Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Źle mnie zrozumiałeś. Odpowiedź prawidłowa to. Grzmoci mnie Talmud i to co tam spisano, tak jak grzmoci mnie Koran i jego zawartość.  Jestem w stanie skonfrontować się z treściami ale nie popaść w panikę. Będę reagował w ten sam sposób na próby wprowadzenia tych mądrości w życie. Jednak zdaję sobie sprawę iż w pewnych warunkach, prezentowanie zapisów w pigułce to prosta droga do rozpętania fali nienawiści.

Opublikowano

Oj Jacus , nie ładnie tak w godzinach pracy przeglądać AF !:D

Gość marekfarmer
Opublikowano

Brawa dla  Prezydenta  za Podpisanie Ustawy

Polska wstała  z Kolan

:1300_clap_tone1::1300_clap_tone1::1300_clap_tone1:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marks50 napisał:

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że w ustawie w której nawet nie wspomniano w żaden sposób o Izraelu ma rzekomo szkodzić temu krajowi . Pewnie z zasadą że jak się chce psa uderzyć to kij zawsze się znajdzie tak i teraz przyczepiono się do ustawy pod absurdalnym pretekstem . Równie idąc z logika Izraela to można było by się przyczepić np. do regulacji UE odnośnie wysokości płomienia  bo według logiki to umniejszanie wysokości płomienia to umniejsza martylologie ludzi którzy zostali w obozach spaleni (co jest to niepodważalnym faktem)  . Absurd goni absurd i w sumie nie wiadomo o co chodzi a jak nie wiadomo  to już wiadomo że chodzi o pieniądze o czym nie omieszkała się wygadać strona Izraelska  . Wyścig  trwa kto pierwszy stworzy ustawę , nawet sami w Izraelu argumentowali że Polacy za szybko wprowadzili ten zapis , że mogli poczekać ale na co to już nikt nie dodał że  chodzi o wprowadzenie w USA ustawy 447 o odszkodowaniach  wypłacanych przez Polskę  . Nie było by ustawy w Polsce można by było szkalować Polskę , obwiniać i zgodnie z zasadą że kłamstwo powtórzone  wiele razy staje się prawdą  miała by wtedy zastosowanie tworzone zapisy w USA 447 . Taki zakładał  scenariusz a tu się Polska wyłamała i nie chce grać pokrzywdzonego tylko ofiarę .

Najśmieszniejsze jest to, że nie rozumiesz o czym piszesz. W skrócie mówiąc ta ustawa zwana przez Olszewskiego nawet bublem prawnym przewiduje kary dla każdego z wyjątkiem kilku grup jak naukowcy np. Za to, że będzie mówił o udziale Polaków w holokauście. Czyli za wspomnienie o mordzie w Jedwabnem będzie groziła kara. Żydzi wysunęli więc wniosek, że Polski rząd chce zatuszować i zabronić mowy o fakcie udziału Polaków w mordowaniu Żydów. Do tego doszła jeszcze bieżąca walka polityczna w Izraelu i mamy wielki bałagan.

@marekfarmer a więc jednak zdjął jarmułkę. Szkoda tylko, że jak zwykle wstawanie z kolan skończyło się bolesnym upadkiem. Bo chyba nikt normalnie myślący nie miał wątpliwości, że ta ustawa co kolwiek dała i do czego kolwiek była potrzebna. Bo jak pisałem, kto normalny uwierzy, że na mocy polskiej ustawy będzie można karać ludzi mówiących o Polskich obozach śmierci za granicą. Chyba tylko ty łykniesz te brednie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

zetorki akurat do pracy jade po poludniu:D. w nocy bylo -13 wiec jakos nie chce sie nic kolo domu robic..........

domat-widze ze jestes znawca religii, przeczytales moj link-tam sa przetlumaczone wypowiedzi rabina ktory twierdzi ze nic takiego nie ma w talmudzie, przeczytaj i znajdz wypowiedz innego rabina ktory twierdzi inaczej -chyba ze znasz biegle hebrajski i sam nam przetlumaczysz -wlasnie z takich ludzi w kazdej religii i kulturze biora sie "talibowie"

polska wstal z kolan -sugerujesz ze to prezydent lech kaczynski na przyklad ja na kolana rzucil

powtorka z rozrywki-juz raz taki przepis prawny byl w polskiej ustawie o ipn- zostal skierowany przez rzecznika praw obywatelskich - kochanskiego-zginal w smolensku- z nadania pis-u do trybunalu konstytycyjnego i zostal uchylony ze wzgledu na bledy procedualne

Opublikowano

No to teraz aż mnie korci aby wypróbować jak działa ta ustawa. Przy okazji tworzenia kroniki gminy zajęto się losem rodzin żydowskich mieszkających na tym terenie. Dokopano się do świadków rozstrzelania 10 Żydów ukrywających się w ziemiance w pobliżu jednej z miejscowości. Sytuacja o tyle prosta iż sami mieszkańcy spalili potem gospodarstwo donosiciela czyli sołtysa, potomka zubożałej szlachty. Jako nie prowadzący żadnych badań, mogę spokojnie na forum publicznym jeszcze epatować tą zbrodnią?

Opublikowano (edytowane)

A więc na mocy tej ustawy jeśli tych Żydów np zamordowali by Polacy czy jak wyżej okazało by się, że Polak wydał ich na śmierć. To jeśli napisze o tym w tej kronice np sekretarz gminy nie będący naukowcem ani artystą to ma gotowy paragraf. A w Ameryce, Niemczech i tak dalej ustawa nie zadziała i pan Gros dalej będzie mógł pisać w swoich książkach co mu do głowy przyjdzie. Na tym polega durnota pisu i ludzi w tę durnotę wierzących.

Gość marekfarmer
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

No to teraz aż mnie korci aby wypróbować jak działa ta ustawa. Przy okazji tworzenia kroniki gminy zajęto się losem rodzin żydowskich mieszkających na tym terenie. Dokopano się do świadków rozstrzelania 10 Żydów ukrywających się w ziemiance w pobliżu jednej z miejscowości. Sytuacja o tyle prosta iż sami mieszkańcy spalili potem gospodarstwo donosiciela czyli sołtysa, potomka zubożałej szlachty. Jako nie prowadzący żadnych badań, mogę spokojnie na forum publicznym jeszcze epatować tą zbrodnią?

ustawa  nie  neguje  pojedyńczych  Kolaborantów 

Tylko  przypisywanie Całemu  Narodowi  brania  udziału w holokauście

Nawet  Niemcy  To  potwierdziły  Oficialnie  że  pojedynczy  kolaborańci  nie mają  znaczenia  że to Niemcy  są  odpowiedzialne  za te zbrodnie.

Opublikowano

u nas jeden  historyk z wyksztalcenia i zawodu[pracuje w muzemu narodowym] juz dawno na fb tym tematem sie zajal i to  w miare solidnie- u nas zydow nie bylo wielu-w moje wsi na 100 domow zadnego, w sasiednich 1- 2-3 rodziny na kilkaset domow, wiec w sumie nie mial o czym pisac- wiekszosc zabrali niemcy do getta w krakowie,czesc zaginela w niewyjasnionych okolicznosciach-z opowiadan starych ludzi moglbym powiedziec co moglo sie z nimi stac ale bezposredni swiadkowie juz nie zyja a ja nie jestem historykiem.....

co to jest ten narod ??? jakies logiczne wytlumaczenie-ja ze szwagrem to juz narod czy jeszcze nie, janusz z grazyna i mietkiem to juz czy jeszcze nie, od jakiej liczby to sie liczy milion to juz ?? a 999999- to nie czy jakos inaczej.

zapominacie o ukrainie -parlament ukrainy wlasnie przyjal stosowna ustawe, oni tez nie rozliczyli sie z wlasna historia, beda musieli podobnie jak polacy stanac oko w oko z prawda...

Opublikowano

Jacuś przecierz jesteś ateistą ,a skąd u ciebie takie zainteresowanie tematyką hebrajską i takimi portalami.Dwa razy to sprawdzałem te cytaty a tych portali przez ciebie nie znałem

Opublikowano

Czyli mogę spokojnie powiedzieć iż braliśmy udział w mordzie? W trakcie egzekucji jednej z ofiar udało się uciec,  jej ciało nazajutrz dostarczył na saniach Niemcom sam sołtys.bo Podobno znalazł je w zagajniku, a gościu który pomagał mu je wkładać na sanie mówił że nie było śladów po postrzale, za to na bank delikwenta zatłuczono. Samym Niemcom nie chciało się go szukać bo stwierdzili że i tak zamarźnie.

Opublikowano (edytowane)

domat - na religie chodzilem do salki katechetycznej a ze mielismy ksiedza ktory pochodzil z oswiecimia wiec mielismy duzo na ten temat. co nieco jeszcze pamietam. wiec moge napisac ze podstawa 3 religii monoteistycznych -zydowskiej,chrzescijanskiej i islamu jest 10 przykazan w tym jedno z nich brzmi-nie zabijaj , kazdy kto je lamie popelnia grzech smiertelny i bez rozgrzeszenia i pokuty trafia do piekla- jakakolwiek swieta ksiega ktora przeczy temu przykazaniu jest falszywa.

ja nie jestem ateista-ja tylko rzadko do kosciola zagladam:D, ogladam tv trwam, slucham papieza francziszka, ogladam programy religijne, nawet za chwile jade do kosciola -na pogrzeb,czlowiek sie starzeje -coraz wiecej znajomych pod swierkami.....

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Naprawdę trzeba być upośledzonym by nie rozumieć co znaczy " z wyłączeniem np. naukowym " nikt w ustawie nie napisał że z wyłączeniem naukowców tylko napisano w celach naukowych czyli także dotyczy pani Krysi z gminy która będzie zwyczajnie protokółować . Ustawa jest tak jasno zapisana by potem ktoś właśnie pokroju Hubertuss nie zarzucał że  doktor naukowiec historyk tylko ma prawo do rozpatrywania a się potem by się okazało się że doktorat kupił na bazarze papiery  to już staje się przestępcą . Każdy ma prawo mówić nawet najgorszą prawdę zgodną z faktami , gorzej jeśli ktoś kłamie i nie zamierza tego udowodnić  . Jedwabne jest dobrym przykładem gdzie zamordowano Żydów  i nikt tego nie neguje , pani Krysia w gminie może zbierać informacje na temat i ta ustawa w żaden sposób jej nie będzie dotyczyć a dopisywanie ideologi że pani Krysia może podlegać  karze  do trzech lat będzie jej dotyczyć wyłącznie wtedy kiedy będzie kłamać  , jeśli tego ktoś nie rozumie to podejrzewam że w ten sposób można by było podważać każdy przepis nawet drogowy  bo niby dlaczego podstawowy przepis "reguła prawej strony " nie jest regułą" lewej strony itd. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dalej nic nie rozumiesz. Pani Krysia w gminie i kronika to nie żadna nauka ani badania naukowe. Bo zawsze znajdzie się ktoś kto zarzuci pani Krysi, że kłamie. Bo to co pisze to z opowiadań ludzi wynika a dowodów brak. Ponadto jak pisałem. ta ustawa w świecie nic nie znaczy. Bo nie będzie obowiązywała tam gdzie najczęściej dochodzi do określeń Polskie obozy śmierci. Przecież to powiedzenie nie jest nadużywane w Polsce bo u nas wszyscy wiedzą jak było. To jest przekłamanie powtarzane za granica z niewiedzy lub z przekorą. A tam ta ustawa i tak nie obowiązuje. Więc nie ma co bronić głupoty pisu. I nie ma co pisać bzdur o związku tego z jakimiś ustawami w USA. Bo to czyste brednie.

Po prostu was wyborców pisu pis karmi takimi dyrdymałami jak ta ustawa, reparacje. Nazywając to wstawaniem z kolan. Nic dla nas z tego nie wynika tylko kupa problemów i kompromitacja na świecie. A poza tym jakie to wstawanie z kolan skoro Morawiecki dwoi się i troi tłumacząc wszystkim za granicą o co w tej głupiej ustawie chodzi. Tylko klęczący się tłumaczy. A skoro my tacy dumni po co tłumaczyć trzeba swoje robić.

Po raz kolejny [is chciał pokazać swojemu wyborcy jak to się za granicą stawiają innym nazywając to wstawaniem z kolan. I po raz kolejny wyszedł niezły pasztet. Szkoda tylko, że nas Polaków też ośmieszają bo robią te durnoty pod szyldem Polski a nie pisu.

Opublikowano

"kronika to nie żadna nauka ani badania naukowe " - no tak kroniki nie stanowią nauki ? to niby skąd ci :naukowcy" maja czerpać wiedzę ?  Jeśli tak podchodzić do sprawy to można by było zaprzeczyć wojnie bo już praktycznie nikt nie żyje , jakieś kroniki z obozów nazistowskich to nie żadna nauka ? uważaj bo zaraz polegniesz na przepisach Izraelski jako negujący holokaust :)

Uważasz że ustawa na świecie nic nie znaczy to po co Izrael robi ajwaj w "nic nieznaczącej ustawie " ?  Znaczy więc niż propagandzistom się wydaje .

Opublikowano (edytowane)

Zauważ że wiele świadectw o czynach nie przynoszących chluby, pojawia się w związku z nielicencjonowanym działaniem ludzi chcących dokumentować historię swoich małych ojczyzn. Dostało to przyspieszenia bo kończy się pokolenie mogące jeszcze o tym opowiedzieć, a komuniści raczej o to nie dbali. Czasem to spora dokumentacja. Czasem szczegóły można połączyć w całość biorąc pod lupę kilka gmin albo powiat. Tak też było i w tym przypadku. Ale nic nie dzieje się pod szyldem badań, to raczej pasjonaci. Tym ludziom bardziej zależy na rozwiązaniu zagadki niż publikowaniu dysertacji naukowych. Kronika gminna to tez inicjatywa pasjonatów. Wiadomo że jeżeli główna miejscowość istnieje 750 lat, to przewodnicząca rady gminy nie zaczęła pisać jej wtedy, a nikt nie zleci badań za kasę bo przecież jest wiele innych potrzeb. Jest to raczej zbiór licznych dokumentów niż dokument podsumowujący cokolwiek. Dlatego moje pytanie, czy opierając się na wiedzy którą powziąłem mogę twierdzić to co wyżej i na ile podpada wtedy to pod ustawę.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Jest to bardzo proste do rozstrzygnięcia gdyż zależy to tylko wyłącznie od tego co to za wiedza ; jeśli jest to wiedza prawdziwa jak najbardziej nie podlega ustawie . Ciekawe spostrzeżenie że kroniki to tylko dla pasjonatów , czyli GALL ANONIM był pasjonatą i wszyscy historycy  to pasjonaci ? To już wiem dlaczego Tusk próbował usunąć historie ze szkoły :) by pozostali nic niewnoszący pasjonaci :) których nikt nie traktował by poważnie a wtedy historię napisali by nam za granicą  :) a nam by pozostało przyjąć ja jako prawdę objawiona .

Opublikowano (edytowane)

Prawnicy i ... kilka podobnych profesji z Filozofią spokrewnionych są największymi szkodnikami i pasożytami spowolniającymi postęp bo zamiast koncentrować się na rozwiązywaniu problemów technologicznych i organizacyjnych (czysto praktycznych) większość czasu poświęcam na śledzeniu przepisów Prawa w obawie aby mi jaka urzędowa wesz nie przyszła i kary za o 10cm kran za nisko nie przywaliła lub - co gorsza - łapówki nie zażądała. (Kilka razy byłem bliski temu aby takiemu łeb rozwalić bo i tak po mojemu to zrobione być musiało aby zadziałało) ale ja nie o tym.

Spotkałem się w jednym z filmów na YT z czymś co poniżej.

W Korei Pn jest zarządzenie dla organów ścigania aby za nieświadome kupowanie i spożywanie ludzkiego mięsa nie karać a jedynie za świadomy handel nim... itd.

Jakie wnioski wyciągniesz gdy okaże się że taki przepis/zarządzenie istnieje?

Ja nie wiem czy polska ustawa o obozach jest dobra czy zła bo jej nie czytałem? Potrzebna ? Ja 90% przepisów bym skasował wszelkich i nie do mnie pytanie. Jakie pierwsze i kolejne wnioski wyciągnie przypadkowy czytelnik gdzieś po za skutecznym tej ustawy zasięgiem wykonawczym? Mamy jakiś problem w Polsce i w mniej lub bardziej udolny sposób próbujemy sobie z tym radzić. Skoro okrzyczany rząd nasz w świecie jako faszyzujący a jakaś ustawa zakazuje czegoś....  dla tego jeśli jej rola propagandowa to zaczynam się śmiać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

1998 a Kanadzie w sondzie wsród  studentów ,jedno pytań było jakiej narodowosci byli naziści,na 102 studentów 62 powiedziało ze to Polacy a w uzasadnie ich było ze to w Polsce były obozy .Za parę lat okaze się to Polacy byli nazistami a hitler był Polakiem

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No. Z takimi baranami Kanada daleko nie zajdzie bo ich logika poprowadzi ich dalej; skoro polski rząd nakazuje siłowo żeby nie mówić o poniemieckich obozach jako polskie to może i coś w tym jest bo i ten rząd ma jakieś podejrzane problemy z KE dotyczące praworządności. Tylko to nie naukowe podejście i naukowcem takiego nazwać nie można. A który z polityków to naukowiec? Nie tylko w Polsce. Co najwyżej prawnik.

Dobrze życzę każdemu polskiemu rządowi bo politykiem być nie chcę a życzył bym sobie aby kraj był dobrze rządzony i szczere chęci + nierozważne działania mogą okazać się gorsze w skutkach niż brak działań.

Whos care? było do tej pory odpowiedzią za granicą na poruszane tu tematy a teraz Premier Morawiecki ma co tłumaczyć i całe rzesze dyplomatów usprawiedliwiać "nasze nędze, tylko dlaczego za nasze piniędze?", a z tego nic dla przyszłości istotnego nie wynika bo Historycy na całym świecie przez duże h i tak wiedzą jaka jest Prawda. Co tak na prawdę jest po cichu wprowadzane w tym szumie istotnego co ten szum ma przykryć? Macie jakieś podejrzenia?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marks50 napisał:

"kronika to nie żadna nauka ani badania naukowe " - no tak kroniki nie stanowią nauki ? to niby skąd ci :naukowcy" maja czerpać wiedzę ?  Jeśli tak podchodzić do sprawy to można by było zaprzeczyć wojnie bo już praktycznie nikt nie żyje , jakieś kroniki z obozów nazistowskich to nie żadna nauka ? uważaj bo zaraz polegniesz na przepisach Izraelski jako negujący holokaust :)

Uważasz że ustawa na świecie nic nie znaczy to po co Izrael robi ajwaj w "nic nieznaczącej ustawie " ?  Znaczy więc niż propagandzistom się wydaje .

Ty naprawdę nic nie rozumiesz z tego co się dzieje. Panią Krysie z gminy w świetle tej ustawy bardzo łatwo będzie można postawić przed sąd i będzie musiała tłumaczyć, że ta kronika to badania naukowe.  Z drugiej strony dziennikarz piszący o Polskich obozach tez może powiedzieć, że to badania naukowe i on się nad tym w swoim tekście zastanawia. czy to mordowali Polacy czy Niemcy.

Tak ta ustawa w świecie nic nie znaczy. A Izrael robi ajwaj bo dostał od Polaków fajny pretekst. Oni tam też mają politykę i polityków, którzy też ze sobą się żrą jak u nas. I rządząca ekipa dostając od Polaków tak fajny pretekst też chce pokazać jaka jest twarda. Więc rozdmuchali aferę na cały świat. Przy okazji wypominając nam faktyczne zbrodnie holokaustu. A wielu na to samo zaczeło mówić o Polskich obozach śmierci.

To, że ta ustawa nic nie znaczy na świecie to jest oczywiste. Trzeba być albo wielkim zaprzańcem albo wielkim głupkiem by tego nie rozumieć. To mniej więcej tak jak by ruscy napisali ustawę, że nie można źle mówić o Putinie na świecie a kto źle powie to więzienie. Jakiś dziennikarz by napisał w Polsce o nim źle. I co na podstawie ruskiej ustawy ma iść w Polsce siedzieć? 

Wniosek z nic nie znaczącej i nic nam nie dającej ustawy mamy tylko kupę wstydu. I przypomnienie zasług Polaków w mordowaniu Żydów oraz bark wsparcia Izraela o faktycznym odkłamywaniu na świecie Polskich obozów śmierci. Bo do tej pory nam w tym pomagali.

Prawda jest taka, że ustawą a już tak kontrowersyjną nie nauczy się ludzi na świecie prawdy. Bo oni mają w d polski rząd oskarżany o łamanie demokracji i jego ustawy. Ludzi uczyć trzeba pokazując prawdę i reagując na złe zachowania czytaj publikacje zawierające Polskie obozy śmierci. Do tej pory to było robione i działało. Pomagały tez organizacje żydowskie. Niestety polski rząd znowu wykonał szarże na ścianę. By pokazać o czadzonym wyborcom w Polsce jaki jest silny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v