Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ale jest większością i stanowi siłę o ile się Go pozornego prawa głosu pozbawi może tej siły użyć bezsensownie. Przykładem seria rewolucji we Francji gdy biedota eliminowała bogatych a następnie zajmowała ich miejsce by kolejna biedota...

zaraz ... to się nadal dzieje. Wszędzie

Edytowane przez dysydent
Chyba niepotrzebnie użyte słowo beezsensownie
Opublikowano (edytowane)

A decyduje? 

zacząłem wymieniać przykłady ile to rzeczy dzieje się wokół wbrew woli mieszkańców. Większość nawet nie decyduje ile zarobi a musi akceptować, nie decydować. 

zacząłem wymieniać ale zbyt długo by to trwało i skasowałem.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Akurat powiedziała to w kontekście bodajże śniegu którego tyle napadało że przewracające się drzewa porwały trakcję elektryczną na kolei. Nic gorszącego nie padło a sama prawda. Teraz jak jest zimno też pękają tory czy rozsadza rury ciepłownicze bo właśnie taki mamy klimat. Jak nam wymarznie pszenica i rzepak to też dzięki temu że  " taki mamy klimat" i nikt się tym zbulwersowany nie czuje.

Jak zwykle  Pogardę  musisz wytłumaczyć   nic  dziwnego  :) 

Opublikowano

Znalezione obrazy dla zapytania sikorski radosław spodnie

Małżonka Radosława Sikorskiego twierdzi : ,,(…) za jego czasów polski korpus dyplomatyczny był uważany za jeden z najlepszych w Europie, a Polska naprawdę zaczęła współrządzić Unią'' - https://wpolityce.pl/polityka/384117-kogos-tu-chyba-poniosla-fantazja-anne-applebaum-za-czasow-kiedy-moj-maz-byl-szefem-msz-polska-zaczela-wspolrzadzic-unia    :)

Wypowiedziała się także o Polsce : ,, Moim zdaniem bardzo ważne będą następne wybory. Teraz jeszcze można tłumaczyć, że to przypadek czy skutek słabej kampanii, ale jeżeli Polacy powtórzą ten wybór, to trzeba będzie przyznać, że Polska nie jest taka, jaka się wydawała, kiedy przyjmowano ją do Unii. I wtedy Zachód zapyta, czy w Europie jest nadal miejsce dla Polski '' - https://wpolityce.pl/polityka/384268-alez-pogarda-bije-z-tych-slow-applebaum-w-gw-jezeli-polacy-znowu-wybiora-pis-to-trzeba-bedzie-przyznac-ze-polska-nie-jest-taka-jaka-sie-wydawala  

• Like 3
Opublikowano

Marek , tobie nie da sie nic wytłumaczyć ale możesz mnie zaskoczyć i podać jakieś logiczne wytłumaczenie i konkret To że jej wypowiedź to  jest straszliwy skandal to ja już słyszałem tylko nikt nie potrafi napisac co tam jest skandalicznego

Opublikowano (edytowane)

a propos foto

nikt nie jest doskonały - nawet portki z najdroższego materiału

a propos minister

nawet minister (zwłaszcza w obliczu meteorytu czy podobnych zjawisk)

....ale to chyba normalne i codzień się zdarza i cóż w tym nadzwyczajnego? 

Edytowane przez dysydent
nie wiesz o co chpodzi? poczytaj kilka ostatnich postów (nie tylko moich)
Gość marekfarmer
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Marek , tobie nie da sie nic wytłumaczyć ale możesz mnie zaskoczyć i podać jakieś logiczne wytłumaczenie i konkret To że jej wypowiedź to  jest straszliwy skandal to ja już słyszałem tylko nikt nie potrafi napisac co tam jest skandalicznego

Tu nie chodzi czy było  straszliwe  czy tez  nie.  Ale jak ktoś  napomknie  coś  o  POgardzie  to  ty  zaraz  pierwszy w obronie  stajesz  :) 

Opublikowano (edytowane)

Bo jak nie mówię tego co PIS to musze z automatu bronić PO? Wyprowadź mnie z błędu i niewiedzy jak to ta Bieńkowska się skandalicznie zachowała?. Pytałem się już nie raz i nikt nie potrafi dac konkretu. 

To ze w twojej opinii bronie PO to jeszcze nic. Stanę w obronie Jaruzelskiego, Kiszczaka, Hermaszewskiego i nawet Kuklińskiego  gdy obecni komuniści będą ich chcieli zdegradować. Stanę w obronie Leszka Millera gdy będzie mówił o naszej polityce wobec UPAiny i w wielu aspektach zgodzę się z nim w polityce podatkowej a przynajmniej w jej kierunku. Stanę w obronie pracodawców którym związki zawodowe i rzadzący utrudniają zycie

Co powiesz na podane cyfry wydatków MON w latach dobrej zmiany i za SIemoniaka.  Co się zmieniło? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Wydatki "no limit" są bardzo fajne, Ale jak widać karta służbowa to dzieło szatana i kusi na wiele sposobów. Patrząc przez pryzmat polityki wizerunkowej MONa, to tam nawet fakturę za brony można podciągnąć i rozliczyć jako odzyskiwanie należnej Polsce pozycji. Takie czasy.

Opublikowano

Z Bieńkowska to jest prosta piłka bo jak dostała stołek od podziału funduszy unijnych to po mimo zaczęcia wielu projektów z dofinansowaniem z UE ta pusta lalka wstrzymała wszystko i podzieliła na nowo , czyli połowę środków do swojego matecznika a resztą dzieliła według uznania partyjnego . Nawet środki na rozwój Polski wschodniej były tracone lub przenoszone  np. na budowę autostrad na zachodzie . Fundusze na kolej praktycznie nie wykorzystywano a jak przyszła większa zima to zamiast zamilknąć bo przez jej błędne decyzje wszystko się sypało to jeszcze po chamsku " Sorry . Mamy taki klimat"  Zero poczucia odpowiedzialności ,zero rozumu , po prostu mentalne zero które w chwili kryzysu powinna co najmniej milczeć a nie drażnić ludzi swoją pychą i głupotą . W Europie urzędnik obarczony jest odpowiedzialnością moralną nawet za czyny których nie popełnia np. na Litwie zawalił sie supermarket przez śnieg -minister podał się do dymisji , teraz na Słowacji  zgineli dziennikarze - masa osób podała sie do dymisji na kilku szczeblach . W Polsce  urzędnik za nic nie odpowiada np. rozbija się jeden samolot , cisza , rozbija sie drugi samolot z prezydentem , cisza a nawet Arabskiego wysyłają w ciepłe kraje  by się wygrzał a nie tłumaczył . Bieńkowski jak by się przyjrzeć to może nawet była większym szkodnikiem niż Tusk  choć w sumie siebie są warci i razem nadal trzymają . Tuska jeszcze "wybrali" ale co rąbią przy nim reszta świty ? Co to jakiś król który podróżuje z z asystą :)

Choć Antka nie lubię to jednak z tymi kartami służbowymi ma rację , bo w sumie wydał mniej niż poprzednicy o połowę . Przez dwa lata resort Antka wydał 8, 5 mln a poprzednicy wydali 9,5 mln ale przez rok . Do tego wcześniej do zadań wojska należało tylko likwidowanie a Antoni miał ambicje na ćwiczenia z wielkim rozmachem "Anakonda"  , wojska USarmy niestety po kosztach nie są rotowane , myślicie że jak nieudaczni amerykanie co chwila kolidowali na drodze  to kto to płacił ?

Opublikowano (edytowane)

Przez jej błędne decyzje śnieg połamał drzewa? Ale jakO.o

Pytanie jest proste - jakich zaniechań dopuściła sie Bieńkowska  w wyniku których śnieg połamał drzewa?  Czy w wyniku nawałnicy w Rytlu powinni też posunąć ministra? 

U nas jakby ktokolwiek za cokolwiek czuł się odpowiedzialny to  by nie było komu rządzić. ale  wszyscy  mają odpowiedzialność  gdzieś.  Nawet teraz za pozamarzanych ludzi i pęknięte szyny trzeba by ze 2 posunąćO.o

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Anakonda nie była finansowana kartami.:D To ćwiczenie figurowało w rocznym planie zamierzeń i kosztowo wliczone było do planu wydatków.
Ale że na Balicach płacono kartami za paliwo, przeloty Vipowskie, to już inna historia.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Tłumaczę jak dziecku -Bieńkowska nie zainwestowała w kolej więc na starych liniach , jeszcze starsze drzewa łamały się na trakcje więc jest dlatego odpowiedzialna =gdyż nie była "odpowiedzialna " w budowaniu infrastruktury . Zamiast zamilknąć to jeszcze pyszczyła . Tusk też wtedy z ignorancją odpowiadał " co wy mi tam o jakimś śniegu jak jak z UE wracam" , dopiero jak się miernota dowiedział ze ludzie od tygodnia odcięci są przez śnieg to się zreflektował i przeprosił że nie wiedział . Bieńkowska żadnych wniosków nie wyciągneła i jak słyszeliśmy w podsłuchach nadal uważa ludzi za głupich że pracują za 6 tyś. . Siedząc na wysokim stołku Bieńkowska nie miała za zadanie obcinać gałęzi z drzew ale wydać takie decyzje by co najmniej ograniczać takie sytuacje a nie  p.....rzyć morały o pogodzie  .

Oczywiście że nikt kartami nie płacił za Anakondę czy pociski szkoleniowe ale w okół całego wydarzenia było wiele okoliczności jak bilety lotnicze , kolacje , itp. Chyba nikt nie myśli że np. generał US to sam płacił w restauracji , trzeba być dzieckiem by myśleć że kurtuazja jest za free .

Opublikowano

Czyli jak pod sniegiem drzewa sie będą przewracać na  drogi wojewódzkie to wojewodę trzeba odwołać? 

Co do 6 tys to w realiach ludzi przyzwoicie wykształconych , z duzych miast - jest święta prawda

Opublikowano (edytowane)

Czytając co marks50 napisał wyżej w kontekście nędzarzy (nie tych co 6 tys bo to nie nędzarze) oraz zwrotu "głupoty pospólstwa" uderzyło mnie podejście każdego do reszty czysto protekcjonalne. Nawet moje w poprzednich postach gdzie wynikać by mogło iż biedotę z głupotą utożsamiam. Trochę późno na refleksję bo tamto już "poszło" i edytować nie wiele zmieni. ale jak łatwo się "podłożyć" pod słuszną krytykę zapominając o własnej omylności. 

Tak pamiętam tę sytuację gdy na koniec wyszło że sam Premier D. Tusk niejako nadzorował odśnieżanie jakiegoś nadbużańskiego przysiółka i jak mieszane komentarze wtedy były. 

Wprawdzie popielcowa środa już była ale muszę przyznać błąd protekcjonalizmu ze swej strony bo  niekoniecznie nędza = ciemnota.

"...6 tys w realiach ludzi przyzwoicie wykształconych, z dużych miast..." to cytat z Ulmana co mnie wpisem wyprzedził .....  

A co to jest owo "przyzwoite wykształcenie" i czemu ma służyć bo li nie tylko naliczaniu stawek z racji jego posiadania?

Może niech nieco nędzarzy będzie i wysoce wykształconych jeśli ich wiedza w czymkolwiek zbędna lub nie ma na nią popytu albo - co gorsza - jej "nosiciel " "leniowaty"?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak najbardziej odwoływać wtedy wojewody przestraszony wizją kopnięcia w zadek bardzo szybko dzwoni do podległego rejonu dróg by zrobił przegląd drzew i podjął decyzje o ewentualnym usunięciu . Jak takiego bata nie będzie to w sumie nikt za nic nie odpowiada a w poprzednich latach by taki wojewoda też by powiedział "Sorry . Mamy takie kruche drzewa " i nic znowu nie robimy przez lata to może kiedyś dadzą stołek i będą bronić by nie wycinać puszczy w Rumuni , wszak dbał o drzewa :) skąd to znamy :)

Nic Donald nie nadzorował w przysiółku ale za tydzień zapowiedziano orkan nad Bałtykiem więc wtedy siedział i nadzorował bo zagrożenie dotyczyło Wielkich z Gdańska wiec w sztabie kryzysowym siedział i nadzorował wielki Donaldinio . Pech chciał że Orkan okazał się zwykłą wichurą i siedział Tusk jak cieć a w TV pokazywali przez cały dzień jak dynda naderwana jedna blacha na dachu bo więcej szkód nie było . Na tym właśnie polegała klęska platfusów na wschodzie Polski  że nie dość że go olali inwestycyjnie to jeszcze na dodatek odnosili się do tego regionu z pogardą . Zasypani przez tydzień ludzie to było  /ojtam, ojtam / -na wybrzeżu potrafił się patrzeć jak sroka w gnat na kawałek blachy .  Też można powiedzieć że "niby co miał Donald /narodowy "kopacz"/ kopać śnieg  gdzieś na krańcu świata ? " no nie ! ale jeśli kpi z sytuacji to niestety nie zmobilizuje nikogo tym by sytuacje naprawić każdy ma z góry wytłumaczenie " góra olewa problem to ja się będę martwić "         RYBA PSUJE SIE OD GŁOWY .

Opublikowano (edytowane)

Dysydent,   -   Czemuś biedny? - boś głupi  , czemuś głupi?  - boś biedny. i to w 90% wyczerpuje temat.  Wykształcenie z załozenia pieniędzy nie daje ale jest bazą do ich uzyskania. Jak się ma pomysł jak ta wiedzę spożytkować w praktyce i umiejetnie sprzedać to  za 6 tys pracować nie trzeba. Zresztą 6 tys to ok 4 tys netto więc szału nie robi. 

Marks, - czyli jak rzeczka wyleje to burmistrza trzeba odwołać, jak się drzewo przewróci to wojewodę a jak sie las zapali to pewnie ministra?  A jak wodociąg w gminie nawali to wójta popedzić czy nie? No ciekawa jest to koncepcja. Myslisz ze jak zmieni sie Tuska na Kaczyńskiego to Jarek przyjedzie z łopata by odsniezać?  Ludzie na wschodzie maja poteżna wiarę że jak się innych wybierze to cos to zmieni. Ja jestem przekonany ze absolutnie nic bo to jest to samo draństwo które działa na chwałę jednego systemu 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

I dlatego musimy działać w systemie który istnieje skoro go nie możemy zmienić . Chciałeś bym ci wytłumaczył o blondynie to Ci wytłumaczyłem . przekładasz to na inne rzeczy więc też ci podpowiem .Wyleje rów bo pracownik zaniedbał pracę wywalić , wyleje rzeczka  wylatuje prezes melioracji w powiecie , wyleje rzeka z winy zaniedbań wylatuje wojewoda , pękają wały wylatuje minister . pękła tama przy granicy z Czechami  nikt nie bekną po dziś dzień .  Podczas powodzi jedyne konsekwencje jakie ponieśli rzadzący to ze Tusk dostał po ryju i paprykarz mu nawrzucał , żadna głowa niespadła . Ale nikt nie pamięta że pierwszą decyzją jaką podjął Tusk po wygranych w 2007 roku było wywalenie głównego hydrologa kraju a za nim masę ludzi z branży . Efekt było widać niedługo bo pieniądze na melioracje cofnięto, środki unijne na budowę wałów zabrał Bieńkowska , wszystkie plany poszły do kosza a potem pozostało sobie zrobić zdjęcie na przerwanych wałach i jeszcze  oczywiście nie mogło odbyć się bez hasła jak przy każdej bezradności ; "Woda ma to do siebie że najpierw pada , spływa do rzek ,potem do morza i po problemie "  pozostał tylko Bull  nadźiejjjji .

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Wykształcenie daje wiedzę (o ile skuteczne) nie rozum i mądrość bo te nabywa się chęcią poznania i doświadczeniem. Znam wykształconych głupków i odwrotnie.

Ostatnio można rozszerzyć relacje czemuś biedny? boś uczciwy. A często los zadecyduje. Zbyt by to proste było aby wiedza dobrobyt dawała z automatu.

A to że rozumu w polityce niewiele. Kto rozumny pchałby się w coś takiego? Ot "słupy" tylko wystawne ale ogłoszenia kto inny drukuje. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zydów nie wsadzamy, ale...

Ulman, ty taki wykształcony i roli nie uprawiasz. Ile ci płacą za te głupie komentarze które nam serwujesz? 6 tys. , a może wiecej?

b187604d-98c7-4cb5-a7d0-de08eab289f2.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, marks50 napisał:

I dlatego musimy działać w systemie który istnieje skoro go nie możemy zmienić . Chciałeś bym ci wytłumaczył o blondynie to Ci wytłumaczyłem . przekładasz to na inne rzeczy więc też ci podpowiem .Wyleje rów bo pracownik zaniedbał pracę wywalić , wyleje rzeczka  wylatuje prezes melioracji w powiecie , wyleje rzeka z winy zaniedbań wylatuje wojewoda , pękają wały wylatuje minister . pękła tama przy granicy z Czechami  nikt nie bekną po dziś dzień .  Podczas powodzi jedyne konsekwencje jakie ponieśli rzadzący to ze Tusk dostał po ryju i paprykarz mu nawrzucał , żadna głowa niespadła . Ale nikt nie pamięta że pierwszą decyzją jaką podjął Tusk po wygranych w 2007 roku było wywalenie głównego hydrologa kraju a za nim masę ludzi z branży . Efekt było widać niedługo bo pieniądze na melioracje cofnięto, środki unijne na budowę wałów zabrał Bieńkowska , wszystkie plany poszły do kosza a potem pozostało sobie zrobić zdjęcie na przerwanych wałach i jeszcze  oczywiście nie mogło odbyć się bez hasła jak przy każdej bezradności ; "Woda ma to do siebie że najpierw pada , spływa do rzek ,potem do morza i po problemie "  pozostał tylko Bull  nadźiejjjji .

A kto niby ma ich wyrzucac z roboty? Komisarze ludowi? Towarzysze partyjni? Juz widzę jak całe to towarzystwo u koryta wyrzuca za burtę samych siebie za jakieś pierdoły. To jak PIS rzadzi to juz zadnych nieszczęść nie będzie? Powodzie, wichury, susze czy zalania są zawieszone do odwołania?O.o

Ereksio - za komentarze płacą mi o wiele więcej bo za 6 tys to nikt normalny nie zgodził by sie tu czytać tych bzdur produkowanych przez prawicowych socjalistów

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

oj panowie duży ostano tu ruch  a ja mam zaległości  :(   chwyciłem się obcinki drzew bo na śląsku w kocu ubłagany mroź , a drzewa torche poszły w stronę pola   wiec obcinam  bo można jeździć po zasiewach  a koczy mi się czas bo zwożą mi nawozy i rsm , później niebd miał przyczep na drzewo bo od razu ładuje nawozy , myślę ze za tydzień nawozy  

a etat również na kwk i tak to własnie u mnie wygląda....    ale zaległości nadrobię:P 

Opublikowano

Jak już pisałem standardem jest że za potencjalne "pierdoły " lecą nawet głowy ministrów tylko w Polsce jakoś standardem jest że nikt za nic nie odpowiada i jak sam zauważyłeś nie ważne kto jak rządzi wszyscy są tacy sami a dyskusja na temat o  Bieńkowskiej sam wywołujesz a teraz zdziwiony że tylko o starej ekipie . Obecnie jak bym mógł to Jurgiela  tylko za sam ASF na kopach gnałbym choćby na biegun . i powinien za bezradność wylecieć już dawno a nadal ma się dobrze , Można powiedzieć że co niby miał zrobić ale niestety nie zrobili tego co zaplanowali czyli choćby ten płot na granicy , obiecywali , obiecywali że teraz po czasie to już chyba popij wodą . Można się zastanawiać czy takowy płot zdał by egzamin ? moim zdaniem tak ale zrobiony wcześniej . przykładem niech będzie granica z UA gdzie pozostało ogrodzenie po tamtej stronie Bugu  i jak wiemy ASF wlewa się np. w województwo lubelskie od północy a nie od wschodu .

Tak tylko odpowiadam ale i zapytam , co myślicie o UA ? Wczoraj tam stoczono małą bitwę ale nie na zachodzie a w Kijowie . Czyżby szykował się majdan bis ? a potem ostateczne rozwiązanie problemu z Ukrainą . Co potem zostanie po tym państwie , kto go przejmie ?

Gość marekfarmer
Opublikowano
17 godzin temu, hubertuss napisał:

Oczywiście, że placówki dyplomatyczne reagowały na polskie obozy śmierci. Obama przepraszał już kilka godzin po wypowiedzeniu tych słów. W zeszłym roku przepraszała i prostowała jakaś gazeta w Niemczech.

jakie media z niemieckim kapitałem działające w Polsce pisały o polskich obozach śmierci. Oczywiście pytam o te główne. Podaj przykłady.

Praworządność jest u nas łamana jak najbardziej. Konstytucję złamał prezydent i premier Szydło. Duda chyba nawet dwa razy. Policja działa wybiórczo. Przymyka oko na tych co źle robią ale są pro pisowscy. A surowo ściga i tępi przeciwników rządu.

http://www.se.pl/wiadomosci/swiat/usa-prezydent-obama-nie-przeprosil-za-polskie-obozy-smierci_261298.html

https://www.wprost.pl/historia/10067041/ZDF-nie-chce-przeprosic-za-polskie-obozy-zaglady-i-obwinia-rzad-PiS.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v