Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Kiedy mleko zdrożeje?

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem ostatnio gołdę w plastrach z Mlekowity i nawet te plastry nie były oddzielone tylko wszystko posklejane. Może przeciętny dostawca Mlekpolu jest mniejszy i produkuje mleko z siana i sery smakują lepiej albo zarząd nie dba o jakość przetworów i zatem konsumpcja spada. Przeciętny Polak zjada 4kg sera rocznie ale gdyby był smaczniejszy sięgał by po niego częściej (dla porównania średnia ilość kiełbasy to 50kg).

@zkordalski Czyli jednak można? Chętnie spróbuję jak znajdę, ale wierzę Ci na słowo tylko nie wiem czemu jest go tak mało jeśli jest tak dobry?

Edytowane przez fireseba
Opublikowano (edytowane)

Co jest nie tak z serami Mlekowity jakiego bym nie probowal to zalatuje "kwasicą". W marketach 80% to sery z Mlekowity i tylko w bierdonce jedyny ser jaki sie nadaje to golda z Mlekpolu. Czy tylko ja mam takie odczucie?

Nie tylko Ty masz takie odczucia. Jakość serów mlekovity jest niska ale popyt jest duży i zastanawiam się czy ludzi są głupi i smaka nie mają? Na dobry ser trzeba mieć najwyższej jakości surowiec bo inaczej najlepszy serowar nie pomoże. W mlekpolu jest specjalizacja zakładów i większość serów twardych produkowanych jest w Kolnie ale jak dla mnie największym kozakiem jest Sejneńska Gouda i kiedyś Salami Zambrowski (obecnie produkowany w kolnie to już nie to samo)  

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Tylko gdzie te sery z Kolna chyba do Chin wszystko idzie. Kiedyś były to najsmaczniejsze sery dziś nadal są wyjątkowe choć nie wiem co się stało może mleko już nie te (więcej kiszonek) i krowa daje inny smak mleka (jesteś tym co jesz!)

Opublikowano (edytowane)

Tylko gdzie te sery z Kolna chyba do Chin wszystko idzie. Kiedyś były to najsmaczniejsze sery dziś nadal są wyjątkowe choć nie wiem co się stało może mleko już nie te (więcej kiszonek) i krowa daje inny smak mleka (jesteś tym co jesz!)

Zauważyłeś poważny problem Mlekpolu mianowicie brak umiejętności budowania szerokiej półki w sklepach. Gdzieś te sery się pojawiają ale są ta pojedyncze indeksy i krótkotrwale. O ile na Podlasiu jest nieźle bo jednak jest regionalny patriotyzm o tyle w głąb kraju jest co  raz gorzej. Odwrotnie wygląda sytuacja z marka "M" jest tego wszędzie pełno i nie ważne jak smakuje ważne że na opakowaniu jest "M" i sięga po to ręka konsumenta!!!

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Michów.12 000 litrów, białko 3,0.(na ocenie 3.3) 95 gr.kiedy prezes Ch.wezmie sie za robotę?wszyscy w koło podnoszą a ten raczył rzucić trochę premii kukurydzianej.no i to białko ...niektórzy koledzy nawet 2.7 mają w tym folwarku.

Opublikowano

Od 70 do 90 tys dziennie w zaleznosci od sezonu.Jest kilka grubych ryb którym trzeba zapłacic wiecej niz w cenniku i faktury przekazac w kopertach a reszta dostawców haruje na nich.a najwiekszą rybą jest sam prezes który tez produkuje mleko.nikt nie wie ile jakiej jakosci i za ile oczywiscie

Opublikowano

To temat o cenach mleka a nie smaku sera , ogarnijta się chłopy.

Chłop to w chlewie krowy doi:P Co z tego że temat jest o cenie mleka jak każdy ma w przedziale 0.90-1.10zł, ten temat ma tylko taki tytuł a jest ogólnie o mleku

Opublikowano

Zauważyłeś poważny problem Mlekpolu mianowicie brak umiejętności budowania szerokiej półki w sklepach. Gdzieś te sery się pojawiają ale są ta pojedyncze indeksy i krótkotrwale. O ile na Podlasiu jest nieźle bo jednak jest regionalny patriotyzm o tyle w głąb kraju jest co  raz gorzej. Odwrotnie wygląda sytuacja z marka "M" jest tego wszędzie pełno i nie ważne jak smakuje ważne że na opakowaniu jest "M" i sięga po to ręka konsumenta!!!

raczej to mlekowita ma poważny problem bo musi sprzedawać biedronce czy innym sieciom taniej niż robił to mlekpol, dlatego też mlekowita wygryzła mlekpol. Za to mlekpol podpisał umowę z Chinami, ciekawe co z tego wyjdzie, ale jedno jest pewne że mlekpol płaci lepiej niż mlekowita, parę stron wcześniej było porównanie podobnej ilości i parametrów i mlekpol płacił od 3-5 groszy lepiej, także nie ma co się podniecać że wszędzie jest pełno loga mlekowity skoro to reklama jest WASZYM kosztem 

Opublikowano

A dziś Mlekovita bije na głowe Mlekpol i wystarczy przeczytać stronę wstecz na dzis cena dla średnika tj. 10000 litrów to około 1.25zł/litr

Opublikowano

nie ma co się kłócić, chciałem tylko uświadomić kolegę że nie ma co się podniecać że wszędzie jest logo mlekowity jak nie przekłada to się na płacę dla rolnika, inny przykład to piątnica, też nie ma wszędzie pełno jej produktów a jakoś cenę mają najlepszą w kraju, 

Opublikowano

A dziś Mlekovita bije na głowe Mlekpol i wystarczy przeczytać stronę wstecz na dzis cena dla średnika tj. 10000 litrów to około 1.25zł/litr

Dobrze, ze kolega dodał "dziś " bo mlekpol daje info o podwyżkach na koniec mies, a jest jeszcze kupa czasu do końca. Mlekovita zawsze wcześniej wam puszcza sms
Opublikowano

właśnie, zobaczymy co wyjdzie z tego, ostatnio mlekowita +4 gr a mlekpol +5 groszy, czyżby teraz też była wyższa podwyżka w mlekpolu 

Opublikowano

Ale zaraz potem było +10 gr/litr ( łacznie 14 gr) a teraz jest info o kolejnych 10 gr+ wiec ?

Wczoraj widziałem beczkę z Piatnicy w naszej gminie a maja około 180-190 km czy to możliwe że maja dostawców aż z tak daleka ?

Opublikowano

Raczej chyba nie, jak oni z dwa lata temu wypowiedzieli umowę dostawcom do których mieli 100 km bo stwierdzili że za daleko i im się nie opłaca

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v