Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
27 minut temu, mirro napisał:

Ulman, nie wie na co głosuje bo to nie takie proste.  Najprościej rzucić hasło o wstawaniu z kolan, to pojmuje większość i jest niezobowiązujące i niezmuszające do zastanowienia. Można też opowiadać ludziom o pomysłach na zmianę tego czy innego aspektu naszej gospodarki, ale to przecież nudne i takie zawiłe że pewnie mówca chce słuchacza nabić w butelkę. Co byś nie powiedział a szczególnie coś co treścią wykracza poza gazetkę z Biedronki i tak zostanie olane albo wywoła straszliwą podejrzliwość. Mam nadzieję że jeśli nie mają z kim przegrać, to przegrają z ludzkim rozsądkiem. Znowu naiwny ja.

tylko ludzki rozsądek nie startuje w wyborach

Opublikowano (edytowane)

Problem jest z ustrojem jako takim. Społeczeństwo dobrze wyedukowane świadome, znajace świat wybierze madrzej a czym więcej ciemnoty, zaściankowości analfabetyzmu tym głupszy osąd, dokonywane wybory i w efekcie rzady.  W demokracji rzadzi głupawa wiekszość a rzadzący tracą 30% energii na propagandę i ściemnianie, Kolejne 30% na  wymyslanie głupot by przypodobać sie średnio inteligentnym wyborcom którzy niewiele rozumieją ale maja wielka siłę w swej masie.  30% to generowanie aktów wykonawczych i wykonywanie wymyślonych głupot. 10% to rzeczy wzglednie pozyteczne.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

cytujac klasyka-bo ludzie juz takie glupie sa...naprawde. tylko nie wiem czy to prawda bo pinokio przewaznie klamie😁 podobnie jak "czak noris" tak klamie ze sam w swoje klamstwa wierzy.

po co bedzie strzelal-same sie wytluka😁, broszki limuzyna poltora roku stoi rozwalona na parkingu, niedlugo strafi na zlom..

1,9 mln widzow na klerze , a dzisiaj wyrok na ksiedza z gorzowa wielkopolskiego za produkcje i handel narkotykami.

ciekawy trop podal dzisiaj jeden z politykow- ciekawe skad dziennikarze wiedzieli gdzie dokladnie szukac tasm, skad wiedzieli gdzie w dziesiatkach tomow akt znajduja sie nagrania pinokia ????????????ktos im podpowiedzial,jakis prokurator ?????? moze sam szef ich pokierowal ??????

Opublikowano
17 godzin temu, DTaras napisał:

Żadne 400 lat. Przy symulacji rozwoju węgla na świecie kest na jakieś 200 lat a w polsce na 70.

po wojne też nikt nie był pewny ze koń będzie robił pyk pyk ... a z skrzynki drewnianej bd diabły grały chłopie węgla jest bardzo dużo tu chodzi o technologie .. koszty 

i system klimatyczny żebyśmy by się nie ugotowali  a technologia idzie cały czas do przodu 

Tyle tylko, że ogromnej większości tych złóż nie wydobędziemy. Przyczyn jest kilka. Część z nich została zabudowana (miasta, drogi), a część jest na takich głębokościach, że przy dzisiejszych technologiach jest to albo niemożliwe, albo nieopłacalne.

16 godzin temu, mirro napisał:

Co do samego CO2 to gdzieś czytałem analizę że jego brak, albo ograniczenia w dostępie dla roślin i ludzi ma też katastrofalne skutki. Ponoć to właśnie jego brak powouje, albo przyspiesza efekt stepowienia, abo pustynnienia. U ludzi zaś chodziło bodaj o ograniczanie toksyczności tlenu dla komórek. Pisało tez o wpływie na ratowanie w przypadku zawału sera i wogóle wystepownia zawałów u ludzi. Dalszej części nie przetwiłem bo medyczny angielski nie jest moją mocną stroną.

no i w migu niepospawiesz... 😛

@jacus skorzystałeś z bioasekuracji z dofinansowań ?? 

Opublikowano

Kilka linijek przed tym tekstem,  który w stylu alamo sobie skopiowałeś, było napisane,  ze

"Złoża kamiennego wystarczy na ok. 40 lat, brunatnego na ok. 30 lat – tak obecnie wyglądają polskie zasoby węgla. Chodzi oczywiście o udostępnione i zaplanowane do eksploatacji."

Opublikowano

To nic nie da, ani nic nie wniesie do naszego bilansu energetycznego. Bo nie ma reanych bloków energetycznych mogących zasilić sieć. Tak jak pisali w Defence24, przy braku relatywnie taniego paliwa dobrej jakości program wymiany pieców w domach, na takie 5 generacji, też jest mydleniem oczu. Żeby nie powiedzieć o pieniądzach wyrzuconych w błoto. Tak w zasadzie to chyba nikt nie wie, jaki jakościowo my ten węgiel wydobywamy. Określenie dobry albo czarny jest tak samo precyzyjne. A skoro drożej cały czas to może trzeba napuścić jakiś urząd na skontrolowanie tego zagadnienia. Jeżeli rząd chce wyrugować pośredników w skupie jabłek i pozostałych płodów rolnych. to może niech wyruguje też pośredników handlu węglem? Ustalić cenę odgórnie i już. Ba ja bym nawet ustalił cenę transportu z kilometra, taką urzędową. Zaczynam się sam siebie bać.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ulman napisał:

Nie chodzi by głosować na kogoś bo może wygrać z PIS a głosować zgodnie z przekonaniami. Ja odkąd pamiętam głosuje na Korwina bo najbliżej mi do jego przekonań. Niestety w Polsce wybory to w duzej mierze głosowanie przeciw co jest raczej głupie. Dodatkowo większość tak naprawdę nie wia za czym głosuje bo w kampanii nie ma zadnych konkretów a tylko socjotechnika i emocje.

W przedszkolu  może  by  ci w te bajki  uwierzyli  :D  

Toć ty jesteś  100%  ,,Platfus,,     

Przecież  marzy  ci  się  powrót   do  ,,normalnego,,  w waszym  rozumowaniu  wieku  emerytalnego  

Nie wspominając  o tym  jak  bronisz  tutaj  POprzedników   zaciekle  

Tacy Ludzie ,,prowadzą do boju  PO,, 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Nie potrafisz sobie dać rady z argumentami? Brakuje ci własnych?  Marnie ,ale to żadne zaskoczenie Do tego wiedza z memów, od Rydzyka i Kurskiego nie wystarczy. Myśleć byś musiał zacząć 

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano

A jak wymyśli? A Bozia jedna wie jakimi ścieżkami podążą Jego myśli. Ty Ulman nie prowokuj. Kraj nasz dostatecznie udręczonym być się zdaje. To ostatnie to z Mistrza Jody.

Opublikowano

Coś w tym może byc. Samodzielna aktywność intelektualna  może być zgubna dla otoczenia szczególnie gdy się tej czynności nie praktykowało a rozsądek uspiony od równie dawna.  Zresztą,  jak wielbiąc wartości lewicowe mieni się prawicowcem a  na lewaków pluje , to jakie może mieć pojecie o sprawach bardziej skomplikowanych jak własna tożsamość światopoglądowa?  W tym kraju nie będzie dobrze bo rządzi tu zaprzaństwo, głupota i msciwość przy absolutnym braku wiedzy  ogólnej o szczegółowej nie wspominajac. Jakoś tak się dziwnie składa że 3/4 memów jest wklejane przez PISopozytywnych. Wydaje się że jest to dla nich główne źródło wiedzy o otaczającym świecie a mysleć nie muszą i się nie męczą

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ulman napisał:

Nie potrafisz sobie dać rady z argumentami? Brakuje ci własnych?  Marnie ,ale to żadne zaskoczenie Do tego wiedza z memów, od Rydzyka i Kurskiego nie wystarczy. Myśleć byś musiał zacząć 

Z  jakimi twoimi argumentami nie mogę sobie  poradzić  ???

Z tym o powrocie  do  ,,normalnego,, wieku  emerytalnego ????

Czy z tym  że  pani która  pracuje na kasie w sklepie  i ma 40 czy 50  lat   jest ,, leniwa,,  czy jak tam je nazywałeś  ???

Czy może   tego że  ludzi którzy  ciężko  pracują  toczą  frezują  spawają  a są  przed  emeryturą to  są ,, nieudacznikami,,  wedle ciebie  ????

Myślisz  że jak co jakiś  czas  rzucisz  hasłem  ,,PiS i PO  jedno zło,, to ktoś ci uwierzy że ty  z PO nie jesteś  xD  

43129842_1973794382667877_81069692690712

Opublikowano (edytowane)

Odpowiedź   w twoim   POwskim stylu  :D  

Ciekawe  czy  taśma  z tymi  kowbojami  z Karpacza  wypłynie   :D  :D  

Cóż  to  tam  za biały    pył  mógł  być  ?????

Opublikowano (edytowane)

Niech wypłynie. Na pewno wtedy ją podlinkujesz więc jestem o to spokojny. Póki co ta domniemana taśma ma przykryć prawdziwe taśmy premiera na osmiorniczjkach z POwcami. A przepraszam - wtedy nie był politykiem wiec to nie ma znaczenia.

Jeśli chodzi ci o panią po 50 tce na kasie. Oczywiście że jest nuiezaradna, nie uczyła się wystarczająco a może też jest zwyczajnie głupia. Jest mozliwość że ma dobrze zarabiającego chłopa i z jakiś względów jej to pasuje Tyle że  to jakiś margines bo każdy normalny człowiek do czegoś daży , rozwija się. Jesli masz panią po 50 tce która ma salon fryzjerski, aptekę, jest prawnikiem, prowadzi kawiarnie czy restaurację to znaczy że do czegoś doszła i musiała w to włożyć energię, myslenie, zaradność i wiele ambicji. A pani na kasie do  czego doszła? Co osiągneła? Ano praktycznie nic. I niestety jest absolutnie prawdziwe że pracując na kasie będąc po 50 tce jest jednostką słabą/niezaradną/bez ambicji/leniwą. Nie ma w tym nic złego bo tacy też muszą być. Ktoś musi zamiatać ulice, kopać rowy, siedzieć na kasie. Jednak nie ma sie co oszukiwać że są to jednostki w jakikolwiek sposób pokrzywdzonye przez system. Po prostu sa słabi i tyle. Jak jeden potrafi a drugi nie to nie jest wina systemu tylko człowieka. 

....no i teraz się zacznie

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Oceniając w ten sposób ludzi sporo straciłeś w moich oczach . Strasznie nadęty jednak jesteś . Znasz szczegóły życia tych , którzy nie osiągnęli sukcesu w życiu ? Skąd wiesz że ta kobieta po 50 nie poświęciła życia choremu dzieciakowi na przykład ? Durny Ty . Twoi rodzice to książęta ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
58 minut temu, Ulman napisał:

Niech wypłynie. Na pewno wtedy ją podlinkujesz więc jestem o to spokojny. Póki co ta domniemana taśma ma przykryć prawdziwe taśmy premiera na osmiorniczjkach z POwcami. A przepraszam - wtedy nie był politykiem wiec to nie ma znaczenia.

Jeśli chodzi ci o panią po 50 tce na kasie. Oczywiście że jest nuiezaradna, nie uczyła się wystarczająco a może też jest zwyczajnie głupia. Jest mozliwość że ma dobrze zarabiającego chłopa i z jakiś względów jej to pasuje Tyle że  to jakiś margines bo każdy normalny człowiek do czegoś daży , rozwija się. Jesli masz panią po 50 tce która ma salon fryzjerski, aptekę, jest prawnikiem, prowadzi kawiarnie czy restaurację to znaczy że do czegoś doszła i musiała w to włożyć energię, myslenie, zaradność i wiele ambicji. A pani na kasie do  czego doszła? Co osiągneła? Ano praktycznie nic. I niestety jest absolutnie prawdziwe że pracując na kasie będąc po 50 tce jest jednostką słabą/niezaradną/bez ambicji/leniwą. Nie ma w tym nic złego bo tacy też muszą być. Ktoś musi zamiatać ulice, kopać rowy, siedzieć na kasie. Jednak nie ma sie co oszukiwać że są to jednostki w jakikolwiek sposób pokrzywdzonye przez system. Po prostu sa słabi i tyle. Jak jeden potrafi a drugi nie to nie jest wina systemu tylko człowieka. 

....no i teraz się zacznie

to może pochwal się swoją zaradnością ,osiągnięciami w życiu oprócz całodobowej pisaniny na forum .Jesteś może prawnikiem czy prowadzisz aptekę?

Opublikowano

Napisałem ze jest pewien margines ludzi których przymusilo życie ew nie musza się wysilać bo maja zarabiającego dobrze męża. Zaprzeczysz ze większość jest przeciętna słabo myśląca i z małymi ambicjami? Takie są realia  wzywając sprawy po imieniu bez fałszywej poprawności politycznej. To jest.  normalny rozkład społeczny i najoczywistsza prawda wiec nie wiem czemu to cię bulwersuje? Czemu twoim zdaniem tysiące pan po 50 tace wykonuje najprostsze zawody za marny grosz?

Opublikowano

Jak dla niektórych pełnią szczęścia i sukcesu jest mamona , to sądzą że inni są matołami skoro mało zarabiają . Szkoda tylko że wszystko się szybko kończy i tyle samo po nas zostaje ..

Opublikowano

Płaci się tyle ile zgodzi się zapłacić pracodawca i zgodzi pracować pracobiorca. Jeśli pani z kasy chce więcej to niech poszuka gdzie indziej. Nikt jej na siłę nie trzyma. To jest własnie to o czym pisze. Ludzie nie chca sie rozwijać, maja marne ambicje i godza sie pracować za niskie stawki a potem marudzą że sami się na to zgodzili. Najlepiej jest powiedzieć że ja bede pracował tak jak teraz a niech mi płacą więcej. W taki sposób tłamsi się ludzkią naturalną potrzebę rozwoju i hoduje się bezkształtna masę społeczną. Nie znasz ludzi którzy z biedy wyszli a zdobyli wykształcenie, byli mobilni pracowali cięzko i osiągneli sukces zawodowy. Nie znasz takich którzy mimo marnego wykształcenia coś zbudowali.  Pracowali po 14 godzin na dobę. Tu czymś zahandlowali , tu zrobili jakieś uprawnienia i kogoś zatrudniki itp. Takich ludzi trzeba stawiać za wzór a nie użalać się nad kimś kto odbębnia 8h dziennie w robocie która nie wymaga żadnych kwalifikacji.  Pani Danusia na kasie cały rok pracuje na siedząco, pod dachem, zawsze ciepło, nie dźwiga, nie jest głośno nie kurzy się , nie śmierdzi  , odpowiedzialność praktycznie żadna, mysleć też nie trzeba.  Ile byś chciał zarabiać za taką robotę?  

Zetorki, to nie jest sprawa tylko kasy. Kasa jest bonusem za  słuszne decyzje i rozwój a nie celem . Ja doceniam ludzi którzy chca w życiu coś osiągnąć a nie tylko życie przeżyć. To nie jest sprawa braku szacunku czy pogardy w stosunku do nich tylko powiedzenie wprost jak jest. Sa jednostki wybitne, sa ambitne i zdolne, są zdolne ale leniwe ale sa też bez ambicji i bez żadnych zdolności. Zastrzegam że mówie o płaszczyźnie zawodowej. Nawet najgorsze gamonie moga być dobrymi ludźmi, dobrymi rodzicami czy świetnymi sąsiadami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v