Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ulżenie przedsiębiocom nie koniecznie musi spowodować wydłużenie kolejek w salonie np Mercedesa po nowe samochody. Równie dobrze może spowodować że będzie z czego dać podwyżkę pracownikom, bądź zainwestować w nowe maszyny. Wspomóc biednych też będzie z czego i co najważniejsze nikt nie będzie tego wypominał. Przy zamożniejszym społeczeństwie socjal wcale nie jest tak wypominany i tak nie razi. Poza tym to przykład że życie z socjalu wcale nie jest takie wspaniałe i można coś robic. Ale nie u nas.

Opublikowano
33 minuty temu, mirro napisał:

Ulżenie przedsiębiocom nie koniecznie musi spowodować wydłużenie kolejek w salonie np Mercedesa po nowe samochody. Równie dobrze może spowodować że będzie z czego dać podwyżkę pracownikom, bądź zainwestować w nowe maszyny. Wspomóc biednych też będzie z czego i co najważniejsze nikt nie będzie tego wypominał. Przy zamożniejszym społeczeństwie socjal wcale nie jest tak wypominany i tak nie razi. Poza tym to przykład że życie z socjalu wcale nie jest takie wspaniałe i można coś robic. Ale nie u nas.

co ty bredzisz i gdzie zyjesz . Kazda firma płaci tylko tyle aby utrzymac pracownika miejszy podatek wiekszy zysk , biedronka ma spore dochody to niech podniesie wypłaty i podzieli sie zyskiem  , orlen po co ma wpłacac zarobek do panstwa niech da pracownikowom po 10000 zł  czy to prywatny biznes czy panstwowy  z tym podz ieleniem sie zyskiem to pjechałes po bandzie  a firmy i tak kopują samochody do wozenia d*p na firme bez vat.

Opublikowano (edytowane)

Ulżenie pracodawcy a ulżenie bogatym to dwie różne rzeczy bo w Polsce jakby pobadał to wielu bogatych nigdy pracodawcami nie było. Ulżenie pracodawcy sprawi że się ich namnoży i pracownik stanie się jeszcze bardziej deficytowy. Wielu z pracodawców też kwalifikuje się do socjalu. 
Niby truizmy ale niewypowiedziane jakby nie istniały.
Już jest sytuacja że często lepiej być dobrze nagradzanym pracownikiem niż przeciętnym pracodawcą.
Trudne do zdefiniowania kto jest pracodawcą w spółkach akcyjnych i tutaj "przekręt zakopany". Nie wiadomo kto tam najważniejszy jeśli sama spółka rozkładu akcji nie poda.

na bazie tego kolejny kabaret całkiem realny się dzieje.
Zabierają bogatym by pomagać pracodawcom. W sumie to wszystkim zabierają ale śmieszniej to brzmi.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

U Putina taki wyrok by zapadł na pierwszej rozprawie, aż by w pięty Wałęsie zaszło, nikt by nie odważył się pluć na kraj jak dzieję się to teraz np. w Brukseli.

obecna władza to nie''kraj'' a na pewno nie jest nim jakiś pokurcz który bez karków  nie potrafi tyłka ruszyć 

Opublikowano (edytowane)

patrzac po europie  to przewaznie mali wzrostem zostawali wielkimi  przywodcami  putin tez jest niski  , jak brak argumentow to zaczynają sie wyzwiska  a wzrost tu niegra  roli tylko inteligencja   . dysydent niekazdy ma predyspozyzje by   potrafic zarządzać grupą ludzi  prowadzenie firmy to nieraz gosc bez szkoły lepiej wyprowadzi niz nie jeden uczony  a wałesa bez ochrony przeciez jego juz ludziom szkoda po tych  jego tekstach ,i co powiesz Leszek głupi jestes a on tobie odpowie  ,, nie nie to ty  jestes głupi ''

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, marko-kolo napisał:

obecna władza to nie''kraj'' a na pewno nie jest nim jakiś pokurcz który bez karków  nie potrafi tyłka ruszyć 

Znasz takie stare przysłowie ? ,, Nie sra się w gniazdo w którym się siedzi "

Kto by to nie był to władza wybrana przez naród nasz kraj reprezentuje ,,pokurcz" jak to napisałeś więcej udziela się na miejscu nie jeździ do Brukseli itp.

Schetyna też urodliwy, wysoki chłop, pamiętam jak nie lubił się uśmiechać , ale na szczękę porządną szybko zarobił bo gdzie to tak do Merkel jeździć  :)

Jarka K. pilnują bo do bicia się rwie chłopisko i bałaganu może narobić, nerwowy jest 🤣

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

widać jak srali w te gniazdo takie richardy czarneckie i zera  to im nie śmierdziało

czasy kiedy nie wolno było krytykować władzy  już były ale widać bolszewickie metody wracają :D

no i jeszcze ten ;

podkreśliłem ci żebyś zrozumiał 

prof. Ryszard Legutko, europoseł PiS-umarzec 2012 roku„Działamy w opozycji do państwa polskiego. Parlament Europejski jest tak skonstruowany, że raczej stanie po stronie państwa polskiego niż po naszej. Ale trzeba próbowaćDziałamy w opozycji do państwa polskiego. Parlament Europejski jest tak skonstruowany, że raczej stanie po stronie państwa polskiego niż po naszej.

Edytowane przez marko-kolo
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

nie kazdy ma predyspozyzje by   potrafic zarządzać grupą ludzi  prowadzenie firmy to nieraz gosc bez szkoły lepiej wyprowadzi niz nie jeden uczony

Tylko mamy epokę certyfikatów, zezwoleń, uprawnień etc. 
Co piszesz to rzeczywiście prawda a tymi zezwoleniami władza doskonale ogranicza potencjał kreatywności.

Opublikowano (edytowane)

Wiele z działalności wymaga koncesji różnych certyfikatów pozwoleń. Wprawdzie nie wymagane żadne egzaminy od właściciela ale od pracowników... gdzie sam właściiel niejednokrotnie sam jest też pracownikiem w firmie zanim ta się nie rozrośnie. 
Jakoś tak jest że te potencjalnie naintratniejsze formy działalności obwarowane największymi obostrzeniami. Złośliwość czy interesowność urzędnicza?
W rolnictwie bardzo to widoczne bo tu też można być pracodawcą ale taki to już i rolnik czyli...
Spróbuj biznes w energetyce, wprawdzie nikt nie zarząda kierunkowego wykształcenia ale przy bliższym kontakcie okaże się ze konieczne a jeszcze i tak nic z koncesji nie wyjdzie. 
Transport publiczny.... eee tam szkoda wymieniać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Marko wiem co robili poprzednicy, i dobrze porównaj skalę tamtych spraw i teraźniejszych i reakcję UE teraz i poprzedni,

I nie popieram tamtych działań PiS i obecnych pokazów PO i KO.- mogli by się zająć czymś bardziej pożytecznym dla Polski.

Opublikowano

no porównaj ''skalę '' bo łamanie wszelkich zasad  UE gdzie podpisaliśmy to i tamto to raczej jest teraz  

a sprawy wewnętrzne to pogarda dla konstytucji ,sądów sędziów itp ...no też obecna władza bije rekordy 

no i te słynne''' wystarczy nie kraść '' i tu  mamy aktualne  sukcesy 

wiec co nie krytykować nie donosić tylko wielbić takich ? ty to nazywasz krajem ? na głowę upadłeś czy jak ? 

Opublikowano (edytowane)

,, wystarczy nie krasc '' pewno cos wyjdzie z PIS  , ale jak narazie okradzionym miał zostac ten co innych okradał  - polisolokaty       znając zycie na wierzch wychodzi ułamek przekretow tych niudolnych co dali sie złapac   jak byłemnastolatkiem to byli tacy co załatwiali sami sprawy jak ja nie miałem brata  ,, ale t tacy k co lecieli po pomoc  zgadnij kturych bardziej cenie ?

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Z tego co piszesz to nie jest nasz kraj, bo nic nie można próbować zmienić bo nam UE nie pozwala i ciul.

,,wiec co nie krytykować nie donosić tylko wielbić takich ? '' To są twoje słowa kolego. Ja krytykuję wszystkich jak mi się coś nie podoba, a jak uważasz że to nie jest twój kraj to po co tu mieszkasz?  Bliżej Ci do Niemiec czy jak?

Jak masz złoty środek na naszą sytuację żeby stać się mlekiem i miodem płynącym rajem to czemu nie jesteś gdzieś przy władzy? ja chętnie oddam głos na Ciebie bo jak na razie nie ma na kogo głosować :)

Opublikowano

obecnie rządzą nami barany które wracają do bolszewickich metod ..i nie jest to ''kraj'' tylko  władza która nie szanuje zasad ...jaka by ta UE nie była to jednak jakieś cywilizowane zasady wypracowała i siła nas nie zmuszała do przystąpienia ;)

wiec nie wkładaj mi czegoś czego nie napisałem bo to ty dokonałeś absurdalnego porównania nie ja  

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

bo jak na razie nie ma na kogo głosować

a no nie ma i zawsze trzeba mniejsze zło wybierać. 
Tak szanowni rządzący, jesteście tylko mniejszym złem a nie żadnym "zrządzeniem opatrzności"
To Historia ocenia czy zmiany były dobre czy nie a samozwańcy niekoniecznie zasłużą na swe miano i jeszcze nie wiadomo czy to będzie zmiana bo na razie zaczyna wracać do punktu wyjścia.
Unia jedzie na sukcesach poprzedników a njspektularniejszym osiągnięciem obecnych struktur jest brexit tak że z nieomylnością unii też bym nie przesadzał.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Wszystko kwestia interpretacji ,, jak w  sądach'' Niech Ci będzie że absurdalne, ale przyznaj że obie te sytuacje są chore i są ważniejsze sprawy o które powinno się zadbać i rozwiązać inaczej we własnym ,,kraju''     :) jak by nie patrzył na szarych obywatelach to się odbija najbardziej.

• Thanks 1
Opublikowano

zasady cywilizowane kraje wypracowały dawno temu i należy z tego czerpać i tyle  

wracanie do bolszewizmu do niczego nas nie doprowadzi ... to było już przerabiane 

podporządkują sobie sądy, media itp ...  co to za władza co tak robi jak komuna ? 

zaraz będą pozwy za krytykę panów ...to ma być ta zmiana ? 

Opublikowano (edytowane)

gdzieś tę małpę już widziałem, mimo wszystko nawet w demokracji "aż takie" małpy małe mają szanse. Jeśliby jednak przepisy podebrał i odpowiednio zinterpretował to w urzędniczej rzeczywistości ...(?) Praworządnie może i małpa przejść

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v