Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Problem z prostymi przepisami polega na tym, że interpretacje mnożą się same. Do tego konieczne jest indywidualne podejście. Sędzia nie kończy rozprawy: "rzekłem". Zmieniają się także czasy i normy. Naprawdę chcielubyście aby do dnia dzisiejszego rządziło prawo szariatu czy nawet rzymskie w czystej postaci...

Prawo szariatu ani rzymskie to nie są proste prawa i właśnie podobne teraz obowiązują różni je od tamtych tylko surowość wyroków i rozkład wartości
Prawo szariatu jest wyznaniowe czyli bez logicznego sensu przyczynowego a rzymskie było próbą ujednolicenia różnorodności kulturowych różnych naleciałości z całego imperium i utonęło razem z Rzymem właśnie z powodu zbytniej wieloznaczności. Rzymskie to była próba kodyfikacji wszystkich aspektów życia i do dziś ta próba nie uwieńczona sukcesem bo nie da się różnorodności świata opisać w całości.
Sędzia jest po to aby dostosował konkretny przepis do określonego przypadku a zakres dowolności interpretacyjnej zwykle zapisany w samym prawie np. wyrok to grzywna od do .

Opublikowano

pamietacie "zemste" albo "pana tadeusza " -zmienilo sie cos przez 200 lat w polsce ??????😛😛😛 zycie przerasta ludzka wyobraznie i nie ma szans zeby byk przepis na kazda sytuacje.........

szybko sie nie zmieni-czy sedzia ktory ma do przeczytania tysiace stron moze to zrobic z pelna uwaga i zrozumieniem. czy przesluchania setek czy tysiecy swiadkow w tej samej sprawie np-amber gold ma jakis sens ???? kto bedzie pamietal szczegoly sprawy jesli rozprawy odbywaja raz na pol roku ??? a potem wychodza kwiatki

biorac pod uwage liczbe spraw sadowych-to te skandaliczne stanowia promil wszystkich, ale to o nich trabia media, czasami to sa sprawy jezace wlos na glowie i nie ma watpliwosci , co do tego ze takie wyroki kosztowaly "pare' groszy bo nikt przy zdrowych zmyslach by tak nie osadzil.

Opublikowano (edytowane)

Wyższość prawa umowy stron co do zasady a tylko ograniczająca rola praw podstawowych co do dowolności umowy ... Owe prawa podstawowe stałe z matematyki constans .... są i co? mało, trzeba nie wiem czy setki tysięcy czy miliony przepisików czysto interpretacyjnych też szumnie prawe zwanych.
Da się uprościć wiele i wszyscy się zgadzają tylko ci którzy mogą nie wykazują takiej woli.
A rola interpretacyjna sądu? oczywiście - jeśli nie potraficie się sami dogadać między sobą to nie ma sprawy, tylko nie musicie mnie pytać o zdanie w waszych sprawach jeśli sami znajdziecie odpowiednie przepisy na wasz problem a ja tylko zatwierdzę ... będzie taniej.
Niby taka idea działa ale jakże kulawo, dlaczego? a weźtu znajdź wszystkie obowiązujące akurat przepisy pod którą dany przypadek "podpada"

"byków" narobiłem w tekście ale nie chce mi się... bo zrozumiały

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
No dysydencie prawo boskie jest reprezentantem uproszczeń a rzymskie komplikacji. Taki był sens. Twoja konkluzja jest także słuszna. Tak - ciężar udowodnienia spoczywa na każdej ze stron a sędzia nie ma prawa radzić jest bezstronny. Może dawać lub nie wiarę. Ważne przed sędzią jaka jest jakość i to kwestia jakości adwokatur a nie sądów. Polska mentalność to sprawiedliwość a ta wiadomo - musi być po każdej stronie - a także niewyjaśnialny uraz do korzystania ze specjalistów.
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

.. nazbyt częsta konieczność tych specjalistów reszta - zgoda
no może - "prawo boskie jest {nie tylko} reprezentantem uproszczeń" co niejednokrotnie irracjonalnych wymysłów wszak go ludzie pisali i nawet jeśli twierdzą że z upoważnienia boskiego to przyznają że sami omylni... i mogli coś źle zrozumieć z sobie tylko znanej formy przekazu ale to już przestrzenie na które nie lubię się zapuszczać  bo postawa moja za ateizm może być poczytana.

Ponad trzy godziny minęło w niedzielę wieczorem a na tym forum nikt ... nic.. ? zepsuło się co czy jak?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dysydent - muzułmanie uznają swoje prawo ponad 10 przykazań bo w porównaniu do 10 przykazań spisane zostały na bierząco, ze snu a Mojrzesz przecież tablice potrzaskał i odtwarzał a że był już stary. Dalej boisz się posądzenia jedynie o ateizm?
Opublikowano (edytowane)

w jednym przypadku ułomność w drugim irracjonalizm ... przez sen - powiadasz - a to już wiem skąd im te fantazje o dziewicach....
gdy kto wszystkie wyznania do jednego wora wkłada kimże może być odebrany nawet jeśli ateizm kwalifikuje jako jeszcze jeden rodzaj wyznania.
Jacus - po obejrzeniu nieco z filmu z tej gazety który mimo pauzy sam mi się nachalnie włączał, tudzież jakieś reklamy i przekierowania ; nie dziwię się braku retransmisji tego gdziekolwiek bo żałosny widok a konkluzja całkiem minorowa - takie coś (to gremium) ma czymkolwiek zarządzać? nawet rozpocząć niczego nie potrafi sensownie i sprawnie i nie tylko ten sejmik taki  ,,,, politycy niech sobie będą (daj Boże oby ich jak najmniej na sztuki było) ale nawet im zbytniego wtrącania się we wszystko zabraniać nie trzeba bo i tak nie będą zdolni wyartykułować o co im chodzi. Za drugim razem filmik (po przeładowaniu strony) poszedł nie w całości tylko oficjalna część i z tej wynika co innego niż napisałem bo rzecz kończy się na wyborach przewodniczącego a dale tzn cały bałagan jakby ucięło włącznie z komentarzami .. a co za strona

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dnia 22.11.2018 o 23:43, Ulman napisał:

Rządowy zastrzyk finansowy w grudniu owiany jest tajemnicą także z innego powodu. – KHW i Kompania mają pieniądze, choć twierdzą, że nie. To element gry z górnikami, by negocjować z nimi wypłatę czternastek i wymóc ustępstwa

Dnia 22.11.2018 o 23:43, Ulman napisał:

ani fakty  ani domysły ani źródło nieznane każdy lub spekulacja każdy artykuł kończy się znakiem zapytania 

Agencja Rezerw Materiałowych ratuje PGG?

przypuszczam gdyby była to prawda to

po doniosła by uni bo w każdym artykule odwołują się do posła z po 

po 2 gdy kupiła jak piszą a sprzedała dzisiaj to zrobiła dobry interes bo pomnożyła x3 bo od tego czasu wegiel zdrożał 3 krotnie 

Opublikowano (edytowane)

Tak, tak Roman. Wszyscy kłamią a górnictwo  od zawsze generuje zyski tylko to była tajemnica dla zmylenia przeciwnika. 

Od kiedy zdrożał 3 krotnie? Podrzuć jakieś dane.  A jakby nie kupili węgla od kopalni to kopalniom by nie zdrożało?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Ruscy Ukraińcom "podiwanili" trzy kutry szumnie statkami wojennymi określane w cieśninie kerczeńskiej gdzie od strony ruskiej ta cieśnina głębsza a od ukraińskiej brodzik, 
Bez względu na to jak oficjalnie będą nas informować to jak by tu ustalić czy to prowokacja czy tylko partactwo jakie po pijaku te statki (kutry)?
Trzeba na ruski internet bo ukraińskie stanowisko to nasi sami pokażą z tłumaczeniem nawet.

Jedno już jest pewne - stan wyjątkowy znosi demokratyczne mechanizmy kontroli władzy. 

I jeszcze jedno zastanawiające - na forum i chyba w oficjalnych mediach też nic nie było o zawieszonej sprawie niemieckiego wydawcy przeciwko Gadowskiemu.
Wszyscy się boją zająć stanowisko bo On sam (Gadowski) nieprzewidywalny w działaniach a powoli daje powód tą sprawą Niemcom do wersetu - nie będzie Polak pluł nam w twarz - bo tutaj mamy coś w stylu - wprawdzie człowiek pochodzi najprawdopodobniej od małpy ale nie wypada tego mówić ludziom w oczy bo jeszcze udowodnią że za daleko nie odszedł.

i dowcip tygodnia z samego poniedziałku
Urząd stanu cywilnego w Warszawie zezwolił rodzicom, by swojemu 4-letniemu synowi dali na drugie imię Yoda. Spierali się z językoznawcami, którzy uważali, że Yoda jest tylko zieloną istotą. Rodzice kontrargumentowali, że to jest dyskryminacja ze względu na kolor skóry.
... z artykułu -https://wiadomosci.wp.pl/warszawa-chcieli-dac-dziecku-na-imie-yoda-urzad-wyrazil-zgode-6321135784646273a

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Miesiąc temu Poroszenko mówił że ma informacje jakoby Rosja planowała działania zbrojne. Wysłąli 3 szalupy żeby wywołać reakcję obronną i mamy  agresywne działania Rosji. Sami wywołali kryzys na 4 miesiące przed wyborami prezydenckimi by ludzi czymś zająć i wmówić że jedynie obecna władza jest w stanie dać sobie radę z Rosją. Dodatkowo fatalna sytuacja gospodarcza, brak obiecywanej poprawy sytuacji ekonomicznej obywateli i taka sama korupcja i złodziejstwo jak było,  grożą kolejnym majdanem.  Ten kraj się tak czy inaczej rozpadnie bo to plemie nie potrafi być samodzielnym tworem. Moim zdaniem europa zachodnia  jest już świadoma co się stanie z Ukrainą i realnie nic nie zrobi w obecnej sytuacji. Nasze władze grając na emocjach anty rosyjskich i chodząc na pasku USA bedą pyszczyć  na ruskich i bezmyślnie popierać ukraińską padline i jak zwykle nie będziemy ani po stronie Rosji ani po stronie UE czyli nigdzie.

Opublikowano

Też mi się wydaje że ukraińcy nie bardzo sobie radzą więc szukają guza , wczoraj zablokowali przejścia graniczne z Polską dziś po wprowadzeniu stanu wojennego wojsko szybko demonstrantów usunie wszak stan wojenny . Same wydarzenie w cieśninie kerczyńskiej po woli się wyjaśnia i z nie oficjalnych doniesień to tak zwane okręty nie zamierzały czekać  na pozwolenie przepłynięcia tylko samowolnie próbowali wymusić pierwszeństwo z tą wynikł cały konflikt a niestety nasi rządzący nie znając szczegółów wybiegli przed szereg popierając w ciemno Ukrainę . Niby nic nie stracą bo i tak z kacapami na pieńku ale jak się okaże że winni ukraińcy to się zbłaźnimy .

Opublikowano

Demonstrantów nie usuną bo wojsko przeciw niezadowolonym obywatelom to ostatnie czego im potrzeba. Obecna władza boi się kolejnego majdanu który mógłby spontanicznie zaistnieć na fali obecnych nastrojów społecznych. Na Ukrainie 4 lata po poprzednim majdanie jest tak jak było. Oligarchowie, złodziejstwo , anarchia ,mafia, korupcja a mydlenie ludziom oczu europejskimi aspiracjami a w lodówce pusto tak jak było. Zachód dał UPAinie trochę powietrza dotacjami po aneksji Krymu ale i tak większość rozkradli. Więcej kasy zachód nie da bo to bez sensu, sami nie zarobia bo rozkradną, młodzi wyjeżdzają , poborowi sp***rzają przed armią a jedynie my jak kretyni pompujemy im gaz gdy oni w gescie wdzięczności paradują z banderowskimi flagami. Nie mam dla nich żadnej empatii . Sami są sobie winni

Opublikowano

Majdanu nie będzie  do momentu aż ktoś za niego nie zapłaci bo naród jest bardzo wstrzemięźliwy co do włodarzy , takie działanie to tylko z zewnątrz . Turczynow już zapowiedział " Podkreślam, że tymczasowo mogą być ograniczane konstytucyjne prawa i swobody obywatelskie .." a sam Poroszenko obiecał Dudzie że zajmie się protestami , no chyba że wycofa się z przepisów odnośnie samochodów .

Opublikowano (edytowane)

Poroszenko co innego mówi co innego robi. Jego obietnice o kand d*py można rozbić. Majdan może spokojnie urządzić Rosja albo któryś z ukraińskich  polityków na zlecenie oligarchów. Chociaż , w sumie nie maja powodu by to robić,  bo obecna władza  pozwala im działać taj jak za Janukowycza.

Śmieszy mnie ruchawka naszych władz w zwiazku z incydentem na Ukrainie. Prezydent dzwoni do Poroszenki, Morawiecki z Dudą, Błaszczak zwołał dowódców, szefa sztabu i Bóg jeden wie kogo jeszcze by ogłosić że nic nam nie grozi. Jakby ruscy zatopili jedną z tych szlup albo naruszyli obecna granice z Ukrainą to by pewnie dostali sraczki. Odwalają szopki na samo słowo Rosja i włażą w d.... banderowcom. Te nasze matoły nawet z Koreą płn by się bratały jesli tamci byliby przexiw Rosji. Szerzenie paranoi i straszenie ludzi ruskimi to ulubiony sport naszych elyt

I jeszcze się u nich w parlamencie swołocz pobiła. W tym kraju nie ma prawa być dobrze

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Bardzo Ukraińcy doceniają polskie wsparcie
"Zakończyło się spotkanie przedstawicieli rosyjskiego, francuskiego, niemieckiego i ukraińskiego MSZ w ramach tzw. formatu normandzkiego w Berlinie. Minister Spraw Zagranicznych Ukrainy Pawło Klimkin podziękował Niemcom i Francji za okazane wsparcie."
za portalem https://wiadomosci.wp.pl/konflikt-miedzy-rosja-a-ukraina-na-morzu-azowskim-6321011953645185a
Stan wojenny ogłosili na wschodzie Ukrainy, oczywiście za wyjątkiem Krymu, czyli co? uznali aneksję?

Opublikowano
W całej tej sytuacji mogę zrozumieć staranowanie jednostki - takie pasywno-agresywne działanie jak by to nie brzmiało. Ostrzelanie i zajęcie nowych jednostek to chyba sprawka wywiadu. Czort wie bez sagana nie rozbierosz. Najbardziej wygląda to na rozpoznanie walką czy tam działaniem zaczepnym...
Opublikowano

PIS nie jest idealny jak każda partia ale -,nie wyobrażam sobie ponownie śmieciówek , 20 % bezrobocia , emerytury od 70-tki , totalnego złodziejstwa i rozgrabiania majątku narodowego , hord czekoladowych osobników na ulicach itp ,-wiem że wielu jest to na ręke i zrobią wszystko aby za nimi poszło jak najwięcej owiec ale BEZ MOJEJ OSOBY mam nadzieję bez większości polaków

Opublikowano (edytowane)

Alamo oszalał ze szczętem ☹️

Powinniśmu im jeszcze ze 3 lata dać gaz za darmo to może i nam podziekuja. Śmieszne i tragiczne  jest to,  że UPAina wie,  że trzeba gadać z tymi co coś mogą a nie z nami .Nie stanowimy żadnego istotnego ośrodka w UE mimo naszego położenia, aspiracji i wysokiego mniemania o sobie. Inna sprawa że wśród Węgier, Rumunii, Czech i Słowacji  jesteśmy jedynym krajem tak pro UPAińskim a i tak maja nas gdzieś.

Żeby było śmieszniej na tych trzech szalupach było aż 23 szt załogi😄

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

niech zyje wolna ukraina !!!!!!! slawa ukrainji !!!!!!!

wrog mojego wroga zawsze jest moimi przyjacielem-pamietajcie o tej starorzymskiej maksymie......

cala to rozruba jest na uzytek wewnetrznej polityki rosji-ropa i gaz tanieje,sankcje gospodarcze usa i ue jednak robia swoje, niedawno podniesiono wiek emerytalny[dokladnie do polskiego poziomu]co spowodowalo protesty spoleczne i spadek poparcia dla putina do niespotykanie niskiego poziomu-wiec na szybko wymyslona prosty,tani i szybki sposob zaradzenia problemom, na ukainie niedlugo wybory wiec i wladzy to jest na reke-moze sie okazac ze na tej wojnie wszyscy wygraja.........

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/media-jaroslaw-gowin-odwoluje-spotkanie-z-ambasador-usa-po-jej-slowach-o-mediach-w/ldc358e

znowu pis na kolanach-co wstanie to wali glowa w betonowy sufit😊

dysydent i dtaras-wczoraj byla niedziela handlowa-nie kupowaliscie czasami bananow😍

Edytowane przez jacus
  • Thanks 1
Opublikowano

Co dobrego zrobiliście dla Niemiec i Rosji? Oprócz podniesienia wieku emerytalnego dla Polaków? Likwidacji OFE? Wyboru na zapas sędziówTK? Milczenia ws. Ambel Gold? Rozszczelnienia przepisów podatkowych? Doprowadzenia do bankructwa polskich podwykonawców budowy autostrad? Podniesienia do 23% podatku Vat? Podniesienia akcyzy na paliwa? Podpisania umowy z Gazpromem?

• Thanks 1
Opublikowano

Ukraina jest w rozkłądzie  i Putin sie tam nie musi nawet wysilac żeby się to rozdupcyło.

Cztery kwestie

- Rosja jest naszym wrogiem? 

- sankcje USA i UE robią swoje? Chyba kpisz. UE aż nogami przebiera żeby wejść znowu na ten rynek.

- po cholerę kutry wpłyneły na ruskie wody skoro to Putin szukał zaczepki?

- myslisz że poparcie społeczne ma wpływ na wyniki wyborów w Rosji? Daj żyćxD

Alamo  - nic nie stoi na przeszkodzie by PIS obnizyło vat, akcyzę i inne podatki ale jak widać woli wprowadzać nowe tak jak PO. Podpisali za to umowę z USA i na dłużej niż z Gazpromem i ch... wie na jakich warunkach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v