Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co do samego CO2 to gdzieś czytałem analizę że jego brak, albo ograniczenia w dostępie dla roślin i ludzi ma też katastrofalne skutki. Ponoć to właśnie jego brak powouje, albo przyspiesza efekt stepowienia, abo pustynnienia. U ludzi zaś chodziło bodaj o ograniczanie toksyczności tlenu dla komórek. Pisało tez o wpływie na ratowanie w przypadku zawału sera i wogóle wystepownia zawałów u ludzi. Dalszej części nie przetwiłem bo medyczny angielski nie jest moją mocną stroną.

Opublikowano
Mirro - węgiel jak każdy pierwiastek krąży. Jest parametr, który określa czas jaki pptrzeba na przejście ze związku z tlenem do prostej postaci i tak dla co2 jezt to ok 7 lat a dla NOx ok 25. Przy czym NOx ma większy potencjał cieplarniany i powstaje przy spalaniu ubogim. Amerykańce np spalają/li w węgiel bez azotu. Nie mniej wywalamy do atmosfery w ekspresowym tempie ogromne ilości węgla zakwaszając oceany itp co wymaga korekty. Szczyt zawartości tego gazu przekroczył już 400 ppm wobec 280 z przed rewolucji przemysłowej. Z drugiej strony zmiana składu atmosfery sprzyja lepszemu jej świeceniu czyli sprawniejszemu chłodzeniu i odpromieniowaniu ciepła zgodnie z prawem Wiena i zasadami Boltzmana z pary wodnej w kosmos. Dlatego to nie takie proste przewidzieć co będzie. Istotnie też większe co2 w krwi uodparnia i np skutki zawałów u palaczy są mniejsze
Opublikowano

Nowaka nie da się bardziej skompromitować. Morawieckiego tak

Tak sie zastanawiam ile to czasu trzeba mieć by takie memy wyszukać i coś wybrać. No chyba że dostaja zestaw dnia i wklejają. 

Tymczasem wykryto kolejny sPISek https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/miliony-fundacji-czartoryskich-w,57,0,2417977.html

Nawet za komuny można było dysponowac swoimi pieniędzmi. Może jeszcze zarządają zwrotu kasy z odsetkami?  Elity trzeba zwalczać!

3 godziny temu, marekfarmer napisał:

42993624_1366141413520623_54644155555889

A PISIAKOM SIĘ JESZCZE  WYDAJE                              ŻE NAS WSADZĄ

Opublikowano
1 godzinę temu, marko-kolo napisał:

pali się dupsko bo pisowskie trolle wyciągnęły armaty   czyli  memy 😁....oj te taśmy   prawdy 😉

Taśmy??Przecie prezes powiedział wyraźnie,ze to świństwo, a Holecka tak się wibratorem bawiła aż na wizji orgazmu dostała

• Haha 2
Opublikowano

W ramach igrzysk proponowano do konsumpcji zwierzynie różnych ludzi. Niektórzy popadli w niełaskę. co można podciągnąć pod zemstę faktycznie.

"Rosyjska spółka Gazprom poinformowała, że eksport gazu do Polski wzrósł w ciągu trzech kwartałów 2018 roku o 11,7% w stosunku do analogicznego okresu z roku ubiegłego. Oznacza to, że nad Wisłę trafiło ok. 0,9 mld metrów sześciennych rosyjskiego gazu więcej. Co więcej, według danych Rosjan, we wrześniu dostawy do Polski wzrosły o 59%. Spółka PGNiG tłumaczy taki wynik wzrostem krajowego zużycia"
.https://www.energetyka24.com/gazprom-eksportu-gazu-do-polski-wzrosl-o-59-pgnig-to-przez-duze-zuzycie

O jejku jejku. Cały czas sponsorujemy nowe dywizje pancerne Putina?
https://www.energetyka24.com/500-na-rosyjski-wegiel-nieoczekiwane-skutki-walki-ze-smogiem-komentarz

Opublikowano

Zemsty to chce Marek albo Roman ale co by było gdyby się takowa dokonała? Nie było by memów do wklejania, artykułów z niezależnej  i ogólnie nie mieli by na co pluć i ujadać. Dlatego nikogo nie ruszą a tym samym nie pozbawią ich obiektu nienawiści czyli tak jak daron napisał - igrzysk. 

Wroga trzeba ludowi wskazać i ta niechęć podsycać by sie tłuszcza czymś zajęła bo w przeciwnym razie zaczną się patrzeć co robi włądza i nie daj Bóg jeszcze samodzielnie myśleć , a  stąd  już tylko krok do trzeźwej oceny i krytyki. Po co im to?  Za wrogów mamy Ruskich, Niemców PO , PSL, SLD, żydów, pedałów, muzłumanów ekologów, liberałów i korporacje. Masy maja sie czym zająć i nie rozmyślają jak rosną podatki, szerzy się biurokracja , nepotyzm i jak szybko mnożą się Misiewicze. 

Orban się chyba dogadał z Putinem bo ma w nosie UPAińskie porządki i sam robi co trzeba . Ech żeby ktoś u nas miał tyle jaj i się z nimi nie pi....ił 

https://www.o2.pl/artykul/orban-wyrzucil-ukrainskiego-dyplomate-rosnie-napiecie-6302388466210433a

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Zemsty to chce Marek albo Roman ale co by było gdyby się takowa dokonała? Nie było by memów do wklejania, artykułów z niezależnej  i ogólnie nie mieli by na co pluć i ujadać. Dlatego nikogo nie ruszą a tym samym nie pozbawią ich obiektu nienawiści czyli tak jak daron napisał - igrzysk. 

Wroga trzeba ludowi wskazać i ta niechęć podsycać by sie tłuszcza czymś zajęła bo w przeciwnym razie zaczną się patrzeć co robi włądza i nie daj Bóg jeszcze samodzielnie myśleć , a  stąd  już tylko krok do trzeźwej oceny i krytyki. Po co im to?  Za wrogów mamy Ruskich, Niemców PO , PSL, SLD, żydów, pedałów, muzłumanów ekologów, liberałów i korporacje. Masy maja sie czym zająć i nie rozmyślają jak rosną podatki, szerzy się biurokracja , nepotyzm i jak szybko mnożą się Misiewicze. 

Orban się chyba dogadał z Putinem bo ma w nosie UPAińskie porządki i sam robi co trzeba . Ech żeby ktoś u nas miał tyle jaj i się z nimi nie pi....ił 

https://www.o2.pl/artykul/orban-wyrzucil-ukrainskiego-dyplomate-rosnie-napiecie-6302388466210433a

tak szczerze mówiąc PIS niema z kim przegrać,widzisz alternatywę bo ja nie

Opublikowano

Do samorządu lokalnego na pierwszym miejscu wybiera się ludzi którzy coś działają lub zdziałać mogą. Tu mamy znacznie większą wiedzę o kandydacie niż w wyborach parlamentarnych.  Przynależność partyjną najlepiej schować w kąt.

Opublikowano
10 minut temu, witejus napisał:

tak szczerze mówiąc PIS niema z kim przegrać,widzisz alternatywę bo ja nie

Nie chodzi by głosować na kogoś bo może wygrać z PIS a głosować zgodnie z przekonaniami. Ja odkąd pamiętam głosuje na Korwina bo najbliżej mi do jego przekonań. Niestety w Polsce wybory to w duzej mierze głosowanie przeciw co jest raczej głupie. Dodatkowo większość tak naprawdę nie wia za czym głosuje bo w kampanii nie ma zadnych konkretów a tylko socjotechnika i emocje.

• Like 1
Opublikowano

Ulman, nie wie na co głosuje bo to nie takie proste.  Najprościej rzucić hasło o wstawaniu z kolan, to pojmuje większość i jest niezobowiązujące i niezmuszające do zastanowienia. Można też opowiadać ludziom o pomysłach na zmianę tego czy innego aspektu naszej gospodarki, ale to przecież nudne i takie zawiłe że pewnie mówca chce słuchacza nabić w butelkę. Co byś nie powiedział a szczególnie coś co treścią wykracza poza gazetkę z Biedronki i tak zostanie olane albo wywoła straszliwą podejrzliwość. Mam nadzieję że jeśli nie mają z kim przegrać, to przegrają z ludzkim rozsądkiem. Znowu naiwny ja.

Opublikowano

Tylko jak społeczeństwo ma ewoluować, edukowac się skoro  przekaz dostosowuje się do jego aktualnego  poziomu. Jak społeczeństwo ma pojmować rzeczywistość szerzej skoro jest tylko wstawanie z kolan, walka z ukłądem, odzyskiwanie godności,  wyklęci,socjal 500+, przez 8 ostatnich lat itd. Ja nie odnajduje żadnego pierwiastka edukacyjnego a jedynie umiejętne zarzadzanie ciemnymi masami  poprzez wrzucanie im haseł i granie na emocjach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v