Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, dysydent napisał:

Dla każdego z osobna i nawet wszystkich nas razem chętnych do budowy kruszarki jednak może ten beton okazać się gumą bo gdy w jednym miejscu zliberalizujesz gospodarkę to ci wypłynie potokiem nędzy w drugim czyli i tak będziesz się MUSIAŁ podzielić bo nędza zjednoczona silniejsza od niejednej kruszarki a przywódców ma rasowych którzy niczego innego nie potrafiąc tylko czekają na jakieś wybrzuszenia tej gumy aby sobie karierkę polityczną... a gadane to oni mają.

Ulman zaczynasz mówić jak urzędnik bo podatki płaci dochód czyli to co jego generuje a ludzie tylko akceptują i im łatwiej dochód uzyskać tym krzywa Laffera dalej od zera na 0X
Nie upieram się że niemasz racji ale wieszczenie końca cywilizacji bym nie zaryzykował bo socjalizmy zbytnie zwykle kończyły się opamiętaniem i przyspieszeniem rozwoju. Terapia musi zaboleć ale ta choroba jest uleczalna co Historia potwierdza.
CITY PITY i inne "...ITY" to tylko urzędnicze nazwy które mniej więcej to samo....- podziel się z innymi jeśli masz z czego.

Nic nie MUSISZ. Jesli lenie i nieroby będą klepać biedę a normalnie pracujący ludzie nie będą gnębieni podatkami by dokłądać do leni to żaden potok nędzy nie wypłynie. 

Oczywiście że choroba jest uleczalna tylko czemu nie zacząc jej zapobiegać tylko potem od razu trafić na stół operacyjny. To jest ta przeklęta poprawność polityczna- lepiej nic nie robić i czekać aż się samo rozp...li  bo wtedy nikt nam nie będzie miał nic za złe. Ciekawe jednak czemu świat docenia takie twarde i logiczne rządy jak Reagan czy Thatcher

Opublikowano (edytowane)

Twarde rządy to wielkie ryzyko bo zamiast Thatcher może się trafić coś jak Maduro (spadkobierca Chaveza) Zrobił głupek denominację bez reform gospodarczych i inflacja w Wenezueli jaka była taka jest). Nie wiem czy odważył bym się wskazać kogo kogokolwiek u nas. 
Bo leni statystycznie u nas jeszcze sporo zwłaszcza że najpracowitsi wyjechali a niezależnych i samodzielnych niewielu którzy by skutecznie udowodnili swą wartość jak choćby ten Mentzen. Potrafił zbudować jaką porządną firmę jeśli taki "ekonomista" czy tylko kanał na yt to Jego największy sukces (monetyzacja i takie tam)?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Całkiem poważnie tego youtubera się czepiłem i może warto było by wskazywać jeśli sami się nie zgłaszają. Oczywiście po bliższym sprawdzeniu nie tylko jak gada a co robi. Jeden dobry wystarczy byle się przebił. Zastępy posłusznych sług bardzo łatwo znajdzie (bez pokazywania palcem gdzie :D )

Opublikowano

mam tylko jedna uwage do tego eksperta- jesli w rumunii jest tak fajnie to niech sie tam przeniesie-moze i wzrost tam jest 8 % ale jaka jest podstawa pkb ??? dlaczego miliony obywateli stamtad wyjechalo ??? jeden to nawet 100 m ode mnie sie ozenil i jakos nie ma zamiaru tam wracac... pamietacie niedawne protesty spoleczne -setki tysiecy ludzi na ulicach, niewyobrazalna-nawet dla nas- korupcja, setki skazanych politykow, a teraz maja uchwalic amnestie bo nie ma kto rzadzic....

Opublikowano (edytowane)

Czyli mają problem kadrowy może jeszcze większy niż my. Nie wiem kto to jest ten "ekspert" i po dwóch zdaniach trudno ocenić a tyle wiem że On z obozu JKM co dla mnie nic nie znaczy skąd? bo ważniejsze kto? Zbyt radykalny dla wielu czyli odezwą się bardziej konserwatywni tylko paranoja że dziś postsocjalizm jest konserwatywny w tym akurat przypadku. Kraj robi jakiegoś fikołka ideologicznego i coraz więcej ludzi to zaczyna dostrzegać. dobre i to.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
14 godzin temu, jarecki napisał:

przegladajac tematy na forum to w kazdym temacie jest gosc inaczej myslący dosc kontrowesyjny  tu w tym temacie jest ulman który jest pełen podziwu dla wojta z PO który brał pożyczki w parabankach , zeby doprowadzic gmine do bankructwa i pozbawic ludzi pracy , ale czytając jego wpisy dochodze do wniosku ze on pisze dla samego pisania , bo niesadze zeby był natyle głupi ze tak myslai jak pisze wiec ulman ,zjedz snikersa i bądz sobą

od dawna zauważyłem podziw piękny posłami po nigdy nie krytykuje wkleja bzdury i kłamie ze popiera jkm 

22 godziny temu, Ulman napisał:

Przeczytaj na spokojnie jeszcze raz 

Biała księga stanowi wkład Komisji Europejskiej w dyskusję, która odbędzie się 25 marca podczas szczytu Rady w Rzymie. Będzie to dla przywódców UE okazja do omówienia osiągnięć ostatnich 60 lat, a także planów na przyszłość. Aby zachęcić Europejczyków do udziału w tym przedsięwzięciu, Komisja Europejska wraz z Parlamentem Europejskim i zainteresowanymi państwami członkowskimi zorganizują w europejskich miastach i regionach serię debat pod hasłem „Przyszłość Europy” z udziałem parlamentów narodowych, władz lokalnych i regionalnych oraz społeczeństwa obywatelskiego. Komisja przedstawi również szereg tematycznych dokumentów pomocniczych, w których zaprezentowane zostaną różne warianty dla Europy.

Podaj jakiekolwiek źródło które potwierdzi że wszystko z białej księgi po 25.03.19 z automatu staje się prawem i wchodzi w fazę realizacji. 

jeszcze raz poczytaj co piszesz a później poczytaj co jest dalej zielona księga 

Biała księga (ang. white paper) – raport wykonany przez rząd, instytucję lub organizację, zawierający analizę danego produktu, usługi, technologii lub programu.

W terminologii Unii Europejskiej biała księga to dokument zawierający opracowane urzędowo, koncepcyjne propozycje odnoszące się do określonych dziedzin polityki unijnej[1] i zazwyczaj prezentuje katalog konkretnych propozycji i środków, których realizacja ma służyć urzeczywistnianiu zadań traktatowych[2]. Często punktem wyjścia dla białej księgi jest zielona księga, a następstwem – przygotowanie przez Komisję Europejską propozycji szczegółowych aktów prawnych

do ostatniego zdania 

29 listopada 1995 roku nastąpiło uchwalenie Białej Księgi przez Komisję Europejską, a jej pełny tytuł brzmi: Nauczanie i uczenie się. Na drodze do uczącego się społeczeństwa. Podstawowym celem jest zachęcanie do zdobywania umiejętności i wiadomości podczas ciągłego uczenia się i nauczania, by stworzyć uczące się społeczeństwo. Zaś fundamentem tej wizji jest idea uczenia się przez całe życie, co ułatwi ludziom życie w tak szybko zmieniającym się świecie, a edukacja permanentna ma być warunkiem postępu społecznego.

Biała Księga Polska-UE (ang. White Paper Poland-UE) – dokument opracowany przez ekspertów Unii Europejskiej w latach 1993–1996.

Przyjęty został podczas szczytu Rady Europejskiej w Cannes w czerwcu 1995 r. Określała ona stan przygotowań i dopasowania polskich aktów prawnych do standardów Unii Europejskiej, a przede wszystkim dostosowań do rynku wewnętrznego. Przedstawiała również roczne programy dostosowawcze przyjmowane przez Polski rząd i określała jednocześnie ramy oraz perspektywy stosunków RP – UE. Efektem jej podpisania przez polski rząd było przyjęcie w styczniu 1997 r. Narodowej Strategii Integracji.

Biała Księga obejmowała prawo, gospodarkę, naukę i technologię oraz liczyła w sumie ponad 70 tomów. Wszystkie obszary negocjacyjne zawarte w niej zostały zamknięte 13 grudnia 2002 r. podczas szczytu UE w Kopenhadze.

coś jeszcze ulman ?

Opublikowano

PO jest bliżej do JKM niż PiS-owi w kwestii liberalizmu a i PO mniej socjalistyczne szkoda że tak nieudolne było w obronie interesów Polaków którzy jednak tej obrony potrzebowali i na nią zasługiwali i teraz szukaj ich ze świecą po szerokim świecie i tego ludziom podczas których rządów się to zdarzyło darować nie wolno nigdy. a PiS? Potopy przeżywaliśmy ....

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, jacus napisał:

mam tylko jedna uwage do tego eksperta- jesli w rumunii jest tak fajnie to niech sie tam przeniesie-moze i wzrost tam jest 8 % ale jaka jest podstawa pkb ??? dlaczego miliony obywateli stamtad wyjechalo ??? jeden to nawet 100 m ode mnie sie ozenil i jakos nie ma zamiaru tam wracac... pamietacie niedawne protesty spoleczne -setki tysiecy ludzi na ulicach, niewyobrazalna-nawet dla nas- korupcja, setki skazanych politykow, a teraz maja uchwalic amnestie bo nie ma kto rzadzic....

tu masz dobry przykład do czego prowadzi prywatyzacja wszystkie rządy ala Tusk bug-aria 99%  najbiedniejsza w eu Rumunia 90% prywatyzacja przed przed Bułgarią 

korupcja hmmmmmm ustawy pisane pod obcy kapitał i tyle nie za darmo jak myślisz ile tusk dostał albo co dostał ?????? 

11 minut temu, dysydent napisał:

PO jest bliżej do JKM niż PiS-owi w kwestii liberalizmu a i PO mniej socjalistyczne szkoda że tak nieudolne było w obronie interesów Polaków którzy jednak tej obrony potrzebowali i na nią zasługiwali i teraz szukaj ich ze świecą po szerokim świecie i tego ludziom podczas których rządów się to zdarzyło darować nie wolno nigdy. a PiS? Potopy przeżywaliśmy ....

nie znam nikogo co z po do jkm po n psl tak i Biedronie..   tak, liberalizm  po hmmmm pod jakim względem ze kupili tęcze od belgi ?

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

bulgaria i rumunia byly ,sa i beda beda biedniejsze niz polska tak jak polska bedzie zawsze biedniejsza niz niemcy-tak jest od ponad 500 lat i dluuuugo sie nie zmieni..

popatrz -pinokio znowu klamal

https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/570774,premier-mateusz-morawiecki-wegry-krytyka-korupcja.html

tusk pisal jakies ustawy ???? slaba masz orientacje w polskiej polityce😛

jaka tecze ??- piatkowy wieczor jak u kukiza 😛☺️😉

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

Tak samo wyjechali jak z Polski. Widzisz jaki dobrobyt po obnizce podatków - i dla budzetu jest i dla obywateli i jeszcze na łapówki zostało.

Tu napisali że rumuni średnio zarabiaja ponad 4 tys/mc a minimalna jest na poziomie prawie 2 tys więc nie taki diabeł straszny http://www.eurodesk.pl/europraca/rumunia-zmienia-sie-w-oczach

Artykuł traktuje o wynagrodzeniach brutto co przy nizszych podatkach może oznaczać podobne dochody netto jak u nas. 

Nie jest tam chyba tak najgorzej  https://www.fakt.pl/pieniadze/finanse/pkb-per-capita-rumunia-wkrotce-przeskoczy-polske/detfy60

Weź pod uwagę że po reformie podatkowej gospodarka zaczeła szybko rosnąć  i jakoś nie chce mi się wierzyć że to spowodowało taki wzrost korupcji. 

Rumunia byla dużo bardziej zacofana od nas po upadku komuny , do UE weszła  później od nas a jednak nie są tak strasznie w tyle. Ocztwiście nadal uważamy się za lepszych, lidrów regionu i cieszymy się że za PIS jest 4,8  % wzrostu a za PO było tylko  3,6% tylko żebyśmy się nie obudzili jak się będzie do nas zbliżać Bułgaria.

54 minuty temu, Roman176 napisał:

.Często punktem wyjścia dla białej księgi jest zielona księga, a następstwem – przygotowanie przez Komisję Europejską propozycji szczegółowych aktów prawnych

coś jeszcze ulman ?

Gdzie jest napisane ze to co jest w białej księdze w całości wchodzi w zycie ?

Ostatnio coraz więcej piszesz "hmmmmm"  To ma oznaczać  myslenie?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
42 minuty temu, Ulman napisał:

Gdzie jest napisane ze to co jest w białej księdze w całości wchodzi w zycie ?

mam rozumieć ze po i junkrzy coś zmienią jak mają większość, proponuje ci jeszcze czytanie lektur biografii o pili tyce przeszłości to cie czegoś nauczy 

44 minuty temu, Ulman napisał:

Ostatnio coraz więcej piszesz "hmmmmm"  To ma oznaczać  myslenie?

myślenie nad tobą 

48 minut temu, jacus napisał:

jaka tecze ??- piatkowy wieczor jak u kukiza 😛☺️😉

nie jak palą w 11 listopada 

https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/588490,jurek-owsiak-lukasz-foltyn-wosp.html taka ciekawość 

Opublikowano

Ty nie masz rozumieć ani uważać tylko pokazać przepisy które przenoszą założenia białej ksiegi wprost do stosowania jako wiążące regulacje prawne. Masz coś takiego? Pewnie jak zwykle nie 🤣I to jest właśnie twoje proletariackie sPISkowe myślenie i widzimisię. Opierasz swoje przekonanie na własnych uprzedzeniach i wypaczonym pojmowaniu rzeczywistości. 

No ale do sedna bo odeszliśmy od dyskusji. Skoro przekop mierzei jest podyktowany wymogami UE to czemu rząd kłamie ze to po to by się od Rosji uniealeznić?

Opublikowano
56 minut temu, Ulman napisał:

Tak samo wyjechali jak z Polski. Widzisz jaki dobrobyt po obnizce podatków - i dla budzetu jest i dla obywateli i jeszcze na łapówki zostało.

Tu napisali że rumuni średnio zarabiaja ponad 4 tys/mc a minimalna jest na poziomie prawie 2 tys więc nie taki diabeł straszny http://www.eurodesk.pl/europraca/rumunia-zmienia-sie-w-oczach

Artykuł traktuje o wynagrodzeniach brutto co przy nizszych podatkach może oznaczać podobne dochody netto jak u nas. 

Nie jest tam chyba tak najgorzej  https://www.fakt.pl/pieniadze/finanse/pkb-per-capita-rumunia-wkrotce-przeskoczy-polske/detfy60

Weź pod uwagę że po reformie podatkowej gospodarka zaczeła szybko rosnąć  i jakoś nie chce mi się wierzyć że to spowodowało taki wzrost korupcji. 

Rumunia byla dużo bardziej zacofana od nas po upadku komuny , do UE weszła  później od nas a jednak nie są tak strasznie w tyle. Ocztwiście nadal uważamy się za lepszych, lidrów regionu i cieszymy się że za PIS jest 4,8  % wzrostu a za PO było tylko  3,6% tylko żebyśmy się nie obudzili jak się będzie do nas zbliżać Bułgaria.

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, odwiedził niedawno Rumunię, by na własne oczy sprawdzić, jak sytuacja wygląda na miejscu. “Wiedziony zaciekawieniem i chęcią zobaczenia na własne oczy, jak to wygląda – wybrałem się do Rumunii na kilka dni. Przejechałem prawie 2 tysiące kilometrów od granicy węgierskiej do Konstancy, jak również nad granicą z Ukrainą i Mołdawią i w środkowej Rumunii, byłem w wioskach, miastach i miasteczkach oraz w stolicy” – 

Czy władze Rumunii będą w stanie odpowiednio wykorzystać sprzyjającą koniunkturę, by stworzyć stabilną i silną gospodarkę? Jak dotąd mało jest sygnałów, które wskazywałyby na to, iż w ślad za obniżaniem stawek podatkowych, pójdzie polityka cięcia wydatków. Na razie wiadomo, że rozrasta się sfera socjalna. Rząd planuje systematyczne podnoszenie minimalnych wynagrodzeń, a także wzrost państwowych emerytur. Nie sprzyja to oczywiście redukcji deficytu budżetowego.

Pierwsza lepsza uliczka w pierwszym lepszym rumuńskim miasteczku wygląda lepiej od Marszałkowskiej w Warszawie czy Św. Marcina w Poznaniu, które to straszą przechodnia pustymi, zabitymi deskami, witrynami sklepowymi. Rumuni nie dali sobie nabudować w centrach miast centrów handlowych, dzięki czemu ich ulice są żywe i tętniące. Sklep przy sklepie, witryna przy witrynie – w odróżnieniu od naszych umierających ulic – ich ulice tętnią życiem” – pisze Kaźmierczak. Podkreśla on, że zmiany jakie zachodzą w Rumunii, w niewielkim stopniu są zasilane kapitałem zagranicznym. Gospodarka rozwija się własnymi siłami. Prezes ZPP przytacza szereg posunięć, jakie przeprowadzono w Rumunii w ostatnich kilkunastu miesiącach. Co więc zrobili Rumuni? Kaźmierczak wylicza:

“- obniżyli stawkę VAT (w 2016 do 20%, w 2017 do 19%)
– od 2018 stawka PIT to 10%, a kwota wolna od podatku to równowartość 23 tys. zł
– od 2018 wprowadzili też podatek obrotowy dla mikrofirm (od 0,5 do 1 mln euro przychodu rocznie) o stawce 1%””.

Działania te spowodowały:

“- 6,9% wzrost PKB w 2017 roku (najszybciej w Unii Europejskiej, w trzecim kwartale szacowano nawet 8,8% wzrost (PKB Rumunii rosło szybciej od chińskiego)
– w 2017 roku, konsumpcja gospodarstw domowych wzrosła o 10,3%
– tym samym, stosunek długu publicznego do PKB znacznie zmalał w 2017 roku: z 37,6% do 35,2% (w Polsce 52% dla porównania)
– wskutek dobrych danych gospodarczych, rumuńskie Ministerstwo Finansów zmieniło prognozę wzrostu PKB w roku 2018 z 5,5% do 6,1% (wzrosły również prognozy Banku Światowego – z 3,7% do 4,5%)
– w 2018, wg prognoz MF, konsumpcja gospodarstw domowych ma wzrosnąć o ponad 6%
– w styczniu 2018 Rumunia zanotowała najniższe bezrobocie od 25 lat: 3,99%”.

Wszystko wskazuje na to, że Polska marnuje kolejną szansę na to, by stać się rzeczywistym, a nie urojonym liderem gospodarczych przemian. Rumunia robi to, co powinna robić Polska – prowadzi z Zachodem konkurencję prawno-instytucjonalną, co – jak widać – przynosi świetne rezultaty. “Po pierwsze: Rumunia jest dowodem, że konkurencja prawno-instytucjonalna, którą nadal postuluję – działa. Po drugie – rumuński przykład pokazuje, że decyduje realna gospodarka, a nie fantasmagorie poparte kwiecistymi oracjami o start upach, innowacyjnościach i innych humbugach. Po trzecie – można szybko rozwijać się o własnych siłach – pod warunkiem, ze uwolni się przedsiębiorców z pęt z papieru kancelaryjnego i przestanie się pełzać przed byle koncernem zagranicznym” – stwierdza w konkluzji Kaźmierczak.

czyli zagraniczne jest beeeeee ?????  ulman cała twoja teoria legła w gruzach po za jednym podatki 

1 minutę temu, Ulman napisał:

Ty nie masz rozumieć ani uważać tylko pokazać przepisy które przenoszą założenia białej ksiegi wprost do stosowania jako wiążące regulacje prawne. Masz coś takiego? Pewnie jak zwykle nie 🤣I to jest właśnie twoje proletariackie sPISkowe myślenie i widzimisię. Opierasz swoje przekonanie na własnych uprzedzeniach i wypaczonym pojmowaniu rzeczywistości. 

wyraźnie masz napisane ze wszystkie białe księgi zostają przyjęte aktami prawnymi  zmieniali coś nie ? 

jadąc twojego głupim tokiem która biała księga w uni nie została przyjęta? 🤣 

Opublikowano

O co ci znowu chodzi? Poparłeś to co napisałem w pełnej rozciągłości a moja teoria niby legła w gruzach? Co ty dzisiaj pijesz?

Ten fragment  - "Po drugie – rumuński przykład pokazuje, że decyduje realna gospodarka, a nie fantasmagorie poparte kwiecistymi oracjami o start upach, innowacyjnościach i innych humbugach. Po trzecie – można szybko rozwijać się o własnych siłach – pod warunkiem, ze uwolni się przedsiębiorców z pęt z papieru kancelaryjnego i przestanie się pełzać przed byle koncernem zagranicznym”

To jest dokładnie odwrotne zalecenie do aktualnych działań obecnych baranów. Start up'y, huby, elektromobilność , płoty, przekopy czy CPK to urojenia chorych umysłów.  

Konkurencja prawno instytucjonalna polega na uproszczeniu przepisów, prawa , wszelkich  procedur obnizenia kosztów i czasu w załatwianiu spraw a jeśli będą problemy na szybkim ich rozstrzyganiu. To ma być przewaga konkurencyjna nad państwami zachodnimi a do tego niskie stawki podatkowe i masz  najwyzsze wzrosty w gospodarce. Cieszy mnie że w końcu przyznałeś mi rację że ta Rumunia nie jest takim biednym  zadupiem a Pan którego cytujesz jest nią absolutnie zachwycony. Tak więc Romanie ,  autor  stawia Rumunie jako wzór rozwoju a nie cieszy się że oni - dziady a my- wielkie mocarstwo.

Co ty z tym beeeee i hmmmmm ? Klawisze ci się  zacinają?

Opublikowano

przecież wyraźnie napisane ze zagranicznemu powiedzieli tylko na obrzeżach w żadnych wielkich miastach stawianie na swoim to mi się podoba 

ładne hasło łaszczenie się byle kapitałem zagranicznym mogłeś to powiedzieć Tuskowi

bliżej im do pisu niż  do po przykłady 

koncerny zagraniczne nie nacjonalizacja majątku , brak wielkich marketów tylko na obrzeżach  u nas to dzięki niedzieli handlowej dorabiają się ci nasi mali 

bardzo duże przedsiębiorstwa po kilka tysięcy hektarów – ale tu głównie są to firmy rumuńskie. Te firmy dysponują zaawansowaną technologią pozwalającą produkować tanio. Takie firmy nie dają jednak miejsc pracy, 

Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

1.przecież wyraźnie napisane ze zagranicznemu powiedzieli tylko na obrzeżach w żadnych wielkich miastach stawianie na swoim to mi się podoba 

2. ładne hasło łaszczenie się byle kapitałem zagranicznym mogłeś to powiedzieć Tuskowi

3. bliżej im do pisu niż  do po przykłady 

koncerny zagraniczne nie nacjonalizacja majątku , brak wielkich marketów tylko na obrzeżach  u nas to dzięki niedzieli handlowej dorabiają się ci nasi mali 

4. bardzo duże przedsiębiorstwa po kilka tysięcy hektarów – ale tu głównie są to firmy rumuńskie. Te firmy dysponują zaawansowaną technologią pozwalającą produkować tanio. Takie firmy nie dają jednak miejsc pracy, 

1. Gdzieś ty to wyczytał? Napisane jest jedynie  ze  "Rumuni nie dali sobie nabudować w centrach miast centrów handlowych,"  "zmiany jakie zachodzą w Rumunii, w niewielkim stopniu są zasilane kapitałem zagranicznym" Gdzie jest wyraźnie napisane ze zagranicznemu powiedzieli tylko na obrzeżach w żadnych wielkich miastach?

2. Ty funkcjonujesz głównie na poziomie haseł a nie realiów więc się nie dziwię. Jak będę z Tuskiem haratał w gałę to mu powiem.

3. Obniząją podatki i upraszczają prawo a ty twietdzisz że bliżej im do PISu.xD To zupełna odwrotność tego co robi lewica w naszej gospodarce. To jest tak znienawidzone liberalne czyli wedle ogłupiałego elektoratu , lewackie  podejście do gospodarki 🤣

Autor wyraźnie pisze "Wszystko wskazuje na to, że Polska marnuje kolejną szansę na to, by stać się rzeczywistym, a nie urojonym liderem gospodarczych przemian. Rumunia robi to, co powinna robić Polska " i "  rumuński przykład pokazuje, że decyduje realna gospodarka, a nie fantasmagorie poparte kwiecistymi oracjami o start upach, innowacyjnościach i innych humbugach. Po trzecie – można szybko rozwijać się o własnych siłach – pod warunkiem, ze uwolni się przedsiębiorców z pęt z papieru kancelaryjnego przestanie się pełzać przed byle koncernem zagranicznym

To jest oczywisty przytyk i krytyka zarówno PISowskiej jak i POwskiej lewicy.  Nic z tych rzeczy nie jest w Polsce robione 

3. cd..... Nacjonalizacja majątku? przecież PISałeś że wszystko sprzedali  

13 godzin temu, Roman176 napisał:

tu masz dobry przykład do czego prowadzi prywatyzacja wszystkie rządy ala Tusk bug-aria 99%  najbiedniejsza w eu Rumunia 90% prywatyzacja przed przed Bułgarią 

A u nas wielkie markety są w centrum miast? Chyba żartujesz😷

Z racji zakazu handlu w niedzielę nasi mali się rozwijają za***iście  https://nczas.com/2018/12/02/fatalne-skutki-zakazu-handlu-w-niedziele-nadciaga-rzez-malych-sklepow-zwiazkowe-su***syny/

https://www.rp.pl/Handel/307229943-Zakaz-handlu-w-niedziele-zabija-male-sklepy.html

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/zakaz-handlu-w-niedziele-w-kosc-dostaja-male,78,0,2408014.html

4. Bardzo duże przedsiębiorstwa - oczywiście że tak bo za komuny były u nich tylko wielkie kombinaty  i ta struktura się nie zmieniła. Poczytaj jednak coś więcj o obrocie ziemia rolną w Rumunii. Oni nie mieli zadnych większych obostrzeń w obrocie ziemią  i tel olbrzymie połacie sa obrabiane być może przez rumunów ale pracujących u holendrów, francuzów lub niemców. 

http://www.agrofoto.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/rumunia-ceny-ziemi-rolniczej-wzrosly-wielokrotnie,76852.html 

Wpisać farmer zamiast agrofoto

No i  co zaraz napiszesz że hmmmmm, Rumunie głupia , beeeeeee?

Opublikowano
Jak bezdomnemu dasz sto złotych a wcześniej miał 1 to jego sytuacja polrawi się o sto zł i niemal 100%. Gdy sto złotych dostanie bonzo z najniższą krajową to jego sytuacja poprawi się ledwie o jakieś 5%. Polska też miała wysokie wzrosty... Może na tym to polega? Punkt widzenia mocno zależy od p. siedzenia.
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Roman i tak napisze ze to wina Tuska. 

Padl tu aspekt mniejszej aktywności kapitału zagranicznego w Rumunii. Po pierwsze gdy państwo pozwala się bogacić obywatelowi to więcej będzie kapitału rodzimego i jest z czego inwestować . Nie wiem czy Rumunią tak samo daje zachęty zachodnim inwestorom czy doszli do wniosku za oni są sami w sobie wystarczająca zachętą Jeśli tak to podmioty rodzime i zachodnie są równo traktowane i mogą normalnie konkurować U nas podatki wysokie  rodzimy kapitał słabo się tworzy a żeby przyciągnąć inwestorów daje się różne ulgi czym faworyzuje się  ten zły zachodni kapitał który nas wykorzystuje. Schiza

4 godziny temu, DTaras napisał:

Jak bezdomnemu dasz sto złotych 

.... to cie wyśmieje . Oni nawet samochodów maja w nadmiarze

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
A propos centrów miast. Od bodaj 2012 roku jest ustawa dająca narzędzia radom gminy do reglamentacji działalności handlowej powyżej 400 m. kw. Która Rada niezależnie od opcji z tego korzystała? Nawet gdyby: w niemczech są podbne przepisy i są obchodzone rozbudowami. Petycje i tak dalej. Biedronka i Żabka była tworzona przez polski kapitał i została sprzedana. Dino to polski kapitał i pcha się w każdą lukę. Jak teraz traktować Dino?
Opublikowano

Ależ ci niemieccy ,,analitycy" są tępi😂 Wzieli się teraz za krytykę Rumunii, bo ,,idzie w kierunku w którym zmierza Polska i Węgry" 😎😂😁 no i pewnie też ,,trochę" nie bez powodu jest fakt, że Rumunia objęła właśnie przewodnictwo w UE😉, co nie podoba się tak wybitnej postaci jak przewodniczący Jean - Claude, który wprost poddaje w wątpliwość możliwości skutecznego przewodnictwa Rumunii w UE. Nie wiadomo tylko, czy robi to po jednym głębszym, czy po ich znaczniejszej ilości😂🤣 A wracając do Rumunii, to była ona dla Niemców całkiem ok, dopóki żyla w nędzy i siedziała cicho. Tak samo zresztą jak Polska. No ale na swoje nieszczęście, Rumuni zaczeli ciężko pracowac i się bogacić...
A tak być nie może. Przecież bogate mają byc Niemcy i Francja a reszta to mają być kolonie rolnicze i rynki tanich robotników. Więc teraz się okazuje, że łamią demokrację, gwałcą sądy😎😂i trzeba im rząd zmienić na lewicowo-liberalny, czyli taki, przy którym znów będą nędzarzami. A swoją drogą jakiż to chichot historii gdy niemieccy wydawcy z Axel Springer, spadkobiercy członków nsdap zarzucają Kaczyńskiemu zapędy faszystowskie. Czyż nie sprawdzają się słowa Churchilla, który powiedział kiedyś że .... ,,jeszcze przyjdą czasy gdy prawdziwi faszyści będą się mianować antyfaszystami".

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v