Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Roman - kopalnia produkuje urobek, prawda? To co wydobędą przechodzi klasyfikację i sortowanie. Odbiorcy to zakłady koksownicze, przetwórcze oraz handel reszta to hałda odpad i odzysk. Osobna grupa to kontrakty. Koksownia wiadomo, handel też, pytanie czym zajmują się przetwórnie? W zakładzie przetwórczym a właściwie przeróbczym takie pojęcia jak wzbogacanie to norma a ja się pytam czego skoro ten węgiel taki zajebisty? Trafia tam odsiew z groszku, muły i flotokoncentraty. Są kopalnie metanowe i dwutlenkowe albo gorące i zimne i podobno najlepsze węgle to z tych zimnych. Nie chodzi o to. Węgiel musi pokrążyć. Jak to jest z tym koksowniczym cudem? Na 10 ton węgla masz 8 ton energetycznego i 2 koksującego. Koszt wydobycia tony jest stały więc kopalnia przy dobrej koniunkturze zyska 200% na tonie koksującego i straci powiedzmy 20% na energetycznym. Przy super sytuacji zyska na koksującyn 300% Średnio jest ogólnie dobrze. Jako, że straty ograniczać trzeba to np paliwa z certyfikatami jest zawsze za mało i cena rośnie a najlepsze jest to, że do ekogroszków i ekomiałów kopalnie surowiec (część) sprowadzają bo u nas z tym cienko. Energetyka cieplna zawodowa póki co zmniejsza zakup i jest to pierwsza oznaka np ocieplania osiedli a gdzieś to trzeba upchać albo przestać wydobywać i w celu oszczędności zacząć sprowadzać zapas a bieżące wydobycie utrzymać na minimum - łatwo się niestety mówi aczkolwiek jest to logistycznie do opanowania szczególnie, że ten nasz energetyczny niczym nadzwyczajnym nie jest. Miały też można uczciwe produkować ale poco jak zachłyśnięty dobrymi efektami sprzedaży zarząd oleje zupełnie jednak spory kawałek tortu jakim jest niska emisja. W efekcie będziemy zmuszeni palić drogim miałem i groszkiem z certyfikatem a tani dobry opał powędruje do PECów. Słowem Indywidualny końcowy odbiorca już płaci za dużo a będzie płaciw więcej bo Zarząd będzie chciał zniwelować stratę na energetycznym na wypadek słabszej koniunktury koksu - zresztą to zapowiadają prezesi.
Opublikowano

Roman zawsze pisał że u nas to same konfitury tylko świat jest nie poznał się jeszcze i jest głupi bo kupuje jakieś ruskie, kazachskie czy australijskie badziewie. Nawet na swiatowych giełdach surowcowych nie maja żadnych norm i kupują badziewie , byle by tylko taniej było. Ja bym niezwłocznie powołał  rządową agencję  do promocji naszego węgla na świecie. Niech wiedzą co tracą nie kupując od nas:D

Opublikowano

No bardzo "pracowici" ludzie . :D Marek , nie wiesz , mają czas na inne zajęcia ?:)

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Zarobiłem za***iście dużo Namiar ci mogę  dać  ale i tak cie nie zatrudnią. Są pewne niezbędne minima wymagane.

Nieroby socjalne uważają za słuszne 500+, ulżenie innym nierobom zakazując handlu w niedzielę, a wiekszość ich poborów jest zależna od państwa. Jak coś osiągniesz i zaczniesz pracować wiecej głową a mniej rekami to też będziesz miał duzo wolnego czasu. 

Jak stopnieje 15 cm sniegu i podeschnie to sie rozsieje 7 czy 8 rozsiewaczy i znowu bede miał dużo wolnego czasu by pluć jadem jak to Alamo barwnie nazywa

Udowodnij że ja i Stan to jedna i ta sama osoba. 

Nie dam rady Stasiu  bo nie mogę nałożyć na siebie wypowiedzi z obydwu forów ,gdyż z Trzody masę Własnych wpisów usunąłeś . Gdyby nie to , to tylko kalkę między oba fora wystarczało by  włożyć i każdy przecinek i każda kropka była pasowała by jak tatuni  z mamunią   . 

Nie oglądaj tego Stanisławie bo wymiotów dostaniesz od "PISowskiej " tvp , ale to państwo PO  i ich korzeni w pigułce . Układy , układziki , czyli " Układ Zamknięty "https://vod.tvp.pl/video/studio-polska,17032018-2150,36159524

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Wyjątkowa uroczystość! Prezydent Duda i wicepremier Szydło gościli na chrzcie małej Zuzanny. Kard. Dziwisz: „To znak troski o rodzinę”

https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/386424-wyjatkowa-uroczystosc-prezydent-duda-i-wicepremier-szydlo-goscili-na-chrzcie-malej-zuzanny-kard-dziwisz-to-znak-troski-o-rodzine

Eee tam zaraz wyraz troski. Mały lansik zawsze się przyda. Tym bardziej że blisko chałupy.
A potem zatroskany PAD razem z zatroskaną Panią Premier, wsiedli do limuzyn i w towarzystwie zatroskanych funkcjonariuszy ruszyli w drogę. Jadąc z troską spoglądali przez okna na beztroskich obywateli, którzy nawet nie zdają sobie sprawy jak wielkie brzemię odpowiedzialności dźwiga tych dwoje. Amen.

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, Alamo napisał:

Nie pleć bzdur,nieomal natychmiast chcesz powrotu skundlonych elit, obaj dobrze wiemy,może faktycznie nie głosowałeś ,ale kibicujesz im w tym co wyprawiają, ba większość wyznawców marzy o karze finansowej z Brukseli,tylko tak można obalić rząd,więc szacunku dla Polski i jej finansów upadłe elity i zatwardziały elektorat nie mają.

Podać numer na komendę,nie ma problemu..niczym mnie nie ustraszysz,n należy powtarzać jak mantrę jaką zgubną politykę społeczeństwu wprowadzić może wasza narracja,to że Ty siedzisz na wsi,pierdzisz w stołek to mało Cię obchodzi że tam gdzieś, w miastach będą getta,przemoc i życie w problemach.

Niepotrzebnie dajesz dowód na niedorozwinięty intelekt,wróć i doczytaj co napisałem,nie dziw się, inni za chwilę będą tak określać,zanim nie zmądrzejesz,i nie przestaniesz celowo obracać zdań według własnej narracji aby się wytłumaczyć z braku dowodów na bezdyskusyjnie fakty okradania PO&PSL z VATu.

Co jak co ale PIS jest dla Polski najmniejszym złem,jest pod tak silnym obstrzałem mediów że nie może sobie pozwolić na to wyprawiała lewicowo-liberalna narracja,zwyczajnie nie może.

Teraz to akurat szacunku dla finansów Polski to nie mają pisowskie elity. Bo biorą z kasy ile wlezie a tacy jak ty usprawiedliwiają to tym, że poprzednicy tez brali.

Jeśli dla ciebie prawie 600 tysięczne miasto to wieś to cóż. Pokazuje to tylko na jakim poziomie te swoje zmyślone bajki piszesz. Nie wiesz gdzie jestem i co robię ale bzdury zmyślać umiesz. Z nas dwóch to ty pierdzisz w stołek. Bo ja pracuję na etacie  dużej wsi z poborami grubo przekraczającymi średnią. Prowadzę gospodarstwo bo lubię i z niego mam na czysto mniej więcej tyle co kobieta w sklepie na kasie. A poświęcam na nie w sumie może miesiąc pracy w roku. Mam jeszcze trzecie miejsce gdzie mogę sobie czasami zarobić. A ty co na zasiłkach i jakaś robótka za grosze i ura bura.

Nie pisz o moim intelekcie bo twój zważywszy na język łamanej polszczyzny i bzdury które piszesz nie pozwala ci na prawidłową ocenę mojej osoby.

12 godzin temu, Roman176 napisał:

chłopie niemajacz bo pis dał sobie tyle nagrody co lisowi płacili za jeden odcinek propagandy 

Majaczysz to co najwyżej ty i to z błędami łamaną polszczyzną. Kiedyś płacili Lisowi teraz płaca Rydzykowi a swoje i tak wydoją i z kasy zabiorą. Tusk sobie ani ministrom żadnych nagród nie dawał. A Szydło sobie i swoim kumplom dała i tego nie zmienisz.

12 godzin temu, Roman176 napisał:

podobno tak się zarabia ze nikt tak się dobrze niema  wiec jak w kocu jest ???

bo wszystkich hebrajczyków w tamtych czasach uważano za żydów nie z judaizmu tylko z pochodzenia  

robisz zemnie głupka ?? ja mam pamieć dobrą co pisałeś w 2015 a dokładnie puczu jak był  a jak pis wygrał wybory dałeś im znowu ze porządzą rok i znów po 

Nie wiem jak się zarabia ale jeśli nie ma komu robić na dole. To niech wezmą tych ze związków. W końcu pis dał im prawa emerytalne takie jak tym na dole.

Skoro masz pamięć dobra to zacytuj co pisałem w 2015 roku a ja się odniosę. I jaki pucz był i gdzie?

Opublikowano (edytowane)

Może trzeba zrobić reformę prokuratury? Bo to pisowi raczej do reformy sądów nie pasuje. 

Dobrze wiemy, że w prokuraturze nawet za po była masa ludzi powiązanych z Ziobrą z poprzednich czasów. A poza tym trudno by rząd sprawdzał co robi każdy urzędnik w państwie i czy dobrze to robi. Więc zarzut w stronę jakiego kolwiek rządu jest bez sensu.

Sędziów którzy kradną jakieś duperele powinni w pierwszym rzędzie do psychiatrów wysyłać.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Aaaa , czyli od dzisiaj żadnego z urzędników , ani z rządu się nie czepiać ? Co Ty bredzisz ?

Opublikowano (edytowane)

Sam bredzisz bo nie rozumiesz co przeczytałeś. Urzędników należy się czepiać. Ale nikt nie jest w stanie na bieżąco sprawdzać co tysiące z nich robią każdego dnia. 

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23153562,jaki-o-sprawie-komendy-iii-rp-w-pigulce-giertych-przypomina.html

https://wiesci24.pl/2018/03/17/skandal-to-lech-kaczynski-stoi-za-skazaniem-tomasza-komendy/

Pis mieszając w to po może sam dostać rykoszetem.

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy nieuchronność kary i nikogo nie trzeba będzie pilnować .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Zawsze znajdzie się ktoś kto zechce źle zrobić. Przykładem jest obecna ekipa i szereg ich nieczystych a nawet niezgodnych z prawem zachowań. Nieczyste zachowania to np przyznanie nagród a sprzeczne z prawem to np ludzie z kancelarii Szydło pracujący w spółce, której powierzono kampanię za rządową kasę. A przecież Szydło mówiła, że wystarczy nie kraść i co?

Opublikowano (edytowane)

Pytanie czy się ktoś do tego stosuje. Skala nepotyzmu i kumoterstwa jest równie duża. Szydło latała do domu samolotem jak Tusk. mamy polityków w spółkach skarbu państwa zarabiających gigantyczne pieniądze za nic. Czyli jest jak było. Nic nie mniej kradną.

Nawet sprawa Komendy, który przesiedział niewinnie potrafi połączyć polityków pis i po.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Tylko że  za POprzedników  większość spółek skarbu Państwa  przynosiły Straty

A za Obecnych  przynoszą  Zyski 

Taka mała różnica

Opublikowano

zydów nie wsadzamy , ale jakby coś....... .

czy można być jednocześnie  Niemcem i Rosjaninem? Wg mnie , albo jedno albo drugie. Oczywiście znane są historyjki  gdzie obywatelka Kolumbii lecąc do Kanady samolotem należącym do Arabii Saudyjskiej powiła dziecko w czasie przelotu nad granicą Meksyku i USA . W tym wypadku problem obywatelstwa rodzi lekki problem.  Jednak w sprawie którą przytoczył Onet sprawa jest inna : zyd czy Polak? Nieważne że gej, że w związku i że ambasador Kanady w Norwegii.

Kogo wybrałbyś na swojego przywódcę?   Który to Lew , a który Baran?

DE879BBXgAAw-in.jpg

dbff1de3efbf680e58e72df5cbbd4893.jpg

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

,,Komenda - 17.04.2000 otrzymuje zarzuty, 18.04.2000 zostaje aresztowany -rządzi AWS, Ministrem Sprawiedliwości jest H.Suchocka. Potem prok., sądy, biegli mówią „mamy mordercę”. Do tego trzeba dodać, że główna faza zbierania dowodów również za czasów H.Suchockiej.

Jedyną jednak instytucją, którą ma pełny ogląd spraw (i oskarżenia i obrony) jest Sąd. To sądy mają być "bezpiecznikiem" systemu. Więc podsumujmy - Komenda skazany 2003 SO Wrocław - 15 lat, 2004-SA Wrocław-25 lat, 2005-SN oddala kasacje.
Ś.p prof. Lech Kaczyński pełnią swoją funkcję do ... 5.07.2001 r. Pierwszy wyrok sądu jest w ... 2003. Obrażanie PLK jest więc obrzydliwe.

Nasz rząd doprowadził do wypuszczenia niewinnego człowieka na wolność. Za późno. Jednak, gdyby rządziła PO dalej by siedział. A oni ciągle piszą jak mantrę "winna PiS-u",,

https://www.facebook.com/PatrykJaki/

Edytowane przez marekfarmer
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v