Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Ulman napisał:

Dlaczego "upadli"? 

Bo  ,,upadli,, a raczej  popadli  w ,,alkoholizm,,

8 godzin temu, Roman176 napisał:

zmiana temat u kogo pada padło lub zanosi się na deszcz ??

U mnie  suszy 

Na suszę  polecam  ci 

Wszego dobrego Dawca i Szafarzu wieczny,
Tobie ziemia, spalona przez ogień słoneczny,
Modli się dżdża i smętne zioła pochylone,
I nadzieja oraczów, zboża upragnione.

Ściśni wilgotne chmury świętą ręką swoją,
A ony suchą ziemię i drzewa napoją
Ogniem zjęte; o, który z suchej skały zdroje
Niesłychane pobudzasz, okaż dary swoje!

Ty nocną rossę spuszczasz, Ty dostatkiem hojnym
Żywej wody dodawasz rzekom niespokojnym.
Ty przepaści nasycasz i łakome morze,
Stąd gwiazdy żywność mają i ogniste zorze.

Kiedy Ty chcesz, wszytek świat powodzią zatonie,
A kiedy chcesz, od ognia jako pióro wspłonie.

Edytowane przez marekfarmer
Gość marekfarmer
Opublikowano

Szamani  to w Ameryce  południowej   szukaj

Opublikowano

A ten wierszyk od ich mamrotów tak bardzo różny? Przyznam o wiele lepszym językiem napisany nawet z melodyką rymów i widać że z wyższej cywilizacji i Kultury ale metoda ta sama. 
Ja tam jednak wolę deszczownię. Pewniejsza.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Widać  że  masz pewne  braki  w   wiedzy pewnie w szkole  zamiast  uważać  to  na  wagary chodziłeś    ???

To  Jan Kochanowski  jest autorem  tej Modlitwy o deszcz 

Edytowane przez marekfarmer
Gość marekfarmer
Opublikowano

Jan Kochanowski  nie  z tej epoki    Szkoła  podstawowa  się  kłania 

Opublikowano (edytowane)

Renesans Kochanowski współtworzył a wyrósł ze Średniowiecza i widzę - aby doczekać Renesansu musimy przejść przez średniowiecze.
Przynajmniej niektórzy.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano

Ta  wyrósł  średniowiecze  skończyło się  kilkadziesiąt lat  przed  jego narodzinami

Opublikowano (edytowane)

Ale wiersz ten dobitnie świadczy o przemożnym wpływie wartości średniowiecznych na akurat ten aspekt pojmowania rzeczywistości przez Mistrza Jana. Renesans był powrotem do zdobyczy Starożytności cywilizacji głównie Greckiej i Rzymskiej. Niemcy długo później mienili się spadkobiercami Rzymu. Epoki to nie ostre krawędzie co kończą się w jednym punkcie.
Polska odrodziła się dzięki dużo późniejszemu Pozytywizmowi a jak widać echa Średniowiecza do dzisiaj nie wybrzmiały.

Powstanie warszawskie nic nie ma wspólnego z Pozytywizmem, to Romantyzm w najczystszej postaci.
Czy amazońscy Indianie znajdują się w epoce współczesnej? Dla nich Średniowiecze to niedościgły system wartości. Tak na pocieszenie.

O. Współczesna większość Islamu jest na poziomie Średniowiecza gdzie celebra dominuje nad istotą Wiary, podobnie ortodoksyjny Judaizm.

Część nie nadąża za rozwojem czołówki, weźmy takie żółwie. Mózgu we łbie za mało żeby było co "zakuwać" to "zakute" całe w pancerz i są "skamieliną" Ewolucji, Obyśmy i my się nie stali bo zakuwanie idzie "pełną parą".
...zmieńcie kto temat bo nie nadąży szukać odpowiedzi.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Bo  ,,upadli,, a raczej  popadli  w ,,alkoholizm,,

A najważniejsze jest to że krytykują obecnie rzadzącą jedynie słuszną nieomylna opcję więc trzeba opluć , poniżyć zanegować dorobek i lekceważyć. Typowe dla powojennej komuny i obecnego PISu

Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie ma to znaczenia czy krytykują czy nie. Nigdy nie lubiłem filmów  z Danielem   on ma jakiś tam dorobek  ale jak dla mnie to słaby aktor   a reszta tych dwóch  to ....

Dorobek  łatwo  przekreślić 

http://www.se.pl/wiadomosci/gwiazdy/olbrychski-zatail-prawde-juz-trzeci-raz-zabrali-mu-prawo-jazdy_641413.html

Gajos  też  POpiera  ,,Pogardę  Obywatelską,,  a  lubię  tego  aktora  i niema dla mnie  znaczenia  jego   upodobania  POlityczne 

Opublikowano (edytowane)

Problem leży głębiej a polega na ocenie co wartościowsze? Informacja czy siła. Komediant żyje najczęściej ze zbytu informacji którą produkuje i chciałby pełnej ochrony praw autorskich i podobne aby sobie kupony odcinać z raz nakręconego filmu, napisanej książki, utworu muzycznego itp.
Dylemat polega na ocenie co ważniejsze? Przepis pieczenia chleba czy piec gdzie tylko siła brutalna ognia mąkę w pieczywo zgodnie z tym przepisem zamienia.
"Żydowskie" podejście do świata przepis preferuje stąd tak przeolbrzymiona obrona tzw. praw autorskich, patentów itp. W rzeczywistości jednak jesteśmy materialni i do życia potrzebna nam materia i siła - energia bo tylko działanie daje efekty nie samo gadanie. PO bardziej chroniło informację PiS chyba nawet nie dostrzega dylematu który tu opisuję i może być zagrożeniem większym dla komediantów bo dzięki technologiom cyfrowym wracają na dawno zapomniane już miejsce w społeczeństwie; grajków ulicznych skazanych na dobrowolne "zrzuty" drobniaków z okien a chcieli by z każdej kopii swoich wypocin prowizję.
Dla mnie informacja jest tylko promocją mojej pracy lub jej opisem i tylko produkt materialny niesie wartość z połączenia materii zgodnie z informacją. Piosenkarzowi i innym muzykantom zapłacę za koncert gdzie muszą popracować ale za kopię cyfrową jeśli już to nie tyle ile żądają bo musielibyśmy obowiązkowo płacić za przypadkowo zasłyszany śpiew na ulicy w ramach praw autorskich a podobnie przekaz w sieci działa. Aby coś kupić pierwej należy ocenić gdy filmu nie obejrzysz bez kupowania kopii a to knot o czym się przekonasz dopiero zapłaciwszy. Wiem - to trudny problem i wart większego opracowania ale tylko wspominam o nim bo tłumaczy nieco z faktu poparcia przez Twórców czystej Informacji poprzedników w rządzeniu.
Informacja w Przyrodzie sama musi się obronić a jej rozrzutność potężna na jednym z przykładów - techniki rozmnażania.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Teleekspres mu?jej  za to płaci ale ja gdy zapiszę sobie to na dysku, nagram i odtworzę innym słuchaczom w domu ... czy też mam od "każdego łebka" prowizję do ZAiKS-u przesłać? (zakładając moją skrajną uczciwość)
No właśnie. PO uznając ułomność po ogłupiającej komunie sądziło że ważniejsza jest informacja - patenty i gospodarkę za bezcen oddało "bo nowoczesne technologie" bo wyższość informacji nad pracą uznaje, podczas gdy dopiero materia daje siłę i materialne "Patrioty" wycenione na wagę żelazo w cenie złota bo informacja jak pospawane to żelazo tylko nikomu nie przyszło do głowy że to przewartościowane bo informacja powstaje też w wyniku pracy i gdyby udało zagnać się do roboty tubylców też by pospawali co podobnego a i wymyślili niejedno po drodze i praca dopiero (działanie) daje siłę nie samo kupowanie gotowców bo w końcu nie będzie za co kupować nie oferując nic w zamian materialnego bo tylko na takie największy popyt

NO WRESZCIE -widzę na dole - ZMIANA TEMATU.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

SZOK! Cztery lata temu Szejnfeld podczas protestu opiekunów niepełnosprawnych powiedział, że posłowie też nie mieli podwyżek!

maxresdefault.jpg

Jak szybko może wrócić do polityka, to co mówił nawet kilka lat temu. Dziś ciągle się zestawia obecny protest rodziców osób niepełnosprawnych, z tym który toczył się w sejmie cztery lata temu.

W sieci opublikowano fragment artykułu z 2014 roku z cytatem dzisiejszego europosła PO Adama Szejnfelda, który opiekunom osób niepełnosprawnych, skarżył się na swoje zarobki...
Jak ci politycy dziś mogą być wiarygodni, gdy rozmawiają z protestującymi?

Źródło: Twitter / natemat.pl
fot: YouTube

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj TVN jak relacjonował protest niepełnosprawnych za POpaorańcówhttps://www.prawdaobiektywna.pl/media/internauta-zweryfikowal-dziennikarke-tvn-4726.html

• Thanks 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
13 minut temu, Bogdan675 napisał:

SZOK! Cztery lata temu Szejnfeld podczas protestu opiekunów niepełnosprawnych powiedział, że posłowie też nie mieli podwyżek!

maxresdefault.jpg

Jak szybko może wrócić do polityka, to co mówił nawet kilka lat temu. Dziś ciągle się zestawia obecny protest rodziców osób niepełnosprawnych, z tym który toczył się w sejmie cztery lata temu.

W sieci opublikowano fragment artykułu z 2014 roku z cytatem dzisiejszego europosła PO Adama Szejnfelda, który opiekunom osób niepełnosprawnych, skarżył się na swoje zarobki...
Jak ci politycy dziś mogą być wiarygodni, gdy rozmawiają z protestującymi?

Źródło: Twitter / natemat.pl
fot: YouTube

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

No to  teraz  doczekał  się   Obniżek 

Ciekawe  czemu  ,,łopozycja,,  wyjęła  Karty  do głosowania  nie starcza  im do pierwszego  ????

Opublikowano

A jak tam odwaga kaczora? Jest tak dobrze, ale okazał się tchórzem? Nie jest tak dobrze? Jest tak dobrze, ale nie wystarczająco dobrze, żeby dla wszystkich starczyło na nagrody? Jak to w końcu jest?

Gość marekfarmer
Opublikowano

A to ci dopiero ciekawe.  Co te wojsko  robi  w głowach  Polaków  :( 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v