Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeżeli wypłacono zgodnie z kodeksem pracy to znaczy, że niema możliwości ich zwrotu. Pracodawca jedynie może domagać się zwrotu nienależnie pobranych świadczeń w przypadku zmiany decyzji. Tak przynajmniej ja to widzę.
Opublikowano

Obniżanie oficjalnych wynagrodzeń administracji w naturalnej konsekwencji może nasuwać dwa wnioski; pierwszy - nauczyli się już "dorabiać na boku" (aby mi kto oszczerstwa nie zarzucił) - drugi - pojawią się braki kadrowe po odejściu tych którzy jeszcze się nie nauczyli, a więc najuczciwszych.
"... w odpowiedzi na oczekiwania społeczeństwa ..." - populizm.
Społeczeństwo chciało by być wiecznie młode, też będzie ustawowy zakaz starzenia się?
Akceptuję takie "sankcje" J. Kaczyńskiego za ostatnie żałosne "sukcesy" na arenie międzynarodowej ale wolałbym o 20% zmniejszenie liczebne administracji pozostałym gwarantując wynagrodzenie adekwatne do stanu budżetu i gospodarki np. pochodne od PKB plus premia za obniżenie długu publicznego i za to co widać to raczej podwyżka by się należała. Zaoszczędzili podobno kilkadziesiąt miliardów i za to mają to co widać.
Dziwne to jakieś bo może z Prawem to nie koliduje ale co to za "Sprawiedliwość"?
Ja się nie zatrudnię u takiego pracodawcy.

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Jeżeli wypłacono zgodnie z kodeksem pracy to znaczy, że niema możliwości ich zwrotu. Pracodawca jedynie może domagać się zwrotu nienależnie pobranych świadczeń w przypadku zmiany decyzji. Tak przynajmniej ja to widzę.

Ja nie wiem czy wypłacono je zgodnie, czy też nie ale opieram się na tym co mówią "zbliżeni do koryta", czyli np Pani Mazurek. Jeżeli wszystko jest zgodne z kwitem i są na to kwity, to jakim prawem poseł Kaczyński ma mówić ministrom co mają zrobić ze swoimi pieniędzmi? Facet nie chciał stanąć na czele rządu, to teraz morda w kubeł. Wali mnie oczekiwanie społeczne. 

Opublikowano
Jak już było napisane o nagrodach decyduje pracodawca i to on uzasadnia. O odebraniu w wyniku np pomyłki decyduje on również.
Przypominam, że to my ich wybieramy. Wszyscy, nawet nie mininistrowie, decydują o budżecie. Prezydent (podobno i tu bez przytyków) powołuje prezesa i dyrektorów (ministrów) przy czym to prezes przedstawia gabinet. Prezes jest wybierany - też w teorii. Prezes ma jeszcze np. marszałków. Ale do rzeczy: jakim prawem jakaś poślina decyduje o nie swoich kompetencjach? Prezydent powołał to prezydent może odwołać a także rozliczyć.
Opublikowano

Ja bym tu pokusił się o zmuszanie osób do niekorzystnego rozporządzania swoim majątkiem. Ale który z nagrodzonych teraz powie że zmuszono go do tego albo że oddanie tych pieniędzy to nie był interes życia? Dodałbym wywieranie wpływu na urzędnika państwowego, może nawet mobbing. Oj produkcja wszelkich kwitów w kancelariach szła by pełną parą. przydałby się jeden odważny.

Opublikowano

ZdjÄcie użytkownika Polska Moja Ojczyzna.

Home  Polityka  Ponad pół miliona! Tyle wyniosły nagrody jakie otrzymał Borusewicz jako marszałek Senatu
borusewicz-735x400.jpg
POLITYKA

Ponad pół miliona! Tyle wyniosły nagrody jakie otrzymał Borusewicz jako marszałek Senatu

Kwi 06, 2018, 16:12

36
0

Temat nagród dla ministrów stał się dobrą pożywką dla opozycji parlamentarnej do tego, aby zaatakować PiS. Odbija się to zresztą Prawu i Sprawiedliwości w sondażach. Portal wPolityce.pl sprawdził dla odmiany jak wyglądała sprawa nagród dla b. marszałka Sejmu Bogdana Borusewicza z Platformy Obywatelskiej.

wPolityce.pl dotarło do materiałów z których wynika, że Bogdan Borusewicz, z tytułu nagród oraz ekwiwalentów za niewykorzystany urlop i odprawy emerytalnej, otrzymał ponad 600 tys. złotych (kwoty brutto). Jak
W jednym roku 2015 marszałek Borusewicz otrzymał blisko 200 tys. zł. Było to 81 tys. zł za niewykorzystany urlop oraz 100 tys. odprawy emerytalnej. Pierwszą zaś wysoką nagrodę z funduszu nagród Borusewicz otrzymał w 2006 roku. Wyniosła ona, bagatela, 71,7 tys. zł.

Borusewicz co roku otrzymywał jakieś nagrody. Nawet jak nie były wypłacana nagrody z funduszu nagród to mógł liczyć na nagrodę z innych źródeł. Taką otrzymał w roku 2009 w wysokości 12,4 tys. Była to nagroda jubileuszowa. Podobna sytuacja miała miejsce w roku 2012. Jedynie w roku 2013 i 2014 Borusewicz był „pokrzywdzony” i nie dostał żadnej nagrody finansowej.

Przy tej okazji warto przypomnieć, że to właśnie Borusewicz słynie z tego, że lubi latać na koszt podatnika samolotami po to, jak zarzucały mu media, aby np. wyprowadzić na spacer swojego psa. Nawet w tej kadencji z samolotów korzysta nader chętnie. Jak podliczył go w lutym ub. roku dziennik Fakt, to w ciągu pierwszych 14 miesięcy obecnej kadencji Sejmu i Senatu, skorzystał aż 137 razy z darmowych lotów. Łatwo policzyć, że było to więc 10 lotów miesięcznie! Koszt tej przyjemności to 78 418 zł. W poprzedniej kadencji Borusewicz latał samolotem aż 650 razy.

„Super Express”, który jako pierwszy zainteresował się tym „hobby” lotniczym Borusewicza, obliczył, że w latach 2007-2013 koszt przelotów marszałka kosztował podatnika ponad 400 tys, zł. Było to w tym czasie 713 przelotów, w tym ok. 300 przelotów jednodniowych. Czyli podróż samolotem Borusewicz odbywał w tę i z powrotem tego samego dnia.
– Zdarzało się, że marszałek leciał w trakcie posiedzenia Senatu do Gdańska, by… wyprowadzić psa na spacer. Bo akurat nie miał kto tego zrobić. Latał też, żeby po prostu zajrzeć do domu – cytował wówczas słowa swojego informatora „Super Express”.

Źródło: wPolityce.pl

•  
  • Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
11 godzin temu, zetorki12 napisał:

Nadal mam . Bo to że Ktoś im nakazuje oddać , a nie bezczelne brani nienależnych premii w niczym nie usprawiedliwia ich zachłanności . Bo powiedz czy złodziej , któremu każą oddać skradzioną rzecz przestaje być złodziejem ???

Niby  Sami  zdecydowali  je  oddać na cele  charytatywne

Z tego co wiem to nie ukradli tych pieniędzy tylko idąc  w ślady  POprzedników  wzięli  premie.

Różnica  między  Po  a PiS  jest  taka  że  społeczeństwu  nie spodobało  się  te premie  więc  je  oddają  na cele  charytatywne   przyznali się  do błędu

Idą  dalej  chcą  obniżyć   pensje  posłów   wójtów  itd.

POprzenicy    jak wybuchała  afera  udawali  że  nic  się nie  stało   a  PiS  jak widać  wyciąga  wnioski  i  się  poprawia 

Opublikowano

Taaa , wyciąga , ale tylko prezes . Chłopie , mogę się założyć że od lewa do prawa będą przeciw obniżkom . Toż z głodu by poumierali B| . Lepszym pomysłem było by zmniejszenie liczby tych nierobów . Po mojemu to na pokaz pod publikę , bo i tak nie pozwolą na obniżki .

Gość marekfarmer
Opublikowano

Wyjątki się pewnie znajdą  ale  jak  Prezes każe  głosować  na Tak  to będą  musieli  tak  zrobić  :) 

Opublikowano

No być może , no ale nie gadaj że z tymi premiami to nie przeginają . Aby tylko się dorwali do koryta , to zawsze to samo . Bo im mało i zasłużyli . Kuźwa jak by naprawdę kiepska kasa szła na politykę , to tak by się nie pchali .

Opublikowano

Tak obniżą pensje jak Morawiecki odchudził rząd.

W rmf trąbili, że nagrody oddane na caritas można w 100% odliczyć od podstawy opodatkowania. Wszelkie darowizny na rzecz innych organizacji można odliczyć tylko w 6%. To są jaja.

Opublikowano

Co grzeją od miesięcy tefałeny, czym zajmują się najważniejsi politycy? Otóż zajmują naszą uwagę nagrodami i wzajemnym wyciąganiem sobie, ile kto kiedy zarobił, ile komu wypłacił, i dlaczego tak dużo.PO dwa lata szukała jakiegoś tematu, którego podjęcie pozwoliłoby popsuć dobre notowania politycznym wrogom. "Łamią konstytucję", "rozmontowują praworządność", "zabierają internet", "wymazują Wałęsę z historii", "wyprowadzają z Europy", "wsadzają kobiety do więzienia" - wszystko na nic. Aż PO zaczęła wyliczać ministrom z PiS, ile zarabiają i ile wzięli nagród. I drgnęło!
Być może "drgnęło".W tej orgii głupoty i dziadowania najsmutniejsze jest, że politycy wyobrażają sobie wyborcę jako kompletnego tłuka i idiotę, kierowanego najniższymi instynktami.Ja wierzę głęboko, że się mylą. Że Polak nie jest wcale takim zawistnym kretynem, do jakiego kierują swe tanie gesty. Polak wcale nie uważa, że rząd powinien dziadować, pracować za darmo.Oczyma ducha widzę już ministrów i liderów opozycji demonstracyjnie obnoszących połatane chałaty i biorących wyborców na litość opowieścią, że wszystko oddali na Caritas albo Owsiaka, zależnie od opcji. I reporterów śledczych TVN, z triumfem i oburzeniem ogłaszających, że wytropili polityka PiS, który sobie dodał do kanapki majonez - i to nie polski, a zagraniczny! A w odpowiedzi zdemaskowanie przez TVP Info polityka PO, że kupił wino aż za dwadzieścia złotych, zamiast zwykłego jabola.

Jarosław Kaczyński widać w końcu także zgodził się z tą interpretacją sukcesu wrogów   i  przelicytował ich w populizmie, zapowiadając, że nie tylko politycy PiS mają zwrócić nagrody albo won z polityki, ale jeszcze, że obetnie zarobki posłom i samorządowcom. A niech mają - znaczy, właśnie niech nie mają - i spróbują teraz w Sejmie zagłosować przeciwko obcięciu swoich własnych diet, to już PiS i media państwowe zgrillują ich na wysuszoną skwarkę.

• Like 2
Opublikowano
Dnia 4/4/2018 o 07:25, marekfarmer napisał:

Zapytam jeszcze raz

Dlaczego nie dotrzymałeś  słowa ????

Służba nie drużba  ???

ekstra stawki Świąteczne ????

Zmieniłem plany i stęskniłem się za Romankiem

Dnia 4/5/2018 o 20:02, Bogdan675 napisał:

Kaczyński zrobił szach mat dla totalnych  Ruch trochę populistyczny. Z jednej strony te pieniądze im się należały za ciężką pracę ale z drugiej strony dotknie to POpaprańców. Jak rozumiem, jest to odpowiedź na hipokryzje platfusów

Na złość babci odmrozimy sobie uszy:)

Dnia 4/5/2018 o 20:41, gienio007 napisał:

To za co teraz Adamowicz będzie  kolejne kamienice  warte miliony kupował ??????????

Za pieniądze

14 godzin temu, marekfarmer napisał:

Co  Paliwo   napędowe  łopozycji  właśnie  wygasło  i  żadl Dupe ściska.

Kaczyński idealnie  to  rozegrał  bo teraz  PiSowscy ministrowie  oddadzą  premie  a POwscy  co  też  oddadzą  xDxDxD

Do tego ta obniżka  dla posłów   to  precedens  na skale   europy  że posłowie sobie  sami odcinają  pensje 

xDxDxDxD

To był  Majstersztyk

Jak brali to było dobrze a jak oddają to też dobrze?O.o Zrobił idiotkę z Szydłowej po tym jak krzyczała że się te pieniądze należą.

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Niby  Sami  zdecydowali  je  oddać na cele  charytatywne

Z tego co wiem to nie ukradli tych pieniędzy tylko idąc  w ślady  POprzedników  wzięli  premie.

Różnica  między  Po  a PiS  jest  taka  że  społeczeństwu  nie spodobało  się  te premie  więc  je  oddają  na cele  charytatywne   przyznali się  do błędu

Idą  dalej  chcą  obniżyć   pensje  posłów   wójtów  itd.

POprzenicy    jak wybuchała  afera  udawali  że  nic  się nie  stało   a  PiS  jak widać  wyciąga  wnioski  i  się  poprawia 

Ci też udają że nic się nie stało.

Społeczeństwu (oprócz socjalistów) nie podobaja się też  wysokie podatki. Kiedy będą obniżać?

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Wyjątki się pewnie znajdą  ale  jak  Prezes każe  głosować  na Tak  to będą  musieli  tak  zrobić  :) 

To po co te gamonie siedza w sejmie jak on im mówi co robić? Oni w ogóle maja swoje zdanie?O.o

Jak dla mnie to pensje posłow sa smieszne. Byle wójt  zarabia więcej

Opublikowano

to ty szydlo namowiles na te premie ????? brawo-ojczyzne dojna ..........z tymi premiami to tak samo jak z dymisja-wtedy tez krzyczala do opozycji -za co mnie chcecie odwolac- i za 2 dni prezes ja odwolal teraz tez premie musi oddac9_9

romus-jasinski niedawno przestal byc prezesem orlenu, -kostrzewski do przejscia na emeryture byl skarbnikiem pis-u-to zreszta ojciec pani majdan -rozenek :P

Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał:

romus-jasinski niedawno przestal byc prezesem orlenu, -kostrzewski do przejscia na emeryture byl skarbnikiem pis-u-to zreszta ojciec pani majdan -rozenek :P

i co z tego wykupują rafinerie na litwie dobrze jest prowadzony  zapowiedzi dobre na potentata eu  

Opublikowano

zydów nie wsadzamy, a szkoda.....

wg zydowskiego Talmudu:

Żydzi mogą kraść od Gojów:
Baba Mezia 24a.
Jeżeli Żyd znajduje przedmiot zgubiony przez goja (“pogański”), to nie musi on być zwrócony. (Potwierdzony też w Baba Kamma 113b).

Żydzi mają okradać i zabijać Gojów:
Sanhedrynu 57a.
Kiedy Żyd zamorduje goja (“Cuthean”), nie będzie żadnej kary śmierci. Jak Żyd okradnie od goja, może sobie zatrzymać.

Baba Kamma 37b.
Goje są poza ochroną prawa i Bóg “wystawił ich pieniądze Izraelowi”.

Żydzi mogą okłamywać gojów:
Baba Kamma 113a.
Żydzi mogą użyć kłamstw (“wybiegów”) by oszukać goja.

z powyższych tekstów widać po jakich szkołach są nasi rządzący .

bazktkqTURBXy8yNmZiOTczM2YyYmY1OGRlM2Y0N2NiN2M3MzZhNTIzNi5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v