Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Więc tak, kto był za tym aby dawać dopłatę do ha użytków zielonych itp. pierdół bez posiadania kozy na tym użytku??

http://beneficjenciwpr.minrol.gov.pl/search/index/page:1/year:2015/sort:total/direction:desc#outrec

tak te marne parę groszy nie warte uwagi, co to jest raptem na pierwszej str. nie wiele do miliarda brakuje. Olać i żyć dalej, bo przecież kukiz to debile...

Nie wiem dlaczego link nie działa w takiej postaci jak chciałem wkleić.

Ale zróbcie sobie tak. Akceptuj warunki, zaznaczcie rok np. 2015. W kwocie wpiszcie minimum 1 mln. (aby przyspieszyć wyszukiwanie) I tabelę ustawcie suma malejąco. Zobaczycie że setki milionów zł z dopłat otrzymują spółki wodne.

A gdyby zrealizować pomysł Kukiza, w dużej mierze to złodziejstwo byłoby ograniczone.

EDIT: Może teraz zadziała:

http://beneficjenciwpr.minrol.gov.pl/search/index/page:1/year:2015/totalfrom:1000000/sort:total/direction:desc#outrec

EDIT: Jednak nie działa

bez-tytulu-doplaty.jpg?1480708768

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Damian, naprawdę sądzisz, że projekt Kukiza zabroni spółkom wodnym korzystać z dopłat? Albo, że wprowadzenie księgowości to zmieni?

O słodka naiwności...

Kolego ja nic nie sądzę, Ja widzę że Kukuiz chciał się doprać im do tyłka, ale niestety nie ma nic do gadania z tymi kilkoma krzesełkami.

I jeśli powiedział A to B także padło by z ich ust. Jeśli B dalej okazało się niewystarczalne, kolejnie poszłoby C, D i E i tak aż do skutku.

@Witejus idź do armiru i powiedz że masz nadpłatę, chcesz zwrócić :D

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

damianzbr dobrze prawi, było głosować na Kukiza to polecieli przez propagandę w TV głosować na PIS. Po sukcesie Kukiza w wyborach prezydenckich wszystkie media się od niego odwróciły, najmniej wywiadów a jak było referendum w sprawie JOW-ów to w mediach cicho sza. Kto wie gdyby Kukiz dostał więcej głosów i PIS musiał stworzyć koalicje może tak łatwo CETA nie zostałoby podpisane, być może dzisiaj cieszylibyśmy się ze sprzedaży bezpośredniej, nie było by cyrku z ASF a dopłaty nie zostałyby rozdawane na lewo i prawo teraz to tylko można sobie po gdybać...

Opublikowano

Damianzbr ten link ta wyszukiwarka działa tylko jakoś tak kulawo bo pokazała dużo mniej niż dostałem ;)

Bo ta wyszukiwarka pokazała Ci ile dostałeś dwa lata temu dopłat A nie w tym roku.

Opublikowano (edytowane)

kamik wyszukiwarka z tego linku pokazuje dopłaty bezpośrednie za 2015 rok a nie za  ten rok a i za dwa lata temu żle pokazuje z drugij strony to dobrze

Edytowane przez witejus
Opublikowano

Pokazuje ile dostałeś w 2015 ale za rok 2014... U mnie jest tylko seta z mr a dopłaty u ojca.. chociaż też kwota się nie zgadza jest 10 tys mniej niż dostał więc chyba mało miarodajne

Opublikowano

może mi ktoś wyjaśnic o co chodzi z ONW? Dzisiaj dostałem decyżje w której na 27 ha wszystkich  policzyli  tylko 5 ha i przyznają mi ledwo 900zł dodam tylko że w tym roku doszło mi 8 ha do dopłat.

Opublikowano

Mimo optymistycznych prognoz zaliczka nie dotarła . Na dzień dzisiejszy dalej cisza .

Napisz do ministra Jurgiela ,mamy już grudzień ciekawie co odpowiedzą chociaż raczej nie odpowiedzą ,oni zajmują się polityką a nie ludzkimi pierdołami

Opublikowano (edytowane)

może mi ktoś wyjaśnic o co chodzi z ONW? Dzisiaj dostałem decyżje w której na 27 ha wszystkich  policzyli  tylko 5 ha i przyznają mi ledwo 900zł dodam tylko że w tym roku doszło mi 8 ha do dopłat.

za mało informacji 

napisz coś więcej , jakie powody podają  ? może zaszły zmiany w obszarach onw w gminie ? 

kto robił wniosek ? może nie wpisał strefy onw do wszystkich działek ? 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Nie Kukiz a Korwin czyli partia Wolność ma najprostsze rozwiązanie . Zero dopłat i nikt nie będzie robił na nikogo , tylko każdy na siebie. Ale też państwo nie będzie zabierać ludzią pieniędzy . Miasto nie będzie płacić na ZUS i podatki dochodowe i zaraz będzie bogatszy kraj z dużo większą siłą zakupu, a rolnik bez sanepidu i głupich pozwoleń będzie mógł sprzedać swój towar do miasta. Jak nie będzie podatków to każdy będzie chciał pracować w Polsce i otwierać firmy a co z tym idzie wartość ziemi zacznie rosnąć w astronomicznym tempie wraz z pensjami a co za tym idzie produkty rolników będą odpowiednio kosztowały. To My bylibyśmy zachodem... Ale czy to proste polskie plemie to zrozumie ? Nie sądzę . Każdy woli żyć za czyjeś i klepać biedę i być okradanym. Przykre ale taką mamy rzeczywistość.

Opublikowano

za mało informacji 

napisz coś więcej , jakie powody podają  ? może zaszły zmiany w obszarach onw w gminie ? 

kto robił wniosek ? może nie wpisał strefy onw do wszystkich działek ? 

marko-kolo przytoczę Ci fragment decyzji może się połapiesz skąd oni wzieli te 5,13 ha.

We wniosku o płatność ONW złożonym w dniu 21-04-2016 r. zadeklarowano do strefy nizinna I powierzchnię 26,77 ha.

Zgodnie z art. 15a rozporządzenia UE  nr 640/2014 w przypadku, gdy państwo członkowskie określa limit dla danej płatności powierzchnia deklarowana została zmniejszona do tego limitu. Jak wskazano powyżej płatność ONW, przysługuje do powierzchni użytków rolnych będących w posiadaniu rolnika w dniu 31 maja roku,w którym został Złożony wniosek o przyznanie tej płatności, wynoszącej nie więcej niż 75 ha a w przypadku rolnika realizującego w 2016 roku 5 letnie zobowiązanie, do powierzchni użytków rolnych objętych tym zobowiązaniem nie więcej niż 300 ha. Mając na uwadze powyższe powierzchnia deklarowana została zmniejszona do limitu wynoszącego 5,13.

Mając na uwadze powyższe w trakcie prowadzonego postepowania ustalono, że powierzchnia deklarowana kwalifikowana we wniosku o przyznanie płatności ONW w strefie nizinna I wynosiła 5,13 ha.

i że powierzchnia ta została ustalona w oparciu o system informacji geograficznej.

Opublikowano

Zabawne (?) jest jedynie to, że okres 5-letnich zobowiązań ONW już nie obowiązuje.

Zauważ dobre strony - za to mamy obronę terytorialną, która rozwali specnaz krok po przekroczeniu granicy.

Na poważnie, płatność ONW jest przyznawana do strefy występowania utrudnień. W zasadzie nie stanowi problemu, ponieważ jest podrzędna w stosunku do innych programów. To taka "wisienka na torcie".

Niemniej jednak skoro (ewentualny) beneficjent składający wniosek o otrzymanie takiej płatności, zobowiązuje się do przestrzegania wymogów związanych z tą płatnością, to z kolei ARiMR przyjmując ten wniosek zobowiązuje się do wykonania swojej części umowy, czyli do zapłacenia za wypełnienie wymogów.

Kto, ze składających wnioski dostał na piśmie (ponieważ w relacjach Agencja - rolnik wszystko musi być na piśmie) powiadomienie/informację o ew. zmniejszeniu płatności?

To jest umowa dwustronna i każda zmiana wymaga zgody obu stron! Na piśmie.To określa KPC, który Agencja znowu ma w d..., ale oczekuje od drugiej strony jego przestrzegania.

Czy słyszeliście o przypadku zgłoszenia przez beneficjenta odstąpienia od wymogów jakiegoś programu, z jakichkolwiek względów, ale oczekującego od Agencji wypełnienia swojej części zobowiązania? I tak się bez konsekwencji stało? Pewnie (na 100%) nie. Co najciekawsze, decyzje Agencji są wydawane w czasie, który uniemożliwia naprawienie ew. błędu. Z drugiej strony mamy 2 tygodnie czasu na wykazanie błędu Agencji, którego nie możemy, bo już jest po fakcie.

Jako przykład: w marcu wnioskuję o przyznanie płatności dla terenów NATURA 2000 dla działki X, na poparcie dołączam zaświadczenie z Urzędu Ochrony Srodowiska o przynależności tej działki do obszaru NATURA 2000. Dla mnie to oznacza, że mogę kosić po 01. lipca (w lipcu deszcz pada 22 dni) i mogę zrobić tylko jeden pokos w roku. Ale mam czas na to do 30 września. Robię go w sierpniu, ale nie na paszę, tylko na brykiet. W grudniu (po 6 miesiącach od złożenia wniosku) otrzymuję decyzję Agencji o niespełnieniu warunków, ponieważ działka X nie leży na NATURA 2000.

Jestem w "plecy" dwa razy: nie mam dobrej paszy i nie mam dopłaty. Szczęście, że to był mój pierwszy rok, bo za poprzednie (gdyby Agencja ją błędnie uznała) musiałbym zwrócić. Czyli zapłacić za błąd Agencji.

Jedno jest w tym wszystkim ważne - to nie Agencja nam płaci! Ona ma tylko czuwać nad uzasadnionym podziałem funduszy. Jest jednak agencją rządową, więc nie ponosi odpowiedzialności za błędne decyzje...

Układ sił, jak pana do chłopa pańszczyźnianego.I nie ma na to siły.

Ewidentnie tak chcemy, bo mamy dość "mocy" by egzekwować swoje prawa i w umowie dwustronnej być stroną, a nie ofiarą. Jednak większość twierdzi, że to nie ich sprawa...

Brak reszty bezpośrednich, ONW i RS. Nie narzekam, mają czas do 30 czerwca...

Opublikowano

marko-kolo przytoczę Ci fragment decyzji może się połapiesz skąd oni wzieli te 5,13 ha.

We wniosku o płatność ONW złożonym w dniu 21-04-2016 r. zadeklarowano do strefy nizinna I powierzchnię 26,77 ha.

Zgodnie z art. 15a rozporządzenia UE  nr 640/2014 w przypadku, gdy państwo członkowskie określa limit dla danej płatności powierzchnia deklarowana została zmniejszona do tego limitu. Jak wskazano powyżej płatność ONW, przysługuje do powierzchni użytków rolnych będących w posiadaniu rolnika w dniu 31 maja roku,w którym został Złożony wniosek o przyznanie tej płatności, wynoszącej nie więcej niż 75 ha a w przypadku rolnika realizującego w 2016 roku 5 letnie zobowiązanie, do powierzchni użytków rolnych objętych tym zobowiązaniem nie więcej niż 300 ha. Mając na uwadze powyższe powierzchnia deklarowana została zmniejszona do limitu wynoszącego 5,13.

Mając na uwadze powyższe w trakcie prowadzonego postepowania ustalono, że powierzchnia deklarowana kwalifikowana we wniosku o przyznanie płatności ONW w strefie nizinna I wynosiła 5,13 ha.

i że powierzchnia ta została ustalona w oparciu o system informacji geograficznej.

czyli pierwszy rok składałeś na taka powierzchnię  ?

tu pierwsze czytam coś takiego ale tu wychodzi że brakło limitu albo mimo że zadeklarowałeś to system geograficzny nie obejmuje tych działek 

napisz jak było w poprzednich latach ?

Opublikowano

" przypadku rolnika realizującego w 2016 roku 5 letnie zobowiązanie," to o to pewnie chodzi. Pierwszy wniosek był składany jeszcze jak były zobowiązania 5-letnie i wszystkie nowe działki dopisywane w tym okresie będą bez ONW, aż do jego zakończenia. Mi tak w agencji wytłumaczyli.

W którym roku weszły zobowiązania jednoroczne?