Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nienawiść powodowana propagandą głównie z mediów antypisa wyłącza myślenie , ludzie obudźcie się

Cytat

Pietruszka też w tym roku z ceną na niespotykanym poziomie. Brawo PiS.🤣

To właśnie może być przykład dobrej starej szkoły propagandy. Przekuć nieurodzaj albo wyjście z produkcj i braki na rynku w sukces. No szacunek.
Oczywiście nie neguję sukcesu bo przecież działania podjęte musiały się takowym skończyć, tylko pytanie czy świętowanie powrotu do cen z przed 13 lat, gdy koszty produkcji stale rosły, nie obraża troszkę czujejś inteligencji?

między 2019 a 2013 jest 6 lat nie 13! a literówki, które popełniłeś są prawdopodobnie wynikiem pobudzenia emocjonalnego, (to tak na marginesie)

mirro twój wpis w odpowiedzi na mój (z uśmiechem na końcu) jest ……….. wyłącz tvn bo szkoda chłopa, pzdr

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To przeczytaj następny w kolejności mój wpis o TVN a może zrozumiesz jaki ze mnie fan tej stacji.😁 Drę sobie z nich łacha i tyle.
Podejrzewałem że Twój wpis to był cytat z jakiegoś źródła. Zauważ że raczej odnoszę się do treści wpisów a nie do stanu emocjonalnego autorów. Dlatego uśmiech bo tak mi się te fakty skojarzyły. A kimże ja jestem aby mi było wolno się z Ciebie śmiać? 
Krytykę odnośnie literówek przyjmuję z pokorą. Moja wina. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Nikt nikomu propagandy nie zabrania byle nikogo nie obrażała bo wtedy zamienia się w prowokację.
Czy naśmiewanie się nawet w ramach propagandy z faktów i poczynań to prowokacja? Jeśli by i tego nie dopuścił jakiż świat byłby nudny?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

PO też obiektywne zjawiska gospodarcze do swych celów propagandowych wykorzystywało ... a z resztą wszyscy to robią i warto demaskować i ja to staram się też robić i to jak leci, nie pytając o legitymacje.
Czasami cwaniaki tak zredagują że trudno nawet propagandę od obiektywnej oceny rzeczywistości odróżnić i nie raz czyja pomoc potrzebna jeśli zdoła wyłapać nawet w ramach swojej propagandy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

śmiech to zdrowie :)

gdzie jest o pisie w ostatnim moim wpisie? (tak się zrymowało)

Cytat

My tu 

piszesz o sobie w liczbie mnogiej czy masz pełnomocnictwa do wyrażania opinii określonej grupy społecznej?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/deklaracja-pis-ws-euro-jaroslaw-kaczynski-proponuje-wspolna-deklaracje-liderom-partii/tpnd1j2

Kto obstawia jakie ma szanse owa deklaracja? bo ja widzę marne. Narodówka Kukizowcy może ... i tyle. A jeszcze może JKM i otoczenie.

PO i okolice nawet nie dopuszcza myśli aby kiedykolwiek polska gospodarka zrównała się z niemiecką. Argumentować będą że to przyjęcie euro zwiększa tylko szanse.
A lewica Biedronia narodowe gospodarki w unii pewnie by w jedną jak najszybciej czyli bym się zdziwił gdyby odpowiedzieli jakkolwiek na propozycję.

i oto jak mi propaganda wyszła przy próbie obiektywnej oceny sytuacji. :) i kto wie czy na taki efekt nie jest liczona owa propozycja.
Prezesie - "szacun".  

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Oooooo Euro im "śmierdzi". To pewnie w Brukseli, jak dostaną pierwszą wypłatę  z żalu i obrzydzenia seppuku popełnią gdzieś po cichu.😂
Znowu przykład zbierania  pospolitego ruszenia zamiast użycia "Dyplomacji".  Wziąłem w cudzysłów bo nie jestem pewien czy jeszcze taką posiadamy. Ale chętnie bym się zdziwił że jednak jest.

Opublikowano (edytowane)

I  tak nikt na razie euro w Polsce nie wprowadza a doprecyzowanie technicznych kryteriów oceny w/g których można by uznać kiedy to już ten poziom Polska osiągnęła z góry skazuje takie pomysły na długie procedowanie co w pozycji jak się jest do siebie gołymi tyłkami powypinanym ze stroną przeciwną we wzajemnej pogardzie  to raczej o ustalenie szczegółów podobnych deklaracji trudno, bo ta akurat część ciała do komunikacji skutecznej nie służy.
Dalsze skojarzenia dla co bystrzejszych jasne i tylko od kierunku wiatru sporo zależy.

A co otoczenie biznesowe o tym myśli?
zobaczymy po kursie złotego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://www.topagrar.pl/static_tap/media/google.png

https://www.topagrar.pl/media/cache/26/a5/26a597978fd0f8c150e2e733b83b3e6d.jpg

Autor

Dorota Kolasińska

Fundacja SOKO Tierschutz broniąca praw zwierząt w Dolnej Saksonii w Niemczech przeprowadziła dochodzenie w sprawie nielegalnych praktyk stosowanych w jednej z rzeźni. Niemiecka minister rolnictwa Julia Klöckner nazwała to działania jako kryminalne.

https://www.topagrar.pl/static_tap/images/icons/lock-off.svg Artykuł dostępny

Fundacja SOKO Tierschutz przeprowadziła śledztwo w jednej z ubojni zlokalizowanej w Dolnej Saksonii w Niemczech. Ukrytymi kamerami zarejestrowano sposób traktowania bydła podczas załadunku w gospodarstwach i rozładunku w rzeźni. Na filmach widać jak pracownicy traktowali bydło – było ono bite, kopane i ciągnięte za szyję po podłodze.  Swoich czynności nie wykonywali też należycie lekarze weterynariiznajdujący się w ubojni.
  Fundacja wykryła takich procederów w tym rejonie o wiele więcej. Ubojnie zostały zamknięte, a sprawa trafiła do tamtejszej prokuratury.  Niemiecka minister rolnictwa Julia Klöckner w wypowiedzi dla jednej z niemieckich telewizji nazwała działania w rzeźni, jako kryminalne.

Jak informuje Radio Zet, mięso pochodzące z ubojni w Dolnej Saksonii częściowo udało się zlokalizować i zdjąć ze sklepowych półek. Trafiło do Holandii, ale niewykluczone, że trafiło także i na nasz rynek. 

Sytuacja jest niezwykle podobna do tej w rzeźni w Kalinowie,która wywołała światową, medialną burzę i zniszczyła reputację naszej wołowiny. Jak się okazuje w wielu europejskich państwach dochodzi do takich sytuacji, a w Niemczech nie można nazwać jej „incydentalną”, ponieważ w jednym regionie wykryto co najmniej 4 takie ubojnie, w których ubijano chore, leżące krowy. Tamtejsi rolnicy tłumaczą, że to się po prostu opłaca i dlatego funkcjonuje szara strefa. 

Miejmy nadzieję, że światowe media o aferze w niemieckich rzeźniach też nie będą milczeć.
  • Like 2
  • Thanks 3
Opublikowano

To może ja wsadzę kij w "Mrowisko Pana Gadowskiego". Sprawa jest prosta. Od jakiegoś czasu dla Polaków świat stał się większy niż przed 1990. Okazało się musimy pozycjonować się w jakiejś szerszej grupie niż Polska, bo do niedawna pozycjonowano nas w grupie państw wschodu gdzie tylko wódka, cebula i ogórki. Słusznie czy nie to już inna sprawa, Jechanie dalej na nucie wstydu jest tak samo upokarzające jak wstawanie ciągłe z kolan. Kiedy człowiek myśli, że już od jakiegoś czasu stoi prosto i może spokojnie spoglądać innym w oczy, to wyskakuje jakiś cudak i mówi że nie. Bo z kolan to wstaliśmy przed chwilą i to tylko dzięki niemu. 
Wstaliśmy z kolan w 1990 roku w czasie operacji Samum. Za co umorzono nam 16 mld długu z czasów PRL ( a teraz tym gościom obniżono emerytury), wstaliśmy w 2003 w Umm Kasr, tłukąc się po terminalu przeładunkowym ropy, wstaliśmy w Karbali, Nie mamy powodów do wstydu, Cieszmy się z tego co dotyczy naszego życia, Nie pieśćmy się bólem a przestanie boleć.
Ja napisałem po swojej linii. Listę można uzupełniać. :gent:

Opublikowano
Dnia 15.04.2019 o 06:37, mirro napisał:

Parę lat temu firma Sachs przywoziła mi kombajn Mater Platta. Tak że Roman mów mi wuju. 😎

ok, nie wiem dlaczego ale większość claasuw lexion z Niemiec na Słowację do rolnika i zastanawia mnie czy na Słowacji niema dilera z kombajnami ze bezpośrednio z Niemiec wożą  

a tak nawiasem to aż ze śląska firmę brałeś ?

Dnia 15.04.2019 o 20:01, Tomasz78 napisał:

hehe Tusk powiedział wyraźnie ze kasa z OFE,to nie pieniądze społeczeństwa  więc?

Pis chce przelać kase na konta prywatne  składko-wiczow  niby uczciwie  ,pozostaje 15% które mają potracić niby kosztem podatku  ,,

Fundusze to od początku byla lipa    ,ale naiwni wpłacali teraz płacza 

naiwni mój rocznik obowiązkowo musiał płacić 

Dnia 15.04.2019 o 19:37, Ulman napisał:

Jest dilerem Mana i  kupuje Dafy? Na stronie jest 300 aut z czego 250 Mana . Może kolejne 700 sprzedał jako doler. Przy okazji zweryfikuje jak mi cos przywioza ze sląska

chyba widziałeś zdjęcia + 50 zamówionych scania na gaz 

Przy okazji zweryfikuje jak mi cos przywioza ze sląska .W Pszczyna  jest diler Volwo i ma swoja flote to bedzie wiedział najlepiej.

niby z kont ? bd wiedział przewoźnicy są w baraży wrogami zapytaj o cała firmę bazy + 3 synów a nad wszystkim czuwa tata 

No widzisz , wszędzie tak dobrze a ty za 3500 klepiesz hałturę. 

Co ma wolnorynkowość do pensji na lokalnym rynku?   Twój wujo to jest typowy wolnosciowieć Wyrzucił  naszych kirowców na pysk a ukraińców wziął bo tańsi🤪

a niby jak ich wyrzucił ? brak rąk do pracy to nie twoje strony  ... wolnorynkowiec gdy zmienisz na Polskę a to bd pracował pracownikami ochłapami i bd zadowolony mało tego bd za***rdalał z nimi zeby konkrecja cie nie wykończyła wtedy zobaczymy twoje robolskie mniemanie

i tak mi zazdrościsz pensji  

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

chyba widziałeś zdjęcia + 50 zamówionych scania na gaz

w lpg ? O.o    to już ciągniki siodłowe z instalacją gazową produkują ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Roman - wyjaśnij mi dlaczego fundusze to lipa? Wygląda na to, że kijaszek oglądasz tylko z jednej mańki. Ciekawa sprawa z tym gazem. Kotły na olej też są? Gaz chyba jako bonus i aby mogły do centrów miast wjeżdżać... niewiem. Czy to rodzaj flexdrive czy stricte gaz? Jaki gaz? Wracając do funduszy. Państwo tłumaczy, że pobiera 15% a sytuacja jest taka iż prowizję już zapłacono i to będzie druga oraz iż to nie mój kaprys ta zmiana więc jaka kurrrra prowizja!? Ja również przystępowałem z tytułu reformy i gdybym nie wybrał funduszu to by mnie wylosowali. A te 15%? Każdy przy jakiejkolwiek inwestycji uzna to za mannę z nieba. To nie jest żadne "tylko". Jarecki - gaz lubi ciśnienie. To żadna nowość. Takie Ducato wychodziło na LNG i silnik był identyko z trzylitrówką.

Opublikowano

Kto wyjaśni dlaczego oni to zrobili? Dlaczego europosłowie PO zagłosowali przeciw zakazowi podwójnej jakości?!

czwartek, 18.04.2019 r.

lewandowski-szejnfeld-roza-PE-screen-550.jpg

foto: twitter.com

Parlament Europejski przyjął wczoraj przepisy o uznaniu sprzedaży produktów podwójnej jakości za praktykę nieuczciwą. Innymi słowy na terenie UE zakazana ma być sprzedaż produktów tej samej marki, które w np. Niemczech będą miały inny (lepszy) skład, aniżeli np. w Polsce. Nowe przepisy poparło 474 głosujących. Przeciwko było 163 europosłów, w tym m.in. Lewandowski, Buzek, Szejnfeld, Zdrojewski, Pitera czy Thun und Hohenstein. Kto wyjaśni dlaczego europarlamentarzyści wybrani z list PO zagłosowali przeciwko wprowadzeniu tych zmian?

Przypomnijmy - Parlament Europejski poparł wczoraj przepisyzakazujące sprzedaży produktów podwójnej jakości. Zgodnie z ich treścią produkty sprzedawane pod tą samą marką i w takim samym opakowaniu powinny mieć jednakowy skład. Jeśli dany producent będzie chciał sprzedawać swój produkt np. w Europie wschodniej w gorszym składzie, to będzie musiał zmienić markę produktu i jego opakowanie, tak aby wyraźnie odróżniało się ono od marek i opakowań dla produktów z lepszym składem.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

były jakieś próby z silnikami diezla na gaz , ale jak poszło już dalej to ok . ale może lepiej bo z czasem miej ON bedzie ptrzeba to i cena spadnie chocią zakazali cieżkiego oleju , mazutu dla statków ito i tak zapotrzebowanie wzrosnie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

A jak się wyrównają ceny samochodów w całej Unii to już Niemcy przestaną w Polsce kupować, ba, może nawet i Polacy. Ukraina rajem samochodowym?... Durnie jak durnie. Są ku temu jakieś opinie i analizy zapewne. Jarecki - są silniki wielopaliwowe już od lat wielu. Co dziś na obiad? Rosół z kur wielu! Przypomniało mi się. Sorki. Do diesla jak dodasz LPG to możesz zdejmować dawkę ON bo robi się wysokoobrotowy. Jak w common raili zostawisz w mapie tylko piloty to i tak masz jakieś 5% więcej pałer.

• Like 1
Opublikowano

Właśnie w tym sensie jest pytanie do Romana. LPG, niewiedzieć dlaczego, jest pomijane w paliwach alternatywnych. Tzn ja niewiem. Nie drążyłem tematu. Może ktoś tu? Oczywiście masz słuszność, że jako tako jest rozpowszechniony ziemny że sprężarki. Kto by to mroził przy tych cenach energii no i niema strat. Tylko przy CNG zasięg pojazdu spada.

Opublikowano
45 minut temu, Bogdan675 napisał:

Kto wyjaśni dlaczego oni to zrobili? Dlaczego europosłowie PO zagłosowali przeciw zakazowi podwójnej jakości?!

czwartek, 18.04.2019 r.

lewandowski-szejnfeld-roza-PE-screen-550.jpg

foto: twitter.com

Parlament Europejski przyjął wczoraj przepisy o uznaniu sprzedaży produktów podwójnej jakości za praktykę nieuczciwą. Innymi słowy na terenie UE zakazana ma być sprzedaż produktów tej samej marki, które w np. Niemczech będą miały inny (lepszy) skład, aniżeli np. w Polsce. Nowe przepisy poparło 474 głosujących. Przeciwko było 163 europosłów, w tym m.in. Lewandowski, Buzek, Szejnfeld, Zdrojewski, Pitera czy Thun und Hohenstein. Kto wyjaśni dlaczego europarlamentarzyści wybrani z list PO zagłosowali przeciwko wprowadzeniu tych zmian?

Przypomnijmy - Parlament Europejski poparł wczoraj przepisyzakazujące sprzedaży produktów podwójnej jakości. Zgodnie z ich treścią produkty sprzedawane pod tą samą marką i w takim samym opakowaniu powinny mieć jednakowy skład. Jeśli dany producent będzie chciał sprzedawać swój produkt np. w Europie wschodniej w gorszym składzie, to będzie musiał zmienić markę produktu i jego opakowanie, tak aby wyraźnie odróżniało się ono od marek i opakowań dla produktów z lepszym składem.

To oznacza, że skończy się również  rynek dealer'ów, którzy sprzedają sprzęt zachodni np. z błędem fabrycznym/defektem na wschód?

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Chyba i tak najlepiej wychodzi CNG tylko weź się spróbuj zaatankować przy tak gęstej sieci stacji.😂

A może wodór ? Ja już wspomagałem silnik tym gazem . 

40 minut temu, Ywa napisał:

To oznacza, że skończy się również  rynek dealer'ów, którzy sprzedają sprzęt zachodni np. z błędem fabrycznym/defektem na wschód?

I nie będą sprzedawać na targowiskach zachodnich pomidorów za polskie .😊

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v