Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj w tym pięknym dniu jestem przekonana, że jesteśmy fajnym społeczeństwem, żyjącym w fajnym kraju.

Naprawdę nie mamy powodów do wstydu,a mamy powody do dumy....daliśmy światu „Solidarność”, mamy swoich bohaterów: Piłsudski, Daszyński, Jan Paweł II, Wałęsa, Mazowiecki, Gieremek, Bartoszewski i wielu innych...

Dzisiaj już nikt nie pisze o polskiej dziadowskiej gospodarce, nikt nie mówi o Polakach leniach ubranych w białe skarpetki do sandałów, nikt nie mówi, że dla Polaków można coś zrobić, a z Polakami nie...

Pamiętajmy tylko,że nie możemy zawieźć tych, którzy nam wywalczyli niepodległość i  wolność, ani tych którzy przyjdą po nas...

Jest kawał roboty jeszcze przed nami do zrobienia,ale już też wiele dokonane.

Ps. Pamiętaliście o wywieszeniu flagi?

Opublikowano

Dziś w kościele było czytanie o ubogiej wdowie wrzucającej ostatnie grosze do skarbony jako ofiarę, wdowi grosz. Jakoś tak skojarzyło mi się z ofiarą tych co oddawali życie aby Polska istnieć. Nie mieli właściwie nic a do "skarbony" wrzucali bez wahania swoje istnienie. Właściwie nie wiedzieli jaka ma być ta Polska, ważne żeby była. Szacunek i pokora przed ich dziełem. 

• Thanks 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Ansja napisał:

Dzisiaj w tym pięknym dniu jestem przekonana, że jesteśmy fajnym społeczeństwem, żyjącym w fajnym kraju.

Naprawdę nie mamy powodów do wstydu,a mamy powody do dumy....daliśmy światu „Solidarność”, mamy swoich bohaterów: Piłsudski, Daszyński, Jan Paweł II, Wałęsa, Mazowiecki, Gieremek, Bartoszewski i wielu innych...

Dzisiaj już nikt nie pisze o polskiej dziadowskiej gospodarce, nikt nie mówi o Polakach leniach ubranych w białe skarpetki do sandałów, nikt nie mówi, że dla Polaków można coś zrobić, a z Polakami nie...

Pamiętajmy tylko,że nie możemy zawieźć tych, którzy nam wywalczyli niepodległość i  wolność, ani tych którzy przyjdą po nas...

Jest kawał roboty jeszcze przed nami do zrobienia,ale już też wiele dokonane.

Ps. Pamiętaliście o wywieszeniu flagi?

Ty się dobrze  czujesz  ????

Wałęsa Mazowiecki  Gieremek  Bartoszewski  bohaterami  ????

Jeżeli ty wierzysz w to co piszesz  to ja ci  szczerze  z całego serca  współczuje  jak ty masz takich bohaterów.

Wałęsa  co najwyżej  to jest legendą  Solidarności.

Nie tak dawno  jeden  ,,bohater,,  mówił  o  Polakach jako  ,,współczesnymi bolszewikach,, nie wiem czy  słyszałaś.   Dawniej mówił  że  są ,,moherowymi beretami,,  a teraz  ,, współczesnymi bolszewikami,,  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

No tak tobie te nazwiska nie w smak. Nie ma tam Kaczyńskich Macierewicza, którzy wg was byli głównymi bohaterami 100 letniej niepodległości Polski. Pewnie @Ansja nie wymieniła jeszcze wielu zasłużonych nazwisk. Ale to jest właśnie wasza mentalność. Nie potraficie pogodzić się z tym, że ludzie, którzy was nie popierali lub nie są wam wygodni odegrali w historii wielkie role.

Opublikowano

Marek akurat dzisiaj Twoja ani moja ocena nie jest najważniejsza. Bo jest tylko Twoja, albo moja.  Dzisiaj spoglądamy na całokształt tego co wyłania się z tych 100 lat. Patrz szerzej, patrz tak jak Ci którzy nie wiedzieli co z tego wyjdzie ale rozumieli że ma być. 

• Thanks 1
Opublikowano

Dla @marekfarmer całokształt tego 100 lecia to Lech Kaczyński i ludzie pisu. Pis buduje u swoich wyznawców kult Lecha Kaczyńskiego, który zasłużył na pomnik bo zginął w katastrofie. Ok niech by miał nawet ten pomnik. Ale jak wczoraj życie pokazało ten pomnik musi być większy od pomnika Piłsudskiego. Bo przecież kto to jest Piłsudski co on zrobił dla Polski. Kaczyński to dopiero się zasłużył.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Całokształt  jest   taki że   my na  zachodzie  100lat  temu  nie odzyskaliśmy  niepodległości  bo  Piłsudski  o  nas  zapomniał   

Opublikowano (edytowane)

@marekfarmer Za to Kaczyńscy dla was ją odzyskali. A prawda jest taka, że po 1918 roku można było odzyskać ziemie, które wcześniej do Polski należały. I tak były powstania w Wielkopolsce i na Śląsku. Ty byś chciał od razu granicę na Odrze i Nysie, której Polska nigdy wcześniej nie miała. Prawda jest taka, że Piłsudski, Dmowski przeciwnicy politycznie ale i Paderewski i wielu innych zrobili bardzo dużo w 1918 i później.

Edytowane przez hubertuss
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

aby na pewno  lepszego sortu  ???

wasz  guru  mówił  o   ,,współczesnych  bolszewikach,, 

45837025_1929082517400834_28773477128549

Opublikowano

Zapomniał o takich uczestnikach Okrągłego Stołu jak Kaczyńscy czy Pawłowicz. Czyli oni tez powinni pójść siedzieć. Taka z nim rozmowa. Zasypuje forum śmieciami jakichś śmieci co to tylko umieją pluć na innych bo sami w życiu nic nie osiągnęli.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Może  przyjdą  lepsi   którzy  doprowadzą do  Polexitu  i  powsadzają  tych  jak ich nazwałeś  ,, wrogów  ojczyzny,,

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli  doprowadzą do  Polexitu  to będą  najlepsi  :)  

Opublikowano

mareczek ty nie na obchodach  swieta niepodleglosci ????

nawet ja bylem ,na chwile, wszystko przez tvn-dokladnie discovery chanel-akurat puscili odcinek zlomiarzy ktorego nie ogladalem, skonczyl sie za 5 jedenasta wiec zanim zapedzilem krowy na lake, to juz orkiestra osp konczyla grac hymn a zaczela I brygade,chwile posluchalem ale zaczela sie msza wiec poszedlem do domu, 

moi dziadkowie wkraczali w odzyskana niepodleglosc jaki mlodzi ludzie z ich opowiesci II rp nie byla krajem mlekiem i miodem plynacym-szczegolnie u nas w galicji byla bieda o jakiej nie macie pojecia-ziemniaki, chleb pieczony raz na tydzien,wodzanka,zupa z pokrzyw,szczaw i mirabelki, to byla podstawa pozywienia, mieso dwa razy do roku, placki tez tylko na swieta. nigdy nie zapomne jak babcia[r 1906] mowila do mojej mamy i ciotek gdy przynosily jej rozne frykasy-po co i to teraz,jestem stara i chora nie mam smaku,nie chce mi sie jesc-jak bylam mloda i zdrowa to nie bylo co jesc ...........

Opublikowano

Dlatego @marekfarmer źle wspomina bohaterów tamtego czasu. Sanacja to niestety dopiero były podziały w społeczeństwie. Tam dopiero były elity. Dlatego jest kult Kaczyńskich. Bo to dopiero oni zaczęli wprowadzać socjalizm z ludzką twarzą i walczyć z elitami.

Opublikowano (edytowane)

No to cara Aleksandra powinien dobrze wspominać bo to on zdaje się zniósł pańszczyznę.
Nie chodzi mi ściśle o tereny Marka.

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v