Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

https://www.google.pl/search?q=biznes%2Fspelniamy-marzenia-o-ukrainskich-czarnoziemach%2C79293.html&oq=biznes%2Fspelniamy-marzenia-o-ukrainskich-czarnoziemach%2C79293.html&aqs=chrome..69i57j69i58&sourceid=chrome&ie=UTF-8
tak lepiej, będzie na pierwszej pozycji 
(jeszcze mi bana dadzą ale co tam) ciekawe komentarze pod tym artykułem a i na af gdzieś był temat czysto biznesowy z ofertą z UA. może znajdę .. (po kwadransie ) no wreszcie
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/270149-gospodarstwo-rolne-przy-granicy/?tab=comments#comment-2432026

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dnia 16.12.2018 o 19:56, jacus napisał:

ciekawe ile ziemi maja wszyscy userzy af wiecej niz kul ???? oni maja ponad 5 tys ha☺️

lepiej oni niz niemiec i duczyk zobacz sobie ocena pracodawcy a porównaj do niemca czy duńczyka 

Opublikowano (edytowane)

ukraina to Polska lat 1991 , upadłe pgr lezące odłogiem , paliwo po 2 zł ,jak była kasa na ŚOR. to mozna było stosować  kto łyknął w tedy pgr i przetrwał to dzis jest panem a i przenica w skupie po 380 zł  [380000 zł ]natomiast  w temacie  ,ceny przenicy '' był post z wyjasnieniem jak to niemcy zarabiają na bezcłowym kontngencie  zboża z ukrainy  [ niedotkneło unijnej ziemi ] i wyjechał  z portu w NIEMCZECH z unijną dopłatą eksportową  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Rosyjska i tak poza zasiegiem. Tam u nich bodaj 2 biura konstrukcyjne cały czas rzeźbią temat. Tu jednak bardziej chodzi o kontekst i wcześniejsze  żale prawicowych sierot w temacie " jak dalece nieudany miał być to zakup".  Taka była narracja "Niezależnej". A tu nagle Orban kupuje i ani słowa o tym co to za badziewie sobie na głowę bierze i jak to dobrze że nie my. Zmiana narracji w drugą stronę - nowoczesna maszyna, znakomite osiągi, idealny do zadań morskich, autopilot czteroosiowy, doskonale zintegrowane uzbrojenie. Oczy ze zdumienia przecieram i nie wierzę że mowa o tej samej maszynie.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
Nie napisali, że Augusta lepsza bo ma 3 silniki? Repolonizacja. Jest takie S. A. jak Ruch. Kuleje już ze 6 lat. Kolejny raz ktoś w to pompuje kasę. Chyba tylko dla posadek bo wcześniej banki a obecnie spółki z udziałem skarbu Państwa. Mniejsza o to. Patrząc na to z daleka nasuwa się tylko jeden wniosek - paliwo musi podrożeć.
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, mirro napisał:

Rosyjska i tak poza zasiegiem. Tam u nich bodaj 2 biura konstrukcyjne cały czas rzeźbią temat. Tu jednak bardziej chodzi o kontekst i wcześniejsze  żale prawicowych sierot w temacie " jak dalece nieudany miał być to zakup".  Taka była narracja "Niezależnej". A tu nagle Orban kupuje i ani słowa o tym co to za badziewie sobie na głowę bierze i jak to dobrze że nie my. Zmiana narracji w drugą stronę - nowoczesna maszyna, znakomite osiągi, idealny do zadań morskich, autopilot czteroosiowy, doskonale zintegrowane uzbrojenie. Oczy ze zdumienia przecieram i nie wierzę że mowa o tej samej maszynie.

ale że co ? rosyjski jest taki dobry ? wiem ze nie kupimy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Dobry. Problem taki, że trzebaby kupić praktycznie same skorupy. Niewiem jak z silnikami ale problem powyżej wymagałby posiadania własnego zaplecza a patrząc na Bumar to lepiej nie.
Opublikowano (edytowane)

Rosyjskiego nie kupimy bo nikt nam nie sprzeda.😂
AW101 jest chyba najcięższym śmigłowcem w tej klasie. Te trzy silniki wcale nie działaja tak jak się wydaje, a chodzi o dostepność mocy w trybie ciągłym.  Dodatkowo trzeba było upchnąć gdzieś większy zbiornik paliwa. Konstrukcja generalnie udana bo Brytole swoje nadal modernizują. Cenowo  nie bardzo nas stać.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
Mirro - śmieje się. Kiedyś była gadka, że lepiej nad wodą latać bo są trzy. Fakt - poczucie bezpieczeństwa jest tylko jak wspomnisz, że to na powietrze nie działa to zaczyna się myślenie ile tego zawisu on faktycznie może zrobić i czy po połączeniu funkcji to nie skóra za wyprawkę.
Opublikowano

To też ważne bo wersja typowo morska czyli Merlin musi dawć sobie radę w trakcie akcji ratoniczych na Atlantyku. A warunki nad morzem raczej lądowych nie przypominają. Zawis i wyciąganie rozbitków, sczególnie w czasie sztormu i nocą to wyzwanie tak dla załogi jak i maszyny. 
Jest tylko jeden problem a dotyczy ilości podejmowanych rozbitków. Tu połączenie funkcji ZOP i SAR zdaje się nie być dobrą alternatywą bo okaże się że wyposarzenie ZOP ogranicza tę możliwośc np do 2 osób. Ale my uparliśmy się aby tak było.   Chyba najlepszym pomysłem byłoby wykonywanie zadań SAR nie przez wojsko. Wtedy przynajnmiej pozbylibyśmy się problemu pozornej uniwersalności maszyn. 

Opublikowano
Nawet w wojsku ta uniwersalność na uj biednemu bo jak realizować szkolenie i ćwiczenia. Zaczynając od ściągnięcia z dyżuru na tym kto ma być ratownikiem kończąc. Poza tym typowego ratownika oddasz do służby w cywilu a uniwersalnego niestety. No i jak wspomniałeś nie da się go częściowo demontować czyli samo śmigło miałoby już problemy z operowaniem w trudnych warunkach bo jest poprostu ciężkie.
Gość marekfarmer
Opublikowano

Jak tam  wasz  ,,kandydat  krakowski,,  w warszawie   spełnia już  swoje  obietnice   czy na odwrót  robi  

Jest  już  ta  darmowa komunikacja  ???

Kiedy te  wielkie  inwestycje  się rozpoczynają  ??

xD  xD  xD  

Opublikowano (edytowane)

to jak niema kometencji to czemu się trzaskowski wycofał anie  rada miasta     https://www.tvp.info/40478962/trzaskowski-sie-wycofuje-chce-powrotu-do-98proc-bonifikaty   DTaras to jednak prezydent miasta podejmuje decyzje  to pies macha ogonem a ty chcesz powiedziec ze ogon macha psem .  Kto odpowiada premier czy parlamentarzysci za złe ustawy  ? 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

na jak kto za złe ustawy odpowiada? PO i PSL. od maleńkości już w szkołach tego uczą (zwłaszcza po reformie szkolnictwa)
PiS tylko dobre ustawy swoimi parlamentarzystami produkuje a nawet jak się pomyli to Prezydent szybko aneksuje (jak ostatnio o SN)

• Haha 2
Opublikowano

To niech PiS poprawi , a nie wkoło pier**lą co przed nimi źle zrobiono . Taaaa prezydent . Nie wiedziałem że Jarosław prezydentem został .

Opublikowano (edytowane)

Na razie PiS ledwie nadąża z poprawianiem swoich ustaw. 
Bruksela skutecznie utrąciła inicjatywę ustawodawczą bez większego wysiłku bo błędy "szkolne" (trywialne) w tworzonym prawie czynią pod znakiem zapytania faktyczne reformy ponad personalne w Polsce i trochę mnie to martwi. 
Jest parę rzeczy do poprawienia na już w kraju ale jakby tracili pewność siebie a to syndrom stagnacji. Chociaż ustępstwo w sprawie nie/emerytów w SN jeszcze niczego nie przekreśla ale psychicznie może zdołować.
Większość Polaków nie po to uwalniała się spod dyktatu Rosji aby zastąpić go czyimkolwiek innym i potrzebny nam jest ktoś kto powie wprost - unia tak ale nie za wszelką cenę oraz określi jednoznaczne granice po za które jeśli się cofniemy to tylko w obliczu przemocy.
Tylko że w przypadku SN była to przemoc rozumu nad partactwem ustawodawczym i to kolejny już raz.
Bardzo niechętnie muszę przyznać że Bruksela dostała takie prawo przymusu intelektualnego w prezencie i może to prawo i trzeba było wykorzystać, ale przymus to przymus a tego wobec siebie nie lubimy.
Tym razem przeszło ale następnym nie musi.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Marek - jakie kompetencje ma prezydent miasta?

Ale  co  z tymi wielkimi  obietnicami   

Kiedy  te  wielkie budowy metra  się  zaczną

Kiedy  ta darmowa  komunikacja  będzie

I  co  z tym  wykupem  będzie z powrotem większa  czy  jednak   zostanie ta  zmniejszona  przez   kandydata  krakowskiego 

Opublikowano

Widzę że nikt ci nie odpowiada , To może ja . Kłamca , oszust , szuja . To tak delikatnie . Powinno się rozliczać za obietnice i po trzech miesiącach wyrzucać takich .

Opublikowano

Zaraz wyrzucać. a gdzie my z prowincji znajdziemy tak dobry kabaret? Najpierw podmiejski z wiatraczkami w zombie malowany, teraz łapki odskoczyły jak od gorącego kartofla, nie mogę się doczekać co jeszcze a ten by już wyrzucał. xD

• Haha 1
Opublikowano

No bez jaj . Kuźwa on chyba honoru nie ma ? Jak można tak kłamać ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v