Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie, aż się jakoś ucieszył człowiek trochę.

"Rada Nadzorcza i Zarząd SM MLEKPOL zawieszają w 2016r stosowanie Uchwał dotyczących zróżnicowania ceny mleka na A i B."

tylko niech się człowiek znów nie zagalopuje z produkcją - :D

Opublikowano

Dobrze że znieśli tą cenę b bo aż szkoda mi było tych z sudowii, muszą się dostosować do wymagań (płyty atesty, zbiorniki itp) a to kosztuje. Sąsiad za maj dostał po 78 gr już ponoć z mlekpolu (za 5 tys litrów)

Opublikowano

Płyty,atesty,zbiorniki w sudowii tak  jak wszelkie wymogi weterynaryjne typu wymiar stanowisk,kojcy,ciepła woda,powierzchnie zmywalne........... były musowe tak jak i wszędzie,no może nie wymagali tych 40 m kwadratowych płyty pod samochodem,lecz tych kilkanaście to musiało być,zarówno jak i utwardzony podjazd.   Pytam ,,Grajewiaków'' jak z tą płytą pod samochodem,mam kilkanaście m pod samochodem z boku a reszta podwórka ,drogi,utwardzona polnym kamieniem i tłuczniem,doskonale zdaje to egzamin zimą bo nie pęka,i samochody absolutnie się nie wrzynają [dośc grubo tego jest] czy to przejdzie. :blink: . Za maj dostali a za styczeń i kwiecień brak :blink:

Opublikowano

OSM Koło od 1 lipca + 8 gr, i docierają informacje że brakuje towaru na magazynach wszystko schodzi na bierząco a nawet brakuje, możliwe następne podwyżki ;)

u mnie też OSM Koło 8 groszy++ , wznowiona dopłata exportowa :)

Opublikowano

pow. 10 tys. L Tł. 3,9 b. 3,23 za czerwiec plus 2 gr - wychodzi 1,06zł brutto Płn. Wielkopolska

Opublikowano

Ależ mlekpol podniósł cenę, likwidując podział na cenę A i B, może nie dla wszystkich ale jednak

Opublikowano

Jak mógł podnieść cenę??? To tak jak by ci zabrali jeden ciągnik i po czasie oddali. Wszystko ładnie pięknie tylko co z tego jak objętościowa i tak jest 2x droższa bo nie pada

Opublikowano

Myślę że teraz cena będzie się dobrze trzymała w Mlekpolu przynajmniej przez rok jak mają umowę podpisana z Chinami. A po drugie kto będzie mógł to zwiększy o ileś L mleka A kto nie będzie mógł to będzie tyle samo produkował ale spokojnie że nie dadzą kary. No i wszystko zależy od rejonu jak z paszami. U mnie jest dobrze więc może doleci parę L mleka wiecej ;)

Opublikowano (edytowane)

Jak mógł podnieść cenę??? To tak jak by ci zabrali jeden ciągnik i po czasie oddali. Wszystko ładnie pięknie tylko co z tego jak objętościowa i tak jest 2x droższa bo nie pada

Idąc takim tokiem rozumowania, to jak obniżą ci cenę o 5 gr i za dwa miesiące podniosą o tyle samo to wychodzi na to samo...

btw. Mlekovita Centrala, cena bez zmian za czerwiec

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Myślę że teraz cena będzie się dobrze trzymała w Mlekpolu przynajmniej przez rok jak mają umowę podpisana z Chinami. A po drugie kto będzie mógł to zwiększy o ileś L mleka A kto nie będzie mógł to będzie tyle samo produkował ale spokojnie że nie dadzą kary. No i wszystko zależy od rejonu jak z paszami. U mnie jest dobrze więc może doleci parę L mleka wiecej ;)

skąd wiesz ile mleka pojedzie do Chin? To jest umowa z Chinami czy z pośrednikiem który znajduje się w Chinach? Może Mlekpol podpisał umowę z jakimś spożywczakiem od Dimitrija

Opublikowano

To czemu zniesli po paru dniach podpisania umowy cene A i B ? Myślisz że już nie mają tyle mleka z Litwy i Estoni to już zniesli limit tak oo sobie bez przyczyny? idąc tokiem rozumowania muszą mieć więcej surowca żeby starczyło na rynek co był + Chiny. Dla mnie mogą wysyłać nawet do kiosku aby te mleko szło i cena była stabilna A nie szła w dół... Ja mam takie zdanie :) A kto inny ma inne to już jego sprawa :)

Opublikowano

Każdy wyeksportowany litr za który nam zapłacą się liczy. Obojętnie czy to mlekpol czy mlekovita czy inna mleczarnia. To po prostu kształtuje podarz.
Mlekpol zawiesił limitowanie. Ale w każdej chwili mogą do niego wrucić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v