Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dobre ludzie z tych chłopów, praca w czynie społecznym. Nie ma to jak dobry uczynek dla bliźnich... Tylko są lepsze sposoby pomagania. 30gr i 20 ton to daje 6tyś, ogromna strata dla chłopa jeszcze większy zysk dla handlarza

Opublikowano

Jakby kopali pod zamówienie to by inaczej było. Chłopa nie powinno być na giełdzie ze swoim towarem. Handlarz potrzebuje to sam znajdzie gospodarstwa i byłoby tak jak powinno

Opublikowano
Dnia 21.06.2018 o 12:13, mlody111 napisał:

Jakby kopali pod zamówienie to by inaczej było. Chłopa nie powinno być na giełdzie ze swoim towarem. Handlarz potrzebuje to sam znajdzie gospodarstwa i byłoby tak jak powinno

xDxDxDxD

w domu zawsze grosze dostaniesz a zwłaszcza przy takiej nadprodukcji

Jaja na całego jak ktoś ma kilkanaście czy kilkadziesiąt ha to będzie czekał aż ktoś mu przyjedzie do domu po ziemniaka

xDxDxD

Dnia 21.06.2018 o 07:37, staszek131415 napisał:

Ta i pewnie każdy chce sprzedać a wBiedronce stare 1,30

Stasiu Ty się dopiero ze snu zimowego obudziłeś ?

Satarych to już nie ujrzysz z miesiac xD

Dnia 21.06.2018 o 09:23, mlody111 napisał:

Bardzo dobre ludzie z tych chłopów, praca w czynie społecznym. Nie ma to jak dobry uczynek dla bliźnich... Tylko są lepsze sposoby pomagania. 30gr i 20 ton to daje 6tyś, ogromna strata dla chłopa jeszcze większy zysk dla handlarza

To co handlarz zarobi jest stałe 0,70-1zł

Natomiast to ile dostanie chłop to już zależy od tego ile towaru jest na rynku.

Nawet żebyś walił głową w mur to nic nie poradzisz na to że sporo ludzi sadzi ziemniaka i cena jest niska

Może zostań handlarzem jak to taki dobry chleb

Opierdzielisz 10ton dziennie i bedziesz żył jak Lord :D

Opublikowano

Śmiej się z prawdy. Na podwórku nie masz konkurencji, więc możesz dostać więcej, jeżeli masz dobrego ziemniaka. U mnie już kilka lat sprzedajemy ziemniaki z podwórka i zawsze dogadamy się z odbiorca. Tylko trzeba mieć dobry towar, to wtedy masz kartę przetargową. Bo jeśli sadzicie ziemniaki jadalne to niech one będą jadalne. Sadzicie jakieś wynalazki których zjeść się nie da to tak jakby strzelić sobie w stopę. Raz drugi kupisz niedobre ziemniaki i trzeci raz ugotujesz ryż, a za dobrą odmianą ziemniaka ludzie staną w kolejce.  

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, mlody111 napisał:

Śmiej się z prawdy. Na podwórku nie masz konkurencji, więc możesz dostać więcej, jeżeli masz dobrego ziemniaka. U mnie już kilka lat sprzedajemy ziemniaki z podwórka i zawsze dogadamy się z odbiorca. Tylko trzeba mieć dobry towar, to wtedy masz kartę przetargową. Bo jeśli sadzicie ziemniaki jadalne to niech one będą jadalne. Sadzicie jakieś wynalazki których zjeść się nie da to tak jakby strzelić sobie w stopę. Raz drugi kupisz niedobre ziemniaki i trzeci raz ugotujesz ryż, a za dobrą odmianą ziemniaka ludzie staną w kolejce.  

Ja sadzę denara, vinete, belarosę same typy kulinarne także nie musisz mi tłumaczyć co to dobry towar.

Sprzedaje również detalicznie na targu codziennie także jakbym miał zły ziemniak to nie miał bym po co z nim jechać.

W moich stronach to trzeba się prosić żeby dostarczac do garmażerki ale i tak zawsze właściciele węszą czy nie ma gdzieś taniej na rynku.

Jak raz odmówisz to ciężko jest dostać sie w to miejsce

Na polach nie ma tak dużo ziemniaka a zawsze ta cena kuleje

Opublikowano
14 godzin temu, racyl napisał:

xD

Chyba chciałeś napisać starych za miesiąc nie ujrzysz, na razie stare to podstawa sprzedaży w marketach.

5 godzin temu, mlody111 napisał:

Nie musisz tłumaczyć bo to i tak nic nie da, w PL każdy produkuje najlepsze ziemniaki, nieważne że nie może ich potem sprzedać, ważne że ma najlepsze.

4 godziny temu, racyl napisał:

Ja sadzę denara, vinete, belarosę same typy kulinarne także nie musisz mi tłumaczyć co to dobry towar.

No to jakie typy kulinarne mają te Twoje ziemniaki.

Poza tym to że ktoś uprawia odmiany jadalne nie znaczy że nadają się do jedzenia.

Opublikowano (edytowane)

25 minut temu, mikad napisał:

Chyba chciałeś napisać starych za miesiąc nie ujrzysz, na razie stare to podstawa sprzedaży w marketach.

Nie musisz tłumaczyć bo to i tak nic nie da, w PL każdy produkuje najlepsze ziemniaki, nieważne że nie może ich potem sprzedać, ważne że ma najlepsze.

No to jakie typy kulinarne mają te Twoje ziemniaki.

Poza tym to że ktoś uprawia odmiany jadalne nie znaczy że nadają się do jedzenia.

Przejdz się do biedronki czy innego i sprawdz. w sobotę nawet ładny młody ziemniak był. w innych marketach wcześniej były promocyjne ceny na młode ziemniaki.

Nie wiem gdzieś Ty się uchował

Ja nie mówie że najlepsze ale sprzedaje je również detalicznie na kilogramy. Jakbym miał kiepski towar to bym nie wiele sprzedał.

U nas wczesny no to denar, lord, irga. w hurci to vineta dobrze sie sprzedaje

U nas na lubelszczyżnie : denar, vineta, belarosa to się sprzedają z innymi jest problem

Na jaką odmianę mam zapotrzebowanie to taką sadzę.

Co z tego jakbym poasadził inne może i smaczniejsze, plenniejsze odmiany jak mi tego nikt nie kupi

nie jest jakąś wielką sztuką wyprodukować dobrego ziemniaka. nie wiem skąd wy macie to przekonanie ?

może sprzedajecie jedną odmianę za drugą ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Zapowiada się gorąca dyskusja :D 

Co do tych typów kulinarnych to u mnie jest jedna odmiana na którą jest zbyt i ma spełniać parametry: biała w środku, różowe oczka, nie powinna ciemnieć po ugotowaniu, powinna się sypać i bez rdzy - odmiana IRGA. Na inną zbytu nie ma. 

Opublikowano
2 minuty temu, pawelol111 napisał:

Zapowiada się gorąca dyskusja :D 

Co do tych typów kulinarnych to u mnie jest jedna odmiana na którą jest zbyt i ma spełniać parametry: biała w środku, różowe oczka, nie powinna ciemnieć po ugotowaniu, powinna się sypać i bez rdzy - odmiana IRGA. Na inną zbytu nie ma. 

co tu dyskutować odmiany są sklasyfikowane w tabelach http://polskiziemniak.pl/typy-kulinarne/

Irga biała owszem bardzo smaczny  sypki ziemniak, u nas tez się dobrze sprzedaje. miałem kiedyś to nie tylko miała oczka różowe ale i skórkę

Tylko że mało  kto ją sadzi bo mały plon daje, szybko sie wyplenia i drobiazg sie robi.

nie próbowalem sadzić z kwalifikatu

Jest i Irga żółta

Opublikowano (edytowane)

Od kiedy się szybko wyplenia? Skoro nie sadzisz z kwalifikatu to z czego? Od sąsiada czy z rynku? :D Tyle lat sadze - co 3 lata kwalifikat i dobrze jest. Ani wirusa ani spadku plonu. Plon nie jest rekordowy jak w żółtych ale za to cena wyższa i zbyt. W tym roku z żółtym w mojej okolicy ludzie zostali. Biały poszedł i na tiry i na busy. Coraz mniej osób sadzi - coraz więcej wypycham w detalu za bardzo dobrą cenę. Warszawa, Siedlce - tylko biały. 

Ta żółta irga to chyba się komuś przyśniła :D Była odmiana o różowej skórce i żółta w środku co ją za Irge puszczali - nie pamiętam nazwy ale to zupełnie co innego. Irga jest zawsze biała. Bielszy jest tylko Irys. 

Edytowane przez pawelol111
Opublikowano
22 godziny temu, racyl napisał:

xDxDxDxD

stare kupuję cały czas. 40 groszy niemiecki

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pawelol111 napisał:

Od kiedy się szybko wyplenia? Skoro nie sadzisz z kwalifikatu to z czego? Od sąsiada czy z rynku? :D Tyle lat sadze - co 3 lata kwalifikat i dobrze jest. Ani wirusa ani spadku plonu. Plon nie jest rekordowy jak w żółtych ale za to cena wyższa i zbyt. W tym roku z żółtym w mojej okolicy ludzie zostali. Biały poszedł i na tiry i na busy. Coraz mniej osób sadzi - coraz więcej wypycham w detalu za bardzo dobrą cenę. Warszawa, Siedlce - tylko biały. 

Ta żółta irga to chyba się komuś przyśniła :D Była odmiana o różowej skórce i żółta w środku co ją za Irge puszczali - nie pamiętam nazwy ale to zupełnie co innego. Irga jest zawsze biała. Bielszy jest tylko Irys. 

Pochwal się jaką masz cenę wyższą ?

Kiedyś jak miałem mniej lat niż Ty teraz to sadziłem Irgę  i doskonale wiem jak wygląda i smakuje. dopiero póżniej przeszedłem na denara i vinete bo plon i kalibraż większy

Do garmażerki na wyroby to tego nie wezmą. do jedzenia owszem rewelacja

Tak gadają że w warszawie to tylko biały.

W poprzednim roku dostałem na spróbónek do jedzenia od takiego  gościa nie daleko ciebie  (pokok wielki koło ryk) handluje sadzeniakiem i jadalnym, miał irgę z , owszem miała różowe oczka, sypka była, biały miąsz, smakowała jak irga ale szorstką skórkę miała.

nie widziałem jeszcze irgi z szorstką skórką, moja zawsze gładka była i skórka różowa a to jakiś dziwoląg 

Ja swoją vinete i denara też max 3 lata sadzę.

co do tej irgi z żółtym miąszem to ja nigdy tego nie miałem, widziałem tylko że takie cos przywożą ale mnie to nie interesowało

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, racyl napisał:

Pochwal się jaką masz cenę wyższą ?

Kiedyś jak miałem mniej lat niż Ty teraz to sadziłem Irgę  i doskonale wiem jak wygląda i smakuje. dopiero póżniej przeszedłem na denara i vinete bo plon i kalibraż większy

Do garmażerki na wyroby to tego nie wezmą. do jedzenia owszem rewelacja

Tak gadają że w warszawie to tylko biały.

co do tej irgi z żółtym miąszem to ja nigdy tego nie miałem, widziałem tylko że takie cos przywożą ale mnie to nie interesowało

A więc tak - od jesieni 2017 do maja 2018 brałem różnie za ziemniaka - od 5 zł za worek na tira do 11,2 zł na sklep. Detal szedł 8-10 zł w zależności od towaru. Na tira musiałem puścić część bo za duże urosły na fragmencie pola. A i na busa szły po 7zł. Gdy ja upłynniałem towar żółtego nikt nie chciał albo oferowano 4 zł za worek jeśli już ktoś chciał. Znajomy co ma swój transport nakupił na jesieni żółtego i oddał to gęsiom bo nie było kupca. 

Nie ma czegoś takiego jak żółta irga - ktoś sobie coś wymyślił i reszta głupoty powtarza. 

Tak dla ścisłości ja jestem z okolic Łosic - Siedlec ( w połowie drogi) Do Ryk mam daleko. 

Edytowane przez pawelol111
Opublikowano

no to też bez rewelacji jak za białego.

na tira to już całkiem dno sprzedawać po 33grosze i do tego jeszcze pakować w 15kg ale gorzej bywa bo w radzyniu ci co produkują nasienniaki to jadalnego na tiry ładują na jesieni po 25 groszy

no to też widzę że oscyluje wokół ceny 50gr. wszystko też zależy ile na raz na sklep czy garmażerkę bo jak są tacy co by chcieli kupić 100kg i żeby im przywieśc na grugi koniec miasta co wychodzi na to co w domu taniej sprzedać. sklepy czy garmażerki są dobre jak wezmą na raz nie mniej jak 200kg na tydzień bo mniej po te 50gr to jest zawracanie d*py

U nas też vineta chodzi po te 50gr do garmażerek, pakuje sie w 30kg. główny cel to jesienią miasto indywidualnie 0,80-1zł i całe lato i jesień na detal ale detal na kilogramy a nie jak co niektórzy piszą że detal to jest na worki. reszta na garmażerki 50gr

za 20-38 to aby garba sie można dorobić na tiry i jeszcze to pakowanie  po 15kg jakiś debil to wymyslił i poszło w świat. 25-30kg to jest w sam raz

Jak mam produkować i sprzedawać poniżej 50gr to wolę mniej posadzić.

gdzie kupujesz sadzeniaka i po ile ?

Opublikowano
19 godzin temu, racyl napisał:

za 20-38 to aby garba sie można dorobić na tiry i jeszcze to pakowanie  po 15kg jakiś debil to wymyslił i poszło w świat. 25-30kg to jest w sam raz

Najlepsze są pięćdziesiątki, mniej worków do przerzucenia i taniej wychodzi, po co się ograniczać do głupich trzydziestek.

• Haha 1
Opublikowano

@racyl Sadzeniaka brałem kiedyś od lokalnego "dilera" - prowadzi firmę nasienną, rolnicy z terenu sadzą kwalifikat na kontrakt z nim i on to skupuje. Raz brałem zza Łukowa. Ostatnio brałem z Pomorsko-Mazurskiej Hodowli po 1650 z przesyłką. 
W 2013 sprzedawałem po 1zł/kg, w 2015 0,8-1zł. Co 2- 3 lata jest super cena. Mam odbiór z miejsca więc nie jest źle. 
Obecnie znajomy przywiózł z Bronisz Irge po 8zł/15kg.

Opublikowano

U mnie w lokalnym sklepie po 60 gr to ile rolnik za nie dostał?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

U mnie w lokalnym sklepie po 60 gr to ile rolnik za nie dostał?

chyba że za koks.  co niektórzy dają gratis.

wrzucasz takie do wiadra, szczotka na wiertarkę

2 godziny temu, mikad napisał:

Najlepsze są pięćdziesiątki, mniej worków do przerzucenia i taniej wychodzi, po co się ograniczać do głupich trzydziestek.

to już ładuj w big bagi co się będziesz rozdrabniał

2 godziny temu, pawelol111 napisał:

@racyl Sadzeniaka brałem kiedyś od lokalnego "dilera" - prowadzi firmę nasienną, rolnicy z terenu sadzą kwalifikat na kontrakt z nim i on to skupuje. Raz brałem zza Łukowa. Ostatnio brałem z Pomorsko-Mazurskiej Hodowli po 1650 z przesyłką. 
W 2013 sprzedawałem po 1zł/kg, w 2015 0,8-1zł. Co 2- 3 lata jest super cena. Mam odbiór z miejsca więc nie jest źle. 
Obecnie znajomy przywiózł z Bronisz Irge po 8zł/15kg.

za 1650 to już pewnie w bazowej klasie B....

a czemu nie kupujesz od tych rolników co zajmują się produkcją sadzeniaków kwalifikowanych, zawsze taniej byłoby

wysoka klasa też nie na  każdej ziemi da dłuższa zdrowotność

ja z radzynia przywoziłem vinete i denara od producentów . kupiłem po 0,80 bez kwita a z kwitem to 1,20-1,30

vineta nie do porównania z tą co 2 lata po centali domową. która też była zakupiona od dilera

ciekawe czy nie mają irgi w radzyniu (sobole)

Mam chęć troszkę na nowo spróbować bo sporo ludzi się w detalu pyta. tylko 4 odmiany odmiany szykować na rynek to już nie tak wesoło

Pamiętam 2015r wiosna to normalnie po 20-25gr był ziemniak a wiosna 2014 1zł i więcej

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@staszek131415 na Siedlcach po 1,5 zł na rynku pójdzie. 

@racyl Klasa A. Pięknie rosną, co ciekawe mają gładkie liście a poprzednie "Irgi" miały bardziej chropowate. Problem polega na tym że coraz mniej osób sadzi na "centrale" i często maniane odwalają - wcisną Ci gorszy sadzeniak jak masz. Od jednego kupiłem kaliber od 3 w dół to nie powiem - pięknie rosły. Tak samo ten "diler", już nie jeden się przejechał a jakie krążą opowieści to aż szkoda pisać. Płacisz 1000zł za tone za towar co 5 lat temu centrale widział i to bez papieru. Wole dać więcej za tone i mieć pewne. Dla mnie jechać przyczepką samochodową 100km km w jedną stronę i wziąć tone to też nie ma sensu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v