Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam jestem dostawcą mleka do mleczarni Turek  w Turku , odstawiam ponad 30 tyś litrów mleka , tł 4,21 , białko 3,22 , cena netto 1,13 zł  .  W mleczarni Turek wprowadzono limity w dostawie mleka , a za nadprodukcje prawdopodobnie mają nam potrącić około 15 gr na litrze mleka . Chciałbym się  dowiedzieć jak jest w mleczarni  Turek w Głubczycach i w innych mleczarniach ,  jak wyglądają u was sytuacja z nadprodukcją , z ceną mleka i z tymi limitami . 

Opublikowano

zetorr6441 masz już ostatni próg w mlekovicie bo teraz chyba jest on do 30tys nie ? bo gadałem z kolegą i On odstarcza podobną ilość i miał 1.27 brutto(tylko nie wiem czy piszesz brutto czy netto)

próg jest do 30 tysięcy, napisał na 100% brutto bo dopisał że dla vatowca a tak nie miało by to znaczenia jakby było netto, w mlekovicie wystarczy że trochę skoczą parametry i już cena inna

Opublikowano

W czym ma to pomóc? W Estonii i na Litwie mleko po 50gr i gospodarstwa rezygnują a sytuacja się poprawia? Im więcej mleczarnia ma mleka tym może być bardziej konkurencyjna

Opublikowano

Dokładnie, jak mleczarnia może  przerobić na tej samej linii milion litrów i zarobić na niej 20 tysięcy więc bardziej korzystne jest przerobić dwa miliony i zarobić 60 tysięcy(czym więcej tym niższy koszt jednostkowy dlatego zarobek nie dwa razy większy a więcej-takajakby ktoś miał pytania czemu tak) problemem nie jest nadmiar mleka tylko to że wszyscy krzyczą że cena musi spaść bo jest duża nadprodukcja więc cena idzie do dołu, właściciele marketów się cieszą a mleczarnie non-stop obniżają ceny, niestety tutaj wolny rynek słabo działa...

Opublikowano

Ci co odejdą to proszę zauważyć, że to są naprawdę mali ( jedna dwie kany na dzień). A utrzymanie zlewni i zlewniarki to są koszty. A niezapominając do mlekowity kolejka dużych dostawców co by chcieli się dostać, bo cena korzystniejsza.

Opublikowano

Jeśli średnia cena w Estonii to 60gr to kto będzie to produkował, a bele które stamtąd przywożą są z dużych berarek z nożami niekiedy pasówek a takie maszyny mało nie kosztują więc ci więksi to już są "mali"

Opublikowano

A u mnie mnóstwo osób ma w tym momencie belek na tydzień-max dwa, kupować nie ma za co bo belki drogie, likwidować też szkoda i każdy ma dylemat

Opublikowano

tak mali likwidują mleczne krowy :D u mnie jest 13 tysi miesięcznie od 22 krów aktualnie i cena 0,80 netto za marzec, lepiej płacące mleczarnie nie przyjmują nowych i lipa, a ceny moga iść w dół nawet o 15 gr. kto przetrzyma moze zyskać, ale nie zapomnijmy że kilkaset nowych obór w województwie to sporo :D a bel do kupienia sporo tylko że jakość słaba. 

Opublikowano

Patrząc na przykładzie trzody jeżeli sytuacja jest taka sama w mleku to mówienie że cena spada bo jest dużo mleka jest fikcją.

Dla przykładu trzoda w przeciągu 2 tygodni szybko rośnie ale w kolejnych znowu spada i nikt mi nie powie że jest to spowodowane ilością trzody na rynku tylko "ktoś" tak chce i tak się dzieje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v