Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Jesli się trzymamy tej zasady to czemu drogi które zaczeło budować POPSL sa sukcesami PISu? Nie zasiali a zbierają? 

chyba odwrotnie wracając do autostrad i budownictwa alstat czy jakoś tak nie było najazdu na ministerstwo transportu i masowych bankructw ?

2 minuty temu, Ulman napisał:

Czemu dobrze  ze nie zalega? Bo wyprzedali zapasy i dzieki temu wykazali zysk w górnictwie?  

to jak by ciebie zamiast twoje zboże  panie pier**le ciebie wole ukraińskie po 300zł za t 

3 minuty temu, Ulman napisał:

A czy nie lepiej było by miec jakikolwiek  zapasy , taki bufor bezpieczeństwa a nie kopać na bieząco i jeszce nie wystarcza?

podobo agencja rezerw coś ma albo i nie ? moim zdanie lepiej by było gdyby jakaś zima stulecia przyszła to co by było ? 

Opublikowano (edytowane)

Po kopalniach węgiel nie zalega i jeszcze brakuje to trzeba gdzieś dokupić , a że akurat w Rosji bo tam najtaniej to chyba mało istotne jeśli przy zwiększonych inwestycjach wydobycie rodzime ma szansę wzrosnąć tylko trzeba czasu. W czym problem? Jeśli inwestycje "wypalą" Rosja odbiorcę straci, jeśli nie to polski przemysł nie zostanie bez zaplecza surowcowego. Jeśli Rosja się skapnie o co biega to trzeba będzie wtedy reagować, na razie bez ich węgla mogą być braki.
Tak przynajmniej zrozumiałem Premiera kilka dni temu na tym cyrku z wotum nie/zaufania ze z góry wiadomym wynikiem. (po co takie głosowania i to już od lat to ja nie rozumiem).

i przy okazji:
w temacie zmian kadrowo poselskich https://fakty.interia.pl/polska/news-krystyna-pawlowicz-zapowiada-odejscie-z-polityki,nId,2734368

oraz coraz bardziej polskich zaszłości z terroryzmem zachodnioeuropejskim https://wiadomosci.wp.pl/nie-zyje-polak-ranny-w-zamachu-w-strasburgu-6328276183931009a

jakaś smutna ta dzisiejsza niedziela bo spokoju na przyszłość nie zapowiada wcale. (w kontekście ostatniego linka tutaj i pierwszego dziś mojego wpisu w temacie)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

Po kopalniach węgiel nie zalega i jeszcze brakuje to trzeba gdzieś dokupić , a że akurat w Rosji bo tam najtaniej to chyba mało istotne jeśli przy zwiększonych inwestycjach wydobycie rodzime ma szansę wzrosnąć tylko trzeba czasu. W czym problem?

i tu masz rację a z drugiej strony o ile mi wiadomo polskie maszyny gurnicze wydobywają wegiel w rosji pamietam jak miałem 16/20 lat szukali pracowników z delegacją na rosje tam nie umieli zbroić ścian polacy jeździli ich uczyć 2000 któryś szukali na syberie za 20kafli miesiecznie 

4 minuty temu, dysydent napisał:

jakaś smutna ta dzisiejsza niedziela bo spokoju na przyszłość nie zapowiada wcale.

u mnie smutna bo 4 30 pobudka i do pracy 

Opublikowano (edytowane)

dobranoc 😐

masz na dobranoc 

komuna równa się  lewactwo pięknie to nazwał  całość słuchać

znacie te redaktorzy ..hahahha.....ty śmieciu, pseudointelektualistao. To sa te polskie elyty...banda zlodzei, klamcow, sprzedawczykow, kniajackich chamów

przestroga na przyszłość 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

chyba odwrotnie wracając do autostrad i budownictwa alstat czy jakoś tak nie było najazdu na ministerstwo transportu i masowych bankructw ?

to jak by ciebie zamiast twoje zboże  panie pier**le ciebie wole ukraińskie po 300zł za t 

podobo agencja rezerw coś ma albo i nie ? moim zdanie lepiej by było gdyby jakaś zima stulecia przyszła to co by było ? 

I właśnie o tym pisałem . Astaldii ma kłopoty - wina Tuska. Astaldiii nie ma kłopotów - zasługa PIS

z tym zbożem z Ukrainy ro o co ci chodzi? Taki poziom abstrakcji mnie przerasta

Opublikowano

Ja w sprawie wykresu - manipulacja. Łączenie danych całorocznych po to aby je przyrównać do kwartału to jawne zaburzenie osi odciętej. Oś może przyrastać liniowo lub wg funkcji ale nie jednocześnie na dwa sposoby. Chyba, że pogubiliśmy jeszcze kilka wymiarów ale to tak samo zmierza ku abstrakcji. Ulman - węgiel ze wschodu jedzie wagonami i jak naliczysz 40 wagonów razy 60 ton to aby zrobić konkurencję w sezonie węgiel musiałby jechać wahadłami. W moim przekonaniu jest to kulawy monopol. Kopalnie mogą obecnie regulować cenę węgla oddając częściowo rynek gdzie węgiel musi zostać dowieziony na odległość i to robią. Pisałem kiedyś, że nie zdziwię się jak kopalnie, a właściwie zależne od nich zakłady, zaczną handlować węglem ze wschodu.

Opublikowano (edytowane)

odnosnie zapasów wegla na chałdach to sie nieznam , ale czytałem temat ,,ceny przenicy'' i tam była dyskusja kiedy najlepiej sprzedać prosto z kombajnu do punktu zawiesc  ,czy moze zmagazyzynować  w tym  sezonie  zmagazyzynowanie było lepszym rozwiązaniem . pamietać nalezy ze czasy PO-PSL to dramatycznie niska cena wegla na rynkach swiatowych  , ale takze nasze elektrownie kupowały  ten produkt po tych niskich cenach  dokładając cegiełke do strat  ,  sprzedaz wtedy skutkowała zwiekszaniem strat górnictwa bo do każdej tony trzeba było dokładać i nietylko polskie górnictwo to odczuło .   wrzuciłem link kiedys ze niemcy wyłozą kase na budowe fabryki akumulatorów i badania nad rozwiązaniami w nich uzytych u siebie  a tym czasem https://www.tvp.info/40459932/daimler-zainwestuje-w-polsce-400-mln-zlotych-w-zaklad-produkujacy-baterie  a moze niemcy nie chca fabryki chinskiej  w europie ?  moze widzą jakies zagrzenie 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Niski podatek to socjal? Możesz to podeprzeć jakimś twierdzeniem, publikacją,  kogos normalnego? Jak można coś transferować nie zabierajac? Dlaczego nie ma właśnie takiej formy socjalu? Było by taniej, prościej i sprawiedliwiej

Komu podziekować?  Zlikwidować 500+ i dodatki socjalne dla zdrowych leni. Wprowadzić  liniowy PIT bez ulg i dodliczeń.  Liniowy vat wprowadzxić albo w cholere go zlikwidować na korzyść obrotowego.  Zwolnić połowe urzędasów. Opieka medyczna tak jak i zus - uwolnic rynek. Jak klient chce to zamiast płacić państwu niech ma prawo wyboru. Jak państwowe będzie atrakcyjne to napewno wybierze.

Z takim mysleniem jak moje to ty sobie nie umiesz dać rady. Gdybym nie płacił wysokich podatków to miał bym więcej srodków i mógłbym wykupić ubezpieczenie indywidualne. Poza tym człowiek zdany na siebie zaczyna lepiej mysleć niż gamoń pewny że państwo mu wszystko zapewni.

No ale skoro piszesz że jak by były niskie podatki to nie było by mnie na nic stać , to  wytłumacz z łaski swojej jak wysokie podatki prowadzą do bogactwa.

Żaden ubezpieczyciel nie jest na tyle głupi żeby nie podwyższyć składek kiedy ryzyko mu wzrasta. myslenie że ktoś nie podniosłby składek jest naiwne

człowieku na roli jakie ty masz wysokie podatki. jedynie w paliwie, odzieży vat jest 23%

nawozy, nasiona, środki 7%

kto nie umie inwestować, oszczedzać to i tak mu nic nie zmieni to czy podatek będzie wysoki czy niski bo i tak wszystko wyda

Opublikowano (edytowane)

Ten Daimler od baterii
To znaczy że elektryfikacja polskiej motoryzacji jakimiś niemieckimi firmami ma być realizowana? Z tego co wiem to czołówka technologiczna w bateriach raczej z Azji (Japonia, Korea Pd). Przynajmniej baterii do sprzętu elektronicznego ale elektrochemia europejska została w epoce kwasowych akumulatorów a o ogniwach opartych na solach litu niklu kadmu lub metalach ziem rzadkich dla Niemców to jeszcze czarna magia nie mówiąc o elektrochemii organicznej.
Tak samo i ten daimler musi się technologii uczyć jak byle kto inny choćby i z Polski.
PO podobno obcemu kapitałowi "na wycug" polski rynek wydało a gdzie teraz widać różnicę?
Nie żebym miał coś przeciw Daimlerowi ale tak ma repolonizacja wyglądać gospodarki? Prawda jest taka że nie ma z kim repolonizować ile by dobrych chęci nie było i po co "ta gadka"?
tytuł filmu 'wybieram polski akumulator"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Są takie baterie upakowane z elektroniką w skrzynki jak 70 Ah. Mają nawet dwa uchwyty. Zahaczył mi się taki niegdyś i myślałem że zwykłe aku. Złapałem za rączki mało sobie łba nie rozwaliłem. Lekkie to... Samochody teraz jak komórki. Bateryjki leciutkie, wyświetlacze kolorowe po całych kokpitach. Pisałem niedawno, że można by się zająć odzyskiem tych metali zamiast żyć w sferze marzeń. Mając surowiec pod ręką technologia sama by przyszła. Vat będzie raczej 8%. 23% jest także w energii elektrycznej, maszynach, materiałach, narzędziach. Płody rolne to 5% zatem coś do rozliczenia jest. Nawet osobówkę można podciągnąć, leasing jakiś... Kwestia rozmachu.

Opublikowano

Jako ciekawostkę przytoczę gdy mi szczękopad wywołał widok odpalania samochodu z powerbanka wielkości nieco ponad dwie dawne płaskie baterie z czasów komuny. W necie filmy można...
To jest właśnie największa bariera elektromotoryzacji; baterie, zarówno ich pojemność jak i czas na i rozładowania i cholernie to nieefektywne energetycznie bo sprawność niska po zsumowaniu strat przekształceń energetycznych na wszystkich etapach "przelewania" energii od elektrowni do jazdy samochodu.
Nie wiem czy elektromobilność to bardziej coś w rodzaju kolei elektrycznych lub trolejbusów tramwai gdzie sama trakcja jest źródłem energii a nie drogi i ekologicznie niebezpieczny akumulator a w tereny bez trakcji jednak silniki na paliwo nawet syntetyczne. Stawianie na jednego konia wszystkiego bardzo nierozważne, ale co ze mnie za autorytet aby brać na poważnie mój sceptycyzm? 

Opublikowano
Nie jest tak źle. Przekształtnik do ładowania to sprawnoś rzędu >90%. Najkorzystniej wypada ładować jak świeci słońce, wieje wiatr albo w dolinie najlepiej nocnej. Jezzcze korzystniej pozwolić autu nieużywanemu lub części niepotrzebnej pojemności rozładować się w czasie szczytu i jeszcze na tym zarobić.
Opublikowano

Z tą technologią to ciekaw jestem czy czasem za kilka lat te stare traktory z zachodu jak i ursusy mimo że dobre to legalnie nie będą po polu jeździć.

Opublikowano
16 godzin temu, Ulman napisał:

I właśnie o tym pisałem . Astaldii ma kłopoty - wina Tuska. Astaldiii nie ma kłopotów - zasługa PIS

nie astaldi ma kłopoty i tylko kłopoty a polscy wykonawcy z fakturami niezapłaconymi w mln a prowadzisz podobno biznes a bredzisz jak potrzaskany 

16 godzin temu, Ulman napisał:

z tym zbożem z Ukrainy ro o co ci chodzi? Taki poziom abstrakcji mnie przerasta

wolny rynek dzięki eu tanie paliwo brak norm unijnych a to 60% kosztów a ty leżysz ...

Opublikowano (edytowane)

Postawisz Ukrainie cło na unijnej granicy i połowa wschodnia Ukrainy sama się zechce przyłączyć do... Krymu. Pomoc unii ma polegać na dostępie ukraińskich towarów do unijnego rynku.

Roman wskazał ciekawą rzecz. Zacofany gospodarczo kraj jest konkurencją dla nowoczesnego i jeszcze subwencjonowanego rolnictwa unijnego, nawet bym się pośmiał gdybym sam w tej "nowoczesności" nie siedział

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

nie unia dała wolny handel 

no to się posrało w tej unii

8 minut temu, dysydent napisał:

Postawisz Ukrainie cło na unijnej granicy i połowa wschodnia Ukrainy sama się zechce przyłączyć do... Krymu. Pomoc unii ma polegać na dostępie ukraińskich towarów do unijnego rynku.

Roman wskazał ciekawą rzecz. Zacofany gospodarczo kraj jest konkurencją dla nowoczesnego i jeszcze subwencjonowanego rolnictwa unijnego, nawet bym się pośmiał gdybym sam w tej "nowoczesności" nie siedział

ponoć w rejonie odesy dużo ziemi jest w zachodnich rękach i o to chodzi najwidoczniej aby mieli łatwiejszy zbyt

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze tylko Ukrainy brakuje do kompletu w eurospędzie który na razie w porodowych bólach brexitu i ałaganie coraz większym wewnętrznym.
Dali co mogli i otworzyli granice na towary, a i jeszcze wizy to i tak jak na to wszystko dużo. (na Ukrainie też ład jak po śliwkach) 

Poroszenko próbuje czarować i czyta drogę Polski do unii i kolejno skreśla - przebudzenie sierpniowe było (znaczy majdan) , co tam dalej? rozkradanie gospodarki - w trakcie no to jeszcze stan wojenny ... można w przybliżeniu zgadnąć że zamówił jakiś mebel okrągły ...
We wschodniej Ukrainie jeszcze Leniny stoją pomnikami tak że unia takich dekoracji raczej nie przewiduje.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v