Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 7.02.2018 o 09:21, pawelol111 napisał:

Temat zszedł na psy jak i cała uprawa ziemniaka. Gdzie pionierzy z naszego forum? Bywały różne ceny ale jeszcze 5 lat temu było z kim pogadać a teraz? 

Całe forum zeszło na psy, atmosfera mniej więcej jak pod sklepem po kilku butelkach złocistego trunku: nic się nie opłaca, nie ma ceny, nie ma zejścia, wredna unia nas okrada, od czasu do czasu "merytoryczna" rozmowa o wyższości ziemniaka białego nad żółtym lub odwrotnie.

33 minuty temu, pawelol111 napisał:

W złotych butach byśmy chodzili żeby nie import tego syfu ziemniakopodobnego z zachodu. 

Taa jasne, tam produkują syf ziemniakopodobny, to co jest u nas? , syf nawet nie ziemniakopodobny. Klient chce taki towar i masz mu taki sprzedać jak tego nie rozumiesz to upadasz i zostajesz rozdeptany przez kroczących dalej. 

A tak na marginesie w Belgii 2 centy za bintje na wolnym rynku.

Opublikowano

Uważasz że to co leży w Kałflandzie, Sresko czy w Lydlu to prima sort z zachodu? Krowie bym tego nie dał. Zielone, popękane, pełno uszkodzeń od obitych przez pocięte. Tylko przewaga jest następująca: mają tego dziadostwa do oporu i taki market faktycznie ma jednolity towar cały sezon a klient do gówna sie przyzwyczai a komu nie pasuje to idzie na zieleniak i płaci podwójną cenę tyle że je ze smakiem. Koleś co bierze ode mnie towar przed zakupem nowej partii bierze sobie worek i sam gotuje i tak u każdego bo jak zawiezie syf to tylko raz. 
Klient niemiecki płaci za jakość a u nas kupuje dziadostwo bo ma tanio i wygodnie bo w jednym miejscu zaopatruje sie na cały tydzień. W biedrze rok temu na moim terenie był dostępny ziemniak Irga - pakowany po 2 kg za 1,5zł/kg gdzie na targu można było kupić po 0,7zł. 
CMS i nieuczciwa polityka z tym związana - nie ma sensu nawet pisać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, KULAWA_KOZA napisał:

U mnie się ruszyło , 15kg/5zł gość bierze każdą ilość ale czerwonego.Kaliber 5+

A skont ty jesteś bo ja też mam z 15 ton belarozy i może bym pohandlował jak by chciał. Pozdrawiam.

Opublikowano
Dnia 10.02.2018 o 12:04, czarnys napisał:

jesienią pchnołem 20t po 20 gr hobbystycznie sadze po 1h na resztę dokupiłem 2 byczki i powoli spasam ,

MOje hobby sprzedane bardzo dobrze średnio ponad 70 gr

Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał:

Znajomy ma zawsze wystawione przed domem w workach 10 kg = 10 zl. Od mlodych az do teraz taka cena i sprzedal z ok.1.5 ha po takiej cenie.

Lokalizacja - 90% sukcesu. Jak ja bym przed domem miał wystawione to stały by od jesieni do wiosny. Poza tym u mnie w okolicy sprzedają po 50gr a ja po 80gr prywatnie i sam fakt że klienci idą za ceną -chociaż nie wszyscy.

Opublikowano (edytowane)

Myślę że nie bierałeś mej wypowiedzi poważnie no ba ja też cześc sprzedałem nawet po 90 gr  ale jednak na chwile obecną u mn ie fart się skończył  tylko że uprawiam 0,2 ha ziemniaków a obecnie sprzedałbym nawet po 50gr pozostało mi 450 kg

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano
10 godzin temu, kafar191 napisał:

Lokalizacja - 90% sukcesu. Jak ja bym przed domem miał wystawione to stały by od jesieni do wiosny. Poza tym u mnie w okolicy sprzedają po 50gr a ja po 80gr prywatnie i sam fakt że klienci idą za ceną -chociaż nie wszyscy.

No tak, mieszka na 'koncu' wioski, ale ostatnimi laty wies się rozciagnela w pole i las dalej, a pracują w miescie i codziennie obok niego jeżdżą i często zabierają znajomym. Do tego ludzie z firm budowlanych tez bardzo dużo biorą bo caly czas powstają nowe domy i dzięki temu ma ruch w interesie :)

Opublikowano
Dobrze że opierniczylem na jesieni wszystko a było około 30 razy po 4 tony na rybitwy część na sklepy i dla ludzi ale w tym roku zmniejszam o 30 aroe, sądzę podkielka 1ha żółtego 1,5 i czerwonego 1ha i zobaczymy co będzie ale z tego co widzę masa ludzi liczyła na rumuna i się przejechała w tym roku niestety, ogólnie nadprodukcja europejska na wielką skalę także pytanie kiedy ziemniak zapłaci otóż w tedy jak przyjdzie bardzo mokry rok wręcz powodziowy i to w całej Europie jak będzie będą pieniążki a jak nie to dupa do kwadratu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v