest inaczej to zerwać wszelkie inne umowy a wprowadzić taką
Epoka lodowcowa murowana (problem imigracyjny będzie miała Afryka, z nami)

I tak wszyscy wiemy że nawet jeśli prąd nie podrożeje to tylko na razie. za to podatki nie będą mogły spaść no bo przecież 'PiS podatków nie podnosi"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jeśli prąd nie podrożeje to dobrze ale uwierzę jak zobaczę. Swoją drogą to jak łatwo lud uszczęsliwić. Nastraszyli podwyżkami a potem je odwołali i wszyscy szczęsliwi mimo ze nic im się nie poprawiło. Kurski miał zupełną rację. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No i co że odwołali?  Jakiś magik z rządu powiedział że na rekompensaty pójdzie kasa ze sprzedaży uprawnień do emisji CO. Dziś znowu chrzanią że szukają kasy ukrytej w spółkach i elektrowniach. Rozpieprzą kasę z uprawnień, wydoją spółki a inwestycji w energetyce nie będzie. Za rok powtórka z rozrywki z tym że miecz będzie bliżej szyi.
Czy Bozia musiała nas pokarać takimi kretynami?

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Znaczy do Afryki nie będziemy emigrować, pewnie Bozia ma inne wobec nas plany.
Czytam sobie wiadomości do kola... podwieczorka i natrafiłem dopiero dzisiaj ... https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-wazny-jest-wegiel-nie-ludzie-mocne-slowa-gornika-ktory-praco,nId,2743097 . Ten artykuł jest od strony pokrzywdzonych i może i stronniczy ale może Roman ...? co to za "alpina" i czy rzeczywiście taki kombajn nie powinien w zametanowanych złożach...?
Prezydent ogłosił jutro dniem żałoby narodowej w związku ze śmiercią 12 polskich górników z 13 ofiar śmiertelnych eksplozji metanu w czeskiej kopalni.

Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

No i co że odwołali?  Jakiś magik z rządu powiedział że na rekompensaty pójdzie kasa ze sprzedaży uprawnień do emisji CO. Dziś znowu chrzanią że szukają kasy ukrytej w spółkach i elektrowniach. Rozpieprzą kasę z uprawnień, wydoją spółki a inwestycji w energetyce nie będzie. Za rok powtórka z rozrywki z tym że miecz będzie bliżej szyi.
Czy Bozia musiała nas pokarać takimi kretynami?

No to powiedzą  że te lata zaniedbań to przez Tuska a im lud zawdzięcza że łaskawie nie podnieśli cen.  Niech przestaną pińcet dawać to będzie na energetykę. 

Rząd nie robi tego co powinien tylko to co da mu poparcie ludu w wyborach , więc zawsze takie głupoty będą się działy

Gość marekfarmer
Opublikowano

Orły  z PO-PSL  sprzedały  za bezcen  limit CO2  Hiszpanom  

\

A jak tam kandydat  krakowski   wytyczne  od grzenia  dostał  i  wycofał  się  ze zmniejszenia bonifikaty  xD  xD  xD  

Opublikowano

Na razie Amerykanie cisną naszych aby kupili śmigłowce morskie Seahawk  albo Pavehawk. A ci wymyślili że wezmą od Leonardo. Bo " najpolsza" fabryka jest w Świdniku. Tylko że Leonardo wcale w Świdniku nie zamierza produkować S70. Niedługo nawet koza będzie wstanie na naszych wymusić co tam jej się ubzdura.

Opublikowano

Znaczy - gdyby nie było pincet to szybko licząc byłoby na elektrownię atomową albo zupełne wsparcie małych elektrowni... Ciekawe spostrzeżenie. Ciekawe jest także to, że zaczyna się gmeranie przy pincet gdy całkowita pula na kontrakt śmigłowcowy zaczyna być porównywalna z pieniędzmi położonymi na tego plusa. Czy źle liczę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v