Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Monotonnię tematów przerwę takimi sobie dywagacjami tylko w Hyde Parku dopuszczalnymi.
Jedzie sobie wódz jednego plemienia do wodza innego aby go ochrzanić że ten drugi się w sprawy personalne władzy tego pierwszego wtrącał.
Przy fajce pokoju ten drugi w zamkniętym wigwamie przyznaje że się rzeczywiście wtrącał aby ten pierwszy był właśnie wodzem.
Można "zbaranieć" po czymś takim? jak najbardziej. Aż się język poplątać może.

Edytowane przez dysydent
po co płacić za bilety na kabarety
Opublikowano (edytowane)

No tak, ale po wyjściu z wigwamu ten wybrany opieprza swoje służby że bezpodstawnie czepiają się jego kumpla, bo przecież nie wpływał na jego wybór.:D
Po tym spotkaniu i wypowiedziach naszym, krajowym wodzom powinno zapalić się światełko ostrzegawcze z napisem " możliwość wyruchania".:D

Edytowane przez mirro
Opublikowano
18 godzin temu, Roman176 napisał:

1. Ukrainiec też morze bez dopłat wyprodukować taniej i lepszą pszenice .... a twoje pola zalesić i piękna puszcza Niemcy były by dumne ..........

2. po pierwsze twoja wiedza o rynku pracy opiera sie na tematach ; dzięki 500+ niema kto zbierać jagód bo Polacy to lenie 

3. po 2 niedawno się cieszyłeś ze kierowcy bd zarabiać ok 20tyś jak na polskie realia nie możliwe 

4. po 3 górnictwo i przywileje hmmm to Polacy w czechach zarabiają ok 15tyś miesięcznie i tych samych przywilejach tylko jedną różnica ja dostaje emeryturę a Czech odszkodowanie za prace w ciężkich warunkach do koca życia hmm różnica ??  dla mnie ta sama  i jeszcze socjale mateńki dla dziecko wysokości 1tyś  koron + wypłata dla zony do 5 roku życia dziecka za wychowywanie dziecka ......

5.po 4 brakuje rok do pracy młodzi nie chcą pracować w górnictwie to zapraszam na przywilej ...... dla chcącego nic trudnego wiec ??

aha jeszcze jedno dużo młodych się zwolniło po ostatnim wydarzeniu u mnie 

6.gdybyś mieszkał w bloku to co by ciebie zbawiło 2 weekendy w miesiącu przerobić a 600zł to dużo za weekend 

1. Ukrainiec zalesi moje pole? Ale jak O.o

2. Każdy socjal rozleniwia i zbyt wiele jest głosów i własnych obserwacji by w to nie wierzyć i nie widzieć. Obserwuje beneficjentów 500+ na codzień i widze jak im się przestało chcieć.

3. Żadne 20 tys nie będzie bo już ci kiedyś liczyłem że za tyle to musiałby jeździć 35 dni w miesiącu ale  że matematyka jest dla ciebie trudna to i nie rozumiesz o co chodzi.  Cala historia z kierowcami była konfrontacją forumowych socjalistów że pani Zosi na kasie trzeba pensje podnieść jak najwięcej a panu Zenkowi kierowcy to broń Boże ani grosza więcej. 

4. Obawiałem się że coś jest z tobą nie teges ale teraz to już pewne. Po co ty chłopie tyrasz za te 3200 jak pare kilometrów dalej takie eldorado? W rok zarobił byś tyle co u nas w 5 lat! Żone weź ze sobą to na kasie zarobi tyle co i w Polsce a jakby była kierowniczka to pewnie ze 20 tys by przytulała za miesiąc. Po co ty się tu męczysz jak tam tak zajefajnie? Żeby socjalistyczną ojczyzne z mozołem budować? No i za rok roboty to byś sobie nówkę beemkę mógł kupić:D

Pytanie z zakresu logiki i matematyki. Tu piszą że średnia pensja w Czechach to 5046 Pln a u nas 4622 Pln. Różnica wynosi 8% Jeśli tam na kasie zarabiaja 100% wiecej jak u nas , górnicy 400% więcej to kto im tak zaniża srednią że maja tylko 8% na plusie wzgledem nas? Może tam część ludzi za darmo pracuje?  https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/srednia-placa-brutto-w-czechach-i-kw-2018-r/r0k40sh

5. Jak maja 500+ to nie chcą .

6.Po co mają w weekendy pracować jak 500+ dostaną?

12 godzin temu, marekfarmer napisał:

1. Odkupują powoli  to co  sprzedało  PO-PSL   nie tak dawno odkupili  pakiet większościowy w Elewatorze w Koronowie  i teraz mamy z powrotem  ELEWAR   prezesi  wywaleni  i    jest prezes  w warszawie i tyle. Nie obsadzili  ,,misiewiczów,,  B|

2.Może  od roku sprzedawać  swoje mięso  kiełbasy    masło  twaróg   śmietanę   ogórki  zaprawione  itp. B|

To za PO-PSL było to niemożliwe  bo  podobno Unijne prawo tego zakazywało  

1. Odkupili i co dalej? Co to zmienia? Zapłacą więcej za pszenice? 

2. W byle piwnicy kichy nie ukręci. Musi mieć na karku weterynarza badania lekarskie sanepid i cholera wie kogo . Ciekawe czy go na to stać i czy to warte zachodu Poza tym tylko do 20 tys a potem podateczek.

Opublikowano

To takie przemyślenia po spotkaniu w Helsinkach. W zasadzie co by Trump nie zrobił to i tak bat wisi. Najgorzej kiedy zacznie blokować i deprecjonować działanie własnych służb. Nasi za to powinni przestać z uwielbieniem patrzeć w te oczka i zdać sobie sprawę że właśnie straciliśmy wartość przetargową w rozgrywce Rosja -USA bo określiliśmy się bezgranicznie i w całości po stronie USA. I tak oto zakończyło się rumakowanie lidera Międzymorza.:D

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

1. To dalej że w razie kryzysu  na rynku zbóż  Państwo ma swoje elewatory  i może  interweniować  :)

2. Nie musi mieć na karku nikogo  można robić przetwory  w domowej kuchni  :)    Na razie do 20 tyś  a będzie do 40  tyś  a potem 2%  podatek  

Opublikowano (edytowane)

Elewarr ma 650 tys pojemności a Koronowo 50  to nic nie zmienia.

Tu masz fragment 

Ustawa wskazuje Inspekcję Weterynaryjną jako organ odpowiedzialny za nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności z produktów mieszanych (roślinno-mięsnych) wytwarzanych w ramach rolniczego handlu detalicznego. Nadzór nad żywnością pochodzenia niezwierzęcego pozostanie natomiast w gestii Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

A tu całość

http://serwisy.gazetaprawna.pl/rolnictwo/artykuly/1006852,sprzedaz-produktow-zywnosciowych-przez-rolnikow.html

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Marek chyba jednak przeceniasz moc sprawczą Elewaru w interwencji na rynku zbóż. Sama zaś interwencja i tak zrodzi patologię w postaci zasypania odbiorcy zbożem od pośredników. A w to miejsce i tak wejdzie tańszy towar np z Węgier,Słowacji albo Ukrainy.
A tak poza tym to chciałbym zobaczyć interwencję holdingu z Elewarem na rynku porzeczki, maliny albo wiśni. To mogłoby być ciekawe, może lepsze od odbijania zakładniczki w Dębicy. :D

Gość marekfarmer
Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

Tu masz fragment 

Ustawa wskazuje Inspekcję Weterynaryjną jako organ odpowiedzialny za nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności z produktów mieszanych (roślinno-mięsnych) wytwarzanych w ramach rolniczego handlu detalicznego. Nadzór nad żywnością pochodzenia niezwierzęcego pozostanie natomiast w gestii Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

A tu całość

http://serwisy.gazetaprawna.pl/rolnictwo/artykuly/1006852,sprzedaz-produktow-zywnosciowych-przez-rolnikow.html

To że  jest nadzór  nie oznacza że  masz  ich na karku i że powoduje to koszty  :)  

Opublikowano

Nadzór sanitarny w tym przypadku jak drogówka, tylko nikły procent pojazdów zatrzymuje a efekt prewencyjny jest dla większości, tu zgoda tylko;
Nadmiar każdego produktu staje się śmieciem bo ile tej porzeczki czy maliny potrzeba?
Jaka bezpośrednia, jaka pomoc? to najprymitywniejsza forma handlu przed nią tylko barter
Kup sobie kilo bananów w bezpośredniej od plantatora czy nawet bochenek chleba. to tylko nikły ułamek obrotu całego rynku w którym dominuje obrót masowy. 
To nie pomoc, to propaganda bo w bezpośredniej i za te 20tys uczciwie wyprodukować skonfekcjonować i sprzedać jednemu podmiotowi trudno jeśli kupi od sąsiada to już pośrednia. Problem nadprodukcji rozwiąże tylko śmietnik lub inne wykorzystanie nadwyżek ale i tak bez zysku.
Za dużo na rynku tego co produkujesz "LEŻYSZ I KWICZYSZ" boś źle trafił i tylko zasiłek bo jeszcze jakoś to zutylizować trzeba ,no z malinami i podobnymi nie ma problemu. tylko kto ma odwagę coś takiego powiedzieć? 
W lesie grzyby za darmo i cena na targowiskach wysoka praktycznie za samo konfekcjonowanie i handel ... dostarczenie pod nos klientowi droższe niż produkcja  prawie we wszystkich już branżach.  
Spróbujcie bezpośredniej to zobaczycie, no chyba że taka będzie tylko z nazwy.

Opublikowano
Jak kur...a uproszczone wymagania higieniczne? Gdzie analiza p. krytycznych? A ubój i odpady z niego? Idź Pan w h. Jest w mojej okolicy rzeźnik. Kręci własne wyroby już parę lat. Zdecydowanie najtrudniej jest to sprzedać niż spełnić wymagania ocenił.
Działalność rejestrowana a sprzedaż bez obowiązku kwitowania. Przedtem musiałeś ręcznie paragon napisać. Wybaczcie - Państwo wspiera wtórny analfabetyzm?
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co będzie z jabłkami bo nawet na dzikich jabłonkach masę dorodnych a na co wcześniejszych już smacznych (dopiero co jadłem z przydrożnej samosiewki i super) urosło bez chemii i gdyby mi kto i dychę za kilo w Warszawie tych dzikich płacił bo eko a tylko z pięćdziesiąt kilo zamówił to ja mu za darmo lokalizację jabłonki na google maps mogę pokazać, co? sąsiadowi mam sprzedać? on pierwszy wiedział o tej jabłonce i darmo nie chce. Uroki sprzedaży bezpośredniej. Ten rzeźnik to identyczne zjawisko. Potencjalnych klientów ma miliony tylko na setkach tysięcy kilometrów kwadratowych a może być tylko w jednym miejscu i "kicha" z masowego zbytu bezpośredniego
Kolejnym i bardziej groźnym jest rzeczywiście wyrywkowa kontrola produktów co przy ogólnodostępności pestycydów można trafić na owadobójcze kalafiory czy grzybobójczą sałatę a niejedną wędlinę jakby wysuszył to była by doskonałym utleniaczem z zawartości azotanów bo tu działają mechanizmy - ja jadłem i nie zaszkodziło.... Supermarkety boją się bardziej złapania na handlu szkodliwymi produktami i u nich są naprawdę szkodliwe tylko zgodnie z przyjętymi normami a na ryneczku na chybił trafił. 
I tak drobny producent handlarz albo bankrutuje albo przystępuje do sieci handlowej lub ją w najlepszym wypadku współtworzy i tylko taka idea do zaakceptowania przyświecająca wspieraniu sprzedaży bezpośredniej. Z najlepszych stworzyć się mogą rodzime sieci i zależności produkcyjno handlowe czyli niech tam sobie próbują ludziska to co bystrzejsi odbudują nieco polskiego kapitału i w handlu masowym z czasem, Dobre i to a że długoterminowe to i solidne w podstawach bo doświadczenie najlepszym gwarantem stabilności biznesu.
Pomoc doraźna to żadna bo większość i tak wypadnie z rynku a to co słyszymy o pomocy rolnikom to efekt tych pewnie protestów co oficjalnie nikt o nich nie słyszał i po to to całe gadanie aby do eskalacji nie doszło.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, DTaras napisał:

Jak kur...a uproszczone wymagania higieniczne? Gdzie analiza p. krytycznych? A ubój i odpady z niego? Idź Pan w h. Jest w mojej okolicy rzeźnik. Kręci własne wyroby już parę lat. Zdecydowanie najtrudniej jest to sprzedać niż spełnić wymagania ocenił.
Działalność rejestrowana a sprzedaż bez obowiązku kwitowania. Przedtem musiałeś ręcznie paragon napisać. Wybaczcie - Państwo wspiera wtórny analfabetyzm?

Uproszczone mogą być tylko z nazwy Cały ten pomysł jest dość karkołomny. O ile sprzedaż ziemniaczków czy truskawek moze mieć sens  mimo ze i tak to robili bez jakiejkolwiek papierologii to już przetwory nie są takie oczywiste. Niech ktoś tylko dostanie salmonelli:S

Generalnie to gawiedź sie cieszy że mogą przechytrzyć system i ominąć markety i że do nich ludzie będą się w kolejkach ustawiać. Może kilku osobom sie uda ale istotnych zmian to nie przyniesie oprócz tego że efekt propagandowy jest

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, marekfarmer napisał:

Odkupują powoli  to co  sprzedało  PO-PSL   nie tak dawno odkupili  pakiet większościowy w Elewatorze w Koronowie  i teraz mamy z powrotem  ELEWAR   prezesi  wywaleni  i    jest prezes  w warszawie i tyle. Nie obsadzili  ,,misiewiczów,,  B|

Może  od roku sprzedawać  swoje mięso  kiełbasy    masło  twaróg   śmietanę   ogórki  zaprawione  itp. B|

To za PO-PSL było to niemożliwe  bo  podobno Unijne prawo tego zakazywało  

Wiedz że totalniak tak klarownych zdań nie przyjmuje,móżdzek totalniaka neguje wszystko co pochodzi od nienaszości,ma wrócic to co było,"żeby było tak jak było" i ani kroku w tył" skretyniałe autorytety i magnackie rokosze,klamkujące u obcych rządów,by przyszły i oddały im odebrane latyfundia.O to PO-nowoczesno-lewackie  tłuki,tefałenowsko-czerskie;/

Edytowane przez Alamo
Opublikowano

Z tego wynika że Elewar będzie podnosił ceny skupu aby uszczęśliwić polskiego rolnika? Pewnie zatrzyma się na poziomie 1000 PLN za tonę i jeszcze zapyta czy wystarczy?:D
Alamo litości. Pakiet większościowy to sobie w buty możesz wsadzić.

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

1. Ukrainiec zalesi moje pole? Ale jak O.o

2. Każdy socjal rozleniwia i zbyt wiele jest głosów i własnych obserwacji by w to nie wierzyć i nie widzieć. Obserwuje beneficjentów 500+ na codzień i widze jak im się przestało chcieć.

3. Żadne 20 tys nie będzie bo już ci kiedyś liczyłem że za tyle to musiałby jeździć 35 dni w miesiącu ale  że matematyka jest dla ciebie trudna to i nie rozumiesz o co chodzi.  Cala historia z kierowcami była konfrontacją forumowych socjalistów że pani Zosi na kasie trzeba pensje podnieść jak najwięcej a panu Zenkowi kierowcy to broń Boże ani grosza więcej. 

4. Obawiałem się że coś jest z tobą nie teges ale teraz to już pewne. Po co ty chłopie tyrasz za te 3200 jak pare kilometrów dalej takie eldorado? W rok zarobił byś tyle co u nas w 5 lat! Żone weź ze sobą to na kasie zarobi tyle co i w Polsce a jakby była kierowniczka to pewnie ze 20 tys by przytulała za miesiąc. Po co ty się tu męczysz jak tam tak zajefajnie? Żeby socjalistyczną ojczyzne z mozołem budować? No i za rok roboty to byś sobie nówkę beemkę mógł kupić:D

Pytanie z zakresu logiki i matematyki. Tu piszą że średnia pensja w Czechach to 5046 Pln a u nas 4622 Pln. Różnica wynosi 8% Jeśli tam na kasie zarabiaja 100% wiecej jak u nas , górnicy 400% więcej to kto im tak zaniża srednią że maja tylko 8% na plusie wzgledem nas? Może tam część ludzi za darmo pracuje?  https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/srednia-placa-brutto-w-czechach-i-kw-2018-r/r0k40sh

5. Jak maja 500+ to nie chcą .

6.Po co mają w weekendy pracować jak 500+ dostaną?

1. Odkupili i co dalej? Co to zmienia? Zapłacą więcej za pszenice? 

2. W byle piwnicy kichy nie ukręci. Musi mieć na karku weterynarza badania lekarskie sanepid i cholera wie kogo . Ciekawe czy go na to stać i czy to warte zachodu Poza tym tylko do 20 tys a potem podateczek.

Ciekawe co na to twoje talniackie stronnictwo? 8 chudych lat,to za mało by coś zmienić,widzisz totalniaku,nie wykazaliście się w tej materii.A teraz jeszcze masz czelność pianę toczyć

Opublikowano (edytowane)

nie czaj sie donies i na niego do naczalstwa:P.

ulman -sprzedaj gospodarke na olx- alamo ci doradzi jak to zrobic po taniosci:D.

z ta srednia placa to jest jak z kazda statystyka9_9- u nas zbiera sie dane z firm ktore zatrudniaja powyzej 10 osob ,nie wiem jak jest w czechach..

drogo kupic ,tanio sprzedac-to haslo kazdej panstwowej firmy-tak juz bylo za prl,mleko w skupie bylo drozsze niz w sklepie.............

Edytowane przez jacus
  • Like 1
Opublikowano

Ale jak nas będą doić to koledzy i tak powiedzą że to dla naszego dobra, słuszne , patriotyczne i jak najbardziej zasadnie bo kasa idzie dla budzetu na socjal

Alamo - jak miałeś 8 chudeych lat toś gamoń. Życzył bym sobie by się takie lata powtórzyły

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Alamo napisał:

Wiedz że totalniak tak klarownych zdań nie przyjmuje,móżdzek totalniaka neguje wszystko co pochodzi od nienaszości,ma wrócic to co było,"żeby było tak jak było" i ani kroku w tył" skretyniałe autorytety i magnackie rokosze,klamkujące u obcych rządów,by przyszły i oddały im odebrane latyfundia.O to PO-nowoczesno-lewackie  tłuki,tefałenowsko-czerskie;/

Ukradzione min z

https://mobile.twitter.com/r_a_ziemkiewicz/status/1020324098977779712

Opublikowano

Jak dla mnie to może sobie nienawidzieć po, n, PSL,  SLD i co tam jeszcze mu się nie podoba,  może chcieć dla kaczora laske zrobić, jego biznes,  ale czy naprawdę tak trudno swoją opinię wyrazić własnymi zdaniami? 

Opublikowano

Wiele tekstów w tym Ziemkiewicza w języku tak barwnym jak kram odpustowy (mi się skojarzyło bo dziś takie widziałem)
Są takie reklamy ziółek i innych wynalazków gdzie używa się wielu wyszukanych określeń najczęściej bzdurnych na opisanie składników i nawet nie wiem czego jeszcze bo to nie do zrozumienia.  Im więcej trudnych słów i zwrotów tym ma to robić wrażenie mądrzejszego na nic nie rozumiejącym z tego kliencie.
Kosmetyki w Polsce sprzedawane po francusku i łacinie reklamowane i tym podobne śmieci.
Najgorsze w tym wszystkim że to działa na tych klientów bo kupują. a tutaj podobne cytują

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v