Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Bedę cienko spiewał i pewnie zastanawiał się co robić żeby zarobić a nie klepać ciągler to samo i wymagać by rząd zapewnił opłacalność z urzedu. Taki system już kiedyś był

w takich realiach nikt nie wymaga ceny urzedowej. rząd jest od tego aby wymyśleć rozwiązania utrudniające import

Opublikowano (edytowane)

To po to się to klepie żeby coś gdzieś dotarło, z takimi postulatami powinni wychodzić protestujący rolnicy.  ,,klepanie tego samego'' jak to napisałeś Ulman że oni nic nie potrafią  i co niech się dzieje wola nieba? O swoje trzeba walczyć.Suszowe i 500+ nam oczu nie zamydli.

Kolega racyl dobrze pisze są kraje co dbają w pierwszej kolejności o interesy swoich obywateli tak powinno być u nas i tego trzeba wymagać od rządu po to tam jest, w śród rolników już dawno powinien być strajk generalny bo to co się dzieje to już za długo trwa, nie ma tylko zgrania jak na razie i osoby która by potrafiła nas zjednoczyć, a nie chciał bym żeby zjednoczyła nas konkretna bieda.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Może i potrafią,  ale wymagaja by to co robią rząd uczynił rentownym zamiast pomysleć co zmienić  by swoja sytuację poprawić. To jest pozostałość po komunie. O swoje trzeba walczyć? Tylko czemu nie starając się samemu zmienic swój byt poprzez rozwój , inwestycje zmiany w produkcji. Tak jest najłatwiej - tak mnie Panie Boże stworzyłeś i już się nie zmienie i niech rząd mi da. Rżad dając,  tylko utrwala taką sytuacje i oducza myslenia, własnej inwencji , przedsiębiorczosci. System powinien uczyć ludzi przedsiębiorczości a nie tego że system musi dbać o nich. Tak było za komuny - każdy musiał miec pracę i bez znaczenia czy była przydatna czy nie to rząd za to płacił.  Tak jest zdecydowanie wygodniej bo człowiek z natury jest leniwy,  nie lubi ponosić ryzyka i wychodzić ze strefy komfortu. 

Strajk generalny? Chcesz żeby było jak we Francji mimo braku uchodźców? I jakie postulaty na tym strajku ?

• Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, Ulman napisał:

Czyli tak jak pisałem do zapewnienia  opłacalności z urzedu. Oni nie potrafią utrudnić importu z Ukrainy a co dopiero z UE. Nie żartuj

Próbowały różne rządy pomagać w eksporcie ale takie to trochę dziwne; dopłacać do produkcji aby produkt był tańszy a później obcym fundować tę subwencję.
Wprawdzie z rolnictwa eksport tych nadwyżek ubocznych można brać pod uwagę ale nawet i to może podnieść ceny żywności dla własnych obywateli. Rolnictwo jest też silnie degradującym środowisko naturalne. Na zachodzie w "starej unii" nawet w wodach głębinowych można wykryć pestycydy dawno już wycofane.

Warzywa a czasem i zboża uprawiałem na użyczonych polach bez dopłaty a i jeszcze z opłatą dzierżawną i np w tym roku na jednym polu rosły obok fasole czerwona i biały jasiek. Plon i uprawa podobne praktycznie identyczne a ceny jaśka ok 3 a czerwonej ponad 4,5zł/kg. Owe 3zł  daje mi minimalny zysk ale jeśli bym oficjalne stawki minimalne sobie za pracę zapłacił to już nie ma zysku, czerwona oczywiście zysk większy a taka tylko różnica że z innego worka nasiona do siewnika wsypana reszta identyczna a i brak dopłat mimo kosztów dzierżawy. 
Jaki miałbym postulat wysunąć w przypadku strajku? Czegoście mi nie zabronili siać jaśka? xD

Opublikowano (edytowane)

dysydent zastanawiam sie jak by twoja rozmowa wygladała z posłem [ europosłem] PIS  cymanskim on ma bardzo rozbudowane słownictwo  pewno ciezko byłoby załapać  o co biega [ tak pozytywnie ] do ulman     https://www.pb.pl/ekonomisci-niewykluczone-ze-w-2019-r-dzien-wolnosci-podatkowej-bedzie-wczesniej-niz-w-br-948111    link wkleiłem rano z wilkipedi jak bym wykrakał ze otym bedzie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
18 minut temu, dysydent napisał:

Próbowały różne rządy pomagać w eksporcie ale takie to trochę dziwne; dopłacać do produkcji aby produkt był tańszy a później obcym fundować tę subwencję.
Wprawdzie z rolnictwa eksport tych nadwyżek ubocznych można brać pod uwagę ale nawet i to może podnieść ceny żywności dla własnych obywateli. Rolnictwo jest też silnie degradującym środowisko naturalne. Na zachodzie w "starej unii" nawet w wodach głębinowych można wykryć pestycydy dawno już wycofane.

Warzywa a czasem i zboża uprawiałem na użyczonych polach bez dopłaty a i jeszcze z opłatą dzierżawną i np w tym roku na jednym polu rosły obok fasole czerwona i biały jasiek. Plon i uprawa podobne praktycznie identyczne a ceny jaśka ok 3 a czerwonej ponad 4,5zł/kg. Owe 3zł  daje mi minimalny zysk ale jeśli bym oficjalne stawki minimalne sobie za pracę zapłacił to już nie ma zysku, czerwona oczywiście zysk większy a taka tylko różnica że z innego worka nasiona do siewnika wsypana reszta identyczna a i brak dopłat mimo kosztów dzierżawy. 
Jaki miałbym postulat wysunąć w przypadku strajku? Czegoście mi nie zabronili siać jaśka? xD

Inaczej gadałbyś jakby jasiek był po 1,50zł. tak jak dla sadownika jablko za 0,10zł

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

Inaczej gadałbyś jakby jasiek był po 1,50zł. tak jak dla sadownika jablko za 0,10zł

A to zysk sprzedaży plonów z hektara i tak byłby podobny.:hey:

Opublikowano
28 minut temu, Ulman napisał:

Może i potrafią,  ale wymagaja by to co robią rząd uczynił rentownym zamiast pomysleć co zmienić  by swoja sytuację poprawić. To jest pozostałość po komunie. O swoje trzeba walczyć? Tylko czemu nie starając się samemu zmienic swój byt poprzez rozwój , inwestycje zmiany w produkcji. Tak jest najłatwiej - tak mnie Panie Boże stworzyłeś i już się nie zmienie i niech rząd mi da. Rżad dając,  tylko utrwala taką sytuacje i oducza myslenia, własnej inwencji , przedsiębiorczosci. System powinien uczyć ludzi przedsiębiorczości a nie tego że system musi dbać o nich. Tak było za komuny - każdy musiał miec pracę i bez znaczenia czy była przydatna czy nie to rząd za to płacił.  Tak jest zdecydowanie wygodniej bo człowiek z natury jest leniwy,  nie lubi ponosić ryzyka i wychodzić ze strefy komfortu. 

Strajk generalny? Chcesz żeby było jak we Francji mimo braku uchodźców? I jakie postulaty na tym strajku ?

Już takie głupki podobnie myślący jak ty były w 90 latach jak sprzedawały państwowe spółki zagranicznym podmiotom a ci je zaraz zamykali aby się pozbyć konkurencji.

Wpuszczono rekiny i małe ryby razem i nie wiele z tego przetrwało

2 minuty temu, mirro napisał:

A to zysk sprzedaży plonów z hektara i tak byłby podobny.:hey:

zysku to by nie było  a raczej strata

6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dał przykład solidarności między nami rolnikami, ,,ja mam dobrze to się nie wychylam'' bo jasiek stoi dobrze czerwona też.

zazwyczaj to jakieś grupy protestują zawodowe.

tak samo są grupy w rolnictwie produkujące określone towary. wszystkich na raz nie wyciągnie tak samo jak lekarza bo pielegniarki mało zarabiają i na odwrót

Kołodziejczyk  z  Uni Warzywno-Ziemniaczanej bardzo dobrze sie do tego nadaje

Opublikowano

Podobnie myslący czyli jak? Bez lewicowych socjalistycznych naleciałości?   Tak się komuna skończyła i czy by sprzedali czy nie i tak by trafił je szlag. Właśnie wtedy zakłady chciały klepać to co od 20 lat i oczekiwali ze państwo to zagospodaruje  albo bedzie nieustannie dokładać. Były dwie drogi - albo sie dostosować albo zbankrutować. 

18 minut temu, racyl napisał:

jak ktoś uprawia jabłko z przeznaczeniem na przemysł to musi upaść. Przemysł to produkt uboczny. Jabłko przemysłowe możesz porównać do połowek jaska. Jakbyś chciał zarabiać na produkcji połówek to życzę powodzenia

Opublikowano

Coś pięknego. Dziś Premier Morawiecki stwierdził publicznie iż własnie powinniśmy świętować rocznicę ustaleń "Okrągłego Stołu". Według niego było to doniosłe a wręcz fundamentalne wydarzenie w procesie transformacji. Stwierdził że teraz tak uważa bo zmądrzał.:)

Opublikowano
17 godzin temu, Krassus napisał:

https://www.tygodnikpowszechny.pl/panstwo-prywatnej-zemsty-154469

Bardzo ciekawy tekst Stankiewicza, który za ten artykuł otrzymał nagrodę.

hehe GRAND PRESS 2018 wszystkie tygodniki i inne badziewia zostały nagrodzone i tytułowane zły pis przypadek ??

chętnie bym poczytał co donald szeryf uni ile zrobił dla polski chyba że nic i o niczym więc nie ma o'czym pisać 

Grand Press 2018. Dziennikarze TVN i TVN24 z nagrodami

anty kaczka program 

Finał Grand Press 2018. Bertold Kittel Dziennikarzem Roku, "Wyborcza" z dwiema nagrodami

Pięć bitew o SKOK. Jak Bierecki, Kaczyński, Duda i politycy PiS blokowali nadzór nad Kasami 

te ostatnie to ludzie bronka nieaktualne już 

niewiem czy jesteś taki głupi ze twoje myślenie sponsoruje niemieckie media ?

pamiętasz takie stwierdzenie polacy nie gęsi swój język mają ?

Nagroda Medium 25-lecia 

Gazeta Wyborcza

TVN

Onet.pl

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Podobnie myslący czyli jak? Bez lewicowych socjalistycznych naleciałości?   Tak się komuna skończyła i czy by sprzedali czy nie i tak by trafił je szlag. Właśnie wtedy zakłady chciały klepać to co od 20 lat i oczekiwali ze państwo to zagospodaruje  albo bedzie nieustannie dokładać. Były dwie drogi - albo sie dostosować albo zbankrutować. 

jak ktoś uprawia jabłko z przeznaczeniem na przemysł to musi upaść. Przemysł to produkt uboczny. Jabłko przemysłowe możesz porównać do połowek jaska. Jakbyś chciał zarabiać na produkcji połówek to życzę powodzenia

i na czym to dostosowanie miało polegać ? gadasz tak jakby w żadnym kraj zachodnim nic nie było w rękach państwa

wpuszczono do jednego stawu doświadczone  rekiny i małe nie doświadczone ryby to było do przewidzenia jak się skończy

bez względu czy lewicowi czy prawicowi powinni mieć rozeznanie że to skończy sie zdominowaniu polski zagraniczną gospodarką

daj spokój już temu przemysłowi bo deserowe wcale nie chodzi o wiele więcej

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Krassus napisał:

A teraz ciekawostka. JPK czyli to co najbardziej uszczelniło VAT zostało przegłosowane przez... PO. Tak panowie, JPK został stworzony przez PO i prace nad nim trwały od 2014 roku. Posłowie PiS podczas głosowania wstrzymali się i ustawa została przyjęta głosami PO-PSL. http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&nrkadencji=7&nrposiedzenia=96&nrglosowania=25

Roman, podziękuj pani Kopacz i Tuskowi za uszczelnienie VATu, a PiSowi, że tego nie spieprzył.

tak to ciekawe a ta notka co pogrążyła rostowskiego przez pewną panią z po ??

Eksperci nie mają wątpliwości
O ironio, eksperci Credit Agricole, którzy usiedli do przeliczania dodatkowych przychodów państwa w ubiegłym roku doszli do wniosków niemalże przeciwstawnych. – Uszczelnienie systemu podatkowego w okresie II-III 2017 r. wyniosło ok. 9,4 mld zł. Kierując się zależnościami sezonowymi, szacujemy, że w skali całego roku efekty te byłyby równe ok. 12,5 mld zł – podsumowywał Jakub Borowski, główny ekonomista banku.

W wyliczeniach analityków może tkwić błąd, jak przyznają oni sami – przyjęty model niekoniecznie musi w pełni odpowiadać rzeczywistym przychodom. Ale nawet w wariancie skrajnie zbliżonym do wyliczeń rządu wpływy z uszczelnienia VAT sięgnęłyby 17 mld złotych. Natomiast w wariancie skrajnie odmiennym – działaniom urzędników zawdzięczalibyśmy zaledwie 8 mld zł.

Eksperci przypominają, że w ubiegłym (i wcześniejszym) roku wprowadzono wiele przepisów sprzyjających uszczelnianiu systemu: nowelizację ustawy o VAT, obowiązek składania Jednolitego Pliku Kontrolnego, zaostrzając przepisy prawa karnego, pakiety paliwowe. Z wyliczeniami banku Credit Agricole zgadzają się również specjaliści z innych banków, szacując przeciętnie wpływy z uszczelnienia VAT na 11-13 mld zł. Ale wskaźnik ten będzie spadać. – Tegoroczny efekt uszczelnienia można w tej chwili prognozować na około 8 mld zł – zapowiada Marta Petka-Zagajewska z PKO BP.

15 minut temu, mirro napisał:

Coś pięknego. Dziś Premier Morawiecki stwierdził publicznie iż własnie powinniśmy świętować rocznicę ustaleń "Okrągłego Stołu". Według niego było to doniosłe a wręcz fundamentalne wydarzenie w procesie transformacji. Stwierdził że teraz tak uważa bo zmądrzał.:)

a słyszałeś ze rząd donalda tuska doszedł do biliona gdyby nie skok na ofe i wielka prywatyzacja i nikt nie zaprzeczył ??😲

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Mirro - jest to gdzieś na you tube? Bo nie zobaczę to nie uwierzę... Roman - poczytaj jeszcze o szacunkach i metodach. Może się okazać, że realnie z 8 mld zrobi się 3 bo np nie obejmuje się nimi obniżonych stawek. Kiedyś piałeś o wyliczeniach UE jakie to były straty przez osiem ostatnich lat vs. Ile obecnie są mniejsze. Może kiedyś jednak zaczniesz filtrować podawane sensacje... Jak widzisz dysydent (albo to był ulman?) garbate aniołki mogą istnieć.

Opublikowano

Pewno bajki . Złomiarze już dawno by na skup wykopali i wywieźli . :ph34r:

Opublikowano

ja mieszkam w zagłębiu rybnickim trudno coś już z tego bd bo połowa zabudowała komuna miastami 

5 minut temu, GRZES1545 napisał:

ciekawe tam linki

https://propublico24.pl/index.php/2018/12/12/za-te-akcje-schetyna-trafi-do-wiezienia-wymuszali-falszywe-zeznania-biciem/

ensacyjne doniesienia z USA. Dziennikarze Polskiego Radia i „Rzeczpospolitej” dotarli w Hoover Institution Lbrary & Archives do nieznanych dokumentów należących niegdyś do gen. Czesława Kiszczaka. W najbliższych dniach najważniejsze z nich mają zostać przez nich opublikowane.

https://propublico24.pl/index.php/2018/12/12/nowe-dokumenty-kiszczaka-na-walese-ukryte-w-usa-to-juz-jego-koniec/

nawet w usa wiedzieli że to zdrajca ??

18 godzin temu, Krassus napisał:

https://www.tygodnikpowszechny.pl/panstwo-prywatnej-zemsty-154469

Bardzo ciekawy tekst Stankiewicza, który za ten artykuł otrzymał nagrodę.

zobacz teraz info tvp zachwala rządy pis bbbbbbbbbhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaa 🤣

Opublikowano (edytowane)

pytanie czy warto dla tych zasobow rozkopywac Polskie ? czy warto robic odkrywke w rejonie działania osm łowicz ?  https://finanse.wp.pl/najwieksza-dziura-w-europie-czyli-odkrywka-wegla-brunatnego-w-belchatowie-6114671393601153a    nowa odkrywka złoczew  kilka wsi do wysiedlenia  juz niedługo  .  tak jak zwiatrakami jak umie to ok.   a  u sąsiada to mi przeszkadzają  cos mi sie ...  z tymi wiatrakami   a na mapie podlasia zabrakło tam jest kasa w glebie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Dla sPISkowców w sam raz 

1 godzinę temu, racyl napisał:

i na czym to dostosowanie miało polegać ? gadasz tak jakby w żadnym kraj zachodnim nic nie było w rękach państwa

wpuszczono do jednego stawu doświadczone  rekiny i małe nie doświadczone ryby to było do przewidzenia jak się skończy

bez względu czy lewicowi czy prawicowi powinni mieć rozeznanie że to skończy sie zdominowaniu polski zagraniczną gospodarką

daj spokój już temu przemysłowi bo deserowe wcale nie chodzi o wiele więcej

Dostosowanie polega zawsze na dopasowaniu produkcji, usług do wymagań rynku na którym się funkcjonuje i umiejętności efektywnego zaspakajania jego potrzeb. 

Żeby deserowe było droższe to niech jeden z drugim PISowczyk przeprosi się ze wschodem albo dogada z arabami i sprzeda nadwyżki z rynku. A jak nie to ze 30 % upadnie w ciągu 10 lat i się samo wszystko wyreguluje.

1 godzinę temu, mirro napisał:

Pewnie teraz na Nowogrodzkiej klęczy na grochu.

48 minut temu, GRZES1545 napisał:

U mnie pod chałupą są złoża węgla aż po Bogdankę. Z linku wynika że wegla na lubelszczyźnie jest za  4,8 bln USD  Roman czy inny Marek twierdzi że na wschodzie to syf i malaria a może się okazać że cała nadzieja właśnie w lubelszczyźnie. Jako że los jest przewrotny to oby nie skończyło sie tak że Romanek będzie fedrował pod moją chałupą a lubelskie i zamojszczyzna stanie się bogatym rejonem przemysłowym. 

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v